Proiect - Marketing Viral

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 30277
Mărime: 166.52KB (arhivat)
Publicat de: Zita Badea
Puncte necesare: 10
Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Generalităţi-istoric, definiţii, caracteristici şi interconexiuni ale marketingului viral cu alte domenii
  3. 3. Prezentarea ipotezelor
  4. 4. Delimitare conceptualã
  5. 5. Definiţia marketingului tradiţional şi definiţia marketingului viral
  6. 6. Analizã comparativã între organizarea unei campanii prin marketing-ul traditional sau prin marketingul viral
  7. 7. Analizã comparativã între caracteristicile marketingului tradiţional şi cele ale marketingului viral
  8. 8. Canale şi metode de transmitere a mesajului în cadrul marketingului viral
  9. 9. Cum sã faci o campanie viralã de succes
  10. 10. Strategii de marketing viral realizat prin influenţã interpersonalã sau zvonisticã
  11. 11. Strategii de marketing viral în spaţiul virtual
  12. 12. Evaluarea rezultatelor unei campanii virale
  13. 13. Viral românesc
  14. 14. Campanii virale din străinătate
  15. 15. Concluzii
  16. 16. Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

Într-o societate în continuă devoltare, mişcare, schimbare o constantă reevaluare a mecanismelor sale de fundamentare şi existenţă sunt mereu binevenite şi niciodată de neglijat. Astfel putem urmări progresul, acolo unde are el loc, îl putem analiza, compara, măsura, cuantifica, putem prevede schimbările dintr-un anumit domeniu, sector, sferă a intereselor acestei societăţi şi totul printr-o privire critică şi analitică asupra ceea ce a fost, ce a devenit şi ce va deveni.

Acesta este obiectivul principal al lucrării de faţă, care doreşte, în linii mari, să urmărească fenomenul marketingului viral, analizând forma pe care acesta a luat-o la început, cum se prezintă ea acum şi ce viitor se prevede pentru acest tip de marketing. În acelaşi timp vom analiza şi legăturile marketingului viral cu internetul, fără să îl abordăm exclusiv din această perspectivă, evidenţiind totuşi panideea acestui tip de marketing ca şi manifestare la nivelul de interacţiune interpersonală care şi-a căpătat însă amploarea sau răspândirea deosebită prin meritele internetului. De asemenea, pentru o inţelegere mai profundă a conceptului, îl vom urmări din prisma legăturilor sale de interdependenţă cu marketingul clasic şi cu advertisingul, înţelegând totodată cum a luat naştere şi de ce a avut un aşa de mare succes şi dacă acest succes este unul real, având în vedere că există numeroase exemple de eşec la acest nivel şi numeroase critici, aşa cum apar ele în blogosferă, de exemplu.

Totuşi fiind vorba de un fenomen relativ nou, spontan şi incontralabil, vom încerca să vedem dacă acest concept de marketing viral este unul în sine viabil sau nu, şi dacă acele exemple de eşecuri nu ţin de incapacitatea firmelor de a realiza o strategie eficientă de marketing viral şi de asemenea, dacă criticile sau elogiile aduse acelor campanii care au folosit marketingul viral ca şi parte a strategiei de campanie, sunt justificate sau nu. Încercând astfel să evităm o sub- sau supraevaluare a acestui tip de marketing -cel viral- în prezenta lucrare vom realiza o analiză descriptivă a fenomenului, una comparativă şi critică, prin aceea că vom încerca să prezentăm modul în care marketingul viral poate face parte din planul strategic al unei campanii de marketing a oricărui tip de companii pe termen lung sau nu.

Ca atare, importanţa existenţei unei astfel de lucrări mai mult de a nu fi contestabilã, devine evidentă, mai ales dacă luăm în considerare cel puţin trei aspecte ale existenţei sale: 1) acesta este fenomen destul de nou, şi deci trebuie cunoscut pentru a fi înţeles; 2) el este utilizat sub o anumită formă şi prin anumite mijloace care în sine provoacă multă dispută şi lasă foarte multe marje de eroare şi 3) că acesta poate fi un fenomen care să revoluţioneze marketingul de acum înainte, un trend-setter cu o relevanţă uriaşă pentru că ne atenţionează asupra subliminalităţii pe care o capată sau o va căpăta pe viitor marketingul şi vânzarea sau promovarea de produse. La aceasta se adaugă faptul că acesta este un fenomen ce nu a fost şi nu este cercetat suficient.

Bibliografia în acest sens este foarte puţină şi ea lasă foarte mult de dorit, foate mare parte din aceasta provine de pe internet ea fiind implicită, în sensul că pentru a putea întelege şi cunoaşte acest fenomen trebuie să fii un bun autodidact şi să te documentezi puternic adunând informaţii de oriunde şi indiferent de formă. Se pleacă de la presupunerea că se subînţelege ce presupune marketingul viral din câteva exemple de campanii de marketing viral şi, de asemenea, că este un proces mult prea vag pentru a fi conceptualizat sub o formă teoretică. În acest sens se pronunţă şi Laura Lake , care consideră că sunt două motive pentru care marketingul viral şi tehnica word-of-mouth-ului nu sunt suficient de cercetate, deşi ele sunt esenţiale în realizarea unei camapanii de marketing viral 1) oamenii de marketing consideră că atunci când ei cercetează atitudinile, credinţele, intenţiile, gusturile şi preferinţele că ei cercetează indirect şi word-of-mouth (având în vedere că aceştia sunt factorii care le determină pe acestea) neglijând astfel posibilitatea ca acestea să nu fie suficiente cauze pentru care are loc word-of-mouth-ul; 2) ei cred că word-of-mouth nu poate fi influenţat considerabil, de aceea nici o încercare de a-l cerceta nu poate fi fructificată. Deşi şi acestei perspective i se poate aduce contraargumentarea celor care consideră că au găsit deja motivele pentru care oamenii continuă word-of-mouth-ul şi ar fi eligibili în cazul unei camapnii de marketing viral, şi că aceste motive ar fi două cauze generale ce trebuie respectate pentru ca campania ta să aibă succes: fie promovind un produs de foarte bună calitate, fie oferindu-le clienţilor sau potenţialilor clienţi un beneficiu direct. Combinaţia dintre cele două motivaţii ar fi uluitoare pentru forţa marketingului viral şi suficientă pentru a determina word-of-mouth-ul şi reuşita campaniei de marketing, declară Phil Chandler

Îndiferent de cine are dreptate, dacă într-adevăr cauzele nu sunt suficient cercetate sau dacă ele sunt deja cunoscute prin simplitatea abordării lor mai rămâne de văzut. În schimb, faptul că se ridică astfel de probleme ne ajută, din nou, să tragem concluzia că acesta este un domeniu ce se vrea şi ce trebuie cercetat pentru a putea clarifica întrebarile esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea şi manifestarea lui.

GENERALITĂŢI: ISTORIC, DEFINIŢII, CARACTERISTICI ŞI INTERCONEXIUNI ALE MARKETINGULUI VIRAL CU ALTE DOMENII

Urmărind storia marketingului viral vom observa că acesta se apropie foarte mult de cea a relaţiilor publice. Spunem aceasta pentru că, în ambele cazuri avem de a face cu ceva care există ’’de când lumea’’, însă care a căpătat o formă concretă doar când şi-a găsit o formă proprice de manifestare, ambele fiind profund legate de dezvoltarea mijloacelor de comunicare. Astfel, putem spune că unele forme de marketing viral au existat de secole, ele fiind chiar menţionate in analele istorie Greciei Ateniene şi deci putem proba faptul că marketingul viral nu-şi are începutul în Internet, ci doar manifestarea fizică cea mai reuşită. Mai multe detalii despre utilizarea marketingului viral offline vom urmări mai încolo, când vom analiza legătura dintre marketingul online şi cel offline şi locul marketingul viral între cele două.

În ceea ce priveşte folosirea propriu-zisă a termenului de marketing viral aici există anumite dezbateri Unii consideră că termenul de marketing viral a fost prima oară folosit de către Tim Draper şi preluat mai târziu de către Steve Jurveston în 1997 pentru a descrie campania inteligentă a celor de la Hotmail, prin care au şi devenit de altfel cunoscuţi. Totuşi prima persoană care a scris despre marketingul viral a fost criticul media Douglas Rushkoff, în 1994 când a scris cartea Virusul Media.

Preview document

Proiect - Marketing Viral - Pagina 1
Proiect - Marketing Viral - Pagina 2
Proiect - Marketing Viral - Pagina 3
Proiect - Marketing Viral - Pagina 4
Proiect - Marketing Viral - Pagina 5
Proiect - Marketing Viral - Pagina 6
Proiect - Marketing Viral - Pagina 7
Proiect - Marketing Viral - Pagina 8
Proiect - Marketing Viral - Pagina 9
Proiect - Marketing Viral - Pagina 10
Proiect - Marketing Viral - Pagina 11
Proiect - Marketing Viral - Pagina 12
Proiect - Marketing Viral - Pagina 13
Proiect - Marketing Viral - Pagina 14
Proiect - Marketing Viral - Pagina 15
Proiect - Marketing Viral - Pagina 16
Proiect - Marketing Viral - Pagina 17
Proiect - Marketing Viral - Pagina 18
Proiect - Marketing Viral - Pagina 19
Proiect - Marketing Viral - Pagina 20
Proiect - Marketing Viral - Pagina 21
Proiect - Marketing Viral - Pagina 22
Proiect - Marketing Viral - Pagina 23
Proiect - Marketing Viral - Pagina 24
Proiect - Marketing Viral - Pagina 25
Proiect - Marketing Viral - Pagina 26
Proiect - Marketing Viral - Pagina 27
Proiect - Marketing Viral - Pagina 28
Proiect - Marketing Viral - Pagina 29
Proiect - Marketing Viral - Pagina 30
Proiect - Marketing Viral - Pagina 31
Proiect - Marketing Viral - Pagina 32
Proiect - Marketing Viral - Pagina 33
Proiect - Marketing Viral - Pagina 34
Proiect - Marketing Viral - Pagina 35
Proiect - Marketing Viral - Pagina 36
Proiect - Marketing Viral - Pagina 37
Proiect - Marketing Viral - Pagina 38
Proiect - Marketing Viral - Pagina 39
Proiect - Marketing Viral - Pagina 40
Proiect - Marketing Viral - Pagina 41
Proiect - Marketing Viral - Pagina 42
Proiect - Marketing Viral - Pagina 43
Proiect - Marketing Viral - Pagina 44
Proiect - Marketing Viral - Pagina 45
Proiect - Marketing Viral - Pagina 46
Proiect - Marketing Viral - Pagina 47
Proiect - Marketing Viral - Pagina 48
Proiect - Marketing Viral - Pagina 49
Proiect - Marketing Viral - Pagina 50
Proiect - Marketing Viral - Pagina 51
Proiect - Marketing Viral - Pagina 52
Proiect - Marketing Viral - Pagina 53
Proiect - Marketing Viral - Pagina 54
Proiect - Marketing Viral - Pagina 55
Proiect - Marketing Viral - Pagina 56
Proiect - Marketing Viral - Pagina 57
Proiect - Marketing Viral - Pagina 58
Proiect - Marketing Viral - Pagina 59
Proiect - Marketing Viral - Pagina 60
Proiect - Marketing Viral - Pagina 61
Proiect - Marketing Viral - Pagina 62
Proiect - Marketing Viral - Pagina 63
Proiect - Marketing Viral - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Proiect - Marketing Viral.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing Online

INTRODUCERE Termenul de marketing este de origine anglo-saxonã (reprezentând participiul prezent al verbului “to market”, care are semnificaţia de...

Studiu privind gradul de satisfacție a clienților Hotelului Semenic din municipiul Reșita

Aşezare geografică Municipiul Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, Banat, România - reşedinţa judeţului Caraş-Severin, este amplasat în sud-vestul...

Viral Marketing și Buzz Marketing

Introducere Un consumator care are o experienţă plăcută va spune altor 12 persoane, la fel cum un alte 12 persoane vor afla de experienţa...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Viral

Termenul marketing viral a fost adoptat de Steve Jurvetson in 1997 pentru a descrie obiceiul celor de la Hotmail de a ataşa reclama in mailurile...

Te-ar putea interesa și

Plan de E-business - înființarea unui magazin on-line de cadouri

1. Descrierea e-business-ului Pe parcursul ultimului deceniu a avut loc o dezvoltare tot mai accentuată a tehnologiei informaţiei şi a...

Plan de Marketing pentru Pachetul de Servicii FiberClass

1.1 Mediul de Marketing In cadrul conceptului de marketing mediul in care actioneaza intreprinderile, organizatiile ori institutiile ocupa o...

Marketing Online

INTRODUCERE Termenul de marketing este de origine anglo-saxonã (reprezentând participiul prezent al verbului “to market”, care are semnificaţia de...

Dezvoltarea unei Afaceri prin Intermediul Internetului

Introducere Ultimele decenii s-au caracterizat printr-o explozie informaţională fără precedent în istoria omenirii, fapt ce a dus la creşterea...

Tendințe mondiale în advertising

CE INSEAMNA În ziua de azi, aproape orice a devenit subiect al branding-ului: produse, servicii, evenimente, companii, persoane, comunităţi...

Evaluarea eficienței campaniei de publicitate online - studiu caz Garnier

EVALUAREA EFICIENTEI CAMPANIEI DE PUBLICITATE ONLINE Introducere Internetul ca mediu de marketing ofera, proprietarilor de companii mici si...

Hipermarket Zara

Zara este o companie de vânzare cu amănuntul din La Coruña,Spania, care a fost fondată în 1975 de Amancio Ortega şi Rosalía Mera. Acest lanţ de...

Marketingul Cultural

Ce este marketingul şi de ce ne interesează? Cele mai simple probleme au uneori cele mai complexe răspunsuri. Cândva, probabil, ar fi părut greu...

Ai nevoie de altceva?