Marketing Bancar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 146 în total
Cuvinte : 44900
Mărime: 1014.29KB (arhivat)
Publicat de: Dorli Macovei
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Andromescu, Virgil Popescu

Extras din proiect

CAPİTOLUL 1 - CONCEPTUL DE MARKETİNG BANCAR

1.1. DEFİNİŢİA MARKETİNGULUİ BANCAR

Marketingul bancar se referă la acţiunile întreprinse prin bănci pentru a satisface nevoile clientelei lor. Nu trebuie totuşi să se înţeleagă ca marketingul bancar este o transformare pur şi simplu a metodelor de marketing ale întreprinderilor comerciale către firmele bancare. Marketingul bancar constituie un element original al marketingului general şi, deşi obiectivele sunt identice, demersul şi metodele sunt diferite: nu se poate concepe în acelaşi mod marketingul produselor alimentare şi cel al produselor bancare, deoarece, comportamentul consumatorilor faţa de aceste produse este diferit. Metodele de marketing ale întreprinderilor industriale şi comerciale pot avea la baza experienţa, exemple şi referinţe, dar specialitatea produselor bancare implică cercetarea metodelor originale. Trebuie, de asemenea, să subliniem că domeniul de acţiune al marketingului bancar a fost limitat într-un prim moment la o fracţiune de clientela, particularii. Aceasta clientela fiind foarte multă vreme neglijată de bănci, cucerirea pieţei a fost realizată conform metodelor de marketing, pentru ca descoperirea acestei clientele şi introducerea funcţiei de marketing au reprezentat o simultaneitate remarcabilă. În prezent, marketingul bancar are un cîmp de acţiune mai întins şi include toţi clienţii unei bănci: particulari şi întreprinderi.

Marketingul serviciilor bancare are ca scop dezvoltarea cunoştinţelor personalului bancar referitoare la unele concepte privind marketingul. Integrarea activităţilor de marketing în operaţiunile societătilor bancare este o necesitate majoră, specifică economiei de piaţă, care, determină apariţia de noi legi, procese şi proceduri de lucru aplicabile în sistemul bancar, tehnologii îmbunătăţite şi o gamă mai largă de produse şi servicii oferite clienţilor persoane fizice şi juridice.

În cele din urmă, supravieţuiesc băncile care servesc cel mai bine necesităţile pieţei şi ale clienţilor. Într-o economie de piaţa şi băncile, ca orice societate comercială, îşi realizează venitul în “arena pieţei”. Clienţii sunt şi dornici de o calitate cît mai bună a serviciilor şi de o gamă cît mai diversificată a produselor şi serviciilor bancare, de aceea competiţia se intensifică odata cu dezvoltarea economică. Este vital, pentru orice bancă, ca produsele şi serviciile pe care le oferă sa fie prezentate pe piaţă cu succes pentru obţinerea creşterii dezvoltării şi puterii în sectorul bancar.

Definirea marketingului bancar, îmbraca o diversitate de accepţiuni. Una din acestea ar constitui – o formulare ca “marketingul bancar este managementul proceselor care conduc la satisfacerea necesităţilor financiare ale clienţilor, într-o manieră profitabilă pentru bancă.”¹ Cu alte cuvinte, marketingul bancar reprezintă satisfacerea clientului şi a societăţii bancare. În literatura de specialitate se utilizează termenul de «orientare spre piaţă», care pentru o bancă are urmatoarea semnificaţie:

1. Banca vine cu succes în întampinarea nevoilor financiare ale clientului, respectiv: identifica noi necesităţi ale clienţilor; remodeleaza produsele şi serviciile, dacă este cazul; creează noi produse şi servicii; lansează pe piaţă produsele şi serviciile solicitate;

2. Banca deţine o structura organizatorică şi funcţională flexibilă, care îi permite readaptarea continuă la nevoile financiare ale clienţilor, aflate într-o evoluţie continuă.

Realizarea cu succes a procesului de marketing, obligă societăţile bancare să: identifice pieţele care sunt cele mai profitabile pentru ele; să analizeze nevoile clienţilor lor, atât în prezent cât şi în perspectivă; să elaboreze planurile de afaceri şi setul de obiective pentru a realiza aceste nevoi; să precizeze serviciile şi să promoveze produsele pentru realizarea planului. Toate acestea implică segmentarea pieţei, identificarea nevoilor şi cerinţelor clienţilor, stabilirea obiectivelor şi strategiilor concrete, pentru fiecare segment, dezvoltând un plan de marketing şi apoi implementând acest plan. Dezvoltarea activităţilor de marketing planificat, apare la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Anglia, când apar primele cataloage de produse (ex. Firma «Flight and Barr» ce realiză produse de olărit şi ceramică), care cuprindeau în afară de produse şi posibilităţile de vânzare, condiţiile de calitate şi proceduri de comandă, inclusiv primul sistem de comandă prin poştă. A avut loc, la sfârşitul anului 1930, cand au luat fiinţă în Marea Britanie şi SUA companii specializate pentru cercetarea pieţei. Ca răspuns la presiunile competiţionale, tehnicile de marketing au devenit o parte importantă pentru numeroasele industrii.

1.2. CONCEPTUL MARKETİNGULUİ BANCAR

Constituirea marketingului bancar ca domeniu specializat al marketingului s-a realizat în urma unei evoluţii marcate de preluarea şi adaptarea unor concepte, afirmate mai întâi în cadrul bunurilor şi a altor categorii de servicii pe baza unor asemănări care caracterizează producerea şi livrarea acestora, dar şi a deosebirilor care le separă. În consecinţă, marketingul bancar reflectă o astfel de evoluţie incluzând 3 componente esenţiale, care luate împreună, alcătuiesc conţinutul său definitoriu.

Esenţa marketingului, comună bunurilor şi serviciilor, exprimată într-o filosofie (optică) al cărei element fundamental (distinctiv) este reprezentat de orientarea spre piaţa (client) a tuturor acţiunilor firmei, prin utilizarea unui instrumentar specific şi desfaşurarea unui set de activităţi specifice îşi gaseşte o deplină confirmare şi în domeniul bancar. Constituit la început, mai mult din intermediari de disponibilităţi băneşti (cunoscuţii “zarafi”, cămatari) sectorul bancar s-a dezvoltat continuu, multiplicându-şi şi diversificându-şi activităţile corespunzător evoluţiei nevoilor legate de utilizarea disponibilităţilor băneşti din economie. În acest fel, au apărut domenii relative distincte, cu instituţii specializate care condiţionează existenţa unei economii moderne, dintre care se detaşeaza: băncile, societăţile de asigurări, societăţile de valori mobiliare, societăţile de investiţii financiare, burse de valori, case de amanet, case de schimb valutar, etc. Indiferent de profil, toţi aceşti intermediari au în comun faptul că obiectul lor de activitate are ca element distinctiv, gestiunea unor disponibilităţi băneşti existente în economie într-o relaţie specifică, cu diferite categorii de beneficiari în calitate de clienţi.

Preview document

Marketing Bancar - Pagina 1
Marketing Bancar - Pagina 2
Marketing Bancar - Pagina 3
Marketing Bancar - Pagina 4
Marketing Bancar - Pagina 5
Marketing Bancar - Pagina 6
Marketing Bancar - Pagina 7
Marketing Bancar - Pagina 8
Marketing Bancar - Pagina 9
Marketing Bancar - Pagina 10
Marketing Bancar - Pagina 11
Marketing Bancar - Pagina 12
Marketing Bancar - Pagina 13
Marketing Bancar - Pagina 14
Marketing Bancar - Pagina 15
Marketing Bancar - Pagina 16
Marketing Bancar - Pagina 17
Marketing Bancar - Pagina 18
Marketing Bancar - Pagina 19
Marketing Bancar - Pagina 20
Marketing Bancar - Pagina 21
Marketing Bancar - Pagina 22
Marketing Bancar - Pagina 23
Marketing Bancar - Pagina 24
Marketing Bancar - Pagina 25
Marketing Bancar - Pagina 26
Marketing Bancar - Pagina 27
Marketing Bancar - Pagina 28
Marketing Bancar - Pagina 29
Marketing Bancar - Pagina 30
Marketing Bancar - Pagina 31
Marketing Bancar - Pagina 32
Marketing Bancar - Pagina 33
Marketing Bancar - Pagina 34
Marketing Bancar - Pagina 35
Marketing Bancar - Pagina 36
Marketing Bancar - Pagina 37
Marketing Bancar - Pagina 38
Marketing Bancar - Pagina 39
Marketing Bancar - Pagina 40
Marketing Bancar - Pagina 41
Marketing Bancar - Pagina 42
Marketing Bancar - Pagina 43
Marketing Bancar - Pagina 44
Marketing Bancar - Pagina 45
Marketing Bancar - Pagina 46
Marketing Bancar - Pagina 47
Marketing Bancar - Pagina 48
Marketing Bancar - Pagina 49
Marketing Bancar - Pagina 50
Marketing Bancar - Pagina 51
Marketing Bancar - Pagina 52
Marketing Bancar - Pagina 53
Marketing Bancar - Pagina 54
Marketing Bancar - Pagina 55
Marketing Bancar - Pagina 56
Marketing Bancar - Pagina 57
Marketing Bancar - Pagina 58
Marketing Bancar - Pagina 59
Marketing Bancar - Pagina 60
Marketing Bancar - Pagina 61
Marketing Bancar - Pagina 62
Marketing Bancar - Pagina 63
Marketing Bancar - Pagina 64
Marketing Bancar - Pagina 65
Marketing Bancar - Pagina 66
Marketing Bancar - Pagina 67
Marketing Bancar - Pagina 68
Marketing Bancar - Pagina 69
Marketing Bancar - Pagina 70
Marketing Bancar - Pagina 71
Marketing Bancar - Pagina 72
Marketing Bancar - Pagina 73
Marketing Bancar - Pagina 74
Marketing Bancar - Pagina 75
Marketing Bancar - Pagina 76
Marketing Bancar - Pagina 77
Marketing Bancar - Pagina 78
Marketing Bancar - Pagina 79
Marketing Bancar - Pagina 80
Marketing Bancar - Pagina 81
Marketing Bancar - Pagina 82
Marketing Bancar - Pagina 83
Marketing Bancar - Pagina 84
Marketing Bancar - Pagina 85
Marketing Bancar - Pagina 86
Marketing Bancar - Pagina 87
Marketing Bancar - Pagina 88
Marketing Bancar - Pagina 89
Marketing Bancar - Pagina 90
Marketing Bancar - Pagina 91
Marketing Bancar - Pagina 92
Marketing Bancar - Pagina 93
Marketing Bancar - Pagina 94
Marketing Bancar - Pagina 95
Marketing Bancar - Pagina 96
Marketing Bancar - Pagina 97
Marketing Bancar - Pagina 98
Marketing Bancar - Pagina 99
Marketing Bancar - Pagina 100
Marketing Bancar - Pagina 101
Marketing Bancar - Pagina 102
Marketing Bancar - Pagina 103
Marketing Bancar - Pagina 104
Marketing Bancar - Pagina 105
Marketing Bancar - Pagina 106
Marketing Bancar - Pagina 107
Marketing Bancar - Pagina 108
Marketing Bancar - Pagina 109
Marketing Bancar - Pagina 110
Marketing Bancar - Pagina 111
Marketing Bancar - Pagina 112
Marketing Bancar - Pagina 113
Marketing Bancar - Pagina 114
Marketing Bancar - Pagina 115
Marketing Bancar - Pagina 116
Marketing Bancar - Pagina 117
Marketing Bancar - Pagina 118
Marketing Bancar - Pagina 119
Marketing Bancar - Pagina 120
Marketing Bancar - Pagina 121
Marketing Bancar - Pagina 122
Marketing Bancar - Pagina 123
Marketing Bancar - Pagina 124
Marketing Bancar - Pagina 125
Marketing Bancar - Pagina 126
Marketing Bancar - Pagina 127
Marketing Bancar - Pagina 128
Marketing Bancar - Pagina 129
Marketing Bancar - Pagina 130
Marketing Bancar - Pagina 131
Marketing Bancar - Pagina 132
Marketing Bancar - Pagina 133
Marketing Bancar - Pagina 134
Marketing Bancar - Pagina 135
Marketing Bancar - Pagina 136
Marketing Bancar - Pagina 137
Marketing Bancar - Pagina 138
Marketing Bancar - Pagina 139
Marketing Bancar - Pagina 140
Marketing Bancar - Pagina 141
Marketing Bancar - Pagina 142

Conținut arhivă zip

  • Marketing Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza comunicării prin marketingul direct în scopul creșterii economice

INTRODUCERE Probabil că mulţi dintre noi am trăit experienţe din genul apelurilor telefonice neaşteptate, în care o voce mai mult sau mai puţin...

Marketingul Serviciilor Financiar-Bancare

INTRODUCERE Această lucrare are la bază analiza marketingul serviciilor bancare Marketingul serviciilor, ca domeniu distinct al marketingului...

Analiza Mixului de Marketing BRD

INTRODUCERE Problematica studiată În prezenta lucrare intitulată „Mixul de marketing bancar la BRD Mediaş” s-a realizat Studiul de caz pentru...

Mixul de Produs în Cadrul BRD - Groupe Societe Generale

Prezenta lucrare are ca principal obiectiv prezentarea mixului de marketing în activitatea financiar-bancară. Rolul acestuia este reflectat de...

Canale de distribuție ale produselor financiar-bancare

CANALE DE DISTRIBUTIE ALE PRODUSELOR FINANCIAR - BANCARE În cazul produselor financiar bancare nu se poate vorbi de o distributie fizica, ci de...

Fundamentele Marketingului - Studiu de Caz BCR

Banca Comerciala Romana, membra a Grupului Erste, este o banca universala fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania impunanduse pe...

Publicitatea bancară

Publicitatea produselor şi serviciilor bancare apare necesară nu numai pentru beneficiarii acestora ci şi pentru instituţie însăşi. Imaginea...

Marketing Financiar-Bancar

Capitolul I Esenţa marketingului financiar bancar cuprins Definiţie Funcţiile marketingului financiar bancar Sfera de aplicare a marketingului...

Te-ar putea interesa și

Strategii Moderne de Marketing Bancar

Cap. I Aspecte conceptuale privind marketingul bancar 1.1 Particularităţi ale marketingului bancar Introducerea marketingului în sectorul bancar...

General și Particular în Aplicarea Marketingului Financiar Bancar

CAP.1 REFLEXIA IMAGINII UNEI BANCI DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPACTULUI ASUPRA POPULATIEI 1.1.Importanta efectuarii unui studiu in randul populatiei...

Conceptul clienților persoane fizice

BIBLIOGRAFIE 63 1. Scurtǎ introducere în problematica marketingului bancar în România În lumea modernă a unei concurenţe în fiecare domeniu de...

Marketing Bancar

Introducere Actualitatea temei investigate şi gradul de studiere a acesteia. În prezent, știința marketingului a ajuns să fie considerată o cheie...

Strategii Moderne de Marketing Bancar

CAP. 1. ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND ACTIVITATEA DE MARKETING BANCAR 1.1 Conceptul de marketing bancar Introducerea marketingului în sectorul...

Strategii de marketing în domeniul bancar

1.1 Specializari ale marketingului bancar Marketingul a aparut mai intai in domeniul bunurilor materiale ca o reactie fata de procesul separarii...

Strategii Moderne de Marketing Bancar

1. Considerţii generale privind conceptul de marketing bancar 1.1. Marketing bancar. Definiţie şi trăsături. Băncile răspund nevoilor particulare...

Marketing Bancar

PARTEA I Marketingul bancar trebuie privit cu mult interes având în vedere evoluţia serviciilor de acest tip, care cunosc în România o evoluţie...

Ai nevoie de altceva?