Marketing Ecologic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Marketing Ecologic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Abstract

Marketingul ecologic (green marketing) este un concept relativ nou în România, ce are ca scop creșterea conștiinței ecologice a consumatorilor. Consumatorul trebuie să înțeleagă că toate facilitățile din zilele noastre au un impact negativ asupra mediului înconjurător și că modul în care oamenii vor proteja mediul sau maniera în care vor abuza de el va determina în mod decisiv standardele de viață din viitor.

Am ales această temă pentru a studia mai în profunzime comportamentul companiilor cu privire la marketingul ecologic. Chiar sunt ecologice așa intitulatele ,,companii verzi”? sau este doar o strategie de marketing cu care determină clienții să cumpere ,,produse ecologice” în speranța că în acest fel vor ajuta la conservarea planetei.

Cuvinte cheie: marketing ecologic, green marketing, brand, ecologic, economic

1. Introducere

Marketingul ecologic este definit pentru prima dată de către Asociația Americană de Marketing (AAM), în 1976, care susține că el reprezintă ,,studierea aspectelor pozitive și negative ale activității de marketing asupra poluării, secătuirii resurselor de energie și a celor neenergetice”.

Marketingul ecologic din zilele noastre presupune îmbinarea mai multor trăsături precum modificarea produsului, schimbarea proceselor de producție, modificări ale ambalajului, dar și reorientarea publicității și a distribuției. Pentru realizarea acestor obiective este necesară crearea unei concepții noi, ecologică, asupra poducției la nivelul firmelor și consumului la nivelul consumatorilor.

În cadrul firmelor, utilizarea marketingului ecologic este influențată de mai multe motive precum:

1. Ocaziile. Firmele percep marketingul verde ca reprezentând o ocazie ce poate fi valorificată pentru a realiza obiectivul lor.

2. Responsabilitatea socială. Firmele cred că au obligația morală de a fi mai responsabile din punct de vedere social.

3. Presiunile autorităților. Autoritățile guvernamentale forțează firmele să devină mai responsabile social și față de mediul înconjurător.

4. Presiunile competitive. Activitățile ecologice desfășurate de concurenți exercită presiuni asupra firmelor de a schimba activitățile lor de marketing în unele cu caracter ambiental.

5. Problemele de cost și profit. Costurile asociate cu evacuarea deșeurilor sau pentru reducerea cantităților de materiale utilizate forțează firmele să-și modifice comportamentul.

Marketingul verde, în cadrul unei ompanii trebuie să țină cont de mai multe obiective prioritare:

1. Dezvoltarea produselor pentru care să fie garantată compatibilitatea cu mediul. Acestlucru înseamnă că produsele trebuie să aibă un impact minim sau nul asupra ambientului și, în același timp, să fie în măsură să satisfacă exigențele consumatorilor din punct de vedere al calității, serviciilor, prețului și ușurinței în utilizare.

2. Transmiterea unei imagini de înaltă calitate care să includă sensibilitatea ambientală, referitoare la atributele specifice produselor și în ceea ce privește reputația firmei de a fi compatibilă sub aspect ecologic.

3. Distribuirea produselor astfel încât, pe parcursul procesului logistic, să nu fie afectat mediul înconjurător.

Toate aceste obiective, ca și componente ecologice ale marketingului, trebuie să fie corelate cu obiectivele și politica ecologică ale firmei. Șansele de succes ale marketingului ecologic depind de măsura în care aceasta este considerată piatra de temelie a unei concepții integrate, ancorată în managementul ecologic al firmei.

Fig.1 Configurația problemelor ecologice ale firmei

Viitorul marketingul ecologic depinde foarte mult și de tendințele înregistrate la nivelul consumatorilor. Consumatorul are rol de arbitru, acesta având acapacitatea de a dicta comportamentul ecologic al firmelor. Noul consumator, cel ,,ecologic” este mult mai pretențios, informat și mai înclinat să fie nemulțumit și să se plângă. Toate aceste caracteristici permit consumatorilor să facă presiuni asupra firmelor pentru a avea un comportament de marketing ecologic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing Ecologic.docx

Bibliografie

1. Victor Danciu, Marketing ecologic, Editura Economică, București, 2006
2. http://www.toyota.ro/about/news_and_events/brand_eco.tmex
3. http://www.csrmedia.ro/danone-a-lansat-primul-produs-in-ambalaj-de-carton-certificat-fsc/
4. http://www.incont.ro/companii/adidas-si-nike-revolutioneaza-productia-de-pantofi-sport-cum-le-a-schimbat-viziunea-imprimanta-3d.html
5. http://www.ziare.com/samsung/stiri-samsung/samsung-investeste-4-3-miliarde-de-dolari-in-tehnologii-verzi-825348
6. http://www.ecomagazin.ro/loreal-cea-mai-mare-companie-de-frumusete-din-lume-a-lansat-un-plan-ambitios-de-ecologizare-a-produselor-comercializate/
7. http://www.revistabiz.ro/philips-si-a-crescut-vanzarile-de-produse-verzi-943.html
8. http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/pepsi-lanseaza-primul-recipient-de-plastic-ecologic-58736/
9. http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/xerox-a-lansat-o-hartie-100-ecologica.html
10. http://www.manager.ro/articole/social-media/ups-vrea-sa-fie-cat-mai-verde-42829.html
11. http://www.business24.ro/energie/energie-regenerabila/cum-reduc-costurile-companiile-de-succes-investitii-masive-in-energia-regenerabila-1524231