Marketing Electoral

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 150 în total
Cuvinte : 75678
Mărime: 4.41MB (arhivat)
Publicat de: Horea Nicola
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof.Alexandru Nedelea
proiect realizat pentru disciplina Marketing, specializarea Finante Banci, an II, Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica, Universitatea " Stefan cel Mare" Suceava.am atasat si prezentarea power point.

Extras din proiect

PREFAŢĂ

Pentru politicieni nu există nimic mai pasionant decât politica.

Politica şi politicienii scot la vedere ceea ce este mai bun şi mai rău în oameni, alimentează pasiuni, ne influenţează destinele, câteodată hotărâtor. Politica şi politicienii ne provoacă supărări, dar şi satisfacţii. La politică, precum la fotbal şi televiziune, se pricep toţi românii, au soluţii, proiecte sau măcar au opinii ferme. Toţi românii ştiu să descifreze secretele unui sondaj de opinie, să interpreteze declaraţii, să citească în culisele scenei politice.

Privind descătuşarea de forţe şi pasiuni, de orgolii mărunte, de ambiţii nemăsurate, privind toată această zbatere ce se desfăşoară aparent fără prea multe reguli, nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva se poate inventa ceva care să ordoneze evenimentele, să-i determine pe actorii politici să-şi respecte rolul.

Există, din fericire, un răspuns favorabil la această problemă: ştiinţa marketingului politic. În ţările cu un sistem democratic exersat îndelung, jocul politic şi mai ales procesul electoral se desfăşoară strict după regulile marketingului politic. În România, această ştiinţă îşi face loc pe măsură ce exerciţiul democratic se consolidează. Cum poate interveni o asemenea ştiinţă în ordonarea jocului politic, în transformarea partidelor politice în instituţii ale demo¬craţiei care produc idei şi oameni?

Marketingul politic îşi dovedeşte utilitatea pornind de la organizarea unei structuri politice, continuând cu prestaţia pe piaţa politică şi mergând până la actul de guvernare. Marketingul oferă soluţiile teoretic ideale pentru investiţiile sociale având drept scop şi finalitate elaborarea programelor de acţiune de care o societate are nevoie la un moment dat.

Dincolo de "şlefuirea" ofertelor politice, fie programe, fie oameni, marketingul politic optim poate asigura cea mai bună cale de promovare şi rafinare a resursei umane după tactici comunica¬ţionale adecvate.

După ce a cercetat şi a configurat grupurile şi nevoile spe¬cifice ale acestora, tot marketingul politic este în măsură să stabilească cui, unde, când şi în ce formă trebuie să fie adresate produsele politice.

Marketingul politic este în primul rând o "ştiinţă pentru oameni". Instrumentele de care dispune sondează omul şi cerinţele angrenării acestuia într-o viaţă civilizată, relaţionarea şi convie¬ţuirea în cadrul grupurilor umane supuse intervenţiilor simultane din toate mediile societăţii.

Prin intermediul marketingului politic se poate realiza o radiografie pe orizontală şi pe verticală a cerinţelor individuale şi a funcţionării grupurilor sociale. De asemenea, structurile politice pot fi cercetate ca fiind nuclee de reechilibrare a disfuncţionali¬tăţilor sociale şi chiar în interiorul instituţiilor.

O privire superficială poate arăta marketingul politic ca fiind greoi şi inutil. Explicaţia constă din faptul că structura şi impli¬caţiile sale sunt extrem de extinse. Pentru cei care reuşesc să-i străpungă aparenţele, marketingul se dovedeşte nu numai coerent, dar şi, practic, indispensabil celor care elaborează, promovează şi pun în operă ofertele politice.

Este adevărat că investiţiile în compartimentele de marketing politic sunt mari şi nu produc beneficii pe termen scurt. Însă riscul pe care şi-l asumă organizaţiile politice neinvestind într-un ase¬menea instrument va fi depăşit pe termen lung de costurile alegerii "după ureche" a soluţiilor şi a oamenilor.

Partea întâi

EVOLUŢIA MARKETINGULUI POLITIC

Capitolul I

GENEZA MARKETINGULUI POLITIC

Structurat la începutul secolului, ca urmare a dezvoltării societăţii, a trecerii acesteia de la societatea de producţie la o societate de consum, conceptul de marketing cunoaşte o evoluţie rapidă, în concordanţă cu schimbările economico-sociale ale secolului XX. Mai precis: începuturile capitalismului, producţia de masă, societatea de consum şi dezvoltarea sustenabilă (socie¬tatea viitorului) au implicat dezvoltarea marketingului politic, o dată cu diversificarea cerinţelor politice şi a condiţiilor sociale.

Etimologic, marketing este participiul prezent al verbului în engleză to market, care semnifică o continuitate a desfăşurării ac¬ţiunilor de piaţă. Referirile specialiştilor caracterizează, evident, unilateral marketingul - ca fiind o structură de organizaţie, o instituţie.

Într-o definiţie restrânsă, marketingul este procesul concen¬trat pe oferirea produsului, tradus prin: "Vinde cât mai bine ceea ce ai produs!"

Definiţiile moderne caracterizează marketingul ca un proces amplu, orientat atât economic, cât şi social pentru satisfacerea, pieţei "de desfacere" - acordând o mare atenţie consumatorului -, respectiv: "Produc ce se cere!"

Conceptul de marketing social a apărut prin extinderea marketingului în toate domeniile extraeconomice, mai precis în sectoarele necomerciale care practică activităţi nonprofit. Ph. Kotler (în Revue française du marketing, p. 62, 1976) a structurat teoretic acest nou domeniu şi l-a definit ca fiind "elaborarea, punerea în aplicare şi controlul programelor, urmărind creşterea adeziunii la o idee, la o cauză sau la un comportament social, în , cadrul unuia sau mai multor grupuri vizate". Marketingul social¬ ca şi cel politic, după cum vom vedea în capitolul următor - foloseşte ca operaţie segmentarea pieţei, studii de piaţă, utilizează principiile comunicării eficiente pentru a obţine acordul gru¬purilor vizate.

Marketingul ne ajută să aflăm, într-un mod ştiinţific, care sunt clienţii organizaţiei noastre, ce le putem oferi sau "vinde". Clientul este partenerul relaţiei interumane stabilite. Dacă îl implici şi îl ajuţi, te va ajuta, la rândul lui. Dacă îl dezamăgeşti, te va părăsi. Mecanism care ar trebui să dea de gândit decidenţilor în politică, dacă vor să-şi menţină parteneriatul cu clientela politică. Orientarea deschisă şi implicativă către rezolvarea problemelor cetăţenilor - utilizatori ai deciziilor politice - este scopul pe care şi-l propune marketingul. Cercetarea de marketing politic identifică cele mai eficiente căi prin care oamenii politici pot ajunge la sufletul electorului. Tehnicile şi instrumentele folo¬site în cadrul cercetării aduc informaţii despre necesităţile, dorinţele şi insatisfacţiile cetăţenilor, despre structura segmen¬telor de piaţă, despre comportamentul concurenţei. Libera circu¬laţie a ideilor, a sentimentelor şi emoţiilor care însoţesc infor¬maţiile de strictă specialitate umanizează "tranzacţiile politice", menţinând deschis parteneriatul politic oricărui curios.

W. Churchill considera că "... marketingul sporeşte nevoia de a trăi mai bine. El propune o locuinţă mai confortabilă, o haină mai frumoasă, o mâncare mai bună..."

Definiţia elaborată de Chartered Institute of Marketing ¬organism educaţional cu preocupări în domeniul marketingului din Marea Britanie -, ca fiind "procesul managerial responsabil cu identificarea, anticiparea şi satisfacerea profitabilă a necesi¬tăţilor clienţilor", o considerăm esenţială în domeniul marketin¬gului politic.

Conceptul de marketing în viziunea europeană are două componente, una procesuală (strict economică), cealaltă filozo¬fică - spre deosebire de concepţia americană, care face o distinc¬ţie clară între aceste două componente.

Ph. Kot1er (în Principles of Marketing, 1989) susţine ipoteza că marketingul îşi satisface utilitatea prin determinarea necesi¬tăţilor şi cerinţelor cetăţenilor în scopul oferirii celor mai eficiente servicii (sociale, economice, juridice...), faţă de oferta concurenţei.

Pentru aceasta, structura politică trebuie să:

- construiască oferta politică şi strategia de dezvoltare în funcţie de necesităţile cetăţenilor - deci paşii algoritmului să păstreze mereu acelaşi sens, dinspre cetăţeni înspre structura politică (partid, grup, organism institutional, stat);

- conecteze întreaga activitate la pulsul necesităţilor publice ¬pentru aceasta, trebuie să anticipeze şi să descrie corect, conform instrumentarului specific, starea socială, politică, juridică, economică la nivelul infrastructurii (individ şi grup social mic) şi al macrostructurii (de la categorii sociale cu generalizări şi interpretări până la nivelul întregii populatii).

- urmărească evolutia aplicării strategiei de dezvoltare şi satisfacerea necesităţilor clienţilor pe parcursul oferirii serviciilor publice - în care scop, se dovedeşte esenţială readaptarea tuturor resurselor materiale, umane şi conceptuale la cerinţele pieţei aflate în continuă modificare.

- aplice direcţii modeme, specifice ştiinţelor umaniste: cercetări de piaţă pe segmente de populaţie, studiul com¬portamentelor consumatorilor la aplicarea "promoţională" a diferitelor tipuri de oferte politice.

- implementeze un departament al activităţilor de marke¬ting - acolo unde funcţionează, poartă numele de "departa¬ment de imagine" sau "de strategie" şi este cel mai frecvent utilizat în campanii electorale - care să ia "pulsul so¬cial-economic" în vederea stabilirii şi reorientării obiecti¬velor, politicilor şi strategiilor.

Preview document

Marketing Electoral - Pagina 1
Marketing Electoral - Pagina 2
Marketing Electoral - Pagina 3
Marketing Electoral - Pagina 4
Marketing Electoral - Pagina 5
Marketing Electoral - Pagina 6
Marketing Electoral - Pagina 7
Marketing Electoral - Pagina 8
Marketing Electoral - Pagina 9
Marketing Electoral - Pagina 10
Marketing Electoral - Pagina 11
Marketing Electoral - Pagina 12
Marketing Electoral - Pagina 13
Marketing Electoral - Pagina 14
Marketing Electoral - Pagina 15
Marketing Electoral - Pagina 16
Marketing Electoral - Pagina 17
Marketing Electoral - Pagina 18
Marketing Electoral - Pagina 19
Marketing Electoral - Pagina 20
Marketing Electoral - Pagina 21
Marketing Electoral - Pagina 22
Marketing Electoral - Pagina 23
Marketing Electoral - Pagina 24
Marketing Electoral - Pagina 25
Marketing Electoral - Pagina 26
Marketing Electoral - Pagina 27
Marketing Electoral - Pagina 28
Marketing Electoral - Pagina 29
Marketing Electoral - Pagina 30
Marketing Electoral - Pagina 31
Marketing Electoral - Pagina 32
Marketing Electoral - Pagina 33
Marketing Electoral - Pagina 34
Marketing Electoral - Pagina 35
Marketing Electoral - Pagina 36
Marketing Electoral - Pagina 37
Marketing Electoral - Pagina 38
Marketing Electoral - Pagina 39
Marketing Electoral - Pagina 40
Marketing Electoral - Pagina 41
Marketing Electoral - Pagina 42
Marketing Electoral - Pagina 43
Marketing Electoral - Pagina 44
Marketing Electoral - Pagina 45
Marketing Electoral - Pagina 46
Marketing Electoral - Pagina 47
Marketing Electoral - Pagina 48
Marketing Electoral - Pagina 49
Marketing Electoral - Pagina 50
Marketing Electoral - Pagina 51
Marketing Electoral - Pagina 52
Marketing Electoral - Pagina 53
Marketing Electoral - Pagina 54
Marketing Electoral - Pagina 55
Marketing Electoral - Pagina 56
Marketing Electoral - Pagina 57
Marketing Electoral - Pagina 58
Marketing Electoral - Pagina 59
Marketing Electoral - Pagina 60
Marketing Electoral - Pagina 61
Marketing Electoral - Pagina 62
Marketing Electoral - Pagina 63
Marketing Electoral - Pagina 64
Marketing Electoral - Pagina 65
Marketing Electoral - Pagina 66
Marketing Electoral - Pagina 67
Marketing Electoral - Pagina 68
Marketing Electoral - Pagina 69
Marketing Electoral - Pagina 70
Marketing Electoral - Pagina 71
Marketing Electoral - Pagina 72
Marketing Electoral - Pagina 73
Marketing Electoral - Pagina 74
Marketing Electoral - Pagina 75
Marketing Electoral - Pagina 76
Marketing Electoral - Pagina 77
Marketing Electoral - Pagina 78
Marketing Electoral - Pagina 79
Marketing Electoral - Pagina 80
Marketing Electoral - Pagina 81
Marketing Electoral - Pagina 82
Marketing Electoral - Pagina 83
Marketing Electoral - Pagina 84
Marketing Electoral - Pagina 85
Marketing Electoral - Pagina 86
Marketing Electoral - Pagina 87
Marketing Electoral - Pagina 88
Marketing Electoral - Pagina 89
Marketing Electoral - Pagina 90
Marketing Electoral - Pagina 91
Marketing Electoral - Pagina 92
Marketing Electoral - Pagina 93
Marketing Electoral - Pagina 94
Marketing Electoral - Pagina 95
Marketing Electoral - Pagina 96
Marketing Electoral - Pagina 97
Marketing Electoral - Pagina 98
Marketing Electoral - Pagina 99
Marketing Electoral - Pagina 100
Marketing Electoral - Pagina 101
Marketing Electoral - Pagina 102
Marketing Electoral - Pagina 103
Marketing Electoral - Pagina 104
Marketing Electoral - Pagina 105
Marketing Electoral - Pagina 106
Marketing Electoral - Pagina 107
Marketing Electoral - Pagina 108
Marketing Electoral - Pagina 109
Marketing Electoral - Pagina 110
Marketing Electoral - Pagina 111
Marketing Electoral - Pagina 112
Marketing Electoral - Pagina 113
Marketing Electoral - Pagina 114
Marketing Electoral - Pagina 115
Marketing Electoral - Pagina 116
Marketing Electoral - Pagina 117
Marketing Electoral - Pagina 118
Marketing Electoral - Pagina 119
Marketing Electoral - Pagina 120
Marketing Electoral - Pagina 121
Marketing Electoral - Pagina 122
Marketing Electoral - Pagina 123
Marketing Electoral - Pagina 124
Marketing Electoral - Pagina 125
Marketing Electoral - Pagina 126
Marketing Electoral - Pagina 127

Conținut arhivă zip

  • Marketing Electoral.doc
  • prezentare mk electoral.ppt

Alții au mai descărcat și

Studiu de Piață privind Opinia Alegătorilor din Orasul Lipova

INTRODUCERE Reprezentând un mod de gândire şi acţiune în sfera pieţei, marketingul realizează o abordare sistemică a circuitului de activităţi de...

Marketing Politic

CAPITOLUL I. Abordări conceptuale și terminologie specifică în marketingul politic 1.1.Geneza marketingului politic Etimologic, marketing este...

Marketing Politic

Capitolul 1. Marketingul electoral 1.1. Introducere Marketingul electoral se referă la relaţia dintre politician şi alegător, în timp ce...

Marketing Politic

Capitolul 1 Marketingul electoral 1.1. Introducere Tinta acestei lucrari este relatia comunicationala între politic si cetatean, într-o tara...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Promovarea unui Produs în Belgia

Belgia este asezata în vestul Europei, se învecineaza cu Marea Nordului, se afla intre Franta si Olanda. Belgia a devenit independenta fata de...

Marketing Politic

MSP = marketing social-politic Ne propunem sa delimitam conceptual anumite notiuni caracteristice MSP. ü În 1988 A.M.A. - definitie.:...

Te-ar putea interesa și

Analiza comunicațională a Campaniei Electorale a lui Traian Băsescu, noiembrie, 2004

INTRODUCERE Actorii politici își joacă „rolul politic” în sfera publică. Mass-media este principala sursă de informare, de promovare sau denigrare...

Democrație Totalitarism și Violență Simbolică

A. Scopul lucrarii: Aceasta lucrare isi propune analiza comparativa a regimurilor democratice si a celor totalitare. O astfel de analiza...

Studiu de Piață privind Opinia Alegătorilor din Orasul Lipova

INTRODUCERE Reprezentând un mod de gândire şi acţiune în sfera pieţei, marketingul realizează o abordare sistemică a circuitului de activităţi de...

Marketing Electoral

Marketingul electoral în practica partidelor politice din Republica Moldova Fiind o ramura relativ noua, marketingul electoral s-a dezvoltat...

Aspecte ale Comunicării în Marketingul Politic

Introducere Politica este o luptă care aparent se desfășoară fără prea multe reguli și ne duce cu gândul la nevoia descoperirii unei științe care...

Strategii de Marketing Electoral

Strategii de marketing electoral O primă abordare teoretică a problemei definirii strategiei de marketing electoral aparţine lui Michel Noir....

Marketingul Electoral

Fiind o ramură relativ nouă, marketingul electoral s-a dezvoltat vertiginos în aşa ţări ale lumii ca SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie etc. La...

Strategii de Marketing în Domenii Nelucrative

Capitolul 1 Domeniul si mediul de marketing al serviciilor nelucrative 1.1. Particularitatile marketingului social În mod traditional,...

Ai nevoie de altceva?