Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3636
Mărime: 32.78KB (arhivat)
Publicat de: Alin G.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantinescu Mihaela
proiect semestru

Extras din proiect

Piața ciocolatei este formată din cumpărători cu dorințe diferite, cu obiceiuri diferite și care își doresc un produs de calitate, mai exact să corespundă gusturilor, să fie cât mai natural, dar să fie și accesibil.

În România, anul 1899 a adus la apariția primei fabricii de ciocolată la Brașov, fabrică supraviețuind celor două Războaie mondiale și extinzându-se începând cu anul 1921. Tot la Brașov a fost înființată și a doua fabrică de ciocolată din Transilvania.

În anul 1994 apare pe piața românească Heidi Chocolate, un grup de succes elvețian, însă singurul jucător național care a reușit să se claseze pe locurile fruntașe în ultimii ani este Kandia. Kandia a este cel mai mare producător de dulciuri din România și a luat ființă prin în urma fuziunii companiilor Kandia și Excelent. Printre cele mai importante branduri ale grupului se numără Laura, Rom sau Măgura.

Am ales piața ciocolatei deoarece reprezintă o piață foarte dezvoltată în România, reprezentând puțin sub 9 milioane de consumatori. De asemenea, comparativ cu alte piețe, persoanele care își aleg singuri sortimentele de ciocolata sunt aproape de 3 milioane, ceea ce reprezintă un procent foarte bun. Se poate spune, de asemenea, că există un număr foarte mare de consumatori de ciocolată cu vârste de până la 24 de ani, iar printre firmele cu vânzare cea mai mare de ciocolată ar fi Milka și Kandia.

Aproape 200.000 de oameni consumă zilnic ciocolată, iar procentul între bărbați și femei este unul destul de echilibrat.

Am ales lansarea unui nou produs în gama mărcii Kandia deoarece este o marcă preferată de cei cu venituri mici și medii, spre deosebire de Milka, de exemplu, care este o marcă preferată de cei cu venituri de peste 501 euro sau de către întreprinzători.

Concurența este foarte importantă pentru o firmă. Existența concurenței o ajută să rămână pe poziția deținută sau chiar să lupte să atingă o poziție mai ridicată.

Dorind să ofere consumatorilor un nou sortiment de ciocolată, grupului Kandia a hotărât să introducă pe piața românească un nou sortiment de de ciocolată, un sortiment de ciocolată ce s-a mai găsit la un moment dat pe piață, combinând gustul minunat al ciocolatei albe cu mici buline care, odată ce se topesc, dau senzația unor pocnituri. Kandia își propune să ofere iubitorilor de ciocolată un sortiment unic care are la bază copilăria, nostalgia unor vremuri apuse. În acest fel, Kandia oferă o nouă alternativă la clasica ciocolată, dar și un ambalaj practic și atractiv, ușor de identificat.

Rețeta care stă la bază este una originală care păstrează savoarea ciocolatei veridice aducând în plus senzația nebunească a bulelor pocnitoare. Astfel, Kandia introduce pe piață noul sortiment de ciocolată care va avea un ambalaj original, tabletele de ciocolată vor avea forma unor triunghiuri și vor fi ambalate individual.

Tableta are o greutate individuală de 80g, fiecare ambalaj având o greutate netă de 120g. Pe fața principală a ambalajului se găsește logoul mărcii, dar și multe cercuri colorate în diferite nuanțe, prin aceasta urmărindu-se atragerea atenției și mai ales exprimarea nebunească a acestei ciocolate pocnitoare.

Acest nou produs, denumit Kandia Njoy este o ciocolată destinată unui public tânar cu vârsta cuprinsă între 12 și 30 de ani, cu venituri mici sau medii și cu o educație medie și superioară. Publicul vizat este un public tânăr, activ, aparținând mediului urban, deschis spre noutate, dar și nostalgic, așteptându-se ca publicul trecut de 20 de ani, respectiv generația anilor 90 să își amintească vechiul sortiment și să fie dispuși să cumpere.

Analiza mediului

Ciocolata este produsă în numerose și felurite forme, un lucru deosebit dacă ținem cont de faptul că a început prin a fi o băutură iute ce era utilizată în mod special în procesiunile religioase.Cu toate că are un gust plăcut și vine în numeroase arome, românii nu sunt chiar cei mai mari consumatori de ciocolată, majoritatea preferând ciocolata tablete, respectiv 70% din consumatorii de ciocolată savurează această gama sortimentală, restul de 30% revin pralinelor și batoanelor de ciocolată.

Cele mai crescute vânzări sunt înregistrate în luna Decembrie, luna cadourilor. Se pare că ciocolata este unul dintre cadourile preferate, în mod special de copii și femei. În această perioadă rata cea mai mare de vânzare o înregistrează pralinele de ciocolată, crescând chiar cu 50% mai mult decât în oricare altă perioadă a anului.Un român mănâncă de până la 10 ori mai puțină ciocolată decât un vest-european, iar tendința este de scădere a consumului, în paralel cu rafinarea gusturilor. Doar sărbătorile și tinerii îi salvează pe producătorii care se bat pe fiecare procent din piață.

Specialiștii consideră că gusturile românilor în materie de ciocolată au devenit mai rafinate în ultimii ani. Tocmai de aceea, companiile producătoare încearcă să aducă pe piață diverse tipuri de ciocolată de la tablete la batoane, praline sau prăjituri preambalate.

Piața românească de ciocolată este deținută de patru mari jucători care concentrează peste 90% din sector. Acesti producători sunt:

- Kandia-Excelent, producător autohton deține între 30% și 40% din piață;

- Kraft Foods România, între 30% și 35%;

- Supreme Chocolat deține 25%;

- Hiedi Chocolat Suisse 7%.

În ceea ce privește structura pieței, și piața pralinelor este împărțită tot în cele 3 binecunoscute segmente : economic, medium și premium.

Segmentul economic

Acest segment al pieței este caracterizat de consumatorii cu venituri mici, lucru care îi determină să fie preocupați de felul în care își cheltuiesc veniturile, fiind așadar, influențați în primul rând de prețurile produselor achiziționate sau pe care doresc să le achiziționeze.

Cu toate că trebuie să aleagă produsele cu prețurile cele mai mici, sunt totuși atenți să aleagă produse oarecum de calitate. În ceea ce privește piața ciocolatei, consumatorii care pot fi încadrați în acest segment sunt fideli mărcilor precum: Laura, Africana, Novatini, precum și altor produse ce se încadrează în acest segment.

În general, consumatorii din segmentul economic sunt tineri la început de viață cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, cu venituri mici, dar și persoane în vârstă. Acest tip de consumatori este mai rar întâlnit în mediul urban, dar foarte frecvent în mediul rural.

Bibliografie

http://www.financiarul.com/articol_22417/piata-dulciurilor-117-miliarde-lei-.html http://www.ziare.com/articole/consumatori+ciocolata+2009

http://www.ziare.com/preturi/rca/consumul-de-ciocolata-mai-mic-cu-50-la-suta-in-2009-655396 http://ro.wikipedia.org/wiki/Ciocolat%C4%83

http://www.revista-piata.ro/index.php?c=search&query=piata+dulciuri

http://www.revista-piata.ro/TOP_100_Companii_din_FMCG-id5805.html

https://start-up.ro/cum-planifici-lansarea-unui-produs-scurt-ghid-pentru-startup-uri/

Alversson, Mats, (1993), Organisation: From Substance to Image?, în Ambrecht, Wolfgang/ Avenarius, Horts/ Zabel, Ulf (coord.): Image and PR, Opladen. Arens, William, F., (1996), Contemporary Advertising, 6th edition, Irwing, Chicago. Avenarius, Horst, (2000): Public Relations, die Grundform der gesellschaftlichen Kommunikation, Primus, Verlag, Darmstadt.

Kotler, Philip, (2001), Managementul marketingului, Teora, București.

Preview document

Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 1
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 2
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 3
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 4
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 5
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 6
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 7
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 8
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 9
Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Plan media pentru lansarea ciocolatei pocnitoare Kandia Njoy.docx

Alții au mai descărcat și

Cercetări de marketing Avon

Noua cremă Cellu – Sculpt din gama Avon Solutions 1.1 Istoric Avon AVON - 120 de ani de frumuseţe O poveste ce a început în urmă cu 120 de ani…...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?