Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 15108
Mărime: 235.23KB (arhivat)
Publicat de: Carmen N.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anastasiei Bogdan
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Specializarea Management

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. CUPRINS 2
  3. Lista figurilor şi tabelelor 3
  4. Introducere 4
  5. Capitolul 1. Concepte generale privind riscul 5
  6. 1.1 Definirea riscului 6
  7. 1.2 Risc versus incertitudine 8
  8. 1.3 Clasificarea riscului 10
  9. 1.4 Surse externe şi surse interne de risc 12
  10. 1.5 Principiul concatenării 13
  11. 1.6 Procesul de management al riscului 15
  12. Capitolul 2. Metode cantitative de estimare a riscului 19
  13. 2.1 Modelarea riscului 19
  14. 2.2 Valoarea aşteptată 26
  15. 2.3 Analiza ratei beneficiu – cost 34
  16. 2.4 Analiza pe baza arborelui decizional 37
  17. Capitolul 3. Metode de evaluare a riscurilor 42
  18. 3.1 Principii de analiză a riscurilor 42
  19. 3.2 Evaluarea cantitativă a riscului 44
  20. 3.2.1 Metoda statistică de evaluare a riscului 45
  21. 3.2.2 Metoda oportunităţii cheltuielilor 48
  22. 3.2.3 Metoda expert de evaluare a riscului 49
  23. 3.2.4 Metoda analitică de evaluare a riscurilor 51
  24. CONCLUZII 53
  25. Bibliografie 55
  26. Lista figurilor şi tabelelor
  27. Figura 1.1. Evoluţia cotaţiilor acţiunilor societăţilor A şi B pe o perioadă de 30 de zile 8
  28. Figura 1.2. Legătura dintre risc, incertitudine şi nivelul informaţiei 9
  29. Figura 1.3. Ciclul procesului de management al riscului 18
  30. Tabelul 2.1. Bugetul activităţii de proiectare 20
  31. Tabelul 2.2. Bugetul activităţii de proiectare revizuit 21
  32. Figura 2.1. Diagrama operaţiilor 22
  33. Figura 2.2. Diagrama operaţiilor în cazul distribuirii sarcinilor 23
  34. Figura 2.3. Diagrama fluxului tehnologic 24
  35. Figura 2.4. Diagrama noului flux tehnologic 25
  36. Figura 2.5. Implementarea riscului în diagramele fluxului tehnologic 26
  37. Figura 2.6. Rutele posibile pentru traseul Bacău – Târgu Neamţ 29
  38. Tabelul 2.3. Calculul valorii aşteptate privind durata transportului 34
  39. Tabelul 2.4.a. Bugetul investiţiei şi riscurile asociate acesteia 35
  40. Tabelul 2.4.b. Bugetul investiţiei şi riscurile asociate acesteia 36
  41. Figura 2.7. – Arbore decizional 37
  42. Figura 2.8. – Determinarea valorii aşteptate cu ajutorul arborelui decizional 38
  43. Figura 2.9. – Analiza riscului de accident cu ajutorul arborelui decizional 40
  44. Tabelul 3.1. Domeniile de plasare a firmei în dependenţă de oportunitatea cheltuielilor 49
  45. Tabelul 3.2. Schema factorilor de risc 50
  46. Tabelul 3.3. Criteriile de evaluare a indicatorului BERI 51

Extras din proiect

Introducere

Riscul exprimă incertitudinea în legătură cu producerea unor evenimente viitoare. Cum riscul este o parte inevitabilă a afacerii, managementul trebuie să descopere modalităţile de acţiune pentru controlul acestuia. Recunoaşterea prezenţei riscului este primul şi cel mai important pas. În continuare, managerii au la dispoziţie o serie de metode specifice pentru a evita riscul, pentru a reduce riscul, pentru a-şi asuma riscul sau pentru a rezolva această problemă cu companiile de asigurări.

Succesul unei întreprinderi poate fi direct proporţional cu gradul în care conducerea acesteia înţelege să-şi asume riscurile în adoptarea u aplicarea deciziilor. Riscul apare astfel ca un element intrinsec pentru dezvoltarea unei societăţi.

Lucrarea de faţă îşi propune să trateze metodele cantitative de estimare dar şi de evaluare a riscurilor în organizaţii. Prima parte a lucrării are un caracter pronunţat teoretic în care am analizat conceptele generale privind riscul. Ce este riscul, care este diferenţa dintre risc şi incertitudine, cum putem clasifica riscul şi care sunt principalele surse externe şi interne sunt câteva din subiectele tratate pe parcursul acestui capitol.

În cea de-a doua parte a lucrării am prezentat principalele metode cantitative de estimare a riscului. Analiza cantitativă se referă la stabilirea nivelului impactului unui eveniment de risc. Dacă analistul de risc nu poate da o probabilitate exactă a apariţiei unui astfel de eveniment, în schimb el poate calcula dimensiunea pierderilor sau deprecierilor generate.

În acest sens, managementul riscului a dezvoltat o serie de metode şi tehnici de calcul care să ajute analiştii în stabilirea dimensiunilor impactului unui eveniment de risc. Printre aceste metode distingem: modelarea riscului, valoarea aşteptată, analiza ratei beneficiu-cost şi analiza pe baza arborelui decizional.

Oportunitatea adoptării oricărei decizii manageriale, în natura căreia iniţial persistă un anumit grad de risc, poate fi argumentată numai prin analiza şi evaluarea ei. Pentru a conduce eficient cu firma nu este suficient de a şti tipul de risc care poate influenţa activitatea antreprenorială, este necesar de asemenea de a calcula mărimea lui, adică de a evalua consecinţele care pot apărea în rezultatul influenţei acestuia.

În ultima parte a lucrării am tratat metodele cantitative de evaluare a riscurilor: metoda statistică de evaluare a riscului, metoda oportunităţii cheltuielilor, metoda expert de evaluare a riscului, metoda analitică de evaluare a riscurilor.

Capitolul 1. Concepte generale privind riscul

În dimensiunea sa istorică, riscul este un concept tânăr şi în acelaşi timp unul din puţinii termeni de afaceri cu origini directe în mediul comercial şi financiar şi nu derivat din vocabularul militar, psihologic sau ştiinţific.

În timp ce în anii ‘70 “riscul” era o noţiune asociată în special cu ştiinţele naturii şi mai puţin cu teoria financiară şi a asigurărilor, în ultimii ani, conceptul de risc a câştigat importanţă în rândul decidenţilor din lumea afacerilor . În acest context, economiştii americani Harry M. Markovitz şi James Tobin, laureaţi ai premiului Nobel, au jucat rolul de pionieri. Lucrările acestora s-au concentrat pe conceptele de portofolii eficiente (portofoliul care asigură cel mai mare profit pentru un nivel dat de risc sau, echivalent, cel mai mic nivel de risc pentru un profit aşteptat).

Oricum, pe măsură ce metodele de evaluare ştiinţifică a riscului au devenit mai sofisticate, societatea a acordat atenţia cuvenită conflictelor cu privire la acceptarea riscului şi tehnologiile de evaluare. Conceptul de risc a câştigat conotaţii generale care i-au permis expandarea către domenii diverse în structurile societăţii moderne.

De ce a câştigat conceptul de risc o importanţă atât de mare în societatea modernă? De ce se defineşte societatea modernă ca o societate ” riscantă” ? Sociologul german Nickolas Luhman a adus o contribuţie instrumentală substanţială prin lansarea ideii că “riscul” reprezintă o formă generală prin care societatea îşi descrie viitorul. Potrivit lui Luhmann, riscul este un concept care trebuie deosebit de pericol. În timp ce riscul indică o pierdere posibilă viitoare datorită deciziei unui alt agent, pericolul se relaţionează cu posibilitatea unei pierderi cauzate de indecizie. Pe scurt, teza lui Luhmann susţine că viitorul este total dependent de deciziile prezente. Această abordare are implicaţii importante pentru analiza riscului.

În acest context, riscul este o problemă relaţionată cu procesul de luare a deciziilor. Analiza este, deci, conectată cu problema generală de luare a deciziilor în condiţii de incertitudine. Riscurile nu există obiectiv, ci sunt construite de către agenţii care iau decizii, în timp ce părţile implicate în procesul de decizie, posibili neparticipanţi la proces dar ţinte ale efectelor acestuia, ar putea percepe acest fenomen ca pericol . Precum indică studiile psihologice ale percepţiei riscului, această analiză are un impact semnificativ asupra atitudinii în faţa hazardul potenţial. Posibilitatea de a ajunge la un consens în ceea ce priveşte riscul scade semnificativ. Volumul mai mare de informaţie, transparenţa şi comunicarea activă cu audienţa nu poate să rezolve, ci doar să reducă conflictele privitoare la risc, întrucât problema rezidă în diferenţa de conţinut al fenomenului abordat de către emitenţii de decizii şi receptorii de decizii.

Din perspectiva corporaţiei, este esenţială notarea faptului că riscul nu face parte din know-how-ul organizaţional, deoarece acestea nu descoperă riscurile ci şi le construiesc. O companie ia în considerare riscul “obiectiv” sau “sistemic”, precum căderea unei anumite pieţe? Evident, nu. Ca exemplu, avem crizele declanşate de unele fonduri de hedging în anii 90 sau forţarea pieţei argintului de către fraţii Hunt în anii 70, crescând preţul argintului cu 2500% de la 2$ la 52$/uncie. În ambele cazuri, au prevalat calculele riscului subiectiv ale decidenţilor.

Cum îşi definesc companiile propriile riscuri şi cum şi le asumă în situaţii de incertitudine? Luarea deciziilor în mediul modern este caracterizat de faptul că neluarea vreunei decizii reprezintă de fapt o decizie: este imposibil să nu se ia nici o decizie. Chiar şi neluarea vreunei decizii implică risc pentru decidenţi. Cum se poate aborda provocarea deţinerii şi administrării riscurilor? Este o chestiune simplă de preferinţă sau pregătire în a aştepta, care depinde radical de tiparul istoric şi social al corporaţiei şi de comunitatea socială şi investiţională în care aceasta operează. Corporaţiile care vor să-şi crească acceptabilitatea expunerilor la risc trebuie să-şi construiască încrederea şi credibilitatea. Cel mai bun remediu este transparenţa şi dezvăluirea de informaţii relevante privitoare la identificarea şi managementul riscului.

Preview document

Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 1
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 2
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 3
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 4
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 5
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 6
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 7
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 8
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 9
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 10
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 11
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 12
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 13
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 14
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 15
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 16
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 17
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 18
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 19
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 20
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 21
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 22
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 23
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 24
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 25
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 26
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 27
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 28
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 29
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 30
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 31
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 32
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 33
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 34
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 35
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 36
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 37
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 38
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 39
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 40
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 41
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 42
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 43
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 44
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 45
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 46
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 47
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 48
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 49
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 50
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 51
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 52
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 53
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 54
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 55
Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Metode Cantitative de Estimare a Riscurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Metode și Tehnici ale Modelării și Simulării Posibil de Utilizat pentru Analiza Riscului Managerial în Activitatea de Marketing

Capitolul 2 Metode si tehnici ale modelarii si simularii posibil de utilizat pentru analiza riscului managerial în activitatea de marketing...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Metode și Tehnici de Analiză Statistică a Riscului Bancar

CAPITOLUL 1. DEFINIRE, CONCEPTE SI REGLEMENTARI INTERNE SI INTERNATIONALE PRIVIND RISCUL BANCAR 1.1. Abordari conceptuale privind riscul si...

Utilizarea Instrumentelor Financiare Derivate pentru Acoperirea Riscurilor Bancare

INTRODUCERE În cadrul lucrării de licenţă se abordează utilizarea instrumentelor financiare derivate pentru acoperirea riscurilor bancare. Riscul...

Îmbunatațirea timpilor de producție și reducerea costurilor la reperul roata dintata

Rezumatul lucrării In cadrul acestei lucrari sa avut ca scop pe partea economica prezentarea companiei,date tehnice si economice despre companie...

Executarea Terasamentelor pentru Constructia Platformelor Drumurilor și Platformelor Tehnologice din Incinta Parcului Eolian

1. INTRODUCERE Prin managementul riscului se intelege totalitatea operatiunilor prin care se urmareste limitarea pierderilor care pot afecta o...

Metode de Evaluare a Riscurilor

1. Procesul de evaluare a riscurilor Evaluarea riscurilor furnizează factorilor de decizie şi părţilor responsabile o înţelegere superioară a...

Realizarea Proiectului Cathedral Plaza București

1. Descrierea proiectului, inclusiv etapele de realizare Cathedral Plaza este o destinaţie business de primă clasă situată în centrul...

Evaluarea riscului de mediu la o stație de epurare a apelor uzate menajere

Introducere Apa este prezentă ca element determinant şi esenţial pentru existenţa umană. Nu se poate concepe o activitate umană, existenţa unei...

Management Bancar

TEMA 1 CONŢINUTUL ŞI TRĂSĂTURILE MANAGEMENTULUI BANCAR 1.1. Conceptul şi funcţiile managementului bancar 1.2. Atributele esenţiale ale...

Ai nevoie de altceva?