Marketing internațional - Egipt raport de țară

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5670
Mărime: 168.86KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Localizare şi aspecte generale

Republica Arabă Egipt este situată în nord-estul Africii la locul de întâlnire cu Asia şi răscrucea unor importante drumuri comerciale, fiind mărginită la nord de Marea Mediterană şi la est de Marea Roşie şi Golful Aqaba.

Egiptul are o suprafaţă de 1. 002. 000 km², având o populaţie de 74 milioane de locuitori (2007). Capitala acestei ţări este Cairo, alăturându-se următoarelor centre industriale importante ce reprezintă un interes economic deosebit: Alexandria, Ismailia, Tanta, Assiut, Helwan, Fayum, Port Said, Suez şi Damietta.

Şeful statului este Preşedintele Mohamed Hosny Moubarak, moneda naţională este lira egipteană (EGP), care în momentul de faţă este, în raport cu monedele principale, de 0,13 EUR şi 0,17 USD.

Mediul economic

Egiptul este traversat de fluviul Nil, de-a lungul căruia se desfăşoară principalele activităţi economice. Chiar dacă Guvernul susţine o economie centralizată şi diversificată, în ultimii 17 ani s-au aplicat măsurile prevăzute de acesta în conformitate cu Preşedintele, ajungându-se astfel la reducerea nivelului impozitelor, renunţarea la numeroase subvenţii, privatizarea companiilor, atât din sectorul producţiei, cât şi din cel al serviciilor, acest proces din urmă aducând vistieriei statului un venit de 50 miliarde EGP.

Guvernul a încercat să pregătească economia pentru noul mileniu prin reforme economice şi investiţii masive în comunicaţii şi infrastructură, finanţate cu fonduri americane, Egiptul fiind cel de-al doilea beneficiar de asemenea fonduri din partea Statelor Unite după Israel. Condiţiile economice încep să se îmbunătaţească considerabil după o perioadă de stagnare datorită adoptării unor politici liberale de către guvern cât şi datorită veniturilor din ce în ce mai ridicate din turism şi a bursei de valori.

Economia Egiptului se bazează exclusiv pe turism, industria petrolului, cât şi pe cei 5 milioane de egipteni care lucrează în afara ţării. O sursă importantă de venit este ajutorul financiar acordat de către SUA, însă principala sursă o reprezinta turismul (aşa numita „pensie” a lui Ramses) care aduce la buget 8 miliarde de dolari anual. Alături de aceasta, amintim şi următoarele surse de venituri: „pensia lui Ferdinand”, adică banii obţinuţi pentru permisiunea de trecere a vaselor comerciale prin canalul de Suez - aproximativ 2 miliarde de dolari anual şi "pensia lui David", adică ajutorul financiar pe care Statele Unite îl acordă anual ţării ca urmare a încheierii păcii la Camp David în 1978 - alţi 2 miliarde de dolari anual.

Piaţa de capital este organizată sub forma bursei de valori „Cairo & Alexandria Stock Exchanges” (CASE), membru cu drepturi depline a Federaţiei Mondiale a Burselor. În perioada ianuarie – septembrie 2007 erau listate la Bursa egipteană un număr de 515 de companii, iar 307 companii şi-au negociat activele în cadrul acestei instituţii. Capitalizarea bursei la sfârşitul perioadei de referinţă a fost de 646,5 mld EGP (circa 117,5 mld USD), iar valoarea tranzacţiilor în această perioadă a fost de aproximativ 230 mld. EGP (circa 41,8 mld USD).

În ceea ce privește indicatorii macroeconomici, situația în Egipt se prezintă astfel:

Produsul intern brut al Egiptului a fost în anul fiscal 2006/2007 de 731,2 mld EGP (circa 133 mld USD) faţă de 617,2 mld EGP (circa 112,2 mld USD) în anul fiscal 2005/2006.

Inflaţia a fost de 10,9% în anul financiar 2006/2007, faţă de 12,9% în 2005/2006. Volumul investitiilor străine a crescut cu peste 82% faţă de 2006, ajungând la 11 mld. USD. Din această sumă 28% s-au îndreptat spre sectorul petrolier, 47% spre crearea de noi companii iar 25% spre cumpărarea de active şi/sau achiziţionarea de companii existente. Soldul balanţei de plăţi în anul fiscal 2006/2007 a fost de 5,3mld. USD faţă de 3,3mld. USD în anul anterior, din care balanţa comercială 2,7mld. USD iar balanţa capitalurilor şi operaţiunilor financiare 1,1mld. USD în condiţiile în care valoarea exporturilor a crescut cu 3,6% ajungând la 22mld. USD iar importurile cu 7,4%, ajungând la 37,8 mld. USD. Rezervele valutare ale Egiptului au crescut cu 1 mld USD faţă de anul trecut, ajungând la 30,6 mld USD în iulie 2007. Datoria publică internă a ţării fost în aceiaşi perioada de referinţă de 185,6 mld. EGP (circa 33,14 mld. USD). Remiterile egiptenilor expatriaţi au totalizat 6,3 mld USD în 2006/2007, cu 1,3 mld. USD mai mult faţă de anul anterior.

Intrările pozitive sunt date de veniturile din tranzitul prin Canalul Suez, serviciile din turism, veniturile diasporei egiptene (peste două milioane de egipteni trăiesc în ţările Golfului, Europa şi SUA), exporturile de ţiţei şi ajutoare externe. Datoria externă a Egiptului s-a menţinut în ultimii ani în jurul valorii de 29 mil. EGP, la sfârşitul primului semestru din anul fiscal 2006/2007 ajungând la valoarea de 28,9 mld. USD ceea ce reprezintă circa 24,8% din PIB. Rezervele valutare ale Egiptului au crescut de la 14,1mld. USD în 2002, la circa 30,6 mld. USD în prezent.

Preview document

Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 1
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 2
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 3
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 4
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 5
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 6
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 7
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 8
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 9
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 10
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 11
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 12
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 13
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 14
Marketing internațional - Egipt raport de țară - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Marketing International - Egipt Raport de Tara.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?