Oferta vinurilor in Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Oferta vinurilor in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Elena Leonte

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

OFERTA VINURILOR IN ROMANIA

Romania este o importanta tara europeana producatoare de vin, dispunand de un mare trecut istoric si de bogate traditii culturale, mare parte din ele nemijlocit legate de aceasta bautura, considerata, pe drept cuvant, o licoare divina.

Astazi, tara parcurge o perioada de profunde schimbari, construindu-si un viitor in consonanta cu cel al Uniunii Europene si va deveni un membru apreciat al comunitatii internationale a vinului ca producator al unor pretuite vinuri de inalta calitate.

a) Prezentarea principalilor ofertanti si a produselor oferite

Cultura vitei de vie poate fi practicata, in Romania, pe aproape intreg teritoriul tarii, incepand de la Dunare, in sud, pana in judetele Botosani si Maramures, in nord. Numai cateva judete situate in zone de mai mare altitudine (Brasov, Covasna, Harghita) si un singur judet din extrema nordica a tarii (Suceava) nu ofera conditi prielnice pentru viticultura. Potrivit unei recente lucrari de zonare a productiei viticole, in Romania exista un numar de 37 podgorii, din care fac parte 123 de centre viticole, la care se mai adauga 40 de centre viticole independente, situate in afara podgoriilor. Numarul plaiurilor viticole este foarte mare, prin ,, plai ' intelegdndu-se o suprafata oarecum restransa de vii asezate pe aceeasi forma de relief, pe care se produc vinuri de o calitate distincta si omogena.

Piata vinului este o piata matura afecatata puternic de evolutiile favorabile sau defavorabile determinate de obisnuintele alimentare si comportamentul de cumparare al consumatorilor.

Pe piata vinurilor exista un numar mare de producatori si importatori. Cei mai importanti producători de vinuri din Romania sunt: Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari, Cramele Recaș și Domeniile Tohani, aceștia însumând aproximativ 50% din totalul volumului tranzacțiilor cu vin din România.

Tradiția milenară a podgoriilor dobrogene, se regăsește în bazinul viticol Murfatlar, respectiv la începutul secolului XX (1907), când au fost create primele plantații cu soiuri europene altoite, dintre care s-au remarcat: Chardonnay, Pinot Gris și Pinot Noir. Crearea stațiunii de cercetări viticole Murfatlar în 1927 a permis extindereas ortimentului cu alte soiuri valoroase ca: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Riesling italian, Cabernet Sauvignon și Merlot. Centrul viticol Murfatlar cuprinde arealul viticol existent în zona localităților Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Albă, Simioc, Valea Dacilor, însumând în total circa 3000 ha plantații viticole. Solurile aride cu suport decalcar ce în multe locuri devine aparent, climatul continental excesiv cu veri foarte căldurose, toamne lungi și însorite, regimul deficitar al ploilor (sub 400 litri/m2), repartizat în special primăvara (mai-iunie) și toamna (noiembrie-decembrie), asigură o maturare uniformă a strugurilor. Vinurile produse de bazinul viticol Murfatlar sunt urmatoarele: vinuri albe seci proaspete si cu un parfum de fruct (Riesling italian, Sauvignon blanc,Chardonnay), vinuri albe demiseci și demidulci: (Sauvignon Blanc, Chardonnay), vinuri roșii : (Cabernet Savignon, Pinot Noir).

Vincon Vrancea este cel mai mare areal viticol din Romania. Societatea detine peste 1000 ha cultivate cu vită de vie si este amplasată în Regiunea Viticolă a Piemontului de la Curbura Carpatilor, în inima vestitelor podgorii COTESTI, ODOBESTI si PANCIU, podgorii ce apartin celei mai mari regiuni viticole a tării, "cel mai omogen si mai întins peisaj viticol din întreaga tară". Societatea vranceana produce atat vinuri albe cat si vinuri rosii de toate tipurile. Gamele de vinuri cele mai cunoscute sunt: Vinurile de aur traditionale,care cuprind Galbena de Odobesti, Busuioaca de Bohotin, Grasa, Muscat Ottonel si Tamaioasa Romaneasca; Beciul Domnesc care cuprinde vinuri rosii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra) de 5-6 ani vechime cu o personalitate distincta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Oferta vinurilor in Romania.docx

Bibliografie

www.Analize economice.ro
www.Wikipedia.ro
www.Scribd.ro
www.Ziarul financiar.ro