Cuprins
CAPITOLUL I
MANAGEMENTUL OPERAŢIUNILOR BANCARE
I.1. CONŢINUT, CARACTERIZARE ŞI ROLUL MANAGEMENTULUI BANCAR 1
I.2. FUNCŢIILE MANAGEMENTULUI BANCAR 3
I.3. DOMENIILE MANAGEMENTULUI BANCAR 5
I.4. ELEMENTE CHEIE ÎN ATINGEREA UNUI MANAGEMENT DE CALITATE 7
I.4.1. ROLUL CONSULTANŢEI ÎN MANAGEMENTUL BANCAR 10
I.5. DIVERSIFICAREA PRODUSELOR ŞI SERVICIILOR BANCARE, OBIECTIV MAJOR AL MANAGEMENTULUI BANCAR 11
I.6. INSTRUMENTELE MANAGEMENTULUI BANCAR 13
I.7. INFLUENŢA FACTORILOR DE MEDIU ASUPRA MANAGEMENTULUI BANCAR 14
CAPITOLUL II
PERFORMANŢELE BANCARE – OBIECTIV STRATEGIC AL MANAGEMENTULUI BANCAR 17
II.1. ANALIZA PERFORMANŢELOR BANCARE 18
II.1.1. Modelul rentabilităţii capitalului 19
II.2. MARKETINGUL PRODUSELOR ŞI SERVICIILOR BANCARE 23
II.2.1. Introducere în marketing bancar 23
II.2.2. Rolul şi importanţa marketingului în activitatea bancară 24
II.2.3. Mixul de marketing 25
II.3. PROFITABILITATEA PRODUSELOR ŞI SERVICIILOR, EFECT A INTEGRĂRII ACTIVITĂŢILOR DE MARKETING ÎN SOCIETĂŢILE BANCARE 26
II.3.1. Politica de produs 26
II.3.1.1. Crearea de noi produse 27
II.3.1.1.1. Calculul costului produselor şi serviciilor bancare .29
II.3.1.1.2. Planul de marketing 30
II.3.1.2. Menţinerea produselor existente în societăţile bancare 32
II.3.1.3. Activitatea de custodie 33
II.3.2. Politica de preţ 33
II.3.2.1. Dobânzile şi comisioanele bancare 34
II.3.3. Politica promoţională 35
II.3.3.1. Publicitatea în strategia bancară 36
II.3.4. Politica de distribuţie 37
II.3.5. Politica de personal 38
II.4. MANAGEMENTUL CORELAT AL ACTIVELOR ŞI PASIVELOR BANCARE 39
CAPITOLUL III
STUDIU PRACTIC PRIVIND POLITICILE DE MARKETING ŞI PROFITABILITATEA CARDURILOR ÎN CADRUL BRD – GSG IAŞI
III.1. PREZENTARE GENERALĂ 41
III.2. PIAŢA CLIENŢILOR BRD-GSG 43
III.3. PIAŢA CARDURILOR BANCARE 44
III.3.1. Piaţa cardurilor persoane fizice 48
III.3.2. Piaţa cardurilor societăţi cpmerciale 50
III.3.3. Reţeaua de distribuţie BRD-GSG 53
III.4. AVANTAJELE CARDURILOR DE DEBIT RESPECTIV CREDIT PENTRU BRD-GSG 54
III.5. MODEL DE CALCUL PRIVIND PROFITABILITATEA CARDURILOR 55
III.6. PROFITABILITATEA PRODUSELOR ŞI SERVICIILOR BRD-GSG ÎN CIFRE PENTRU ANUL 2002 57
III.7. STRATEGIA COMERCIALĂ ŞI PLANUL DE ACŢIUNE ÎN CADRUL CAMPANIEI DE PROMOVARE A CARDURILOR 59
III.7.1. Strategia comercială adoptată de către bancă în procesul înlocuirii cardurilor Prima 60
III.7.2. Demersul comercial 61
III.8. POLITICA DE COMUNICAŢIE ÎN CADRUL BRD-GSG 62
CAPITOLUL IV
CONCLUZII ŞI PROPUNERI 65
BIBLIOGRAFIE 69
Extras din document
INTRODUCERE
Lucrarea are menirea să prezinte principiile de bază ale managementului bancar adecvate momentului prezent dar care în acelaşi timp să ţină cont de necesităţile viitoare cât şi de concurenţa bancară în dezvoltare. De asemenea, lucrarea oferă instrumente privind conceptele, principiile, abordările şi tehnicile necesare executării unui management bancar eficient.
Scopul final al prezentei redactări este acela de a se putea identifica şi discuta aspecte generale ale managementului, cum ar fi structura, cultura şi mediul extern, precum şi acela de a explica gama activităţilor cheie manageriale, să prezinte modul în care partea financiară şi aspectele strategice ale sistemului bancar pot afecta managementul general al băncii.
Prima parte a lucrării a vizat orientările de ordin teoretic ale managementului bancar, oferindu-se o imagine de ansamblu asupra rolului marketingului în comercializarea produselor şi serviciilor bancare, cât şi asupra profitabilităţii – fundament al conducerii bancare.
Partea a doua a lucrării cuprinde redactarea studiului practic realizat în cadrul societăţii bancare BRD – GSG Iaşi, cu privire la sistemul de plăţi prin carduri, analizându-se cardul atât din punct de vedere al politicilor de marketing adoptate de către bancă în vederea dezvoltării acestui sistem electronic, cât şi din perspectiva veniturilor aduse băncii.
În finalul prezentării sunt aduse o serie de concluzii şi propuneri ce au menirea de a puncta elementele cheie ale lucrării.
CAPITOLUL I
Managementul operaţiunilor bancare
I.1.Conţinut, caracterizare şi rolul managementului bancar
Managementul (gestiunea) bancar(ă) poate fi definit ca fiind ansamblul de operaţii, servicii efectuate de către bancă pentru realizarea funcţiilor sale, îndeosebi de atragere de active monetare, temporar disponibile de la entităţi juridice şi fizice în conturi cu numerar sau titluri negociabile plătibile la vedere sau la termen, în vederea păstrării lor, precum şi de plasamente a acestor fonduri în credite, depozite sau titluri.
Rolul managementului creşte în sectorul bancar comparativ cu alte sectoare ale economiei. Cauza constă în complexitatea activităţii bancare şi în faptul că uneori, o bancă are relaţii de afaceri cu sute de mii de agenţi economici şi persoane fizice, a căror activitate şi bonitate trebuie foarte bine cunoscută şi exact apreciată. Se poate aprecia că în bănci, managementul, în sensul de conducere modernă, eficientă, a apărut o dată cu aceasta. Cu atât mai mult în bănci se poate spune că managementul este o artă şi o ştiinţă. În acelaşi timp, managementul în sectorul bancar este în primul rând o profesiune, specialiştii şi profesioniştii sunt foarte necesari în domeniul bancar, fapt pentru care apare noţiunea de management bancar ca un domeniu cu totul aparte al managementului.
Managementul bancar se bazează foarte mult pe eficienţă, activitatea de marketing şi publicitate. Dar managementul bancar face apel în mare măsură la motivaţia individuală, la echipa managerială şi consultanţă, la comunicare, informare şi control.
Rolul managementului bancar creşte şi ca urmare a faptului că în perioada tranziţiei spre economia de piaţă, în toate sectoarele economice creşte necesarul de fonduri, ceea ce echivalează cu o dezvoltare permanentă a pieţei de capital, unde băncile deţin poziţii cheie. În mare parte, tocmai băncile sunt cele care asigură satisfacerea în cea mai mare măsură a necesarului de fonduri. Dar managementul bancar nu înseamnă numai asigurarea cu aceste fonduri. Asigurarea cu fonduri trebuie făcută la timp şi în condiţiile în care tot băncile comerciale exercită controlul operaţiunilor angajate cu aceste fonduri şi urmăresc eficienţa utilizării lor.
Esenţa managementului bancar o constituie decizia bancară. Decizia bancară se realizează cu ajutorul unor instrumente şi laturi ale strategiei bancare cum ar fi bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, programul strategic, studii de marketing, programe de dezvoltare şi restructurare, de informatizare, privatizare şi capitalizare. Managementul bancar are în vedere, cu prioritate, capitalul social şi sporirea lui permanentă. De cea mai mare însemnătate pentru managementul bancar sunt capacitatea şi competenţa managerilor. Această problemă se pune nu numai la nivelul centralelor băncilor comerciale, ci şi la nivelul unităţilor operative teritoriale( sucursale, filiale, agenţii). Se impune în această ordine de idei, descentralizarea activităţii de conducere şi creşterea competenţelor managerilor de la nivelul unităţilor operative, adică de la nivelul la care se constituie resursele şi se efectuează plasamente, plăţi şi încasări, se întocmesc dosare de credite şi studii de bonitate şi de piaţă.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Marketing si Profitabilitate - Obiectiv si Scop in Managementul Bancar.doc