Marketing International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Marketing International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

I GENERALITATI

In fiecare zi a vietii noastre venim in contact cu marketingul. Dimineata ne trezim la sunetul alarmei produs de un radio cu ceas Sanyo. La el ascultam o piesa de pe un album al lui Nicolae Gutza si apoi o reclama la un concert al formatiei Parazitii. Ne spalam pe dinti cu Colgate, unii barbati se barbieresc cu un aparat de ras Gillette Sensor, iar unele femei folosesc articole de toaleta marca Nivea. Ne punem blugii Levi’s, ne luam pantofii de sport Nike si ne ducem la bucatarie, unde mancam un iaurt marca Danone si bem o cafea Jacobs. Consumam portocale produse in Spania si ceai importat din Sri Lanka, citim un ziar facut din esenta lemnoasa provenita din Canada si ascultam la radio stiri din cele mai indepartate tari ale lumii. Iesim din casa si ne suim la volanul unui Fiat Punto, indreptandu-ne catre magazinul Mobexpert pentru a cumpara niste polite demontabile pentru apartament. Ne oprim la hipermarketul Carrefour pentru a cumpara niste delicatese marca Poiana. Cumparam un cartus de incarcare pentru imprimanta HP de la magazinul UltraPro, luam in graba un Big Mac de la Mc Donald’s si ne procuram bilete pentru o excursie la Castelul Bran prin agentia de voiaj Paralela 45. Sistemul de marketing a facut posibile toate acestea, efortul nostru fiind minim.

Sistemul de marketing, care ne ofera nivelul de trai ridicat, este alcatuit din numeroase firme, mari si mici, toate aflate in cautarea succesului. Desi tentatia este de a considera ca numai firmele mari apeleaza la marketing, acesta poate fi intalnit atat in firmele mari, cat si in cele mici, atat in firmele producatoare de bunuri de consum larg, cat si in cele producatoare de bunuri de consum indelungat si de echipamente industriale. In ultimele decenii, marketingul s-a extins si la organizatiile prestatoare de servicii de consum, companiile aeriene, societatile de asigurare si cele prestatoare de servicii financiare adoptand practici moderne de marketing. Chiar si in randul liber-profesionistilor se poate vorbi despre marketing, avocatii, contabilii, medicii, arhitectii incepand sa-si promoveze serviciile si sa practice o politica de pret agresiva. In prezent, universalitatea marketingului este evidenta, acesta devenind o componenta vitala a strategiilor multor organizatii non-profit, cum ar fi scoli, biserici, spitale, muzee, grupuri artistice etc. Organizatia care doreste atragerea de „consumatori”, fie pentru un produs tangibil, fie pentru a adera la o idee, desfasoara o activitate de marketing, deoarece satisface nevoile materiale, sociale sau spirituale ale acestora.

De-a ultimelor patru decenii, marketingul a suferit o accentuata tendinta de structurare pe domenii distincte de activitate. Un domeniu de o importanta majora este domeniul afacerilor internationale care s-au concretizat in stiinta denumita marketing international.

Marketingul international dezvolta metodele de alocare a resurselor intreprinderii adaptate de la caz la caz, astfel incat rentabilitatea afacerii sa tinda spre maxim. O bine cunoscuta tendinta contemporana este globalizarea. Procesul de globalizare se afla intr-o stransa legatura cu gradul, in continua crestere, a economiilor nationale in economia mondiala. Desi competitia pe piete internationale este intr-o continua crestere, in mod paradoxal, numarul companiilor care activeaza exclusiv pe piata nationala resimte o continua descrestere.

II FACTORII DE INFLUENTA AI PROCESULUI DE INTERNATIONALIZARE AI AFACERILOR

-Factorii de influenta ai procesului de internationalizare ai afacerilor sunt:

-Internationalizarea pietelor de bunuri, servicii si capitaluri, determinate de procesul de destindere politica consemnat la nivel mondial;

-Cresterea gradului de independenta dintre economiile internationale accentuata de nazuinta statelor lumii sunt reciprocitate;

-Accentuarea fenomenelor concurentiale in lumea afacerilor, in toate zonele geografice;

-Globalizarea pietelor lumii in conditiile estomparii continue a diferentelor specifice dintre acestea. Aceasta globalizare este nemijlocit legata de formarea si dezvoltarea companiilor multi si trans nationale. Deciziile strategice in astefel de cazuri sunt in general orientate mai mult catre pietele produsului decat catre pietele nationale.

III STRATEGII DE MARKETING INTERNATIONAL

Strategia de marketing, desemneaza liniile definitori ale atitudinii si conduitei intreprinderii in vederea atingerii anumitor obiective. Ea este reprezentata de ansamblul obiectivelor concrete care trebuie infaptuite intr–o perioada de timp, a mijloacelor si metodelor prin care acestea se transpun in practica, exprimand tendintele si exigentele ce se impun pentru atingerea performantelor stabilite, a caror nivel se masoara cu ajutorul unor indicatori economici, cum ar fi: volumul activitatii, cota de piata, profit etc.

Prin strategia de marketing adoptata se precizeaza:

-pozitia pe care organizatia isi propune sa si-o asigure pe piata

-scopurile urmarite

-intentiile prin care acestea se vor atinge intr-o anumita perioada de timp

Ca suita de decizii, strategia de marketing are ca scop finalitatea optima a activitatii intreprinderii intr-o perioada optima si reflecta:

-sfera de activitate

-orientarea pe termen lung

-reactiile la solicitarile pietii

-atitudinea fata de mediul ambiant si comportamentul sau in raport cu componentele lui

-maniera adaptarii la dinamica mediului ambiant

-corelatia activitatii sale cu resursele disponibile

-optiunea pentru o anumita cale de urmat, aleasa dintre mai multe alternative posibile

O intreprindere care urmareste penetrarea pietelor externe, va trebui sa gaseasca raspunsuri la cateva intrebari fundamentale referitoare la momentul internationalizarii, la alegerea pietei tinta, la resursele pe care trebuie sa le aloce si la modalitatile de realizare si sustinere a avantajului competitiv, aceste intrebari sunt:

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing International.doc

Alte informatii

Universitatea Politehnica Bucuresti - Facultatea De Energetica