Mol vs Rompetrol

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Mol vs Rompetrol.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neacsu Andreea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

CAP.1 Descrierea companiei petroliere Mol şi a companiei Rompetrol 3
1.1.Scurtă prezentare a companiei S.C. Mol S.A. 3
1.2.Scurtă prezentare a grupului Rompetrol 5
Cap 2. Micromediul şi macromediul companiilor Mol şi Rompetrol 6
2.1. Micromediul companiei Mol şi companiei Rompetrol 6
2.2. Macromediul companiei Mol şi companiei Rompetrol 7
Cap. 3 Analiza SWOT 10
Cap 4. Analiza comparativă privind strategiile de markering ale companiei Mol şi Rompetrol 11
4.1.Strategii de produs 11
4.2.Strategii de preţ 12
4.3. Strategii de plasament 13
4.4. Strategii de promovare 13
Cap 5. Concluzii şi propuneri 15
Bibliografie: 17

Extras din document

CAP.1 Descrierea companiei petroliere Mol şi a companiei Rompetrol

1.1.Scurtă prezentare a companiei S.C. Mol S.A.

MOL România este prezentă pe piața locală din anul 1994. În cursul acestor 20 de ani a achiziționat în 1997 rețeaua AMOCO, în 2004 compania Shell România, iar în februarie 2015 a încheiat cu succes achiziția unui număr de 42 de benzinării ENI, amplasate în zone cu trafic intens. Datorită acestei tranzacții, în cursul acestui an, rețeaua de distribuție a Grupului MOL în România va ajunge la aproximativ 200 de stații de alimentare. Compania are un portofoliu extins în domeniul comerțului de carburant destinat persoanelor fizice și juridice, respectiv în vânzarea lubrifianților, a produselor de îngrijire auto, produselor petrochimice și bitumuri. Strategia de extindere și modernizare, precum și preocuparea pentru optimizarea activităților fac din MOL România una dintre cele mai dinamice și adaptabile companii petroliere de pe piața românească. Compania este activă în domeniul responsabilității sociale. Atât programele sale, organizate în forma concursurilor de proiecte, cât și activitatea sa de voluntariat corporativ au fost premiate de mai multe ori de către sfera civilă. Este dedicat sponsorizărilor în domeniul culturii și al sportului.

În anul 2009 compania Mol adaugă programului "Spaţii verzi" o nouă componentă, ce are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din România. În plus, platforma “Pot ajuta”, construită inițial pentru sprijinirea tinerilor sportivi, se adresează începând cu acest an și artiștilor. Preocupările MOL în domeniul implicării au fost extinse prin finanțarea unor proiecte de terapie prin artă sau emotională în beneficiul copiilor cu deficiențe, cu boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

În ceea ce privește business-ul companiei, MOL și Lafarge semnează un acord pe 3 ani, prin care MOL se angajează să furnizeze motorină conform cu standardele Euro 5, care integrează 4% biocomponenți, pentru toate activitățile Lafarge în România: ciment, agregate, betoane și gips.

În 2012 MOL România a lansat prima campanie de imagine după implementarea noului standard vizual în reţeaua de bezinării, sub sloganul "Pentru cei ce vor mai mult".

În luna august MOL România a început colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. În acest fel MOL a devenit prima reţea de benzinării care a iniţiat un program de colectare selectivă, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educaţia civică privind acest subiect. În cursul anului compania a deschis 7 noi benzinării şi la finele anului avea o reţea formată din 135 de benzinării.

MOL România oferă companiilor, începând cu luna martie a anului 1013, în premieră pe piața locală de distribuție de carburanți, posibilitatea contractării on-line pentru cardul de carburant pre-plătit MOL Green. În mai compania continuă optimizarea lanțului logistic de aprovizionare din România, prin finalizarea primei faze de construcție a terminalului de produse petroliere de la Giurgiu. Proiectul presupune construirea unui depozit nou, cu o capacitate utilă de 7.000 de metri cubi, în urma unei investiții totale de aproximativ 10 milioane de euro. În primul an de la lansarea programului în benzinării MOL a colectat o cantitate de peste 3.000 de litri de ulei alimentar uzat de la populaţie. În cursul anului a deschis opt noi benzinării şi la finele anului reţeaua de benzinării avea 143 de unităţi.

În mai 2014, compania anunţă achiziționarea rețelei locale de benzinării Eni. În iulie publică investiții de peste 6,1 milioane de euro în 7 benzinării noi, extinzându-și rețeaua de distribuție națională la 154 de unități. Noile benzinării sunt situate în județele Constanța, Ilfov, Suceava, Timiș, Hunedoara, Iași și Bihor.Începând cu luna octombrie, numărul benzinăriilor participante la programul de colectare a uleiului alimentar uzat a fost extins din nou, la 60 de benzinării, pe baza solicitării clienților.

1.2.Scurtă prezentare a grupului Rompetrol

Grupul Rompetrol (BVB: RRC ) este o companie multinațională, cu activități in 12 țări și activitat constantă în regiunea Mării Negre Mării Mediterane Mării Mediterane .Rompetrol este una din cele mai cunoscute mărci românești pe plan internațional. Cele aproximativ 20 de firme care alcătuiesc Grupul Rompetrol activează în principal în rafinare și downsteam, cu implicare în proiecte complementare din explorare și producție, foraj, servicii petroliere, servicii de ecologie industrială și alte servicii conexe, în Franța, România, Spania și Sud-Estul Europei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mol vs Rompetrol.docx

Bibliografie

http://molromania.ro/ro/despre-mol/mol-romania/activitati-si-operatiuni
www.wikipedia.ro
www.facebook.ro
www.twitter.ro
http://www.rompetrol.ro/content-page/alte-proiecte-si-sponsorizari
www.rompetrol.ro
www.molromânia.ro
http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/mol-romania-ofera-sponsorizari-de-60.000-de-euro-tinerilor-sportivi-si-artisti.html
http://www.giz.ro/stiinta/cum-sa-alegi-benzina-motorina-39115/

Alte informatii

Universitatea Transilvania din Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice și Administrarea Afacerilor Specializarea: Politici şi strategii de marketing, Aprofundare