Mix de marketing - ciocolata Kandia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 99 în total
Cuvinte : 39879
Mărime: 798.58KB (arhivat)
Publicat de: Iorgu Dragomir
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Pet
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL SPECIALIZAREA: INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIE PUBLICĂ ŞI AGROTURISM

Cuprins

  1. Introducere
  2. Descrierea pieţei produsului
  3. Descrierea micormediului
  4. Mixul de produs
  5. 3.1 Produsul
  6. 3.2 Distribuţia
  7. 3.3 Preţul
  8. 3.4 Activitatea promoţională
  9. Protecţia consumatorului
  10. Concluzii
  11. Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

Drumul ciocolatei

Arborele de cacao a fost descoperit în urmă cu mai bine de 2000 de ani în pădurile tropicale din continentul american. Păstăile acestui tip de arbore conţin seminţe ce sunt procesate pentru a obţine pudra de cacao. Aceasta este folosită în producerea ciocolatei.

La origine, arborele de cacao era numit "arborele vieţii', sursă de beneficii, aliment şi medicament în acelaşi timp. Odată ce primii consumatori maiaşi au avut ideea de a deschide fructele acestui arbore, doar porţiunea albă ce înconjura boabă îi interesa ca aliment, aruncând boabele! Doar mai târziu au utilizat toate resursele acestui fruct.

Istoria ciocolatei începe încă din 250-900 I.H., când maiaşii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din pădurile tropicale, pentru a-i cultivă. Ei recoltau, fermentau, prăjeau şi măcinau seminţele de cacao pentru a le transformă într-o pastă. Aceasta pastă era amestecată cu apă, ardei iuţi şi faină de porumb pentru a crea o băutură spumoasa şi condimentată, de ciocolată.

Prima maşină de produs ciocolată este pusă în funcţiune în Barcelona în 1870.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima dată în Europa în anul 1521, atunci când Mexicul a fost cucerit de către spanioli. Deoarece a devenit, în timp, un produs de export foarte scump, ciocolata a mai rămas încă 300 de ani de atunci băutura celor bogaţi.

Până în 1870, consumul de ciocolată era nesemnificativ în mica Românie. Cafeaua era singurul deliciu care mai îmbogăţea mesele, în afara şerbeturilor, sarailiilor sau altor „dulcegării" orientale.

Începând din 1870, s-a introdus în ţară ciocolată şi cacaua, aduse mai ales din Elveţia şi Franţa. Anul 1891 a fost punctul de plecare al unei afaceri, care depăşea aşteptările unei cofetării cu laborator propriu, înfiinţându-se prima fabrica de ciocolată din Bucureşti, ridicată de către industriaşul francez F. Bresson.

Dezvoltatea tehnologică nu a adus însă şi modificări în procesul de creştere şi recoltare a boabelor de cacao. Chiar şi în prezent se folosesc exact aceleaşi proceduri că acum 2000 de ani.

În procesul de realizare a ciocolatei este necesară respectarea cu stricteţe a unor paşi importanţi, precum: recoltarea, fermentarea, uscarea, prăjirea, măcinarea, conjarea, temperarea, şi în final, turnarea.

Recoltarea:

Arborele de cacao creste de regulă 15 metri, dar în plantaţii nu depăşeşte 6 metri pentru a fi uşor de cules. Fructele mari şi colorate (tecile de cacao) cresc foarte aproape de tulpină; în funcţie de varietate, forma, textura şi culoarea pot diferi. Deşi o teacă poate rezista 2-3 săptămâni fără a se desface, pentru a dezvolta cea mai bună aroma, este foarte importantă perioadă de recoltare. Tecile sunt duse într-o locaţie foarte aproape de locul de recoltare, unde fiecare fruct este desfăcut cu ajutorul macetei sau pur şi simplu prin lovirea a doua teci, în aşa fel încât seminţele şi pulpa din interior să poată fi extrase.

Fermentarea şi uscarea:

Seminţele trebuiesc fermentate înainte de a fi măcinate şi procesate. Fiecare teaca conţine în jur de 50-60 de seminţe mici (3 cm x 1,5 cm) care trebuiesc la rândul lor sparte înainte de a fi puse la fermentare. Fermentarea da aroma şi gust şi ajuta la îndepărtarea resturilor de pulpă.

După fermentare, seminţele sunt uscate timp de o săptămână. Din 100 kilograme de seminţe, în urma uscării rămân 45 kilograme.

Prăjirea:

Boabele de cacao sunt atent curăţate şi sortate în fabrica şi apoi prăjite cu ajutorul unui echipament special, la o temperatură de 130 - 150 C.Prăjirea este o etapă esenţială în întreg procesul de producţie, iar calitatea viitoarei ciocolate,aroma şi gustul depind foarte mult de ea.

Măcinarea:

După prăjire, boabele sunt sfărâmate în bucăţi încă grosiere, apoi măcinate cu ajutorul unor mori speciale. Cu cât boabele sunt mai fin măcinate, cu atât gustul ciocolatei va fi mai aromat şi mai fin.

Conjarea:

După amestecare şi măcinare, masa de ciocolată este supusă conjarii care presupune amestecare la o temperatură ridicată.

Temperarea:

Temperarea este etapa cheie în producerea unei ciocolate. Este un proces lung şi complex care necesită experienţa şi îndemânare. După conjare masa fierbinte de ciocolată trebuie să fie răcită, dar acest lucru se poate face doar respectând anumiţi paşi.

Turnarea:

După temperare, ciocolata este turnata în forme încălzite. În această fază, dacă reţeta o cere, numeroase ingrediente (alune, creme, etc) sunt adăugate în ciocolată. Apoi ciocolată este pusă în instalaţii speciale de răcire unde se întăreşte şi capătă o suprafaţă lucioasă foarte apetisantă. În final, formele sunt întoarse şi bătute, produsele fiind împachetate şi etichetate manual sau automat.

Capitolul 1: Descrierea pieţei produsului

Pentru orice întreprindere, obiectul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare îl reprezintă bunurile şi / sau serviciile pe care le produce, fiecare dintre acestea putând dispune de o piaţă proprie.

Piaţa produsului reprezintă o secţiune a pieţei globale în care se manifestă şi se realizează oferta şi cererea pentru un anumit produs. Referitor la raportul între piaţa întreprinderii şi piaţa produsului, în practică

se întâlnesc situaţii foarte diverse. Astfel, în cazul când o întreprindere deţine exclusivitatea producţiei şi / sau a comerţului unui produs, piaţa întreprinderii respective se poate identifica cu cea a produsului. În alte cazuri, piaţa unei întreprinderi este suma pieţelor mai multor produse. De asemenea, se întâlnesc cazuri când piaţa unui produs (sau grupă de produse) este formată din pieţele mai multor întreprinderi. În cele mai multe cazuri însă, pieţele întreprinderilor interferează cu pieţele produselor. Între piaţa produsului şi piaţa globală este un raport de la parte la întreg, şi, ca urmare, piaţa globală reprezintă suma pieţelor produselor ce o alcătuiesc, respectiv:

pt = Σ pi ,

i = 1, , n

unde: pt = piaţa totală;

pi = piaţa produsului;

n = numărul produselor ce alcătuiesc piaţa totală.

Între pieţele diferitelor produse se pot stabili următoarele tipuri de relaţii:

- relaţii de asociere, când două sau mai multe produse se asociază în consum pentru satisfacerea unei anumite nevoi, cum ar fi, de exemplu, cafeaua şi zahărul, respectiv piaţa cafelei şi piaţa zahărului sau piaţa automobilelor şi piaţa serviciilor de reparaţii şi întreţinere etc.;

- relaţii de substituire, când produsele se pot înlocui reciproc în consum, creându-se astfel relaţii de concurenţă între ele.

- relaţii de indiferenţă, când pieţele diferitelor produse nu se influenţează în nici un fel.

Pentru evaluarea pieţei unui produs se foloseşte un sistem de indicatori, dintre care mai importanţi sunt următorii:

- gradul de răspândire a produsului pe piaţă, dat de numărul cumpărătorilor (utilizatorilor) produsului respectiv, într-un anumit interval de timp;

- gradul de pătrundere a produsului în consum, dat de mărimea medie a unei cumpărături şi de frecvenţa medie a cumpărăturii;

- viteza de difuzare a produsului în consum, dată de raportul dintre aria spaţiului geografic în care este vândut produsul şi un interval de timp dat;

- numărul întreprinderilor care produc şi / sau comercializează produsul;

- profitul clientelei ce achiziţionează produsul, determinat de caracteristicile socio-profesionale, demografice, economice sau sociale ale cumpărătorilor produsului respectiv.

Preview document

Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 1
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 2
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 3
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 4
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 5
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 6
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 7
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 8
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 9
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 10
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 11
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 12
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 13
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 14
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 15
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 16
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 17
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 18
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 19
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 20
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 21
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 22
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 23
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 24
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 25
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 26
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 27
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 28
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 29
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 30
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 31
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 32
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 33
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 34
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 35
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 36
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 37
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 38
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 39
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 40
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 41
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 42
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 43
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 44
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 45
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 46
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 47
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 48
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 49
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 50
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 51
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 52
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 53
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 54
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 55
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 56
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 57
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 58
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 59
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 60
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 61
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 62
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 63
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 64
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 65
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 66
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 67
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 68
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 69
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 70
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 71
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 72
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 73
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 74
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 75
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 76
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 77
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 78
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 79
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 80
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 81
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 82
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 83
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 84
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 85
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 86
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 87
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 88
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 89
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 90
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 91
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 92
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 93
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 94
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 95
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 96
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 97
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 98
Mix de marketing - ciocolata Kandia - Pagina 99

Conținut arhivă zip

  • Mix de Marketing - Ciocolata Kandia.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing internațional

CAPITLOUL 1. PREZENTAREA SOCIETATII 1.1. Denumirea firmei: Denumirea societatii este : S.C " TNUVA" S.A 1.2. Forma juridica: S.C.  TNUVA...

Mixul de Marketing - Howard Johnson Grand Plaza

Introducere Acest proiect îsi propune sa analizeze programul de marketing al lansarii hotelului Howard Johnson Grand Plaza în Bucuresti....

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Analiza activității de marketing în cadrul Kandia-Excelent SA

1. PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI KANDIA-EXCELENT S.A. Bucuresti 1.1. DENUMIRE AGENT ECONOMIC Societatea comerciala Kandia-Excellent 1.2. SEDIUL...

Proiect publicitate ciocolată - Kandia

INTRODUCERE Compania Kandia își doreşte realizarea unei campanii publicitare pentru tabletele de ciocolată Kandia. Pentru realizarea unei campanii...

Program de marketing privind lansarea pe piață a ciocolatei Kandia Bio

1. Prezentarea companiei Kandia Kandia este un brand cu puternice rezonante printre romani. Brandul de ciocolata Kandia exista de mai putin de...

Analiza Activității de Marketing a Socetății Comerciale SC Kandia Dulce SA

Cap. 1 Prezentarea firmei 1.1 Date de identificare a firmei Numele complet: Kandia Dulce SA Nume anterioare: - CADBURY ROMANIA (2010) -...

Plan de Afaceri SC Kandia-Excelent SA

I. DESCRIEREA AFACERII Denumire: S.C. KANDIA-EXCELENT S.A. Adresa: Sos. Viilor nr.20, sector 5, Bucuresti Telefon: 021/301.02.00 Fax:...

Strategia comunicațională comercială - batonul de ciocolată Rom

Motivatia alegerii strategiei batonului de ciocolata ROM Echipa formata din Eliza Cosman, Roxana Draghici, Mirel Jarnea si Valentin Bucur a optat...

Plan de Marketing Internațional

Rezumat introductiv Am ales să exportăm ciocolata Kandia Caramel în Belgia deoarece este o mare producătoare şi consumatoare de ciocolată....

Marketing agroalimentar - analiza comparativă a clipurilor publicitare ale mărcilor de ciocolată - Poiana, Primola și Kandia

Capitolul 1. Caracterizarea generala a produsului ciocolatei 1.1. Prezentarea produsului ciocolata Savurosul aliment, ciocolata, are peste 2500...

Ai nevoie de altceva?