Mixul de Marketing la Rompetrol SA

Proiect
8.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7284
Mărime: 946.85KB (arhivat)
Publicat de: Toma Scarlat
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA „VALAHIA” TARGOVISTE FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Cuprins

  1. 1. CAPITOLUL 1 Conceptul de marketing-mix pag 3
  2. 1.1. Alcatuirea mixului pag 3
  3. 1.2. Politica de produs pag 4
  4. 1.3. Politica de pret pag 4
  5. 1.4. Politica de distributie pag 4
  6. 1.5. Politica de promovare pag 5
  7. 2. CAPITOLUL 2 SC ROMPETROL SA pag 5
  8. 2.1. Prezentarea firmei pag 5
  9. 2.2. Istoric pag 9
  10. 2.3. Evolutia numarului de angajati in perioada 2004-2007 pag 11
  11. 2.4. Organigrama ROMPETROL pag 11
  12. 2.5. Puncte de vanzare pag 11
  13. 3. CAPITOLUL 3 Mixul de marketing la SC ROMPETROL SA pag 11
  14. 3.1. Politica de produs pag 12
  15. 3.1.1. Lubrifianti pag 13
  16. 3.1.2. Combustibili lichizi pag 14
  17. 3.1.3. Combustibili gazosi pag 14
  18. 3.1.4. Combustibili solizi pag 15
  19. 3.1.5. Produse chimice pag 15
  20. 3.1.6. Tevi si fitinguri/Sisteme de irigatii pag 15
  21. 3.1.7. Robineti industriali (armaturi) pag 16
  22. 3.2. Politica de pret pag 17
  23. 3.3. Politica de distributie pag 18
  24. 3.4. Politica de promovare pag 21
  25. BIBLIOGRAFIE pag 24

Extras din proiect

Mixul de marketing

Capitolul 1.Conceptul de marketing-mix

Materializarea strategiei de piata si, implicit, promovarea unei politici de marketing presupun initierea unor actiuni practice, precum si antrenarea unor eforturi – materiale, financiare si umane – pentru desfasurarea lor. Avem in vedere, nu actiuni izolate, ci „un ansamblu coerent, pus in miscare pe baza unor programe, care sa optimizeze eforturile de marketing necesare pentru promovarea strategiei de piata, a politicii de marketing”. Gheorghe Pistol; 1999; pag.117)

Mijloacele de care dispune o intreprindere pentru a actiona pe piata se dovedesc a fi eterogene, acoperind o diversitate de activitati: fabricarea de produse, fixarea de bareme ale conditiilor de vanzare, alegerea retelelor de distributie, conceperea celei mai bune prezentari a produselor in locurile de vanzare, recrutarea si gestionarea fortei de vanzare, supravegherea relatiilor publice, patronarea unor evenimente (sportive, culturale).(Ana Lucia Ristea,, Ioan Frank Valeriu, Tanasescu Dorina, Toma Andrei, Topita Magdalena; 2002; pag 281)

Ideea antrenarii resurselor, in combinatii diferite, astfel incat sa permita firmei realizarea unui contact eficient cu piata a condus la nasterea conceptului de marketing – mix.(Constantin Florescu; 1997; pag 193) 1.Sub acest concept se inscrie demersul lui J.McCarthy, care a identificat 4 componente devenite clasice : produs, pret, distributie, promovare.(Ana Lucia Ristea,, Ioan Frank Valeriu, Tanasescu Dorina, Toma Andrei, Topita Magdalena; 2002; pag 281)

Prin conceptul de marketing – mix se poate intelege orientarea activitatii de marketing a intreprinderii – in functie de resursele interne si de conditiile pietei - , prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe, a elementelor politicii de produs, de pret, de distributie si de promovare.(Constantin Florescu; 1997; pag 194).

1.1.Alcatuirea mixului

Structura concreta a mixului, pozitia ocupata de fiecare dintre elementele sale componente vor depinde de posibilitatile firmei si de solicitarile pietei. In consideratie vor intra, de asemenea, optica decidentului, capacitatea lui de realizare a celei mai inspirate combinatii de instrumente, corespunzatoare conditiilor concrete in care isi desfasoara activitatea.(Constantin Florescu; 1997; pag 195)

Trasaturile particulare ale politicii de marketing a firmei si performantele promovarii ei oglindesc modul concret in care sunt utilizate, intr-o combinatie adecvata, cele patru elemente ale mixului de marketing. Combinatia acestora trebuie sa asigure adaptarea posibilitatilor firmei la conditiile mediului extern.

Alcatuirea unui mix coerent, cu un efect sinergetic ridicat, presupune insa clarificarea continutului celor patru “piloni” ai sai, prin proiectarea lor intr-o viziune de marketing, vor iesi astfel in relief anumite trasaturi si functii ale acestora, care vor trebui antrenate in efectul global al mixului.

Mixul nu trebuie confundat cu un ansamblu de instrumante exclusiv tactice. Este adevarat ca, in alcatuirea fiecareia dintre cele 4 componente ale mixului intra o gama larga de elemente tactice. Dar acestea nu sunt decat concretizari ale unor orientari strategice stabilite pentru fiecare componenta a mixului in parte.(Constantin Florescu; 1997; pag 199)

1.2.Politica de produs

Politica de produs repezinta conduita pe care o adopta intreprinderea referitor la dimensiunile, structura si evolutia gamei de produse si servicii ce fac obiectul propriei sale activitati, atitudine ce se raporteaza permanent la cerintele mediului de piata, la tendintele manifestate de ceilalti concurenti.

Obiectul de activitate al politicii de produs il reprezinta bunurile economice in sensul cel mai cuprinzator al termenului, continand acest concept atat bunurile reale (tot ceea ce poate fi perceput direct cu simturile umane), cat si bunurile nominale (bani, hartii de valoare, etc).(Virgil Balaure; 2000; pag 307).

1.3.Politica de pret

Politica de pret reprezinta ansamblul de reguli de studiere si actiune, conduita si domeniile de gestiune care conduc la alegerea preturilor si conditilor de vanzare, la elaborarea tarifelor (Ana Lucia Ristea, Ioan Frank Valeriu, Stegaroiu Ion, Tanasescu Dorina; 2004; pag 197). Prin functiile pe care le indeplineste, prin continutul si elementele din care este constituita, politica de preturi reprezinta unul din principalele instrumente de functionare a economiei de piata.(Gheorghe Pistol; 1999; pag.165).

Preturile redau contravalori monetare, pe care intreprinzatorii le solicita in schimbul realizarilor acestora si care, de obicei, se fixeaza scriptic in listele de preturi sub forma de preturi brute.(Manfred Bruhn; 1999; pag 175)

1.4.Politica de distributie

Finalizarea efectiva a activitatii firmei producatoare de bunuri si servicii este conditionata de ajungerea acestora la consumatorii carora le sunt destinate si de satisfacerea cerintelor pentru care au fost concepute. Dar, pentru a ajunge in consum, produsele trebuie sa parcurga, mai intai, sfera distributiei. Obiectul distributiei consta tocmai in trecerea produselor finite din stadiul de productie in cel de cumparare si consum. In acest scop, este necesara localizarea punctelor de vanzare si a modalitatilor de aprovizionare a acestora, a sistemelor de transfer, manipulare, transport si asigurare a produselor, precum si a modalitatilor de etalare, prezentare si vanzare. Toate acestea formeaza, de fapt, obiectul politicii de distributie.(Gheorghe Pistol; 1999; pag.181).

1.5.Politica promotionala

Activitatea promotionala cuprinde ansamblul actiunilor prin intermediul carora se realizeaza un complex flux de informatii, idei, mesaje intre firma si mediul extern. (Constantin Florescu; 1997; pag 270). Aceasta se constituie intr-un adaos absolut indispensabil la fluxul propriu-zis de marfuri.

(Gheorghe Pistol; 1999;pag.221)

Preview document

Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 1
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 2
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 3
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 4
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 5
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 6
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 7
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 8
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 9
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 10
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 11
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 12
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 13
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 14
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 15
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 16
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 17
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 18
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 19
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 20
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 21
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 22
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 23
Mixul de Marketing la Rompetrol SA - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Mixul de Marketing la Rompetrol SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mixul de Marketing la Mcdonald's

INTRODUCERE Ultimele decenii ale acestui secol a impus un nou concept, marketing, folosit cu o mare frecvenţă atât în teorie cât şi în practica...

Implementarea mixului de marketing la firma SC Marelvi SRL

ARGUMENT Definirea unei politici de marketing pentru un produs sau un serviciu are la bază patru categorii de decizie care se referă la...

Mixul de marketing la SC Ira SA Câmpina

Introducere Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin...

Micromediul și macromediul societății SC Policolor SA

I.1 DENUMIREA SOCIETATII SC Policolor SA s-a infiintat la data de 2.11.1990 prin HG numarul 1176/1990 privind infiintarea de societati comerciale...

Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos

Generalitati Conceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen în anii ‘50 şi i-a fost sugerat autorului său, Neil Borden, de un articol de...

Gamă de produse la SC European Drinks SA

Captitolul I – Definirea conceptului de gama de produse Pentru orice intrepindere producatoare, precum si pentru intrepinderile din domeniul...

Plan de Marketing Rompetrol

ROMPETROL-pasiune pentru viaţă “Energie vie” Rompetrol este o companie puternică, un partener de succes, implicată în activităţi de...

Politica de promovare a serviciilor din SC Zapp SA

Argument Consider ca o data cu intrarea in mileniul 3, oamenii au integrat tot mai mult tehnologia in viata lor. Astfel, desi acum o suta de ani...

Te-ar putea interesa și

Mixul de Marketing. Studiu de Caz SC Rompetrol SA

Introducere În prezent, marketingul reprezintă o fliozofie a activităţilor economice care vede, în satisfacerea cerinţelor efective şi potenţiale...

Plan de Afaceri Rompetrol

ROMPETROL 1. Istoricul firmei 1974 – Se infiinteaza Rompetrol, reprezentantul la nivel international al industriei petroliere romanesti. 1993 -...

Plan de Afaceri Petrom SA

I. Partea nefinanciară 1. Sinteza Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi de Explorare și Producţie,...

Raport de practică Rompetrol

Capitolul 1 Rezumat executiv Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol - o companie multinationala, a cunoscut o evolutie in timp din punct...

Internaționalizarea unei firme producătoare de produse petroliere din România

Rezumat executiv Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol - o companie multinationala, a cunoscut o evolutie in timp din punct de vedere a...

Analiza cadrului managerial în cadrul SC X SA și implicațiile acestuia

Introducere Marimea si calitatea activitatii precum si modul de utilizare a resurselor economice de catre agentii comerciali se caracterizeaza...

Mix-ul de Marketing și Rolul Acestuia în Atingerea Obiectivelor Majore ale Unei Organizații

INTRODUCERE Marketingul poate fi privit ca un proces managerial de identificare, anticipare şi satisfacere a cerinţelor consumatorilor, într-un...

Mediul de Marketing la Rompetrol

1.Introducere. Descrierea generala a firmei Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol este o companie multinationala, cu activitati in 13...

Ai nevoie de altceva?