Raport de țară - Panama

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 8636
Mărime: 178.64KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru C.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. I. Prezentarea țării 2
  2. II. Sistemul economic general 3
  3. 2.1. Situația generală a economiei 3
  4. 2.2. Sănătatea climatului de afaceri 7
  5. III. Standardul general de viață 10
  6. 3.1. Niveluri ale veniturilor 10
  7. 3.2. Deținerea de locuințe și bunuri de folosință îndelungată 11
  8. IV. Analiza țării 12
  9. 4.1. Structura pieței la nivelul comercianților cu amănuntul 12
  10. 4.2. Canale de distribuție folosite în mod curent 13
  11. 4.3. Modele și comportamente de cumpărare 14
  12. 4.4. Infrastructura de marketing 15
  13. 4.4.1. Sisteme de transport 15
  14. 4.4.2. Medii de reclamă 16
  15. 4.4.3. Instituții financiare 16
  16. 4.5. Geografia și clima: impactul lor asupra comportamentului de cumpărare și al consumului 17
  17. 4.6. Legi și reglementări guvernamentale cu impact direct asupra activității de marketing 18
  18. 4.6.1. Standarde de produse 18
  19. 4.6.2. Orar de lucru 20
  20. 4.6.3. Costul mediu de trai 21
  21. V. Concluzii și recomandări 23
  22. VI. Surse de informații 24

Extras din proiect

I. Prezentarea țării

Panama este un stat din America Centrala, situat pe partea cea mai îngustă a istmului ce unește cele două Americi. Se învecinează la nord-vest cu Costa Rica, la nord cu Marea Caraibilor, la est cu Columbia, iar la sud cu Oceanul Pacific.

Descoperită în 150l de un spaniol, Panama ajunge câteva decenii mai târziu colonie spaniolă. Panama devine independentă abia în l821. Dar bogăția istmului, poziția lui strategică adună mulți aventurieri și bogătași și multe nenorociri. Micul stat -pentru mai multă siguranță - intră în Republica federativă Marea Columbie, să fie mai apărat, mai la adăpost. Ba mai mult, începe cu ajutor francez construirea canalului ce urma să lege cele două oceane; totul se sfârșește cu un dezastru. Atunci SUA intră în „teatrul de acțiuni” și cere Columbiei să semneze un tratat prin care să cedeze unui consorțiu american istmul cel atât de râvnit.

Panama are un teritoriu cu formă alungită, vasele trecând din Oceanul Pacific în cel Atlantic și invers prin Canalul Panama. Pe direcția est-vest se întinde un lanț muntos, cu altitudini reduse, dominat de culmi vulcanice. Restul țării este format din dealuri înalte și depresiuni de-a lungul râurilor, iar partea estică este acoperită de păduri tropicale. Pe lângă acest teritoriu, Panama mai are și câteva insule, precum arhipelagurile San Blas și Bocas del Toro. O mare parte a țării nu este locuită, majoritatea locuitorilor aflându-se în Panama City (Ciudad de Panama) - capitala și Colon, în regiunea canalului sau pe coasta Pacificului.

Cultura statului Panama este rezultatul fuziunii dintre culturi diferite, care s-au stabilit în țară de-a lungul istoriei sale: spaniole, ameridiene, africane, din vestul Indiei, columbiene, americane, chineze și altele. Această combinație se regăsește în muzică, gastronomie și artă.

Carnavalurile sunt una dintre principalele festivități din Panama.

Natura i-a oferit acestei țări o varietate neobișnuită de fructe tropicale, legume și ierburi aromate, pe care localnicii le folosesc în bucătărie, rezultând un amestec unic de influențe spaniole, africane și americane native. În Panama City există numeroase restaurante, la fel ca și în celelalte mari orașe, unde vă puteți bucura de preparate tradiționale.

În mod special, influența spaniolă este prezentă în arhitectura orașelor coloniale, mai ales în cartierul vechi din Panama City și în provinciile centrale ale țării (ex. Portobelo în provincia Colon).

II. Sistemul economic general

2.1. Situația generală a economiei

Economia se bazează pe sectorul servicii care antrenează 2/3 din populația activă și realizează 3/4 din PIB, respectiv tranzitul prin Canalul Panama pe o lungime de 81,3 km, ocupând locul 1 pe glob ca trafic. Pipe-line-ul care este paralel cu canalul, transportă 35 milioane tone de petrol anual, plus activitatea bancară și pavilionul de complezență al flotei comerciale, folosit de nave din 71 de țări diferite.

Agricultura ocupă 1/5 din populațita activă și 2/3 din valoarea exportului, axată pe cultura porumbului și orezului, bananieri, trestie de zahăr. Zootehnia este bazată pe creșterea extensivă a bovinelor și cabalinelor. Producția de creveți, după banane, ocupă al doilea articol la export.

Balanța comercială este deficitară, principalii parteneri fiind SUA, țările UE și cele latino-americane. Anual beneficiază de peste 538 milioane $ ca venituri din turism, țara fiind vizitată de aproximativ 480.000 turiști străini. Ținutul Bouqete este supranumit „Mica Elveție”.

Panama a fost una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din America Latină în ultimul deceniu, PIB-ul real extinzându-se în medie cu 8,4% între 2004 și 2013. Mai mult, Panama a avut o performanță relativ bună în timpul crizei financiare globale, inclusiv 4% creștere în 2009, când multe alte țări din regiune au suferit o contracție. Economia panameză a accelerat în anii următori, atingând rate de creștere cu două cifre în 2010 și 2011.

Economia Panamei este centrată pe un sector de servicii extrem de dezvoltat, care reprezintă mai mult de 75% din produsul intern brut (PIB). Canalul Panama și utilizarea dolarului american au promovat consolidarea unei economii de servicii orientate la nivel global. Canalul Panama este esențial pentru comerțul global și reprezintă aproape 10% din PIB-ul țării. Alte componente importante ale economiei serviciilor sunt Zona de Comerț Liber Colon (CFZ), care este cel de-al doilea mare port liber din lume și conducta Trans-Panama, care permite transportul petrolului brut pe coastele Pacificului și Atlanticului. Licența și registrul pavilionului Panama pentru navele comerciale reprezintă o altă sursă de activitate economică. De asemenea, Panama are un mare sector de servicii de logistică și servicii de stocare, precum și o industrie bancară și de asigurări moderne. Sectorul agricol a pierdut importanță de-a lungul anilor, reprezentând mai puțin de 10% din PIB în prezent. Principalele culturi de numerar produse în țară sunt bananele, porumbul, cafeaua și zahărul.

Deși faptul că Panama se îndreaptă către dezvoltarea unei economii sofisticate, bazate pe servicii, o distinge de multe alte economii latino-americane, țara are, de asemenea, asemănări cu alte țări din regiune, în special dintr-o perspectivă istorică. În anii 1980, Panama a fost afectată de o creștere economică lentă și de o instabilitate politică, precum și de creșterea deficitelor fiscale și a datoriei publice. Pachetele de ajustare structurală, adoptate în schimbul asistenței instituțiilor internaționale, au avut ca scop creșterea competitivității, diversificării și stabilității financiare. Alte reforme structurale, inclusiv liberalizarea comerțului și a pieței, privatizarea întreprinderilor de stat și reforma fiscală au fost implementate în anii 90. Aceste măsuri au ajutat la asigurarea de noi surse de finanțare și investiții internaționale și s-au dovedit a fi cruciale pentru redresarea economică. Creșterea medie în anii ’90 a fost mai mare de 5%.

Bibliografie

1. ***, „Descriere Panama” disponibil pe: https://www.alltur.ro/pagina/descriere-panama-742.html

2. ***, „Adevărul despre Panama” disponibil pe: https://www.forbes.ro/adevarul-despre-panama-61506

3. ***, „Panama Economic Outlook” disponibil pe: https://www.focus-economics.com/countries/panama

4. ***, „Panama Company - Formation of a Panamanian corporation” disponibil pe: https://www.offshorecompany.com/ro/company/panama/

5. ***, „Average Salary in Panama 2020” disponibil pe: http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=167&loctype=1#disabled

6. ***, „Different Types of Property Ownership in Panama” disponibil pe: https://www.panama-offshore-services.com/real_estate_property_types.htm

7. ***, „Panama retail sector receiving a large boost” disponibil pe: https://oxfordbusinessgroup.com/overview/green-light-promising-economy-and-major-investments-sector-receiving-large-boost

8. ***, „PANAMA: THE MARKET” disponibil pe: https://import-export.societegenerale.fr/en/country/panama/market-distribution?accepter_cookies=oui

9. ***, „The Consumer Culture & Loyalty in Panama” disponibil pe: https://medium.com/@sjoerdvandooren/the-consumer-culture-loyalty-in-panama-92424b6ae3bf

10. ***, „Getting Around in Panama” disponibil pe: https://www.anywhere.com/panama/travel-guide/getting-around

11. ***, „PR in Panama - Our Story” disponibil pe: https://www.sherlockcomms.com/panama-pr/

12. ***, „Panama - Trade Promotion and Advertising” disponibil pe: https://www.export.gov/article?id=Panama-Trade-Promotion-and-Advertising

13. ***, „CLIMATE IN PANAMA” disponibil pe: https://internationalliving.com/countries/panama/climate-in-panama/

14. ***, „Panama - Trade Srandards” disponibil pe: https://www.export.gov/article?id=Panama-Trade-Standards

15. ***, „Panama: Work Schedules and Holidays” disponibil pe: http://www.goinglobal.com/panama-work-schedules-and-holidays

Preview document

Raport de țară - Panama - Pagina 1
Raport de țară - Panama - Pagina 2
Raport de țară - Panama - Pagina 3
Raport de țară - Panama - Pagina 4
Raport de țară - Panama - Pagina 5
Raport de țară - Panama - Pagina 6
Raport de țară - Panama - Pagina 7
Raport de țară - Panama - Pagina 8
Raport de țară - Panama - Pagina 9
Raport de țară - Panama - Pagina 10
Raport de țară - Panama - Pagina 11
Raport de țară - Panama - Pagina 12
Raport de țară - Panama - Pagina 13
Raport de țară - Panama - Pagina 14
Raport de țară - Panama - Pagina 15
Raport de țară - Panama - Pagina 16
Raport de țară - Panama - Pagina 17
Raport de țară - Panama - Pagina 18
Raport de țară - Panama - Pagina 19
Raport de țară - Panama - Pagina 20
Raport de țară - Panama - Pagina 21
Raport de țară - Panama - Pagina 22
Raport de țară - Panama - Pagina 23
Raport de țară - Panama - Pagina 24
Raport de țară - Panama - Pagina 25
Raport de țară - Panama - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Raport de tara - Panama.docx

Alții au mai descărcat și

Activitatea de Marketing

Sudarea ArmaturilorCapitolul 1. Mediu de funcţionare a întreprinderii şi rolul lui în activitatea de marketing Concepţia de marketing a...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Evaziune fiscală internațională

Introducere Globalizarea economiei mondiale, precum şi breşele create în sistemul fiscal internaţional şi rafinarea strategiilor financiare au...

Evaziune fiscală prin companii offshore

Introducere “Înca de pe vremea grecilor antici…” – am putea începe, ca multe alte istorisiri. Întradevar, în istorie, evaziunea fiscala este “de...

Paradisurile Fiscale

1.Evolutia paradisurilor fiscale. Definitii si concepte Ideea scutirilor fiscale si cea a înselarii statului fara a risca nici o pedeapsa nu au...

Utilizarea paradisurilor fiscale - între evaziune și fraudă fiscală

Introducere Economiile naţionale evoluează într-un spaţiu tot mai larg concomitent cu extinderea fenomenului numit globalizare. Amprenta...

Studiu comparativ privind dezvoltarea turismului internațional în Europa, America și Asia de Sud Est Pacific

Introducere Mileniul trei debutează cu schimbări globale, profunde, strâns legate de crizele declanşate pe plan mondial şi intenţiile de reformă a...

Companiile Offshore

Confruntati cu o crestere amenintatoare a fiscalitatii, agentii economici din Romania cauta tot felul de metode pentru a eluda fiscul. Daca...

Sistemul Fiscal și Evaziunea Fiscală - Abordare Comparativă

INTRODUCERE În orice economie, scopul principal al unui sistem fiscal este de a constitui o sursă stabilă şi solidă de venituri publice. Pe de...

Management - Diagnostic Intercultural

REZUMAT Acest proiect are la bază un diagnostic cultural realizat asupra României, Irlandei, Suediei şi a Panama. Cele patru ţări au culturi...

Ai nevoie de altceva?