Piața vinurilor din România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 7597
Mărime: 759.19KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE – p.2
  2. CARACTERIZAREA GENERALA A PIETEI VINURILOR IN ROMANIA – p.4
  3. PREZENTAREA GENERALA A VINULUI – p.4
  4. DESTINATII SAU UTILIZARI ALE VINULUI – p.5
  5. CARACTERISTICI MERCEOLOGICE – p.8
  6. PRODUCTIA DE STRUGURI,VIN,CONSUMUL DE VIN,CEREREA,OFERTA,IMPORTUL SI EXPORTUL DE VIN AL ROMANIEI – p.10
  7. COTNARI-INCEPUTURI – p.13
  8. -POVESTEA – p.14
  9. -TRADITIA – p.16
  10. -COMPANIE – p.16 -INIMA COTNARIULUI
  11. -PODGORIE
  12. -TEHNOLOGIE
  13. -CERCETARE
  14. -DEGSTARE
  15. -ANALIZA OFERTEI – p.19
  16. -ANALIZA CERERII – p.26
  17. CONCLUZII – p.27
  18. BIBLIOGRAFIE – p.28

Extras din proiect

România - tara a vinului

Cuvant inainte

Romania este o importanta tara europeana producatoare de vin, dispunand de un mare trecut istoric si de bogate traditii culturale, mare parte din ele nemijlocit legate de aceasta bautura, considerata, pe drept cuvant, o licoare divina. Astazi, tara parcurge o perioada de profunde schimbari, construindu-si un viitor in consonanta cu cel al Uniunii Europene si aspira sa devina un membru apreciat al comunitatii internationale a vinului ca producator al unor pretuite vinuri de inalta calitate.

Asa cum spune legenda, Dionysos, zeul vinului s-a nascut în Tracia, pe teritoriul României de astazi. În aceasta zona, producerea vinului este o ocupatie ce dateaza din secolul 7 î.e.n. Abundenta si calitatea vinurilor produse de catre daci (locuitorii acestei parti a Traciei) era atât de vestita, încât marele rege dac Burebista, în dorinta de a pune capat incursiunilor popoarelor migratoare, a ordonat distrugerea tuturor viilor. Bineînteles, nu toate viile au fost dezradacinate si, în scurt timp, alte vii au fost plantate.

Dupa ce Dacia a fost cucerita de catre romani (în anul 106), pe monezile batute în noua provincie era reprezentata o femeie careia doi copii îi ofereau struguri, ca simbol al principalei bogatii a tarii.

În timpuri mai recente, evolutia industriei vinului din România a fost influentata de catre patru momente importante din istoria tarii: strânsele legaturi cu Franta de-a lungul secolului 19, strânsele legaturi cu Germania si Austria din perioada interbelica, instaurarea comunismului în 1948 si liberalizarea economica de dupa 1989.

România a întretinut strânse legaturi cu Franta de-a lungul secolul 19: cultura franceza, educatia si ingineria erau foarte apreciate, iar franceza era limba uzuala pentru cei educati. În momentul în care filoxera a lovit podgoriile românesti, era normal ca viticultorii de aici sa ceara asistenta tehnica si ajutor practic colegilor lor francezi. Ca rezultat, marea majoritate a viilor plantate post-filoxera au fost de provenienta franceza, cum ar fi: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay ori Sauvignon Blanc. De aceea varietatile respective sunt cultivate în România de mult mai mult timp ca în restul tarilor din estul Europei.

O alta consecinta a schimbarii de orientare, în favoarea Germaniei si Austriei, în perioada de dintre cele doua razboaie, a fost introducerea pe piata româneasca a spritului: vin ce se bea acompaniat de apa minerala. Si astazi, în România, spritul este un mod foarte popular de a bea vinul, de aici rezultând si preferinta consumatorilor (dar si a producatorilor) români pentru vinurile albe seci, din moment ce acestea dau cel mai bun sprit.

În timpul perioadei comuniste au fost dezvoltate trei genuri de societati producatoare de vin: statiunile de cercetari viticole, intreprinderi de stat pentru industrializarea vinului si cooperative agricole, legate într-un fel sau altul de intreprinderile de stat. Liberalizarea economiei românesti, de dupa 1989, nu a afectat societatile de cercetare din domeniul viei si vinului; pe de alta parte, viile aflate în patrimoniul cooperativelor agricole au fost privatizate, iar intreprinderile si societatile vini-viticole de stat au fost deja privatizate.

HARTA VITICOLA A ROMANIEI

APEV ROMANIA

CARACTERIZAREA GENERALA A PIETEI VINURILOR IN ROMANIA

Cand colbul istoriei pare vitreg si necrutator, e de datoria noastra sa omagiem si sa readucem la viata mostenirea geniului manifestat temeinic si tacut, cu modestie si pricepere, de mii de ani.

Cultivarea vitei de vie, necesitand traditie si stiinta transmise din generatie in generatie, este dovada de netagaduit a vitalitatii incapatanate, incrazatoare in sensul istoriei, a poporului roman.

S.C. COTNARI S.A. este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie face sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.

Compania privata JIDVEI SRL isi are sediul in regiunea Tarnavei, cea mai mare podgorie din Transilvania. Plantatiile de vita-de-vie sunt cultivate pe dealurile insorite aflate pe partea stanga a raului Tarnava Mica, fiind ferite de vanturile si ingheturile specifice primaverilor tarzii si toamnelor timpurii.

Binecuvantata cu unul dintre cele mai potrivite amplasamente naturale, Podgoria MURFATLAR continua traditia stramosilor sai cultivatori acumuland peste o suta de ani de experienta in calitatea vinurilor pe care le produce.

Vinul face parte din categoria produselor alcoolice de consum curent, printre consumatorii tinta numarandu-se in special adultii. Potrivit cercetarii pietii vinului s-a aratat faptul ca barbatii consuma preponderant soiuri seci, iar femeile prefera soiurile demiseci si demidulci. Interesant de subliniat este faptul ca, pentru consumatorii de peste 35 de ani, soiurile dulci “dispar” din optiunile de consum, iar in cazul grupei de varsta de peste 64 de ani, preferintele se incadreaza in tipurile sec si demisec.

Vinurile produse din soiuri autentice romanesti fac parte din mostenirea culturala nationala ca semen ale traditiei milenare, ale mestesugului transmis de-a lungul timpului.

Sa le descoperim si sa le cinstim!

Prezentarea generala a vinului

Vinul ne insoteste viata din cele mai vechi timpuri. Exista o civilizatie a vinului care a evoluat odata cu modul de viata al oamenilor, cu preferintele consumatorilor si tehnicile de vinificare.

Pretentiile consumatorilor fata de calitatea vinurilor au crescut contiuu, dar acest fapt s-a asociat cu posibilitatea imbunatatirii acestei calitati prin folosirea unor practice oenologice din ce in ce mai perfectioniste. Este o mare diferenta intre calitatea vinului produs prin aplicarea unei tehnologii moderne, in conditii dirijate si controlate si cea a vinului obtinut prin practice rudimentare, intre vinul elegant si cizelat obtinut in primul caz si vinul de multe ori dezechlibrat si defectuos obtinut in al doilea.

Vinul are, deci, o viata a sa, care trebuie cunoscuta si inteleasa nu numai de catre cei care il produc, dar si de cei care-l beau. Este o viata bogata, plina de miraculoase transformari si pandita de numeroase primejdii.

Preview document

Piața vinurilor din România - Pagina 1
Piața vinurilor din România - Pagina 2
Piața vinurilor din România - Pagina 3
Piața vinurilor din România - Pagina 4
Piața vinurilor din România - Pagina 5
Piața vinurilor din România - Pagina 6
Piața vinurilor din România - Pagina 7
Piața vinurilor din România - Pagina 8
Piața vinurilor din România - Pagina 9
Piața vinurilor din România - Pagina 10
Piața vinurilor din România - Pagina 11
Piața vinurilor din România - Pagina 12
Piața vinurilor din România - Pagina 13
Piața vinurilor din România - Pagina 14
Piața vinurilor din România - Pagina 15
Piața vinurilor din România - Pagina 16
Piața vinurilor din România - Pagina 17
Piața vinurilor din România - Pagina 18
Piața vinurilor din România - Pagina 19
Piața vinurilor din România - Pagina 20
Piața vinurilor din România - Pagina 21
Piața vinurilor din România - Pagina 22
Piața vinurilor din România - Pagina 23
Piața vinurilor din România - Pagina 24
Piața vinurilor din România - Pagina 25
Piața vinurilor din România - Pagina 26
Piața vinurilor din România - Pagina 27
Piața vinurilor din România - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Piata Vinurilor din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Piața vinurilor

1. CARACTERISTICI GENERALE ALE PIETEI VINURILOR 1.1 Scurt istoric Piata vinului este o piata matura afecatata puternic de evolutiile favorabile...

Opinii, atitudini și comportamente ale populației brașovene cu privire la consumul de vin

Cap1. Definirea temei care face obiectul cercetării cantitative Vinul reprezintă o băutură alcoolică ce se consumă pe întreg teritoriul României....

Grasă de cotnari - analiza produsului pe eșantion

Cap 1: Prezentarea generala a firmei 1.1 Elemente de identificare CULTURA VINULUI Daca ne-am putea intoarce cu aproximativ 2500 de ani in urma,...

Analiză marketing - Franța

CAPITOLUL I SCURTA PREZENTARE A TARII ISTORIE Teritoriul Frantei este populat in antichitate de triburile celtice (galii) si cucerit de Cezar...

Grasă de Cotnari - marketing internațional

REZUMAT INTRODUCTIV Lucrarea de faţă evidenţiază întregul proces care trebuie parcurs în cazul în care o firmă autohtonă doreşte să îşi extindă...

Marketing internațional - lansarea vinului Chateau Cotnari pe piața Suediei

1. Motivul alegerii produsului si piata În Suedia, nivelul de trai este unul dintre cele mai ridicate din lume. Acest fapt este strâns legat de...

Piața Vinurilor

Vinul este cea mai veche bautura alcoolica pe care omul o prepara, având si în tara noastra o puternica traditie. Viticultura este, asadar, o...

Suport curs marketing internațional

INTRODUCERE Afacerile internationale nu reprezintã un fenomen nou. Ele au existat de mii de ani. Totusi, volumul tranzactiilor internationale a...

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Marca Cotnari și Poziționarea Acesteia în Raport cu Principalii Concurenți de pe Piața Vinurilor

Vinul de Cotnari nu se bea. El se degustă. El este promisiune divină. Dar atunci când insoţeşte un ospăţ de durată, băut cu cumpătare, dezvoltă...

Internaționalizarea firmei

Motivatie Vinul - comparatie paradoxala cu femeia - placere sau pacat? Produce euforie, duce la filozofie sau iubire, te poate teleporta în...

Marketingul Firmei Vincon Vrancea

Pozitionarea pe piata - parte integranta a politicii de marketing în cadrul companiei 1.1 Pozitionarea pe piata ( notiune, obiective, modalitati)...

Plan de Afaceri ALCOVIN SRL Tulcea

Diagnosticul economico-financiar al S.C. ALCOVIN S.R.L. 1.1 Prezentare generală a S.C. ALCOVIN S.R.L. 1.1.1 Date de identificare Denumire...

Falsificarea Vinurilor

Un aspect caracteristic orientării actuale a merceologiei este determinat de rapiditatea transformărilor care caracterizează epoca în care trăim:...

Piața vinurilor din România

Cuvânt înainte Romania este o importanta tara europeana producatoare de vin, dispunand de un mare trecut istoric si de bogate traditii culturale,...

Piața vinurilor în România

INTRODUCERE Romania este o tara cu o bogata traditie in producerea vinului. Potrivit unei recente lucrari de zonare a productiei viticole, in...

Piața vinurilor din România

1.Legenda vinului O legenda îl arată pe Dionysos tânăr, mergand spre insula Naxos. Obosit din cauza drumului lung, se aseza pe o pajiste să se...

Ai nevoie de altceva?