Plan de Afacere - SC Vincon Vrancea SA

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Plan de Afacere - SC Vincon Vrancea SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 64 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

CAPITOLUL 1 Descrierea afacerii
CAPITOLUL 2 Planul de marketing
CAPITOLUL 3 Planul operational
CAPITOLUL 4 Managementul afacerii
CAPITOLUL 5 Necesarul de finantare
CAPITOLUL 6 Planul financiar

Extras din document

CAPITOLUL 1

Descrierea afacerii

1.1 . Stadiul ideii de afaceri

Denumirea firmei : S.C. VINCON VRANCEA S.A.

Obiectul de activitate: Fabricarea vinului din struguri - Cod CAEN 1593.

Vincon Vrancea este liderul producatorilor si vanzatorilor de vinuri si distilate de vin din Romania, cu o experienta in domeniu de peste 50 de ani. Privatizata in anul 1999, compania isi desfasoara activitatea in cele trei podgorii vrancene si in centrul viticol Pietroasele.

Vrancea, cea mai importanata zona viticola a tarii, detine o suprafata de aproape 28.000 ha vie, ceea ce reprezinta peste 11% din suprafata viticola a Romaniei. Se considera, pe buna dreptate, ca sub aspect economic, Vrancea este pentru struguri si vin, ceea ce este Baraganul pentru grau. Viile Vrancei sunt grupate in trei mari podgorii : Odobesti, Panciu si Cotesti. Sunt nume de rezonanta pentru viticultura romaneasca pe care se cuvine sa le rostim cu respect.

Un punct slab il constituie nivelul redus de utilizare al capacitatilor, datorita faptului ca fiind construite inainte de anul 1989, au un grad ridicat de uzura, majoritatea fiind improprii pentru prelucrarea vinurilor de calitate, in prezent trecandu-se la conservarea si inlocuirea cu bazine din inox a cisternelor cu un grad inaintat de uzura si protejarea la interior cu rasini poliesterice armate cu fibra de sticla, in cazul cisternelor la care starea tehnica permite efectuarea acestei operatiuni.

Avand in vedere ca cererea a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, Vincon Vrancea are ca obiectiv diversificarea gamei de produse prin introducerea unor noi sortimente de vin si anume vinul spumant si sampania pentru copii.

Concurenta poate fi apreciata ca fiind foarte intensa in acest domeniu. Din acest motiv S.C. VINCON VRANCEA S.A. incearca sa se diferentieze si vine cu o oferta cat mai variata la preturi accesibile, privind standardele de calitate cu care si-a castigat un segment larg de consumatori.

Marea majoritate a cunoscatorilor, atunci cand se refera la vinul romanesc, spun patru nume: Cotnari, Jidvei, Murfatlar si Vrancea.

Jidveiul este centrul cel mai important al podgoriei Tarnave, avand si cel mai modern complex de vinificare din Transilvania. Suprafetele cultivate cu vita de vie aflate in administrarea firmei Jidvei S.r.l. depasesc 1.000 ha. Anual se replanteaza circa 50 ha, varsta medie a plantatiilor fiind de zece ani.

Consumatorii de vin percep Jidveiul mai mult ca pe un producator de vinuri seci, insa aici vom gasi si vinuri demidulci excelente. Soiurile de vinuri albe sunt: Feteasca Regala, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Feteasca Alba, Traminer, Chardonnay. In ciuda faptului ca cea mai mare suprafata este ocupata cu Feteasca Regala (peste 450 ha), cel mai cunoscut vin este obtinut din soiul Sauvignon Blanc (cca. 200 ha). Din Sauvignon Blanc se pot obtine vinuri seci si demiseci, care au contribuit din plin la mentinerea faimei Jidveiului.

Aici se produce un renumit vin spumant, cunoscut ca sampania de Jidvei, acesta fiind obtinut prin metoda clasica. Vinul de baza pentru spumant se prepara din Feteasca Regala, Riesling si Muscat Ottonel.

Podgoria Cotnari are un specific aparte datorita pozitiei sale geografice, fiind situata la limita nordica a podgoriilor de calitate din Romania si chiar din Europa, pe aceeasi latitudine cu Champagne din Franta si Tokai din Ungaria.

In 1936 aici existau 202 ha de teren cultivate cu vie, in 1960 erau 357 ha, iar in 1990 aproximativ 2.000 ha. Dupa anul 1989, datorita modificarilor aduse in structura proprietatii, 700 de ha au trecut in proprietatea localnicilor, mare parte pierzandu-si potentialul productiv din cauza lipsei resurselor financiare care trebuiau a fi alocate. Diferenta de 1.300 de ha au ramas in proprietatea fostului I.A.S., transformat in Cotnari S.A. si preluat de Asociatia salariatilor in anul 2000. Acum societatea are 330 de actionari, iar afacerea merge bine. Oricum, putem spune fara a gresi ca Podgoria de la Cotnari este singura din Romania care produce numai vinuri romanesti: vinuri dulci – Grasa de Cotnari, fiind soiul definitoriu al podgoriei, dar si vinuri seci - Francusa.

Podgoria dobrogeana Murfatlar este una dintre cele mai cunoscute podgorii romanesti. Un lucru este insa ciudat: in Romania este cunoscuta pentru vinurile dulci, iar in lume pentru vinurile sale seci.

Acum, aici sunt peste 4.000 ha cultivate cu vie, dintre care cea mai mare parte, 2.100 ha, se afla in proprietatea firmei Vie Vin Murfatlar S.A., care s-a privatizat in anul 2000, actualul actionar majoritar fiind asociatia agricola Isagri. 70% din vinurile de Murfatlar sunt albe: Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Traminer si Muscat Ottonel, iar cele rosii: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Feteasca Neagra. Compania este lider pe piata la categoria vinuri rosii imbuteliate la 0,75 litri.

In cazul vinurilor de masa competitia este dominata net de vinurile VINCON VRANCEA S.A., iar managementul companiei a identificat pe piata tinta pentru vinurile superioare (D.O.C.) o prezenta de cca. 40 %. Cel mai puternic concurent in sectorul vinurilor albe demiseci este Jidvei, iar in cazul celor rosii Murfatlar. Acest tel este si unul din obiectivele pe care societatea doreste sa-l atinga prin programul investitional expus in Studiul de Fezabilitate cu ajutorul mijloacelor financiare, umane si tehnice de care dispune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Afacere - SC Vincon Vrancea SA.doc