Proiect mărfuri - ciocolată

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5999
Mărime: 45.34KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Danciu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cap I : Caracterizarea generală a produsului
  2. Tipologie
  3. Principalele etape ale procesului de obţinere a ciocolatei
  4. Prezentarea caracteristicilor de calitate a ciocolatei
  5. Prezentarea principalelor avantaje şi dezavantaje nutriţionale ale ciocolatei
  6. Cap II : Scurta prezentare a pieţei ciocolatei
  7. 2.1. Identificarea principalilor producători
  8. 2.2. Prezentarea de date statistice cu privire la volumul vânzărilor
  9. 2.3. Structura consumului
  10. 2.4. Evoluţia preţurilor
  11. Cap III : Exigenţe ale etichetării produsului
  12. Prezentarea sortimentelor Milka şi Poiana (ambele cu lapte)
  13. Menţiuni obligatorii şi suplimentare de etichetare a ciocolatei
  14. Analiza conţinutului informaţional al etichetelor celor două mărci de ciocolată ( Milka şi Poiana)
  15. Prezentarea informaţiilor nutriţionale regăsite pe etichetele celor două mărci
  16. Cap IV : Analiza elementelor esteticii ambalajelor celor două mărci de produse
  17. 4.1. Descrierea caracteristicilor estetice ale ambalajelor celor două mărci de produse
  18. 4.2. Soluţii de îmbunătăţire a aspectului estetic al ambalajelor celor două mărci de produse
  19. Cap V : Descrierea caracteristicilor senzoriale ale celor două mărci de produse
  20. Cap VI : Analiza senzorială prin metoda punctajului a celor două mărci de produse
  21. 6.1. Schema de analiză prin metoda punctajului
  22. 6.2. Fişele individuale de analiză prin punctaj
  23. 6.3. Fişa centralizatoare pentru fiecare marcă de produs
  24. 6.4. Stabilirea clasei de calitate pentru fiecare marcă de produs în funcţie de punctajul mediu total obţinut.

Extras din proiect

Introducere

Scurt istoric al ciocolatei:

Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie, deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocaţie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizaţiile moderne se datoreşte aromei sale inimitabile, dar şi unei aureole magice transmise de-a lungul timpului.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii şi cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înfloreşte în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

La scurt timp, o nouă invenţie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Aşadar, ciocolata se topeşte în gură şi la figurat, dar şi la propriu.

Ciocolata neagră se topeşte la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs. In vechile legende mayase, zeul agriculturii Quetzalcoatl, a adus pe Pamant arborele de cacao pentru a le da oamenilor putere si intelepciune. El i-a invatat cum sa cultive copacul si cum sa foloseasca fructele.

Arborele de cacao este deosebit de pretentios in privinta conditiilor de mediu in care creste, de aceea el nu poate fi cultivat decat pe o fasie ingusta, cuprinsa intre 10 grade latitudine nordica si 20 grade latitudine sudica, unde umiditatea si temperatura sunt la un nivel optim. Arborii de cultura de astazi deriva dintr-o varietate salbatica Theobroma grandiflorum.

Cap I : Caracterizarea generală a produsului:

Tipologie:

Ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacao si unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb. Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutului redus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata amaruie (Neagră) este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacao si fara sau maxim 10% coninut de lapte.

Ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cat este mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii confera un gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata de iubitorii de ciocolata.

Principalele etape ale procesului de obţinere a ciocolatei:

Obtinerea ciocolatei incepe in camp, si nu in fabrica. Arborii de cacao furnizeaza samanta necesara ce va fi procesata avand ca rezultat dulcele delicios iubit de intreaga lume. Arborii de cacao cresc in padurile tropicale aproape de Ecuador. De la samanta la ciocolata este un drum lung, ce necesita timp, efort si maiestrie. Este un proces fascinant care te duce prin padurile tropicale la fabricile de ciocolata.

Prima data fermierii cresc arborii, culeg semintele si le usuca in mod natural. Ca si alte recolte agricole, cacaua trebuie monitorizata de fermieri. Ei verifica daca exista urme de boli care pot distruge toata recolta. Un fermier trebuie sa astepte de la 3 la 5 ani pana cand un arbore tanar de cacao va da prima sa productie. Semintele se recolteaza numai manual.

Exista aproximativ 20 de varietati ale arborelui de cacao, dar numai trei sunt folosite in fabricarea ciocolatei:

1. Crillo (termenul spaniol pentru ‘nativ’ datorita provenientei venezuelene) este cultivata intr-o proportie mica. Este cea mai rara varietate de cacao datorita ciocolatei foarte fine produsa in special de cei mai renumiti ciocolatieri. Cea mai renumita cacao din aceasta categorie este Nacional din Ecuador. Are un gust puternic si cremos si o aroma dulce, delicata, aproape deloc amara.

2. Forastero (termenul spaniol pentru ‘strain’ datorita provenientei africane) este tipul cel mai intalnit – 85% din cacao comercializata provine de la aceasta planta. Este un tip foarte productiv si rezistent la boli. Acest tip de cacao este folosit ca baza pentru a fi ulterior aromatizata cu tipuri superioare de cacao.

3. Trinitero, cultivata aproape exclusiv in Antile, este un hibrid al celor doua tipuri de cacao, combinand avantajele celor doua. Reprezinta cam 10% din productia mondiala. Are o mai buna rezistenta la boli decat Crillo, fiind in acelasi timp la originea ciocolatelor foarte fine. Gustul este foarte aromat si putin acid.

Procesul de fabricare a ciocolatei cuprinde urmatoarele etape:

1. Recoltarea:

Arborele de cacao creste de regula 15 metri, dar in plantatii nu depaseste 6 metri pentru a fi usor de cules. Fructele mari si colorate cresc foarte aproape de tulpina; in functie de varietate, forma, textura si culoarea pot diferi. Desi o teaca poate rezista 2-3 saptamani fara a se desface, pentru a dezvolta cea mai buna aroma, este foarte importanta perioada de recoltare. Florile si fructele pot fi intalnite in acelasi timp intr-un arbore. De aceea culesul are loc aproape tot timpul anului, desi perioada de varf este in apropierea sezonului umed.

Tecile(fructele mari si colorate) sunt culese numai manual cu ajutorul unei macete. Tecile sunt duse intr-o locatie foarte aproape de locul de recoltare, unde fiecare fruct este desfacut cu ajutorul macetei sau pur si simplu prin lovirea a doua teci, in asa fel incat semintele si pulpa din interior sa poata fi extrase.

Preview document

Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 1
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 2
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 3
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 4
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 5
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 6
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 7
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 8
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 9
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 10
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 11
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 12
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 13
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 14
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 15
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 16
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 17
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 18
Proiect mărfuri - ciocolată - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Proiect Marfuri - Ciocolata.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza pieței batoanelor de ciocolată în România

CAPITOLUL I: Produsul a) Scurt istoric al produsului: Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori...

Analiza Pieței Tabletelor de Ciocolată

Tablete de ciocolată 1.1 Scurt istoric Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Etape ale Procesului Decizional de Cumpărare

INTRODUCERE: Ciocolata este una din ispitele pământeşti care ne încântă toate simţurile, iar noi ne lăsăm bucuroşi ispitiţi de ea. Ciocolata este...

Instalații și echipamente pentru bucătării - restaurant cu specific englezesc

A. INTRODUCERE INTREPRINDEREA DE ALIMENTATIE PUBLICA Intreprinderea este unitatea de baza a economiei nationale, in care se desfasoara...

Evaluarea Calității Senzoriale a Produsului Ciocolată

Cap. I INTRODUCERE Obiectivul principal al acestei lucrări este efectuarea analizei senzoriale a ciocolatei. În vederea atingerii obectivului...

Proiect fundamentarea științei mărfurilor - Ciocolata Kandia

I. Istoricul mărcii Kandia Istoria Kandia a început în urmă cu mai bine de 120 de ani, când au fost puse bazele primei fabrici de ciocolată de pe...

Caracteristica Merceologică și Evaluarea Calității Ciocolatei cu Lapte

1. Rolul si importanța în alimentație Ciocolata – un aliment tonic Consumată cu masură, ciocolata nu aduce numai nutrimente și plăcere, ci poate...

Merceologie alimentară - caracterizarea merceologică a ciocolatei și a pudrei de cacao

Produsele din această grupă au drept materii prime zahărul şi masa de cacao mărunţită fin, alături de alte adaosuri. Reprezntative sunt ciocolata...

Piața Ciocolatei

INTRODUCERE Prezenta lucrare este structurată în 3 capitole. În primul capitol avem o scurtă prezentare a pieței produselor.Am abordat noțiunea...

Marketing Internațional

1. Introducere în marketingul international I. Conceptul si rolul marketingului international Marketingul international presupune o conceptie...

Ai nevoie de altceva?