Piața berii în România

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7728
Mărime: 976.49KB (arhivat)
Publicat de: Ludovica Scarlat
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anghel Alina

Extras din proiect

1 ISTORIA BERII

1.1 Istoria la nivel mondial

In urma cu cateva mii de ani oamenii au descoperit ca prin fermentarea cerealelor ei obtin o bautura hranitoare si buna la gust, adica berea. Ea este considerata o importanta sursa nutritiva , fiind apreciata de toate popoarele.

Primele beri dateaza din zorii civilizatiei cand omul a devenit din nomad agricultor si a inceput sa conserve granele, urmand sa descopere bautura care urma sa devina adevarata "limfa" vitala a unei societati complexe si evoluate.

Babilonienii stiau peste 20 de moduri diferite pentru prepararea berii. Pentru ca se consuma bere in cantitati foarte mari, babilonienii au elaborat primul regulament care legifera consumul de bauturi alcoolice si functionarea localurilor de profil.

In Europa evului mediu, berea a ajuns sa se fabrice in manastiri. Calugarii au imbunatatit tehnologia de fabricare, folosind drept conservant flori de hamei.Există mărturii din secolul al XII-lea că berea era recomandată spre consum de către o stareţă cu numele de Hieldegarda care a scris un tratat medical despre această băutură.

În secolul al XVI-lea, medicul german Johann Kasimir Sangfus recomandă bere ca loţiune pentru îngrijirea pielei şi a părului.

În secolul al XVIII-lea, învăţatul Simon Syrenski din Cracovia scria despre bere că este o băutură care ne scapă de pietre la rinichi, ajută femeilor care alăptează copiii să aibă lapte, face sînge bun etc.

In secolul XIX, o data cu revolutia industriala, procesul de fabricare al berii s-a mecanizat, ceea ce a constituit o piatra de hotar in istoria acestei bauturi atat de populare.

1.2 Istoria la nivel national

Adevarata productie de masa a berii pe teritoriul Tarilor Romane dateaza de la inceputul secolului 19 cand Johann de Gotha a inaugurat, in 1809, la marginea Bucurestilor, o fabrica de bere, distrusa de flacari in timpul revolutiei de la 1821. Incepand cu a doua jumatate a secolului 19, aparitia catorva fabrici de bere se traduce prin inaugurarea a numeroase berarii, dintre care unele au avut numai o viata efemera.

Foarte repede beraria devine o "institutie" si mai ales un punct de intalnire important al ziaristilor, politicienilor sau oamenilor de teatru.

Ambianta berariilor Bucurestene de la cumpana dintre cele doua veacuri, transpare deseori in nuvele lui Caragiale datorita in mare parte experientei sale de "vanzator de bere".

In istoria mai recenta, in urma cu 14 ani, piata berii din Romania insemna doar cateva marci, precum Azuga, Aurora, Bucegi, Malbera, si acestea cu raspandire zonala. In anii '88-'89, pentru romanii din provincie care nu mergeau vara la mare sau in Bucuresti, cateva sticle de bere devenisera o adevarata delicatesa.

Dupa '90, situatia a inceput sa se schimbe, piata fiind treptat invadata de numeroase marci de bere, numarul acestora depasind in prezent 50. Acest lucru se explica prin multitudinea producatorilor regionali si prin faptul ca toti furnizorii din piata au incercat sa lanseze cel putin una, daca nu chiar mai multe marci in fiecare segment din piata.

Explozia pietei berii a inceput imediat dupa 1990, cand primul grup international a intrat pe piata din Romania. Brau and Brunnen (B&B) a achizitionat fabricile de bere de la Ursus (Cluj) si Vulturul (Pitesti), dar in 1996 acesta a hotarat sa se concentreze pe alte piete si s-a retras din Romania. Grupul SAB (South African Breweries) a cumparat de la B&B cele doua fabrici si a achizitionat Pitber (Pitesti) si Timisoreana. Urmatorul grup care a intrat pe piata berii autohtone a fost Interbrew, care in 1994 a cumparat Bianca (Blaj) si Proberco (Baia Mare). In 1999, Interbrew a incheiat un contract cu fabrica Efes (Ploiesti), in 2001 devenind singurul actionar. United Romanian Breweries (Tuborg) a initiat primul proiect "green field", construind o fabrica de bere langa Bucuresti.

Grupul austriac BBAG, prin divizia sa de bere - Brau Union, a intrat pe piata romaneasca in 1996 prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al fabricii de bere Arbema din Arad. In 1997 au fost achizitionate Bere Craiova si Malbera Constanta, iar in 1998 Silva Reghin. Grupul BBAG face, in 2000, o preluare majora, respectiv cea a grupului Brewery Holding, cu cele trei fabrici - Grivita Bucuresti, Bere Miercurea-Ciuc si Haber Hateg. Toate grupurile au o activitate foarte sustinuta in toate segmentele din piata, inclusiv in segmentul de bere fara alcool. Practic, nu exista segment al pietei care sa nu fi fost atacat, exceptie facand bauturile mix - combinatii de bere cu cola sau alte sucuri.

2 ANALIZA OFERTEI

Pentru a intra pe piata romaneasca, o firma producatoare de bere trebuie sa investeasca in jur de 70 de milioane de euro. Din cei 125 de mici producatori de bere care existau acum zece ani in Romånia, numai 26 au reusit sa faca fata.

Specialistii spun ca piata este deja asezata, iar aparitia unui nou concurent este foarte putin probabila. Doar un producator de talie mondiala poate reusi, dar numai daca este dispus sa investeasca o suma destul de mare. In Romania, piata berii este deja consolidata, matura, extrem de competitiva, o piata pe care sint prezenti patru dintre primii cinci producatori de bere la nivel mondial.

Cei mai importanti jucatori de pe piata berii, care ocupa peste 70 la suta din piata romaneasca de resort, au constituit Asociatia "Berarii Romaniei" (BR), aceasta fiind deschisa tuturor producatorilor ce impartasesc misiunea si obiectivele stabilite. Brau Union Romania, Compania de Bere Romania (CBR), Interbrew Romania si United Romanian Breweries Bereprod (URBB) au infiintat Asociatia „Berarii Romaniei”, cu misiunea de a promova si dezvolta in Romania o industrie a berii responsabila si puternica.

2.1 Prezentarea principalilor ofertanti

- BRAU UNION

- ISTORIC

Istoria BRAU UNION incepe in 1921, atunci cand, cinci proprietari austrieci de fabrici de bere si-au reunit fortele fondand Brau AG, devenita, mai tarziu, BBAG. In anii care au urmat, BRAU UNION cucereste pas cu pas pozitia de lider de piata in Austria. Dupa caderea cortinei de fier, BBAG incepe sa isi extinda afacerile in Europa Centrala.

Compania BRAU UNION Romania a fost infiintata in ianuarie 1998 ca subsidiara a grupului BBAG. In mai 2003, grupul BBAG a devenit parte a grupului Heineken. In prezent, Heineken este grupul cu cea mai larga acoperire globala din industria berii. Heineken este prezenta in 170 de tari din intreaga lume si numara peste 60.000 de angajati.

- BRAU UNION IN PREZENT

BRAU UNION este cel mai mare producator de bere din Romania, avand 4 unitati de

productie, situate in Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc si Hateg, si peste 1 300 de angajati.

BRAU UNION Romania produce si distribuie marcile Heineken, Gösser, Schlossgold, Silva, Ciuc, Golden Brau si Bucegi. La acestea se adauga marcile regionale - Gambrinus, Harghita, Hategana si marca importata - Zipfer.

- MARCI

- Golden Brau „Una buna impreuna”

- Heineken „Meet you there”

- Gösser „Gut. Besser. Gösser”

- Schlossgold „Satisfactie fara alcool”

- Silva „Recunoaste valoarea”

- Ciuc „Stii senzatia”

- Bucegi „Impreuna si la bine si la rau”

- Gambrinus „Pentru momente speciale”

- COMPANIA DE BERE DIN ROMANIA

Compania de Bere Romania a fost infiintata in 1995, cand South African Breweries (SABMiller) a patruns pe piata romaneasca.

Este al doilea producator de bere din Romania. In prezent, ca rezultat al fuziunii dintre Ursus SA si Bere Timisoreana SA în 2002, CBR are 1130 de angajati in fabricile de bere din Cluj, Timisoara si Buzau, depozitul din Gilau (Cluj), sucursalele din Pitesti si Afumati (Bucuresti). Biroul central este la Bucuresti, iar sediul social se afla la Cluj-Napoca.

Binecunoscutele marci ale CBR sunt Ursus – “Regele berii” pe piata romaneasca, Timisoreana, Keller Lager si Pilsner Urquell.

Cu peste 100 de ani de experienta in fabricarea berii, 38.000 de angajati in 111 fabrici de bere din intreaga lume, SABMiller este al doilea producator de bere de pe glob.

Preview document

Piața berii în România - Pagina 1
Piața berii în România - Pagina 2
Piața berii în România - Pagina 3
Piața berii în România - Pagina 4
Piața berii în România - Pagina 5
Piața berii în România - Pagina 6
Piața berii în România - Pagina 7
Piața berii în România - Pagina 8
Piața berii în România - Pagina 9
Piața berii în România - Pagina 10
Piața berii în România - Pagina 11
Piața berii în România - Pagina 12
Piața berii în România - Pagina 13
Piața berii în România - Pagina 14
Piața berii în România - Pagina 15
Piața berii în România - Pagina 16
Piața berii în România - Pagina 17
Piața berii în România - Pagina 18
Piața berii în România - Pagina 19
Piața berii în România - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Piata Berii in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Elaborarea strategiei de promovare pentru produsul Heineken la S.C Heineken România S.A

În prezent, noţiunea de turbulenţă, invocată în literatura consacrată marketingului modern, relevă mai mult ca niciodată condiţiile actuale în care...

Analiza concurenței pe piața berii din România

Introducere O trasatura de baza a economiei de piata o reprezinta concurenta, motiv pentru care aceasta este cunoscuta si sub numele de economie...

Tehnici promoționale - studiu de caz Timișoreana vs Bergenbier

PARTEA I:Elemente definitorii ale pietei berii 1.CARACRERIZAREA GENERALA Capacitate si structura Piata berii din Romania este una matura, avand...

Analiza pieței berii în România

Berea este o bautura alcoolica obtinuta din 4 produse naturale: drojdia de bere, malt, hamei si apa. Aceasta are aproximativ 5% alcool. Berea a...

Studiul pieței berii în România

Aria pietei Berea este consumata in Romania pe tot teriroriul tarii, astfel aceasta este comercializata in orice localitate din tara. In...

Concernul multinațional Inbev

InBev este cea mai mare companie producatoare de bere din lume si s-a format in anul 2004,cand Interbrew si Companhia das Americas(AmBev) s-au unit...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Tehnici de poziționare pe piață a berii din România

O companie care se decide sa opereze pe o anumita piata vasta, va trebui întotdeauna sa recunoasca ca nu poate deservi toti clientii existenti pe...

Piața mărfurilor alimentare - studiu de caz bere

Introducere Descoperită cu mii de ani în urmă, berea a devenit în ziuă de astăzi un aliment foarte des consumat pentru gustul său plăcut şi...

Studiu de Caz privind Comunicarea de Marketing pe Piața Berii în România

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN COMUNICAREA DE MARKETING. 1.1. ISTORICUL COMUNICARII DE MARKETING Comunicarea este un proces ale carui origini sunt...

Analiza pieței berii

PRODUSUL Berea este o băutură alcoolică obţinută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malţ, hamei şi apa. Aceasta are aproximativ 5% alcool;...

Cercetare - piața berii din România

PIATA BERII DIN ROMANIA =cercetare de marketing= Cercetarea de marketing o vom dezvolta luand în considerare trei principali competitori de pe...

Analiza concurenței pe piața berii din România

Introducere O trasatura de baza a economiei de piata o reprezinta concurenta, motiv pentru care aceasta este cunoscuta si sub numele de economie...

Lansarea Timișoreana pe piața berii din Ungaria

I. Descrierea programului de marketing Piata berii din Romania Brau Union SA, Ursus Breweries, Interbrew si United Romanian Breweries Bereprod...

Piața berii în România

Capitolul 1.Istoria berii Se pare ca prima forma de bere vine de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de...

Ai nevoie de altceva?