Politică de promovare a vânzărilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 34436
Mărime: 4.74MB (arhivat)
Publicat de: Ernest Nica
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

Introducere

În economia contemporană, supusă deopotrivă cerinţelor şi constrângerilor legilor pieţei, caracterizată de un pronunţat dinamism şi dominată de concurenţă, activitatea promoţională, componentă importantă a marketingului modern, cunoaşte un proces permanent, complex şi intens de extindere, îmbogăţire şi diversificare.

Un loc din ce în ce mai important în cadrul strategiei comerciale a întreprinderilor îl deţine promovarea vânzarilor. Acest fenomen îşi gaseşte multiple explicaţii între care pot fi enumerate: accelerarea concurenţei, aglomerarea pieţelor, saturarea consumatorului faţă de numărul excesiv de comunicaţii publicitare, banalizarea produselor şi mărcilor.

În domeniul promovării produselor un loc important îl deţine promovarea vânzarilor care constă într-un ansamblu divers de instrumente specifice, majoritatea pe termen scurt, destinate să stimuleze achiziţionarea mai rapidă sau într-un volum mai mare a unor produse sau servicii de către consumatori sau de către clienţii industriali.

În cadrul întreprinderilor din ţările occidentale, cu zece ani în urma raportul dintre publicitate si promovarea vânzarilor era de aproximativ 60: 40. Astăzi, în cadrul multor firme profitabile pe bunuri de larg consum, acest raport este inversat, promovării vânzarilor atribuindu-i-se între 60% şi 70% din bugetul combinat. Se estimează că cheltuielile totale cu promovarea vânzarilor ating 200 de miliarde Euro şi este de asteptat ca această rată ridicată de creştere a acestora să se mentină şi în viitor. Aceste date ne arată cât de importantă a devenit promovarea vânzarilor pentru orice întreprindere producătoare de bunuri şi servicii care activează pe o piaţă concurenţială.

Instrumentele de promovare a vânzarilor sunt utilizate de către majoritatea organizaţiilor, inclusiv de către producatori, distribuitori, detailişti, asociaţii comerciale şi organizatii non profit.

Având în vedere aceste elemente, lucrarea de licenţă efectuată urmăreşte să prezinte particularităţile tehnicilor de promovare a vânzărilor utilizate de către o firmă străină din domeniul farmaceutic pe piaţa românească.

Lucrarea este stucturată în patru capitole, primul făcând referire la principalele aspecte teoretice referitoare la conceptul de marketing, structura mix-ului de marketing şi elaborarea strategiilor promoţionale.

Al doilea capitol tratează aspecte relevante privind metodologia de promovare a vânzărilor, privită din punct de vedere al marketingului.

Un capitol distinct este rezervat prezentării firmei Bayer Healthcare AG si al parteneriatului acesteia cu firma Mediplus iar ultimul capitol face referire la metodele de promovare a vânzărilor utilizate de către acestă firmă pe piaţa farmaceutică românească.

Capitolul I

ELEMENTE TEORETICE PRIVIND MARKETINGUL ŞI COMUNICAREA ÎN MARKETING

1.1 Conceptul de marketing

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept MARKETING ce se vehiculează cu mare frecvenţă atât în teorie cât şi în practica social-economică.Marketingul modern este considerat astăzi factorul esenţial al succesului unei organizaţii, indispensabil în dezvoltarea sa economico-socială, soluţie miraculoasă ce rezolvă problemele acesteia, instrument de bază în atingerea marilor performanţe, dar şi în evitarea riscului.

În marketing se folosesc o serie de activităţi practice formând un ansamblu de metode, procedee, tehnici, cercetare şi acţiune, asfel cum reiese din figura următoare:

Analiza Previziune

MARKETING

Control Organizare

Figura nr.1.1 Tehnici de cercetare şi acţiune in marketing

El a devenit omniprezent întrucât infuenţează viaţa fiecăruia, fiind mijlocul prin care se oferă oamenilor nivelul de trai.

În fiecare zi a vieţii noastre venim în contact cu marketingul. Dimineaţa ne trezim la sunetul alarmei produs de un radio cu ceas Sanyo. La el ascultăm o piesă de pe un album al lui Celine Dion şi apoi o reclamă la un concert al formaţiei Vama Veche. Ne spălăm pe dinţi cu Colgate, unii bărbaţi se bărbieresc cu un aparat de ras Gillette Sensor, iar unele femei folosesc articole de toaletă marca Nivea. Ne punem blugii Levi’s, ne luăm pantofii de sport Nike şi ne ducem la bucătărie, unde mâncăm un iaurt marca Danone şi bem o cafea Jacobs. Ieşim din casă şi ne suim la volanul unui Ford, îndreptându-ne către magazinul Mobexpert pentru a cumpăra nişte poliţe demontabile pentru apartament. Ne oprim la hipermarketul Carrefour pentru a cumpăra nişte delicatese marca Poiana. Cumpărăm un cartuş de încărcare pentru imprimanta HP de la magazinul UltraPro, luăm în grabă un Big Mac de la Mc Donald’s şi ne procurăm bilete pentru o excursie la Castelul Bran prin agenţia de voiaj Paralela 45.

În literatura de specialitate, termenului marketing îi sunt ataşate mai multe accepţiuni. În linii mari, a face marketing înseamnă a acţiona pe piaţă, dezvoltând produse şi servicii şi distribuindu-le acolo unde sunt cerute, celor care le aşteaptă şi care sunt dispuşi să plătească pentru ele.

Definiţiile marketingului pot fi împărtiţe în două mari categorii:

- definiţii clasice (înguste) - se axează în principal pe activitatea comercială şi pe mişcarea fizică a bunurilor şi serviciilor, ignorând multe categorii puternic influenţate de activităţile de marketing (angajatori, sindicate, grupuri de consumatori, agenţii guvernamentale)

- definiţii moderne (lărgite) - extind aria de influentă a marketingului şi asupra diverselor organizaţii nonprofit, persoanelor şi ideilor, raportează activitatea întreprinderii la mediu şi se referă şi la aspecte de natură socială.

Într-o asemenea viziune modernă, marketingul poate fi definit drept un proces managerial şi social prin care indivizii sau grupurile obţin ceea ce le este necesar prin crearea, oferirea si schimbul de produse având o anumită valoare, sau chiar procesul de management responsabil pentru identificarea, anticiparea si satisfacerea în mod profitabil a necesităţilor clientului . Aceste definiţii ajută la stabilirea sarcinilor marketingului ca funcţie managerială în cadrul organizaţiei şi anume:

- identificarea şi anticiparea nevoilor consumatorilor

- crearea de valoare prin dezvoltarea de noi produse şi servicii ce oferă suficiente beneficii pentru a-i convinge pe potenţialii consumatori să participe la procesele de schimb

- stabilirea preţului, respectiv valoarea pe care consumatorul o acordă unui produs şi pe care este dispus să o plătească pentru a intra în posesia acestuia;

- plasarea şi distribuirea produselor şi serviciilor acolo unde sunt cumpărate sau consumate;

- promovarea produselor pe piaţă şi în conştiinţa potenţialilor consumatori prin comunicare cu aceştia.

Prin urmare, funcţia managerială a marketingului este o funcţie integrată care ajută potrivirea nevoilor clienţilor actuali şi potenţiali cu scopurile organizaţiei prin intermediul schimburilor.

Preview document

Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 1
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 2
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 3
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 4
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 5
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 6
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 7
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 8
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 9
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 10
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 11
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 12
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 13
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 14
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 15
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 16
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 17
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 18
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 19
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 20
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 21
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 22
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 23
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 24
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 25
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 26
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 27
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 28
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 29
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 30
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 31
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 32
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 33
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 34
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 35
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 36
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 37
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 38
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 39
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 40
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 41
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 42
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 43
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 44
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 45
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 46
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 47
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 48
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 49
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 50
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 51
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 52
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 53
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 54
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 55
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 56
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 57
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 58
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 59
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 60
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 61
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 62
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 63
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 64
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 65
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 66
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 67
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 68
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 69
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 70
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 71
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 72
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 73
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 74
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 75
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 76
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 77
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 78
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 79
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 80
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 81
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 82
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 83
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 84
Politică de promovare a vânzărilor - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • Politica de Promovare a Vanzarilor.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentarea politicii de promovare a unei societăți

INTRODUCERE Lucrarea prezintă, în partea teoretică, conceptul general de marketing, marketingul ca o componentă de bază a mediului economic, ce...

Politică de promovare în cadrul agenției de turism Bamboo

OPORTUNITATEA ALEGERII TEMEI Aspectele urmărite în cadrul proiectului sunt în concordanţă cu curriculum de specialitate studiat pe parcursul...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Organizarea activității de marketing la SC Concept SA

CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING Noile exigenţe impuse agenţilor economici de trecere la economia de piaţă stimulează interesul...

Plan de Afaceri Mambo Cafe

1. DATE GENERALE: 1. Numele firmei: S.C. MAMBO S.R.L. 2. Codul unic de inregistrare:0707238765 3. Forma juridica de constituire: S.R.L. 4....

Coca Cola Company

COCA-COLA 1. Prezentarea societatii Coca -Cola 1.1.Scurt istoric Coca-Cola Produsul care a dat lumii gustul cel mai cunoscut s-a născut în...

Analiza Mediului de Marketing - SC ProdArdealul SRL

1.Scurt istoric al firmei S.C PROD.ARDEALUL SRL S.C. Prod. Ardealul SRL a fost infiintata in 1994, avand ca domeniu de activitate procesarea...

Activitatea forței de vânzări la societatea Coca-Cola

COCA-COLA 1.Activitatea fortei de vanzare la compania SC Coca- Cola SA Forta de vanzare a unei companii este constituita din grupul de persoane...

Politica de promovare a serviciilor din SC Zapp SA

Argument Consider ca o data cu intrarea in mileniul 3, oamenii au integrat tot mai mult tehnologia in viata lor. Astfel, desi acum o suta de ani...

Plan de Afaceri - ABC Nico SRL

1. DATE GENERALE: 1. Numele firmei: ABC NICO S.R.L 2. Codul unic de înregistrare: - la Oficiul Registrului Comerţului:J36/2008/2009 - Codul...

Plan de Afaceri - SC World Cafe SRL

1.PLANUL DE AFACERI AFACEREA reprezintă intenţia unei persoane (fizice/juridice) de a face/a întreprinde în mod intenţionat anumite activităţi în...

Ai nevoie de altceva?