Cuprins
1. Piaţa vinului in Romania pag 2
2. Elementele specifice mediului de marketing pag 2
3. Cine vor fi cumpărătorii ? pag 3
4. Criterii de segmentare a pieţii pag 3
5. Segmentarea pieţei pe avantaje pag 4
6. Piaţa ţintă pag 4
7. Concurenții pag 5
8. Problema decizională pag 6
9. Obiectivele cercetării pag 6
10. Metoda de cercetare pag 7
11. Operaţionalizarea pag 12
12. Ipoteze pentru respondent(rezultatele cercetării) pag 13
13. Bugetul pag 14
14. Mix de marketing pag14
15. Configurarea Produsului pag14
16. Configurarea Prețului pag15
17. Configurarea Promovării pag16
18. Configurarea distribuției pag17
Extras din document
Piaţa
Facem parte din departamentul de marketing al firmei SC PROMO.SA., firmă ce se ocupă cu producerea şi comercializarea vinului.
Piaţa vinului in Romania
Firma noastră SC. PROMO S.A are ca obiectiv satisfacerea nevoilor consumatorilor.
I. Elementele specifice mediului de marketing
În cadrul oricărei firme, responsabilitatea analizei mediului exterior şi interior, precum şi identificarea schimbǎrilor de mediu revine oamenilor din domeniul de marketing. Ei monitorizează mediului, iar prin însuşi munci lor, îşi petrec o mare parte a timpului alături de clienţi şi concurenţi. Mediu de marketing este unul complex, fiind alcătuit din douǎ componente şi anume: micromediul şi macromediul unei întreprinderi.
Micromediul este reprezentat de persoanele care interacţionează cu firma, respectiv: furnizorii, clienţii, concurenţa, intermediarii şi publicul.
Clienţii reprezintă componenta principală a micromediului. În funcţie de ei o firmă poate supravieţui sau nu pe piaţă.
Furnizorii sunt acele firme care ne oferă materialele necesare pentru buna desfăşurare a activitǎţii noastre, printre care putem enumera: energie, telefonie, marfă etc. Ei trebuie să fie trataţi cu o atenţie sporită întrucât pot manifesta influenţe şi presiuni asupra firmei noastre.
Concurenţa este alcătuită din firmele cu acelaşi obiect de activitate, care luptă pentru acapararea pieţei, pentru înlăturarea rivalilor, pentru clientelă şi pentru obţinerea unor câştiguri cât mai mari.
Macromediul este mult mai cuprinzător decât micromediul şi are mai multe componente: mediul tehnologic, mediul economic, mediul demografic, mediul socio-cultural, mediul politico-juridic şi mediul natural.
Mediul economic este componenta principală a macromediului firmei, influenţând piaţa prin costurile de producţie, preţuri de vânzare, rata dobânzii, conjunctura economică etc. Piaţa vinului poate fi influenţată de inflaţie şi criza economică, clienţii orientându-se spre produse mai ieftine sau renunţând total la cumpararea lor.
Mediul tehnologic este reprezentat de totalitatea descoperirilor ştinţifice şi a cunoştinţelor tehnice de care dispun oamenii.
Mediul demografic analizează piaţa pe categorii de vârsta şi nu numai. Intervalul de vârstă, cu ponderea cea mai mare în populaţia României este de 18– 59 ani astfel încât cei mai mulţi cumpărători vor avea o vârstă cuprinsă în acest interval.
II. Cine vor fi cumpărătorii ?
Piaţa totală a produsului este alcătuită din:
Consumatorii
Cererea vin rosu vine din partea tuturor persoanelor ce consuma acest fel de vin.
Nonconsumatorii relativi
Persoanele care preferă vinul alb
Persoanele care nu dispun de banii necesari;
Nonconsumatorilor absoluţi
- Persoanele cu probleme de sanatate
- Copiilor cu vârste între 0 – 18 ani;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiect de Marketing - Vinul Rosu.doc