Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4839
Mărime: 135.64KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Maftei
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV FACULTATEA DE ŞTIINTE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

INTRODUCERE

Marketingul, după cum este definit de către American Marketing Association, este "o funcţie organizaţională şi un set de procese menite a crearea, comunica şi a pune la dispoziţia clienţilor a valorii şi menţinerii relaţiilor cu clienţii spre beneficiul companiei şi al proprietarilor acesteia".

O alta definiţie, probabil mai simplă şi mai generală este: "Marketingul este un proces permanent prin care oamenii sunt încurajaţi să ia o decizie de cumpărare, de folosire, de urmare sau de conformare a unui produs, serviciu sau valori ale altei persoane. Simplu, daca nu facilitează "vânzarea" unui produs atunci nu este marketing."

Philip Kotler în cărţile sale iniţiale defineşte: "Marketing este o activitate menită să satisfacă nevoile şi dorinţele prin procese de schimbare". Se poate adăuga la definiţiile lui Kotler şi Norris un răspuns al "Chartered Institute of Marketing" (CIM). Definiţia asociaţiei afirmă că marketingul este "procesul managerial de anticipare, identificare şi satisfacere a cerinţelor clienţilor într-un mod profitabil".

De aceea, marketingul operativ include procesele de analiză de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viaţă al unui produs, stablirea preţului, administrarea canalului precum şi promoţiile.

O alta definiţie a Marketingului este arta de a vinde produse.

Popular, "marketing" reprezinta promovarea produselor, mai ales publicitatea şi brandingul. Totuşi, în limbaj profesional termenul are un spectru mai mare de înţelesuri care au ca element comun punerea în centrul atenţiei a clienţilor. Produsele sunt dezvoltate pentru a satisface dorinţele unor grupuri de clienţi, şi, în anumite cazuri, chiar a unor clienţi anume. McCarthy a împărţit marketingul în patru segmente de activitate. Topologia lui a devenit universal recunoscută, iar setul lui de 4P a devenit un termen al limbajului.

Cei patru P sunt:

• Produs: Aspectele de Managementul produsului şi marketing de produs se ocupă de specificaţiile bunului sau produsului în cauză, şi la modul în care relaţionează la nevoile şi dorinţele utilizatorului final.

• Preţ: Se referă la procesul de stabilire a preţului pentru un produs, inclusiv reducerile de preţ.

• Promovare: Include reclama, promoţia, publicitatea şi vânzările personale, şi se referă la diferite metode de promovare a unui produs, brand sau companie.

• Plasament sau distribuţie, se referă la modul în care produsul ajunge la client; spre exemplu, plasamentul la locul vânzării sau desfacerii cu amănuntul. Acest al patrulea P face referinţă la locul unde produsul sau serviciul este vândut, exemplu regiune geografică sau ramura industrială, şi segmentul căruia se adresează(tineri adulţi, familii, companii, oameni de afaceri, femei, bărbaţi, etc.).

Aceste patru elemente sunt de obicei numite marketing mix. Un comerciant poate folosi aceste valori pentru a întocmi un plan de marketing. Modelul celor 4P este folositor mai ales când se foloseşte pentru produse de o valoare redusă. Produsele industriale, serviciile şi produsele cu o valoare mare au nevoie de mici adaptări ale acestui model.

Marketingul serviciilor trebuie să aibă în vedere natura unicităţii serviciilor.

Marketingul industrial sau B2B trebuie să ţină seama de valoarea pe termen lung a acordurilor contractuale care sunt specifice tranzacţiilor din lanţul de aprovizionare.

Marketingul relaţiilor încearcă să facă acest lucru privind marketingul prin prisma valorii pe termen lung a relaţiilor decât prin prisma tranzacţiilor individuale.

Nu pot sa trec mai departe fara a defini un concept de baza : Conceptul de Marketing-mix

Acest concept are sensul de amestec,imbinare,combinare(a unor ingrediente).Acesta este un termen de origine anglo-saxona ,termenul fiind preluat din forma « mixture ».

Dat fiind clarificat acest aspect,am hotarat ca in aceasta lucrare sa caut să fac o microanaliză ,punând în evidenţă aspectele principale care stau la baza obţinerii profitului (în „umbra” teoriei marketingului seviciilor), la instituţia aleasă ca studiu.

În această lucrare caut să fac o microanaliză ,punând în evidenţă aspectele principale care stau la baza obţinerii profitului (în „umbra” teoriei marketingului seviciilor), la instituţia aleasă ca studiu.

Aceasta este :

OMV-PETROM S.A.

Compania a ales din evantaiul de strategii posibile ,strategia de extindere a pietei ,urmand,ca urmare a investitiilor deloc mici, sa contribuie la crestrea volumului de energie electrica,mai ales ca aceasta este o forma de energie produsa prin sistem neconventional.

PREZENTAREA COMPANIEI

Petrom, membru al Grupului OMV, este cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei.

Compania, care are in structurile sale peste 30.000 de angajati, a raportat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 3 miliarde. lei (703 mil. euro), in scadere cu 18% si un profit net de 506 milioane lei (118,5 mil. euro).

Segmentele de afaceri ale Petrom sunt: Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing şi Gaze şi Energie, acestea reprezentând şi activităţile de bază ale companiei.

Obiectul de activitate al diviziei Explorare şi Producţie constă în explorarea, descoperirea şi extracţia de ţiţei şi gaze naturale în România şi în alte ţări din regiunea Caspică (Rusia şi Kazahstan).

Petrom este unicul producător de ţiţei din România şi contribuie cu aproximativ 50% la producţia totală de gaze a ţării. În 2010, producţia totală de ţiţei şi gaze a Petrom este de circa de aproximativ 854 mil. barili.

Procesarea ţiţeiului extras se realizează prin intermediul celor două rafinării, Petrobrazi şi Arpechim, ce au o capacitate totală de rafinare de 8 mil. tone/an.

Livrarea produselor proprii se realizează prin reţeaua compusă din peste 800 de benzinării, operate împreună cu companiile afiliate, atât în România, unde deţinem aproximativ 550 de staţii de distribuţie, cât şi în ţările învecinate: Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Petrom este, de asemenea, furnizorul principal de combustibili pentru aviaţie în România, incluzând serviciile aferente, şi cel mai important jucător pe piaţa locală de GPL. Petrom reprezintă un jucător important pe piaţa românească a gazelor naturale, acoperind toate segmentele acesteia.

În 2010, Grupul Petrom şi-a menţinut prezenţa puternică în toate sectoarele pieţei gazelor naturale, având o cotă de piaţă de aproximativ 40%.

În vederea sporirii valorii gazelor naturale şi asigurării unei dezvoltări durabile a companiei, conducerea executivă a hotărât extinderea lanţului valoric, prin dezvoltarea propriei activităţi de producere a energiei electrice, atât din surse convenţionale, cât şi regenerabile.

Preview document

Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 1
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 2
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 3
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 4
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 5
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 6
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 7
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 8
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 9
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 10
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 11
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 12
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 13
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 14
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 15
Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing Lidl

1. Denumirea firmei şi obiectul de activitate Lidl este un lanţ de supermarketuri discount cu sediul în Germania, care operează peste 10.000 de...

Raport de practică - OMV Petrom

1. Prezentarea firmei 1.1. Scurt istoric Petrom În anul 1991 se înfiinţează Regia Autonomă a Petrolului PETROM S.A. În anul 1996 a fost...

Mixul de marketing al companiei Nestle studiu de caz comparativ pentru țările România, Pakistan, Italia și Japonia

Istoria Nestlé In anii 1860, productia de mancare era o activitate la scara mica. Dar pe masura ce conditiile de trai au inceput sa se schimbe...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile Danone-Nutriday și Tnuva-Yoplait

I.Elemente definitorii ale pietei iaurtului 1.Caracterizare generala Iaurturile constituie una dintre cele mai dinamice categorii de pe piaţa...

Mixul de marketing în cadrul comerțului - LIDL

Istoria Lidl începe în Germania în anii `30, odată cu înființarea companiei Lidl & Schwarz, prin comercializarea de produse alimentare în regim en...

Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL

1. Descrierea generală a activităţii Petrom S.A. este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și...

Studiu de piață - Napolitane Joe

1.Cum a aparut napolitana? Napolitana este o prajitura dulce, crocanta, foarte subtire, uscata si umpluta cu crema aromata sub forma de sandwich....

Practică marketing la Romtelecom

CAPITOLUL I. 1.PREZENTAREA FIRMEI SC ROMTELECOM SA "Cheltuieşte-ţi banii cu cap!" 1.1.Scurt istoric 1930: se înființează SART ("Societatea...

Te-ar putea interesa și

Analiza Poziției Financiare la SC OMV Petrom SA

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să evidenţieze modul în care informaţiile relevate de situaţiile financiare sunt prezentate şi...

Plan de Afaceri Petrom SA

I. Partea nefinanciară 1. Sinteza Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi de Explorare și Producţie,...

Politica de promovare a companiei Petrom SA

Introducere Petrolul constituie resursa energetică de bază în sistemul consumului energetic mondial, ponderea petrolului în consumul de energie...

Optimizarea structurii financiare a întreprinderii prin evaluarea costului finanțării

INTRODUCERE Problematica structurii financiare a firmei constituie una din problemele importante ale managementului financiar. Alegerea structurii...

Analiza echilibrului financiar în cadrul SC Petrom

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susţinerea principiului continuităţii...

Plan de internaționalizare Petrom

1. Prezentarea conditiilor care determina adoptarea programului de marketing international Cu o experienta de peste 150 de ani, SC PETROM SA este...

Studiu de Caz SC Petrom SA

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE De ce am ales S.C. PETROM S.A.? Inainte de a alege firma potrivita pentru acest studiu de caz m-am interesat care sunt...

Marketing internațional - SC Petrom SA

Cap. 1 Denumirea firmei şi obiectul de activitate Petrom este cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în...

Ai nevoie de altceva?