Marketing OptiPlus

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7101
Mărime: 369.47KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Crăciun
Puncte necesare: 7
Proiect prezentat in cadrul Facultatii FEAA Iasi

Cuprins

  1. Rezumat introductiv . pag. 2
  2. Capitolul I. Analiza pieţei . pag. 3
  3. 1.1 Identificarea pieţei . pag. 3
  4. 1.2 Segmentarea . pag. 5
  5. 1.3 Piaţa ţintă . pag. 6
  6. Capitolul II. Etapele procesului decizional de cumpărare. pag. 7
  7. Capitolul III. Configurarea produsului. pag. 8
  8. 3.1 Etapa din ciclul de viaţă al produsului . pag. 8
  9. 3.2 Atribute ( fizionomie, caracteristici fizice, utilizare principală, secundară ). pag. 8
  10. 3.3 Sistemul de susţinere . pag. 10
  11. 3.4 Elemente de diferenţiere şi noutate . pag. 12
  12. 3.5 Linia de produse . pag. 12
  13. Capitolul IV. Configurarea preţului. pag. 14
  14. 4.1 Factorii care influenţează preţului. pag. 14
  15. 4.2 Strategia de preţ . pag. 15
  16. 4.3 Nivelul preţului . pag. 15
  17. Capitolul V. Configurarea promovării . pag. 16
  18. 5.1 Reclama . pag. 16
  19. 5.2 Promovarea vânzărilor . pag. 19
  20. 5.3 Relaţii publice . pag. 20
  21. 5.4 Planificarea unitară a campaniei de promovare . pag. 21
  22. Capitolul VI. Configurarea distribuţiei . pag. 22
  23. 6.1 Extinderea teritorială a distribuţiei . pag. 22
  24. 6.2 Intensitatea reţelei de distribuţie şi structura canalelor . pag. 22
  25. Bibliografie . pag. 25

Extras din proiect

Rezumat introductiv

Capitolul I. ANALIZA PIEŢEI

1.1 Identificarea pieţei

a) Descrierea pieţei

În general, prin piaţă se înţelege orice plasament în spaţiu şi timp în care pot fi întâlniţi potenţialii parteneri de afaceri, vânzătorii sau cumpărătorii produselor sau serviciilor de orice natură. În administrarea afacerilor se porneşte de la o accepţiune mai simplă : piaţa este un grup de cumpărători sau consumatori.

În marketing întotdeauna se operează cu o piaţă concretă, numele generic dat acesteia este acela de piaţă de referinţă. Practic două categorii de pieţe interesează în mod special : piaţa produsului şi piaţa întreprinderii.

Piaţa produsului de referinţă este dat de întreaga populaţie de consumatori şi utilizatori ai produselor de acelaşi gen, indiferent de originea sau marca acestora . În cazul ochelarilor de soare cu protecţie UV, piaţa produsului o reprezintă populaţia de tineri a oraşului Iaşi.

Ochelarii de soare se poartă indiferent de anotimp, atunci când este soare, de aceea reprezintă un accesoriu indispensabil. În perioadele în care razele soarelui sunt foarte puternice şi pot obosi ochii, atât moda cât şi medicul recomandă purtarea ochelarilor de soare.

b) Evoluţia pieţei

Aproximativ în anul 1752, James Ayscough a fost cel care a implementat pentru prima dată noţiunea de ochelari de soare. Deşi nu se poate spune că în acea vreme se discută despre protecţia UV, ochelarii erau în exclusivitate destinaţi corecţiei vederii.

Abia în secolul XX odată cu introducerea ochelarilor de soare pe piaţă ca produs special destinat protecţiei de razele solare (şi nu neapărat al corecţiei vederii) se poate spune că au luat naştere ochelarii de soare. Sam Foster vinde pentru prima oară acest produs în magazinul Woolworth de pe Boardwalk din Atlantic City în 1929.

Ei au căpătat o popularitate mare în anii '30 în momentul în care starurile din filme au început să îi poarte. Edwin Land a patentat în 1929 primele filtre moderne de polarizare a luminii, tehnică folosită câţiva ani mai târziu în producţia lentilelor pentru ochelarii de soare. El pune bazele Polaroid Corporation în 1937, care devine cunoscută nu numai pentru tehnica de tratare a lentilelor, ci şi pentru tehnica de fotografiere instant .

În momentul de faţă, piaţa ochelarilor de soare este dezvoltată, existând zeci de branduri care se diferenţiază prin preţ şi calitate. În România sunt puţini producători de ochelari de soare, marea majoritate a produselor de acest gen fiind importate.

c) Perspective de dezvoltare

Piaţa ochelarilor de soare cu protecţie UV este în continuă dezvoltare. Ei nu mai reprezintă doar un mijloc de protecţie împotriva razelor solare, ci au devenit un accesoriu modern important, care poate fi asortat la vestimentaţie. Este ales în funcţie de nevoi, tendinţe, gusturi dar şi de stilul de viaţă al consumatorului.

Firma OptiPlus, care are ca activitate producerea de ochelari de vedere, doreşte să se extindă şi în domeniul producerii ochelarilor de soare. Îşi propune să ofere produse unice care, pe lângă utilităţile principale, au o multitudine de utilităţi secundare.

d) Structura pieţei

Firma şi-a propus să delimiteze piaţa produsului exclusiv după criteriul intereselor de marketing. În aria de cuprindere a pieţei produsului de referinţă trăieşte o anumită populaţie totală (N). În cazul firmei populaţia este formată din totalul de locuitori ai oraşului Iaşi, adică 813943 locuitori din care 376155 locuitori trăiesc în mediul urban şi 437788 locuitori în mediul rural . OptiPlus se adresează populaţiei din mediul urban, deci, în acest caz, N = 376155.

Consumatorii sunt persoanele tinere din oraşul Iaşi.

Non-consumatorii absoluţi (NCA) sunt cei care nu au nevoie de produs şi nu-l vor achiziţiona niciodată. Aceştia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani şi persoanele de peste 55 ani. Alţi non-consumatori absoluţi ar fi persoanele care poartă ochelari de vedere heliomatici întrucat aceştia le oferă protecţie împotriva razelor solare, dar şi nevăzătorii.

Non-consumatorii relativi (NCR) sunt cei care ar putea avea nevoie de produs sau marcă, dar nu cumpără şi nu consumă încă, din diverse motive conjuncturale. Nu ar cumpăra aceste produse deoarece au un venit mic şi nu consideră ca fiind necesară achiziţionarea acestui accesoriu. Ei preferă să cumpere ochelari de soare de o calitate inferioară la preţuri mai mici pentru că deocamdată nu îşi permit achiziţionarea de produse de o calitate superioară. Tot în această categorie intră şi persoanele care nu ştiu de existenţa produsului.

Preview document

Marketing OptiPlus - Pagina 1
Marketing OptiPlus - Pagina 2
Marketing OptiPlus - Pagina 3
Marketing OptiPlus - Pagina 4
Marketing OptiPlus - Pagina 5
Marketing OptiPlus - Pagina 6
Marketing OptiPlus - Pagina 7
Marketing OptiPlus - Pagina 8
Marketing OptiPlus - Pagina 9
Marketing OptiPlus - Pagina 10
Marketing OptiPlus - Pagina 11
Marketing OptiPlus - Pagina 12
Marketing OptiPlus - Pagina 13
Marketing OptiPlus - Pagina 14
Marketing OptiPlus - Pagina 15
Marketing OptiPlus - Pagina 16
Marketing OptiPlus - Pagina 17
Marketing OptiPlus - Pagina 18
Marketing OptiPlus - Pagina 19
Marketing OptiPlus - Pagina 20
Marketing OptiPlus - Pagina 21
Marketing OptiPlus - Pagina 22
Marketing OptiPlus - Pagina 23
Marketing OptiPlus - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Marketing OptiPlus.doc

Ai nevoie de altceva?