Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3883
Mărime: 200.30KB (arhivat)
Publicat de: Laurian Constantin
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nistor Cristi
Acest document contine cel de al 2-lea proiect la marketing din anul 2 ,cu tot cu chestionarul aferent. Este prezentat in cadrul facultatii Feaa.S-a obtinut nota 10

Extras din proiect

Studiu de piată: cutite de bucătărie

Firma ”OMEGA” a dobândit de-a lungul timpului experientă în domeniul productiei bunurilor de larg consum si are ca principal obiectiv de activitate producerea si distribuirea printr-o retea proprie de magazine a cutitelor de bucătărie. Datorită profesionalismului muncitorilor si calitătii superioare a utilajelor si implicit a produselor, firma speră să reusească încă din primul ciclu de productie să-si impună produsele pe piata din Iasi, si nu numai. Având în vedere faptul că piata municipiului e în continuă expansiune, SC “OMEGA” îsi propune să introducă pe piată o gamă foarte largă de produse, produse destinate în principal celor ce îsi desfăsoară activitatea în domeniul gastronomic.

Plecând de la faptul că firma noastră a lansat un nou produs pe piată, si anume cutitele de bucătărie, am realizat un studiu de cercetare prin care am pozitionat produsul nostru în mintea consumatorilo sau potentialilor clienti. Echipa de cercetare face parte din Departamentul de Marketing al firmei „OMEGA” si este formată din doi specialisti cu abilităti în prospectarea pietei: Vizitiu Leontin si Aramă Gheorghe. Raportul de cercetare a fost realizat în municipiul Iasi, pe o perioadă de o săptămână 15 – 22 aprilie 2009, astfel încât oamenii intervievati au fost alesi aleatoriu, netinându-se cont de nationalitate sau religie.

Obiectivele cercetării sunt următoarele:

- Importanta pe care consumatorul o acordă acestui tip de produs;

- Bugetul alocat de către client în achizitionarea produsului;

- Ce doreste consumatorul de la acest produs;

- Piata concurentă;

- Deschiderea consumatorului spre nou.

Pe baza chestionarului elaborat în perioada anterioară s-a realizat un sondaj pentru a identifica utilizatorii de cutite de bucătărie si motivatiile acestora în procesul de cumpărare. Unitatea de sondaj aleasă este familia (gospodăria), însă respondentul este reprezentat de un membru al fiecarei familii. Mărimea esantionului a fost stabilită la 20 de familii, iar metoda de esantionare aleasă a fost cea aleatorie, întrucât ancheta a fost una stradală. Trebuie mentionat faptul că ancheta a decurs în conditii normale, fără a se semnala erori; toate persoanele abordate au acceptat cooperarea si au oferit răspunsuri complete, astfel încât toate cele 20 de chestionare completate au putut fi luate în considerare în interpretarea rezultatelor cercetării.

Rezultatele cercetării

1. În momentul de fată în gospodăria dumneavoastră există cutite?

Interpretare: Analizand raspunsurile la aceasta prima intrebare putem identifica numeric utilizatorii cutite, precum si pe cei ce folosesc alte tipuri de produse; astfel, 12 persoane au afirmat, 7 persoane nu folosesc si o singura persoana nu a răspuns. Asadar,35% din numarul total al familiilor nu utilizează cutite, in timp ce 65% folosesc si doar 5% nu au rspuns. Desi nu ocupa pozitia de lider in cadrul pietei totale, cutitele detin un procent favorabil deoarece sunt bunuri de folosinta indelungata, iar in perspectiva va putea fi atras un numar tot mai mare de cumparatori (utilizatori); in cazul in care populatia va constientiza avantajele cutitelor, ponderea lor va creste semnificativ, atragand din nonconsumatorii relativi (adica cei care nu poseda inca cutite, dar e probabil sa achizitioneze in viitor).

2. În ce măsură credeţi că cutitele de bucătărie au un grad de pericol?

Interpretare: 60% din persoanele intervievate considera că cutitele de bucatarie au un grad de pericol mai mare. O proporţie mai mică (25%) spun că cutitele sunt mult mai sigure şi 15% sunt de părere că cutitele de bucătărie sunt la fel de sigure ca şi cele obisnuite.

3. Design-ul/Aspectul este un factor important în alegerea modelului de cutit folosit?

Interpretare: Un aspect important în alegerea unui cutit de bucătărie îl constituie design-ul. Pentru 25% din persoanele intervievate este foarte important design-ul, iar pentru 40% din persoane acest aspect este destul de important. Restul de 35% consideră că acest aspect nu are nici o importanţă asupra deciziilor în alegerea produsului, din diferite motive.

4. Un cutit de bucătărie este mai rezistent şi are o durabilitate mai mare decât unul care nu intră în această categorie?

Interpretare: În urma graficului, observăm că un cutit de bucătărie este mai rezistent si are o durabilitate mai mare decât alt produs. Toate persoanele implicate în acest sondaj au fost de aceeaşi părere.

Preview document

Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 1
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 2
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 3
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 4
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 5
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 6
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 7
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 8
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 9
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 10
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 11
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 12
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 13
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 14
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 15
Raport de cercetare - studiu de piață - cuțite de bucătărie - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Raport de Cercetare - Studiu de Piata - Cutite de Bucatarie
    • Chestionar cutite.doc
    • Raport de cercetare.doc

Ai nevoie de altceva?