Plan de Marketing la Compania Altex

Imagine preview
(8/10 din 17 voturi)

Acest proiect trateaza Plan de Marketing la Compania Altex.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionel Dumitru, Florin Ionescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

I. Descrierea organizatiei 2
II. Auditul de marketing 8
III. Analiza mediului de marketing 15
IV. Analiza SWOT 27
V. Strategiile de piata 31
VI. Mixul de marketing 32
VII. Concluzii 47
Bibliografie 49

Extras din document

1. Profil; istoric

Altex este liderul pietei de electronice, electrocasnice, IT&C si multimedia din România, cu peste 125 de magazine deschise in toate judetele din tara. Altex ofera clientilor sai o gama variata de produse, la cele mai mici preturi, punându-le la dispozitie un sistem de finantare generos si flexibil, cu cea mai mica dobânda si cele mai mici rate. Acest sistem faciliteaza accesul tuturor categoriilor de consumatori la produse si echipamente de înalta calitate necesare confortului zilnic.

Grupul Altex cuprinde lantul de magazine Altex, Altex Megastore, Media Galaxy, firma de logistica si transport 8TIM, compania de distributie si vanzari en-gross Italromtex si Complet Electro Serv, ce se axeaza pe service si productie de sisteme IT

Altex colaboreaza cu un numar însemnat de furnizori, fiind singurul retailer de profil care are in portofoliu o gama extinsa de produse apartinand unor marci, precum Philips, Panasonic, Sony, Thomson, Daewoo, Whirlpool, Arctic, Bosch, Siemens, Electrolux, Zanussi, Ariston, Indesit, Rowenta, Tefal, Braun etc. De asemenea, Altex comercializeaza pe piata din Romania 3 marci proprii: Teletech (TV, DVD), Cata (hote si calorifere), Davio (linie PC & medii de stocare) si este distribuitor exclusiv al marcilor Sanyo, Rotel, Ariete, Cata, Petra, Iner.

Altex este singurul retailer din România care se încadreaza in categoria întreprinderilor foarte mari, conform Topului National al Firmelor realizat de Camera de Comert si Industrie a României si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) pentru anul 2004.

Conform datelor oficiale raportate de Ministerul Finantelor Publice, Altex a fost, in 2004, cea mai performanta companie in domeniul comercializarii produselor electronice, electrocasnice si IT&C din România, înregistrând o rata a profitului de 4,6 la suta la o cifra de afaceri de 145 milioane de euro.

Istoria firmei Altex începe in anul 1992, când un grup de tineri ambitiosi demarau un program de comercializare si service pentru televizoare second-hand. Ideea lor a avut la baza solicitarea crescanda de aparatura electronica, fie ea si la mana a doua, mai ales ca pana in 1989 putini erau cei care aveau in casa un televizor color sau o combina audio.

La scurt timp, firma face pasi importanti in sensul dezvoltarii ei, astfel ca in 1993 se realizeaza distinctia clara intre comertul de tip retail si prestarile de servicii in perioada de garantie. Cu acest prilej, a aparut conceptul de specializare a magazinelor, pe anumite produse, de exemplu electrocasnice-electronice (avand in vedere ca, in acea perioada, piata era inundata de magazine care vindeau in sistem de consignatie).

A urmat apoi o perioada, intre anii 1995-1997, cand Altex si-a dezvoltat o retea proprie in principalele orase ale tarii, deschizand 50 de magazine, ca urmare a cererilor mari de produse electronice si electrocasnice.

Din cauza inflatiei excesive si a dobanzilor bancare ridicate, firma a intrat intr-un proces de restructurare, in cadrul caruia s-a pus problema manageriatului pe principiile rentabilitatii, a analizei centrului de profit si pierderi. Acesta a fost momentul in care firma a inceput sa se preocupe si de dezvoltarea unor alte activitati cum sunt: vanzarile en gros, transporturile etc., astfel ca in anul 2000 a luat fiinta Grupul de companii Altex, care cuprinde: reteaua de magazine Altex, destinate vanzarii produselor electronice, electrocasnice si de confort; firma 8TIM, cu profil de logistica si transport; firma de distributie Italromtex.

Rezultatele crearii acestui grup, complex prin varietatea activitatilor desfasurate, nu au intarziat sa apara. Datorita propriilor resurse, Altex a reusit sa deschida inca 22 de magazine, care sunt, conform declaratiilor reprezentantilor firmei, mult mai bine profilate si amenajate.

Avand in vedere amploarea pe care, cu efort si perseverenta, a dobandit-o, noul grup si-a propus drept principal obiectiv sa ofere clientilor sai confortul si satisfactia, creand o noua strategie de retail. Prin aceasta strategie se promoveaza o oferta variata si completa de produse electronice si electrocasnice, pornindu-se de la principiul varietate prin diversitate si prezentand tehnica de ultima ora, cele mai recente creatii ale unor marci renumite in domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Marketing la Compania Altex.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING