Plan de internaționalizare Petrom

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3842
Mărime: 138.43KB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Sandu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: alexandru pop
a fost prezentat in cadrul facultatii de Marketing, Academia de Studii Economice, la materia Marketing International, nota obstinuta a fost 9. proiectul prezinta un plan prin care compania romaneasca Petron isi va extinde activitatea pe paln internationa prin anumite strategii.

Cuprins

  1. 1. Prezentarea conditiilor care determina adoptarea programului de marketing international
  2. 1.1. Analiza mediului de marketing
  3. 1.1.1. Mediul intern de marketing
  4. 1.1.2 Mediul extern de marketing
  5. 1.2. Analiza S.W.O.T.
  6. 2. Stabilirea obiectivelor programului de marketing international
  7. 2.1. Obiective cantitative
  8. 2.2. Obiective calitative
  9. 3. Activitatile care trebuie derulate pentru indeplinirea programului de marketing international
  10. 3.1. Elementele mixului de marketing
  11. 4. Bugetul estimativ al programului de marketing
  12. 5. Evaluarea si controlul programului de marketing

Extras din proiect

1. Prezentarea conditiilor care determina adoptarea programului de marketing international

Cu o experienta de peste 150 de ani, SC PETROM SA este cea mai importanta companie de petrol si gaze din Romzania.

In 1856 s-a inregistrat la Ploiesti, prima productie de petrol lampant, utilizat la iluminatul stradal in Bucuresti. 5 ani mai tarziu, in 1861,s-a sapat prima sonda in Romania, garnitura fiind din lemn si sapa tip burghiu, la o adancime de 150 m . Cel mai important an din evolutia PETROM a fost anul 2004 , cand s-au selectat 3 mari companii pentru negocierea privatizarii acestei mari companii romanesti si anume: OMV, Occidental si MOL, insa marea sansa a revenit companiei austrice OMV , companie ce a achizitionat 51,011% din capitalul social al Petromului, restul de actiuni impartindu-se astfel: 30,862%- apartine statului roman, 9,887%  Fondul Proprietatea SA, 2,026% - banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, si 6,214% apartin actionarilor minoritari.

In anul 2005 au avut loc urmatoarele:

-structura Petrom a fost reorganizata pe sase divizii dintre care trei operationale

-s-a lansat noul concept "Full Agency"

-noi produse lansate pe piata Top Premium 99+ si Top Nordic Diesel

-demararea primelor proiecte de explorare seismica 3D in Romania

-Petrom sprijina sinistratii afectati de inundatii cu peste 1.300.000 Euro

-Petrom anunta noua politica de preturi

-lansarea primei benzinarii PetromV

-Petrom a obtinut drepturile de explorare pentru trei noi blocuri din Romania

Petrom este cea mai importanta companie petroliera din România, cu activitati de Explorare si Productie, Rafinare si Petrochimie, Marketing si Gaze Naturale. Petrom are rezerve estimate de circa 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane de tone si circa 550 de benzinarii în România.

În 2005 cifra de afaceri a companiei a fost de 2,970 miliarde de euro, EBITDA (profit înainte de dobânda, taxe, depreciere si amortizare) de 766 milioane de euro.

În urma privatizarii cu Grupul OMV în anul 2004, Petrom a devenit o companie privata, beneficiind atât de experienta locala si internationala în domeniu, cât si de un program sustinut de investitii pâna în 2010, a carui valoare totala se ridica la circa 3 miliarde euro.

Petrom este o companie în plina ascensiune, cu un potential evident de succes, care deja aduce beneficii pentru actionari, comunitate si mediu si pentru economia României, în general.

Unul dintre obiectivele principale ale Petrom este de a deveni nu doar cea mai mare dar si cea mai de succes companie din România.

Petrom a intrat deja pe piata de distributie din Serbia, Muntenegru, Bulgaria prin achizitia a 178 de benzinarii OMV care a inclus si dealul austriecilor pe piata autohtona.

Recent, Petrom a mai facut un pas extrem de important: a intrat prin intermediul a opt licente de explorare si una de explorare si productie pe piata ruseasca. Aceasta patrundere a Petromului pe piata petroliera strategica a Rusiei  una dintre cele mai bogate tari de petrol si gaze din lume - este asigurata de achizitia companiei Ring Oil Holding & Trading din Cipru, detinand un pachet de 74,9% din actiunile companiei cipriote. Mai mult, compania romaneasca pregateste noi achizitii pe piata din Rusia pentru a-si extinde portofoliul de explorare si productie. Pana in 2010, Petrom va extrage 30.000 de barili zilnic din Rusia, iar aceasta achizitie este vazuta de companie ca un pas mic pe drumul achizitiilor care vor urma in acea regiune.Dorinta reprezentantilor Petrom este de a transforma Rusia si regiunea Caspica intr-o regiune de maxima importanta pentru explorare si productie. De asemenea, pana la jumatatea anului 2007 Petrom va obtine de la OMV drepturile de explorare si productie asupra unuia dintre cele mai importante perimetre din Bulgaria, completandu-si astfel portofoliul de 74 de benzinarii. Petrom are activitati de explorare si productie in Kazahstan, unde va investi 190 de milioane de dolari (aproximativ 150 de milioane de euro) pana in 2008 in programul de dezvoltare a zacamantului - Komsomolskoe din Kazahstan -, care va genera un nivel al productiei zilnice de circa 10.000 bep in urmatorii ani. Si Ucraina a devenit recent o tinta pentru explorarea si productia Petrom, iar OMV a anuntat ca daca va intra pe distributie pe piata ucraineana o va face prin brandul Petrom.

Ca parte componenta a grupului OMV, Petrom isi exprima dorinta de a patrunde pe piata ucraineana.

Am ales piata ucraineana pentru ca este situata in partea de nord-est a Romaniei, fiind o tara vecina cu noi. Astfel, Petrom poate sa exporte mai usor produsele sale pentru ca distanta este relativ mica, aproximativ 169 km (sud Romania) si 362 km (vest Romania). Cu o suprafata totala de 603.700 km patrati si o populatie de aproximativ 46,7 milioane locuitori, piata autoturismelor este in crestere si n Ucraina, pentru ca in noul mileniu oamenii tind spre confort.Astfel piata petroliera este in crestere, inregistrandu-se un consum de petrol din ce in ce mai mare.

Cu o experienta de peste 150 de ani in domeniul petrolier, compania a luat decizia sa se extinda si pe piata petroliera din Ucraina, sub marca Petrom. Avand un succes nemarginit pe pietele celorlalte tari vecine, de ce nu ar avea si in Ucraina?

Criza in Ucraina

Piata ucraineana petroliera inregistreaza in prezent pierderi substantiale din cauza a ceea ce presedintele Viktor Iuscenko numeste o criza a petrolului provocata de tentativa guvernului de a fixa preturile la produsele petroliere.S- a renuntat la inghetarea preturilor, manevra contrara principiilor economiei de piata si care a provocat epuizarea rezervelor la distribuitori.

Benzina ucraineana provine in proportie de 80% din surse rusesti, ceea ce a determinat-o pe Iulia Timosenko, premierul tarii conduse de Iuscenko, sa acuze firme precum LukOil, Tatneft sau TNK-BP de suspendarea livrarilor pentru a crea o criza artificiala in Ucraina, care manifesta o orientare pro-occidentala ingrijoratoare pentru Moscova.

Avand in vedere ca parcul auto din Ucraina este in schimbare si implicit nevoia de benzina de calitate este in crestere, Petrom a decis patrunderea pe piata ucraineana cu un nou produs ECOV-Gpl.

Preview document

Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 1
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 2
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 3
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 4
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 5
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 6
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 7
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 8
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 9
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 10
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 11
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 12
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 13
Plan de internaționalizare Petrom - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Plan de Internationalizare Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing și Comunicare on-line

Introducere Lucrarea de faţă este o încercare de analiză a desfăşurării şi importanţei activităţii de marketing şi comunicare în domeniul on-line....

Atitudini, opinii și comportamente de cumpărare ale șoferilor din Miercurea Ciuc cu privire la produsele oferite de rețeaua Petrom

Introducere: justificarea necesitatii realizarii cercetarii Reteaua Petrom din Miercurea Ciuc cuprinde trei benzinarii si un depozit de...

Marketing

MARKETINGUL INTRODUCERE Marketingul reprezintă interfaţa unui proces social şi managerial prin care se doreşte creearea unui mediu stabil între...

Analiza Mediului Intern de Marketing la SC PSV Company

Introducere In economia contemporana, a carei evolutie este marcata de tendintele de globalizare a economiei si pietelor, performantele...

Marketing internațional - SC Petrom SA

Cap. 1 Denumirea firmei şi obiectul de activitate Petrom este cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în...

Cercetare de Marketing - Panouri Fotovoltaice și Termice

1. Note introductive Trăim într-o lume în care nevoile oamenilor evoluează continuu, iar noi, ca şi pioni care activează pe piaţă, trebuie să ne...

Analiza firmei - SC Coral Design SA Iași

Societatea comerciala CORAL DESIGN SA, Iasi, a luat fiinta în anul 1996, prin reorganizarea unei sectii de confectii textile, care în urma unui...

Negocierea Afacerilor

NEGOCIEREA AFACERILOR - Negocierea comerciala internationala este o actiune întreprinsa de doua sau mai multe parti cu obiective proprii, în...

Ai nevoie de altceva?