Politici Promotionale

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Politici Promotionale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 26 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1. Sistemul de comunicatie 2
2. Structura activitatii promotionale 3
2.1. Publicitatea 4
A. Formele publicitatii 4
B. Mijloace si tehnici promotionale 5
2.2. Promovarea vanzarilor 5
2.3. Relatiile publice 6
2.4. Manifestari promotionale 6
3. Strategii promotionale 8
4. Operationalizarea politicii promotionale 9

Extras din document

1. Sistemul de comunicatie

Sistemul de comunicatie al intreprinderilor cu consumatorul intern dar si cu clientul extern este foarte important in economia moderna deoarece, in lipsa unui sistem modern si eficient de comunicatie, consumatorilor dar si clientilor le este foarte greu sa afle singuri ce produse servicii sunt oferite pe piata, unde, cand si in ce conditii se pot procura, in ce masura ele corespund exigentelor, preferintelor sau stilurilor lor de viata. Solutia adoptata de intreprinderile moderne pentru satisfacerea acestora consta in instituirea unui sistem ce asigura o permanenta comunicare intre producatori si comercianti pe de o parte si consumatori pe de alta parte.

Sistemul de comunicatie modern presupune utilizarea unor forme de prezentare si informare menite sa prezinte firma, produsele si serviciile sale dar si sa provoace o serie de modificari favorabile in mentalitatea, obiceiurile de consum ale consumatorilor. Prin politica de comunicatie si mijloacele pe care le foloseste, intreprinderea urmareste o difuzare cat mai ampla a serviciilor, produselor si activitatii sale dar si receptionarea modului in care acestea sunt primite si apreciate de consumator.

Un sistem de comunicatie este format din urmatoarele elemente:

- emitator : cel care transmite informatia numit si sursa de comunicatie

- mesaj: ansamblul semnelor transmise de emitator. In acest caz este vorba de informatia insasi. Exista doua tipuri de mesaje: cele cu sens unic, unde nu conteaza modul in care este perceput mesajul si cel cu sens dublu, unde este important modul in care mesajul a fost perceput.

- receptor: numit si audienta sau destinatar, este cel care primeste mesajul

- codificarea : transpunerea informatiilor in simboluri semne sau imagini

- decodificarea: consta in semnificatia atribuita de receptor mesajului transmis

- raspunsul: inglobeaza ansamblul reactiilor audientei dupa receptia mesajului

- feedback: parte din raspuns pe care audienta o trimite catre emitatr

- “zgomotul”: orice element ce poate perturba mesajul transmis.

Eficienta procesului de comunicatie depinde de modul in care emitatorul isi cunoaste audienta si raspunsul acesteia, de felul in care codifica mesajul in functie de probabilitatea decodificarii mesajului de catre receptor, de modul de transmitere a mesajului si de modul de gestionare al feedback-ului primit.

2. Structura activitatii promotionale

Activitatea promotionala cunoaste, in economia moderna, o mare varietate sub forma continutului, rolului, formei de realizare, etc. De aceea, este dificil de clasificat si de delimitat. Cele mai des intalnite criterii de clasificare intalnite in literatura de specialitate sunt natura si rolul lor in sistemul comunicational al firmei.

In functie de aceste criterii, activitate promotionala se poate structura astfel :

- publicitatea

- promovarea vanzarilor

- relatii publice

- utilizarea marcilor

- manifestarile promotionale.

La randul lor, fiecare dintre aceste componente dispun de procedee, tehnici si mijloace specifice de actiune.

2.1. Publicitatea

Este considerata ca fiind “nervul politicii de comunicatie a intreprinderii”.

Este o variabila calitativa, de natura psihologica, cu actiune pe termen lung si care, in general, este greu de masurat in termeni cantitativi – cu privire la efectele economice pe care le genereaza.

Publicitatea cuprinde toate actiunile care au drept scop prezentarea indirecta – orala sau vizuala- a unui mesaj in legatura cu un produs, serviciu, marca sau firma de catre orice sustinator platitor. Publicitatea are rolul de a informa publicul in legatura cu activitatea, produsele si serviciile firmei si de a-l convinge si a-i determina actul de cumparare. Ea vizeaza, pe termen lung, modificarile comportamentului pe termen lung la nivelul diferitelor categorii de consumatori. Publicitatea reprezinta un mijloc de comunicare in masa si contribuie la educarea consumatorului. Un alt scop al publicitatii il reprezinta crearea unei imagini favorabile fata de firma si de produsele sale, facilitarea patrunderii pe o piata noua sau atragerea de noi segmente de consumatori, lansarea pe piata a unui produs noi.

A. Formele publicitatii

O data cu dezvoltarea activitatilor economie, cu evolutia relatiilor de piata si in conditiile sporirii concurentei s-au diversificat si formele de realizare a concurentei.

In functie de obiect, publicitatea poate fi:

- publicitate de produs

- publicitate de marca

- publicitate institutionalizata

Publicitatea de produs (serviciu) repreinta forma cea mai familiara si mai des utilizata in practica publicitara. Are drept scop stimularea cererii de consum pentru produsele la care se refera

Fisiere in arhiva (2):

  • Politici Promotionale
    • Politici promotionale.doc
    • Politici promotionale.ppt

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE CIBERNETICA, STATISTICA SI INFORMATICA ECONOMICA BUCURESTI