Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 13913
Mărime: 207.88KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel Florea
Puncte necesare: 12
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE – BUCURESTI FACULTATEA DE COMERŢ

Cuprins

  1. 1. PRODUSUL
  2. 1.1 Scurt istoric al produsului la nivel mondial şi naţional
  3. 1.2 Gama sortimentală existentă pe piaţă a produsului respectiv
  4. 2. ANALIZA OFERTEI
  5. 2.1 Prezentarea principalilor ofertanţi şi a produsului acestora
  6. 2.2 Volumul productiei, evaluarea repartitiei vanzarilor si a cotelor de piata ale principalelor companii
  7. 2.3 Stabilirea elementelor care individualizează cele mai importante mărci
  8. 3. ANALIZA CERERII
  9. 3.1 Definirea unităţii de consum, a unităţii de cumpărare şi a unităţii de decizie
  10. 3.2 Identificarea principalelor segmente de piaţă şi analiza lor
  11. 3.3 Stabilirea elementelor de natură cantitativa, legate de consum şi cumparare
  12. 3.4 Capacitatea pieţei
  13. 3.5 Dezvoltarea pieţei – extensivă, intensivă, mixtă
  14. 4. DISTRIBUTIA
  15. 4.1 Determinarea tipurilor de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea către consumatori
  16. 4.2 Modul de distribuţie pe diferite mărci
  17. 5. PREŢURI
  18. 5.1 Determinarea segmentelor de piaţă preturilor cu identificarea principalelor mărci incluse în fiecare segment
  19. 5.2 Determinarea variaţiei preţurilor în ultimii 2 ani şi a motivelor ce au stat la baza acestei variaţii
  20. 6. PROMOVAREA PRODUSELOR
  21. 6.1 Identificarea modalităţilor prin care se face în prezent promovarea produselor
  22. 6.2 Identificarea principalelor campanii promotionale desfăşurate de competitori în prezent şi analiza adaptării mesajului la segmentul ţintă.
  23. 6.3 Promovarea vânzărilor
  24. 7. PREVIZIUNI ASUPRA PIEŢEI
  25. 8. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Incaltamintea, fie ea sport, eleganta, sau casual, a aparut datorita necesitatii oamenilor de a-si proteja talpile de factorii care duc la deteriorarea sau ranirea acestora, conferindu-le un aspect nu tocmai placut. Odata cu trecerea timpului, omul a evoluat pe toate planurile, şi a inceput sa confectioneze incaltaminte mai rezistenta, pentru o mai buna protectie şi o folosire pe o perioada mai indelungata. Optand pentru pantofi comozi şi rezistenti, o buna solutie a reprezentat-o confectionarea incaltamintei din piele de animale, iar evolutia productiei nu se incheie aici. Romanii au simţit nevoia pro¬ducerii mai multor stiluri de încălţăminte. Pornind de la cel simplist, cu degetele descoperite şi continuând cu acela care acoperea talpa în întregime, pu¬tem spune că romanii au fost cei care au deschis apetitul spre diversele stiluri de încălţăminte şi realizarea altora noi.

Inca din Epoca Medievală lungimea vârfului pantofului era direct proporţională cu statutul social. Astfel, regele şi apropiaţii săi aveau încălţămintea cu cele mai lungi vârfuri, în timp ce sclavii fie stăteau desculţi, fie foloseau sandalele făcute din frunze de palmier. Astfel, incalatamintea a fost unul dintre accesoriile pe care s-a pus accent, atunci cand venea vorba de bun gust, rafinament, calitate, statut social, fiind asortata în concordanta cu tinutele vestimentare şi ocaziile cu care era purtata.

Astăzi însă, regulile stricte din trecut nu se mai aplică. Oricine are dreptul să se încalţe cu ce-şi doreşte, fără a exista riscul de a jigni o anumită clasă socială. în plus, alegerea unei perechi de încălţăminte se realizează în funcţie de calitatea ei, tendinţele în care se încadrează, cât de comodă este şi valoarea materială.

Cu accentul pus pe calitatea şi valoarea materialelor din care a fost confecţionată, încălţămintea anului 2009 este promovata de marile branduri şi nu numai intr-o gama foarte variata, accesibila tuturor atat din punct de vedere al modelelor, şi calitatii, cat şi al preturilor.

Pantofii exista de foarte mult timp. Desene rupestre de peste 15.000 de ani infatiseaza siluete umane cu piei sau blanuri de animale infasurate pe picioare. Desi este imposibil de stabilit momentul în care omul s-a gandit pentru prima oara sa-si protejeze picioarele de frig, ger şi de solul dur pe care calca, pantofii au o lunga istorie. Aparitia lor a fost dictata de necesitati practice şi marcata pe parcurs de tendintele modei şi diverse contexte socioculturale, nevoia de afirmare a statutului social, de exprimarea creativitatii şi exteriorizarea trasaturilor de personalitate. Desi au fost creati în scopuri utilitare, pantofii reusesc sa spuna şi cate ceva din povestea celor care ii poarta. Ne dau indicii asupra statutului social al acestora, nivelului de educatie sau trasaturilor de caracter, fiind reprezentativi pentru caracterul personei în cauza.

Motivul pentru care ne-am axat pe acest tip de pantofi, pantofii sport, este simplul fapt ca sunt printre cei mai cautati, putand fi usor de asortat aproape oricarui tip de tinute sau eveneimente. Comoditatea şi lejeritatea cu care se muleaza pe cerintele tuturor consumatorilor, siguranta şi protectia pe care le-o ofera “fanaticilor mersului pe jos”, sunt doar cateva din motivele care ne determina sa optam pentru acest tip de pantofi.

De altfel, tot mai des vedem pe podiumurile marilor disigneri rochii elegante, asortate cu o pereche de tenisi cu sau fara toc, platforme sport-casual, sau pe covorul rosu la decernarea premiilor tot mai multe vedete care opteaza pentru incaltaminte comoda, sport, inlocuind astfel tocurile stralucitoare cu o pereche de Conversi sau Super-staruri, în ciuda hainelor rafinate şi pretentioase pe care le imbraca, stabilind astfel noi trenduri în lumea modei.

De aceea am ales drept subiect al cercetarii noastre de marketing, piata incaltamintei sportive în Romania: o analiza completa a istoriei produsului, a cererii şi ofertei, preturilor şi metodelor de distributie, a avantajelor şi dezavantajelor metodelor de promovare a bunurilor.

1. PRODUSUL

1.1. SCURT ISTORIC AL PRODUSULUI LA NIVEL MONDIAL ŞI NAŢIONAL

Ce ne-a atras atenţia asupra subiectului, a fost un studiu realizat acum câteva luni de mai multi experţi de la Asociaţia de Ştiinţă din Marea Britanie, un top al celor mai importante invenţii care ne-au schimbat viaţa. Multe ne-au făcut existenţa mai uşoara, altele ne fac rău într-un mod aproape imperceptibil, oferindu-ne o viaţă lejeră, dar care ne transformă în persoane sedentare, singure, care se îndepărtează pe zi ce trece de o viaţă socială activă.

Top 10 invenţii care ne-au schimbat viaţa:

1. GPS-ul

2. Walkman-ul

3. Codul de bare

4. Mâncarea consumată în faţa televizorului

5. Consolele de jocuri

6. Relaţiile de socializare online

7. Sms-urile

8. Cardurile de credit

9. Cuptorul cu microunde

10. Pantofii sport → “N-or fi ei eleganţi, dar sunt aşa de comozi Şi având în vedere că există mii de modele şi culori, sigur există o pereche pentru orice gust. Pantofii sport au fost inventaţi în 1892, dar din 1970 au devenit un adevărat succes.” relatează studiul de caz al cercetătorilor britanici

Astfel, istoria pantofilor sport, a adidaşilor pe scurt, datează din 1892, când compania Goodyear Metallic Rubber Shoe a fost prima care a folosit un nou proces prin care cauciucul era transformat în material de producţie. Tot în acea perioadă a început producţia pantofilor cu talpă de cauciuc. De a lungul vremii, cu ajutorul unor celebrităţi precum Michael Jordan, pantofii sport au devenit mai mult decât nişte piese vestimentare practice, transformându se în obiecte aflate mereu la modă.

Primii pantofi sport, cunoscuţi ca tenişi de pânză cu talpa de cauciuc au fost fabricaţi în Statele Unite la sfârşitul anilor 1800. În 1892, nouă companii, producători locali de cauciuc, s-au asociat formând Compania Producătoare de Cauciuc din SUA - “U.S. Rubber Company”. Printre acestea se număra şi Goodyear Metallic Rubber Shoe Company, fondată în 1840 în Naigatuck, Connecticut. Aceasta a fost prima companie care a obţinut licenţa pentru dezvoltarea unui nou proces de prelucrare a cauciucului, prin vulcanizare. La 24 ianuarie 1899, Humhty O'Sullivan primeşte primul model de talpă de

pantof, confecţionată din cauciuc.

Din 1913, compania U.S. Rubber a introdus pe piaţă produse confecţionate sub marca a 30 de branduri cu nume diferite. Într-un final, compania a reunit toate sucursalele sub un singur nume. La alegerea numelui s-a optat iniţial pentru “PEDS” (care provine din latină, şi înseamnă picior), însă trademark-ul era deja utilizat de o altă companie. În 1916, au avut de ales între “VEDS” şi “KEDS”, cel din urmă devenind trademark-ul companiei.

Produsele pe care le promovau, erau cunoscute sub numele de “sneakers”, pantofi sport a căror denumire a devenit un aforism arhicunoscut, preluat chiar şi de români. “N.W. Ayer & Son”, susţine că a ales această denumire pentru a exemplifica calităţile şi avantajele acestui tip de pantofi, şi anume pe lângă comoditatea cu care erau purtaţi ore în sir de cei care sunt iubitori ai mersului pe jos, nici nu scârţâiau spre deosebire de alţi pantofi care făceau zgomot. În 1979, Keds Company a fost preluată de Stride Ride Corporation.

Preview document

Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 1
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 2
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 3
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 4
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 5
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 6
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 7
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 8
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 9
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 10
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 11
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 12
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 13
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 14
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 15
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 16
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 17
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 18
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 19
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 20
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 21
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 22
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 23
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 24
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 25
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 26
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 27
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 28
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 29
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 30
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 31
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 32
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 33
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 34
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 35
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 36
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 37
Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Piata Articolelor Sportive in Romania - Incaltaminte Sport.doc

Alții au mai descărcat și

Atitudinea Consumatorilor privind Publicitatea Pieței Auto din România

INTRODUCERE Aceasta lucrare isi propune sa analizeze din punct de vedere al avantajelor si dezavantajelor publicitatii pietei auto din Romania, si...

Analiza comportamentului consumatorilor în achiziționarea de articole sportive

CAPITOLUL I 1. Obiectivul fundamental. Factorii care influenţează comportamentul consumatorilor în achiziţionarea articole sportive, în special...

E-Marketing -Incaltaminte

De ce pantofii? De la sandalele primitive până la ghetele de astronauţi, pantoful a lăsat “urme” în civilizaţia omenirii. Când vine vorba de...

Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor

Introducere În ultimii ani, piaţa de lenjerie intimă din România s-a dovedit a fi destul de dinamică, devenind o piaţă bine definită, de sine...

Monografie de piață - piața de încălțăminte în Marea Britanie

Proiect la cercetari de marketing Monografie de piata  Piata de incaltaminte in Marea Britanie 1.Despre incaltaminte Desene din pesteri din...

Descrierea Firmei Passo Doble

CAPITOLUL I PREZENTAREA COMPANIEI Din 2001, societatea SC Passo Doble S.R.L.a fost un partener inovativ al sistemului de afaceri, încadrându-se...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

SC Almi Internațional pe piața încălțămintei - proiect licență

Introducere Încălţamintea este un produs de maximă necesitate pentru om, care a aparut din cele mai vechi timpuri. Cu mii de ani în urmă, oamenii...

Simularea gestiunii unei organizații de comerț SC King Sport SRL

1. De ce afacerea respectivă? „Lumea aceasta este o mare sală de sport în care noi ne antrenăm pentru a deveni puternici.” Plecând de la...

Adidas

Încaltamintea este un produs de maxima necesitate pentru om, care a aparut din cele mai vechi timpuri. Cu mii de ani în urma, oamenii au cautat fel...

Logistica și distribuția mărfurilor - Studiu de caz SC Decathlon SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI Firma Decathlon este una dintre cele mai cunoscute firme ce deține și comercializează articole sportive într-o...

Analiza comparativă a site-urilor de comerț electronic existente pe piața articolelor sportive

Introducere Studiul dezvoltării sportului în istoria umană, poate arăta schimbări sociale semnificative survenite de-a lungul secolelor, în...

Studiu Privind Imaginea Firmei Adidas

CAP.I. : PREZENTARE GENERALĂ 1.1 Prezentarea firmei ADIDAS Avand radacini in domeniul sportiv, dar sugerand un stil de viata contemporan, ADIDAS...

Încălțămintea Sport

I Elementele definitorii ale pietei incaltamintei sport 1. Caracterizare generala Incaltamintea, fie ea sport, eleganta, sau cazuala, a aparut...

Plan de Marketing

1. Sumar 1.1 Prezentarea generala a companiei - In ultimii ani, in Romania, s-a remarcat o crestere semnificativa a interesului manifestat de...

Ai nevoie de altceva?