Planificarea de Marketing în Turism

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 39778
Mărime: 479.97KB (arhivat)
Publicat de: Cantemir Gradinaru
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Cornea

Cuprins

  1. INTRODUCERE.pag. 2
  2. CAPITOLUL 1
  3. INTRODUCERE ÎN PLANIFICAREA DE MARKETING.pag. 5
  4. 1.1Planificarea strategică-concept şi necesitate.pag. 5
  5. 1.2Nivelurile planificării strategice.pag.19
  6. 1.3Misiunea firmei.pag. 23
  7. 1.4Obiectivele corespunzătoare nivelurilor de planificare strategică.pag.24
  8. CAPITOLUL 2
  9. PLANUL DE MARKETING – INSTRUMENT DE OPERAŢIONALIZARE A PROCESULUI DE PLANIFICARE DE MARKETING ÎN TURISM.pag.29
  10. 2.1Funcţiile planului de marketing.pag.29
  11. 2.2Orizontul de timp.pag.29
  12. 2.3Structura planului de marketing.pag.30
  13. 2.4Auditul de marketing şi analiza SWOT.pag.32
  14. 2.5Elaborarea strategiilor de marketing.pag.39
  15. 2.6Programul de marketing.pag.45
  16. CAPITOLUL 3
  17. STUDIU DE CAZ: PROGRAM DE VALORIFICARE A POTENŢIALULUI TURISTIC AL JUDEŢULUI SIBIU.pag.57
  18. 3.1Localizarea şi caracterizarea judeţului Sibiu.pag.59
  19. 3.2Prezentarea potenţialului turistic al judeţului Sibiu.pag.65
  20. 3.3Analiza bazei tehnico-materiale şi a ofertei de servicii.pag.76
  21. 3.4Strategii de valorificare a potenţialului turistic.pag.88
  22. CONCLUZII.pag.91
  23. BIBLIOGRAFIE.pag.97

Extras din proiect

INTRODUCERE

Managementul turistic se remarcă prin formulaarea obiectivelor strategice şi operaţionale, căutarea condiţiilor de obţinere a performanţelor măsurabile, abordarea prioritară a resurselor, adoptarea deciziilor de diferite tipuri şi grade de complexitate, practicarea delegării de autoritate, considerarea managerului în turism ca protagonist al firmei, atitudini activizante, creative, punerea accentului pe rezultate, şi pe analiza complexă a acestora.

Indiferent de domeniul în care activează, dar mai ales în sfera turismului, managerul trebuie să stabilească obiective, să selecteze modalităţi de atingere a acestora, să caute resursele necesare, să selecteze şi să pregătească personalul, să formeze echipe de lucru cu anumite competenţe, să elaboreze mecanisme pentru monitorizarea şi coordonarea activităţilor, să evalueze rezultatele şi să procedeze la schimbările necesare în anumite momente. Ca reprezentant al marketingului, marketerul culege informaţiile, le analizează, sintetizează şi le concretizează în soluţii la nivelul firmei de turism. Managerul are rolul de a alege, în funcţie de conjunctură şi posibilităţile existente şi viitoare ale firmei, soluţia optimă care devine decizie, obligatorie pentru întreg personalul firmei de turism.

Principala sarcină a marketingului este aceea de a identifica, studia şi influenţa nevoile de turism prezente şi viitoare, individuale şi de grup ale societăţii şi de a orienta întreaga activitate în acest sens.

Oamenii din sfera marketingului turistic au fost, în mod tradiţional, orientaţi spre potenţialul turist. Mereu ei i-au avertizat pe manageri să fie orientaţi mai degrabă spre cerinţele turistului decât spre producţie sau prestarea de servicii.

În ultimele două decenii Regele Turist a domnit cu autoritate în lumea marketingului turistic.

Cunoaşterea necesităţilor clientului nu este de mare ajutor dacă nu există şi o puternică şi serioasă concentrare asupra concurenţei.

Pentru a avea astăzi succes, o companie turistică trebuie să se concentreze asupra concurenţei. Trebuie să caute puncte slabe în poziţiile adversarilor săi şi să lanseze atacuri de marketing asupra acelor puncte slabe. Multe campanii de marketing reuşite în ultima vreme ilustrează acest lucru.

Un plan de marketing bine gândit trebuie să conţină întotdeauna o secţiune rezervată concurenţei (de obicei spre final, într-o secţiune intitulată „Evaluarea capacităţii competitive” ). Cea mai mare parte a planului analizează pe larg piaţa, diversele ei segmente şi o mulţime de statistici rezultate din studierea cererii turistice, cu grijă culese dintr-o listă nesfârşită de propuneri dominante, concepte şi teste de piaţă.

În planul de marketing al viitorului, mult mai multe pagini vor fi dedicate concurenţei. În acest plan, fiecare concurent va fi analizat cu atenţie. Va cuprinde o listă a punctelor slabe şi a celor tari, precum şi un plan corespunzător de acţiune.

Va sosi poate o zi când acest plan va conţine câte un dosar despre fiecare dintre oamenii cheie din departamentele de marketing ale adversarilor, care vor include tacticile lor favorite şi stilul de operare (nu foarte diferit de documentele specifice strategiilor militare).Ce înseamnă aceste lucruri pentru specialiştii în marketingul turistic ai viitorului? Înseamnă că trebuie să fie pregătiţi să se angajeze într-un război de marketing pe piaţa turistică. Din ce în ce mai mult, campaniile de marketing reuşite în turism vor trebui proiectate asemenea campaniilor militare.

Planificarea strategică va deveni din ce în ce mai importantă. Companiile turistice vor trebui să înveţe cum să atace direct şi pe flancuri adversarul, cum să-şi apere poziţiile şi cum şi când să se angajeze într-un război de gherilă. Vor avea nevoie de o inteligenţă mai ascuţită în a anticipa mişcările adversarului.

La nivel individual, pentru a avea succes, un specialist în marketingul turistic va trebui să aibă multe din calităţile caracteristice unui mare general: curaj, loialitate şi perseverenţă.

Poate că marketingul turistic este un război în care concurenţa este duşmanul şi obiectivul este câştigarea bătăliei.

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE ÎN PLANIFICAREA DE MARKETING

1.1.PLANIFICAREA STRATEGICĂ – CONCEPT ŞI NECESITATE

Înţelegerea rolului planificării de marketing în cadrul întreprinderii presupune considerarea procesului global de planificare strategică.În acest scop,în continuare,vor fi prezentate nivelurile planificării strategice existente în majoritetea întreprinderilor,interrelaţiile dintre procesul de planificare şi misiunea întreprinderii,precum şi obiectivele specifice fiecărui nivel de planificare strategică.

1.1.1. Conceptul de marketing

Apărut iniţial pe planul practicii economice,marketingul a constituit mai apoi -şi cu deosebire în a doua parte a secolului XX -obiectul unor ampledispute şi tot mai profunde dezvoltări teoretice.

Termen de origine anglo-saxonă,marketingul derivă din participiul prezent al verbului”to market”,a cărui semnificaţie este aceea de a desfăşura tranzacţii de piaţă,respectiv de a cumpăra şi a vinde.Privit strict prin prisma semnificaţiei sale etimologice,marketingul ar defini,astfel,actul,procesul schimburilor în spaţiul pieţei.O asemenea accepţiune,deşi aparent corectă,apare însă ca fiind prea puţin corespunzătoare faţă de realitate,neputăand reliefa bogăţia,complexitatea de semnificaţii a marketingului.

Pe măsura propagării sale,au început să se înregistreze tot mai multe încercări de a defini căt mai complet,mai corespunzător,semnificaţia reală a marketingului.Ca atare,în literatura de specialitate întălnim numeroase şi variate definiţii ale acestuia,diferenţiate în raport de sfera sa de cuprindere,de unghiul în care a fost perceput pe parcursul evoluţiei sale.Astfel,prin termenul marketing s-a ajuns să fie desemnate,deopotrivă,un domeniu al ştiinţei,o disciplină,un demers,o activitate practică,o funcţie a întreprinderii etc.Amplificarea şi îmbogăţirea practicilor de marketing au constituit resortul evoluţiei ascendente a abordărilor sale în cadrul teoriei economice.În general,se apreciază că definiţiile formulate în prima jumătate a secolului XX sunt specifice “vechiului”concept de marketing,iar cele ulterioare,cănd a avut loc o revizuire profundă a acestui concept,sunt specifice”noului”marketing.

În evidenţierea semnificaţiei marketingului,se ia,de regulă,ca punct de plecare definiţia formulată de Asociaţia Americană de Marketing(A.M.A.),definiţie ce s-a bucurat de o largă circulaţie în rândul specialiştilor.Potrivit acesteia,marketingul vizează “realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul de bunuri si servicii de la producator la consumator sau utilizator”.Într-o astfel de accepţiune,marketingul apare ca o forţă ce urmăreşte să asigure,prin promovare şi distribuţie,satisfacerea raportului cerere-ofertă.Mai concret,din această definiţie rezultă că marketingul:se referă la un complex de activităţieconomice;are sub incidenţa sa atăt bunurile cât şi serviciile;urmăreşte să orienteze fluxul de bunuri şi servicii de la producători până la purtătoriicererii;se referă atât la destinatariibunurilor de consum final cât şi la cei ai bunurilor de consum intermediar.

Preview document

Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 1
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 2
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 3
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 4
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 5
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 6
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 7
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 8
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 9
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 10
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 11
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 12
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 13
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 14
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 15
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 16
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 17
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 18
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 19
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 20
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 21
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 22
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 23
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 24
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 25
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 26
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 27
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 28
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 29
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 30
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 31
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 32
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 33
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 34
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 35
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 36
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 37
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 38
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 39
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 40
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 41
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 42
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 43
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 44
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 45
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 46
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 47
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 48
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 49
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 50
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 51
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 52
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 53
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 54
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 55
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 56
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 57
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 58
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 59
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 60
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 61
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 62
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 63
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 64
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 65
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 66
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 67
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 68
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 69
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 70
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 71
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 72
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 73
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 74
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 75
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 76
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 77
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 78
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 79
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 80
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 81
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 82
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 83
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 84
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 85
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 86
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 87
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 88
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 89
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 90
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 91
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 92
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 93
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 94
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 95
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 96
Planificarea de Marketing în Turism - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Planificarea de Marketing in Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing Online - Evoluție Tendințe

Scurta prezentare Auzim din ce în ce mai des termenul de marketing online, dar câţi dintre noi ştim cu adevărat la ce face referire. Marketingul...

Prezentarea Pensiunii Olimpia

1. Descrierea pensiunii Olimpia Caleidoscop al unor peisaje mereu inedite, paradisul pasarilor, trestiilor, pestilor, Delta Dunarii este o regiune...

Conceptul de marketing

Obiectivele lucrării: - Definirea marketingului şi prezentarea etapelor evoluţiei sale; - Cunoaşterea conceptelor fundamentale ale marketingului;...

Mediul de Marketing al Pensiunilor și Influența lui Asupra Turismului Rural

Capitolul 1 Mediul de marketing al pensiunilor In cadrul oricarei pensiuni, responsabilitatea analizei mediului exterior si a identificarii...

Marketing

*Nota: Aplicațiile din cadrul cursului de Marketing vor constitui subiecte de seminar, studenții având obligativitatea de a îndeplini cel puțin 3...

Proiectarea și Organizarea Cercetării de Marketing

Capitolul 1 Conţinutul şi aria cercetării de marketing 1.1. Conceptul “Cercetare de marketing” În cea mai sintetică definire, prin cercetare de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Mixul de Marketing într-o Întreprindere Turistică cu Referire la Agenția de Turism Movi Tour

Introducere „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Promovarea vânzărilor în turism - studiu de caz pentru agenția Micomis Travel Tour Brașov

Capitolul I Marketing-baza promovării 1.1. Conceptul şi mixul de marketing în domeniul turismului Termenul de marketing (de origine...

Promovarea Produsului Cultural Constantin Brâncuși

Rezumat Cuvinte cheie: turism cultural, comunicare în marketing, produs turistic cultural, mix de marketing, promovare, planificare promoţională,...

Promovarea și Distribuția Turismului prin Internet

CAPITOLUL I DESCRIEREA PIEŢEI TURISMULUI Factorii economici exteriori au făcut ca în ultimii zece ani piaţa românească a turismului să se...

Planificarea Strategică de Marketing a Agenției de Turism

Informatii generale despre turismul românesc România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere,...

Planificare de Marketing în Turism

Inca de la infiintare din august 2000, agentia este membra ANAF (Asociatia Nationala a Agentiilor deTurism) avand contracte cu un numar...

Program de Marketing Turistic pentru Promovarea Stațiunii Lacu Roșu

Program de marketing turistic pentru promovarea staţiunii „Lacu Roşu” 1. Expunere introductivă Industria turismului şi călătoriilor a cunoscut...

Ai nevoie de altceva?