Politici Privind Piața Brânzeturilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 3532
Mărime: 54.36KB (arhivat)
Publicat de: Dragomir Rotariu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CAP. 1 – Despre brânzeturi .4
  2. CAP. 2 – Tipuri de brânzeturi .6
  3. CAP. 3 – Tehnologia de fabricare .9
  4. CAP. 4 – Consumul de brânzeturi .13
  5. Concluzii .22
  6. Bilbiografie .23

Extras din proiect

CAP. 1 – DESPRE BRÂNZETURI

Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele încercări de prelucrare a laptelui în ţara noastră sunt puţine. În ultimii ani, ca urmare a unor cercetări arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de aşezare “stâna dacică” unde apar elemente privind prelucrarea laptelui în acea perioadă.

Brânza este un produs lactat ale cărei origini sunt amintite încă din istorie. A fost descoperită în Asia Centrală sau în Estul Mijlociu, fabricarea brânzeturilor tinzând să devină o tehnologie sofisticată încă din timpurile Romane. În zilele preistorice brânza era obţinută din laptele diverselor mamifere, ca de exemplu cămile şi reni.

În zilele noastre brânza se obţine din lapte de vacă, dar şi din lapte de oaie, capră, bivoliţă. Ea reprezintă un aliment important în regimul alimentar deoarece conţine proteine, grăsimi, calciu şi fosfor.

Prima fabrică pentru producţia industrială de brânza a fost deschisă în Elveţia în 1815, dar în Statele Unite producţia a întâlnit pentru prima dată succesul real. Primul fabricant de brânză a fost Jesse Williams, un fermier din Roma, care în 1851 a început să fabrice brânză prin folosirea unei linii vechi şi colectând lapte de la fermele vecine.

În 1860 brânza se fabrica prin folosirea cheagul de lapte, dar cu trecerea timpului cercetătorii au descoperit culturile pure microbiene. Înainte de folosirea lor în culturi, bacterile proveneau din mediu sau din recircularea zerului; culturile pure de bacterii fiind utilizate la obţinerea unei brânze standardizate.

În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial metodele tradiţionale de fabricare a brânzeturilor au fost depăşite de metodele tehnologice, şi fabricile au devenit sursa cea mai importantă de brânza din America şi Europa de atunci. Astăzi, americanii cumpară mai multă brânză prelucrată decât naturală.

Transformarea laptelui în brânzeturi este un proces complex care constă în concentrarea proteinelor împreună cu o fracţiune variabilă de grăsime şi substanţe minerale, cu eliminarea unei importante cantităţi de apă şi lactoză. Brânzeturile pot fi conservate timp de câteva săptămâni până la mai multe luni. Avantajele rezultate din posibilitatea de a transforma principalele componente ale laptelui în brânzeturi au constituit argumente pentru dezvoltarea acestei producţii: stabilitatea la păstrare, transportul relativ uşor şi diversificarea dietei umane.

Brânzeturile, ca rezultat al biotehnologiei aplicate, sunt unele dintre cele mai complexe şi dinamice produse alimentare. Fiecare bucată poate fi considerată un bioreactor în care se produc numeroase şi complicate reacţii, care au ca final produsul cu caracteristici senzoriale specifice. Brânzeturile sunt alimente care au o mare valoare nutriţională şi biologică datorită conţinutului lor în proteine, lipide, săruri minerale şi vitamine, nutrienţi de o foarte bună calitate şi cu o ridicată biodisponibilitate, cât şi plăcerii pe care o creează consumul lor.

Dintre toate sortimentele de brânzeturi care se fabrică în ţara noastră, brânza telemea este cea mai răspândită, apreciată şi căutată de consumatori. Această brânză, obţinută din lapte de oaie, este cunoscută şi sub numele de brânză albă sau brânză de Brăila. În funcţie de condiţiile climatice şi de modul de prelucrare a laptelui în diferite ţări se produc diferite sortimente de brânză albă în saramură: românească, bulgărească, sârbească, grecească.

Cuvântul telemea este de origină turcă, având semnificaţia de felie de la cuvântul turc „telim" sau brânză cu găuri de la cuvântul „telme". La început brânza telemea se prepara numai în regiunea de câmpie din lapte de oaie, având un caracter meşteşugăresc. Odată cu trecerea la producţia industrială a brânzeturilor, s-a trecut şi la fabricarea brânzei telemea din lapte de vacă.

Este de menţionat că, în ţara noastră, fabricarea brânzei telemea din lapte de vacă a început în timpul celui de-al doilea război mondial, iar la scară industrială după anul 1960.

Brânzeturile reprezintă o sursă concentrată de substanţe nutritive care provin din laptele utilizat la fabricarea lor. Ele sunt reprezentate de cazeina laptelui, substanţe minerale, aproape toate lipidele şi vitaminele liposolubile din laptele din care provin şi diferite cantităţi de constituenţi solubili în apa existentă, reprezentaţi de lactoză, proteine din zer, vitamine şi alţi componenţi minori ai laptelui.

Grăsimile au câteva funcţii importante în brânză: influenţează de exemplu, fermitatea, adezivitatea, aroma şi palatabilitatea. Ele contribuie, de asemenea la proprietăţile nutriţionale ale brânzeturilor deoarece majoritatea conţin cantităţi importante din aceşti nutrienţi. În felul acesta brânza contribuie într-o măsură semnificativă la asigurarea atât a lipidelor saturate cât şi totale din raţia alimentară.

Brânzeturile sunt o sursă de acizi graşi esenţiali (linoleic şi linolenic) precursori ai prostaglandinelor care sunt responsabile pentru multe efecte fiziologice în organism.

Lactoza si acidul lactic in cea mai mare parte a brânzeturilor nu există lactoză, sau există în cantităţi foarte mici (1-3 g/100g) deoarece o parte trece în zer, iar cea reţinută de coagulul de brânză este parţial sau total transformată în acid lactic în timpul maturării brânzei. De aceea, brânzeturile sunt recomandate în dietele persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoză sau de diabet.

Bibliografie

http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/com_anuale/prod%20carne%20lapte/prod_carne_lapte13r.pdf

http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/lapte/a15/lapte02r15.pdf

http://www.recolta.eu/tag/piata-branzeturilor-1667.html

http://www.revista-piata.ro/index.php?c=search&query=piata+branzeturilor

http://www.wall-street.ro/tag/piata-branzeturilor-din-romania.html

http://agroromania.manager.ro/tags/piata%20branzeturilor/

http://www.piata-agricola.ro/Piata_laptelui/

https://prezi.com/bpyjgttcmdq0/analiza-pietei-produselor-lactate/

Preview document

Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 1
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 2
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 3
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 4
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 5
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 6
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 7
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 8
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 9
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 10
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 11
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 12
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 13
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 14
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 15
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 16
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 17
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 18
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 19
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 20
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 21
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 22
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 23
Politici Privind Piața Brânzeturilor - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Politici Privind Piata Branzeturilor.doc

Te-ar putea interesa și

Integrarea României în Uniunea Europeana

CAP.1 ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND INTEGRAREA 1.1.Teoria globalizarii Pentru a putea analiza avantajele si dezavantajele aderarii la Uniunea...

Strategii europene în industria laptelui

Laptele si produsele lactate detin un rol deosebit de important in alimentatia populatiilor din tarile europene. Functionarea normala a pietei...

Tehnici promoționale - Hochland

1. Analiza preliminara a produsului/brandului Cu o vechime de 80 de ani, Hochland este unul dintre cei mai mari producatori si prelucratori de...

Analiza activității de marketing a firmei SC Int Transport Iași

Firma S.C.”INT TRANSPORT“ Iaşi oferă: - servicii în secţiunea Rutier Călători Intern şi Internaţional din domeniul Transport - servicii în...

Distribuția brânzeturilor - SC Rom Cas SRL

Domeniul de marketing Pentru acest studiu didactic s-a ales deschiderea unei noi firme fictive de distribuţie de brânzeturi. Noua firma se va numi...

Plan de Afaceri - SC Vlad SRL

A. DATE DE IDENTIFICARE ALE ÎNTRPRINDERII 1.Numele complet al entitatii: Societatea comerciala „Vlad”, societate cu raspundere limitata 2....

Ai nevoie de altceva?