Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 10212
Mărime: 442.22KB (arhivat)
Publicat de: Tudorica Roșca
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere in piata telefoanelor mobile 2
  2. Consumatorul 4
  3. Segmentele de consumatori de pe piata telefoanelor mobile si utilitatea telefoanelor in consum 4
  4. Factorii care influenteaza deciziile si alegerile consumatorilor 6
  5. Reactiile consumatorilor la schimbarile pietei si rationalitatea in consum 9
  6. Producatorul 12
  7. Producatorul si factorii care influenteaza deciziile producatorului 12
  8. Principalul lider pe piata telefoanelor mobile: Nokia 14
  9. Bunurile complementare si substituibile 18
  10. Evolutia pietei 21
  11. Evolutia pietei pana in anul 2008 21
  12. Evolutia pietei in anul current 23
  13. Preconizari asupra evolutiei pietei 27
  14. Pretul si formarea acestuia pe piata 29
  15. Inovatii pe piata telefoanelor mobile 31
  16. Introducere in piata telefoanelor mobile

Extras din proiect

Istoria telefoanelor mobile

Istoria telefonului mobil cuprinde evenimentele legate de apariţia primelor telefoane mobile, dezvoltarea şi evoluţia acestora, trecând prin diverse forme, de la staţiile de emisie-recepţie, utilizate la autovehicule, până la telefoanele celulare moderne.

La început, staţiile de emisie-recepţie erau utilizate în dotarea taxiurilor, ambulanţelor, vehiculelor de poliţie şi altor vehicule similare, unde era necesară o intervenţie promptă şi operativă. Acestea nu puteau fi considerate telefoane mobile în sensul actual al cuvântului: nu puteau fi conectate la reţeaua de telefonie fixă clasică şi nu erau dotate cu numere pentru apelare.

Ulterior au apărut şi variantele portabile ale acestora. Astfel, după 1940, Motorola produce o staţie de emisie-recepţie numită "Handie-Talkie", care era de aproape o jumătate de metru lungime şi era utilizată de armata americană.

În Europa, telefonia-radio este folostă prima dată în 1926 în trenul de lux Berlin - Hamburg. La scurt timp, radio-telefonia este introdusă şi pe avioanele de pasageri în scopul îmbunătăţirii siguranţei zborului. Acest mijloc de comunicaţie este utilizat şi de tancurile germane în cel de-al Doilea Război Mondial. La încheierea războiului, aceste echipamente telefonice intră în dotarea maşinilor de patrulă ale poliţiei germane din zona de ocupaţie britanică. În toate aceste cazuri, utilizarea acestor telefoane era încredinţată doar specialiştilor. De-abia după 1950 astfel de telefoane au început să fie folosite şi de nespecialişti, aceasta petrecându-se pe vasele care navigau pe Rin.

Telefonul mobil a aparut in anul 1973 pe taramul american, desi diverse concepte, planuri si prototipuri au existat inca de la inceputul secolului XX. Inventatorii sunt Motorola, companie care in prezent e pe cale sa abandoneze divizia de telefonie.

In data de 3 aprilie 1973, Dr. Martin Cooper a fost prima persoana care a initiat un apel de pe telefonul mobil. La capatul firului fictiv s-a aflat Joel Engel, marela sau rival de la Bell Labs (actualii Alcatel-Lucent), o alta companie in cautarea revolutionarii tehnologiei. Discuţia pe care au avut-o nu a fost din păcate înregistrată, însă există zvonuri cum că Engel ar fi plâns cu lacrimi de crocodil la aflarea veştii. S-a liniştit însă repede şi împreună cu inginerii de la Bell Labs s-a concentrat pe dezvoltarea reţelelor de telefonie mobilă.

De atunci, s-a lucrat din greu la realizarea a tot felul de prototipuri, iar abia în 1983 a aparut primul telefon mobil destinat utilizatorului final. Acesta a fost Motorola DynaTAC (model 8000x) – un “obiect” privit cu suspiciune de neavizati, cu admiratie de către persoanele pasionate de tehnologie.

Motorola DynaTAC costa 3995 $, masura 330 mm lungime şi cantarea aproape 1 Kg (869 grame) – o caramida in toata regula. Puteai sa vorbesti la el maximum 30 de minute iar , iar timpul de stand-by cu greu atingea 8 ore. Durata de incarcare a bateriei se ridica la 10 ore, mai mult decat autonomia.

În perioada 1983 – 1989 si-au făcut simtit prezenta cinci modele DynaTAC, dar la finalul anului 1989 au fost inlocuite de catre un terminal mult mai aspectuos si performant, este vorba despre Motorola MicroTAC 9800x. Acesta avea un design de tip “flip”, cu o clapeta “eleganta” ce acoperea tastatura. Cu ea deschisa, ajungea la 229 mm lungime, dar designul compact permitea purtarea telefonului în buzunar.

MicroTAC, telefonul reprezentativ al anilor ’80, a fost disponibil în sapte versiuni (modele) si s-a vandut pana în 1991, la preturi cuprinse între 2495 $ si 3495 $.

Primul telefon GSM al companei Nokia, (Nokia 1011), a fost lansat dupa noua ani de la aparitia lui DynaTAC, în 1992. Nokia 1011 avea niste dimensiuni agreabile (195x60x45 mm) spre deosebire de caramizile Motorola. Functiona în banda de 900 Mhz, iar în agenda încapeau maximum 99 de numere.

În anul 1994 a fost scos din productie, fiind înlocuit de catre Nokia 2100 – primul telefon Nokia care a venit cu celebrul ringtone Nokia Tune, dar si primul terminal ce oferea transfer de date, fax si mesaje SMS. Finlandezii sperau sa vanda macar 400.000 de modele, dar Nokia 2100 a depasit toate asteptarile atingand uimitoarea cifra de 20 de milioane de terminale vandute in intreaga lume.

Telefoanele mobile se imbunatatesc pe zi ce trece si exista o multime de companii care ofera servicii pentru telefonia mobila. Acum 3 ani, industria mobila in S.U.A. avea peste 200 de milioane de utilizatori. Acest numar a crescut rapid pana azi si va creste pe masura ce anii trec.

Consumatorul

Segmentele de consumatori de pe piata telefoanelor mobile si utilitatea telefoanelor in consum

Procesul decizional de cumpărare al consumatorului în ceea ce priveşte telefoanele mobile, este foarte complex. Atunci când proiectează un anumit tip de telefon, firmele producătoare au în vedere un anumit segment din piaţa ţintă: este vizat comportamentul persoanelor cărora le este adresat produsul, stilul acestora de viaţă, venitul, vârsta, etc.

Datorită stilului de viaţă, dus de majoritatea românilor, în viitor telefonul mobil nu va mai fi doar un moft ci o necesitate; având în vedere că nevoia de comunicare a existat încă din cele mai vechi timpuri. Preconizez că în viitor numărul utilizatorilor de terminale mobile va creşte considerabil. Aceştia vor căuta ca aceste telefoane să fie cât mai performante, fiabile şi de ce nu cât mai accesibile ca preţ. Existând o bogată ofertă de telefoane mobile, consumatorul va alege marca de telefon care crede că îi satisface cel mai bine nevoile pe această linie. Datorită reclamelor şi a publicităţii facute în mod agresiv pe toate canalele de distribuţie, determină consumatorul să achiziţioneze terminale mobile, reuşindu-se astfel ca piaţa de desfacere a acestora să fie mereu în expansiune.

Comportamentul consumatorului de telefoane mobile este dinamic, în continuă schimbare şi evoluţie. Aceasta înseamnă că multe enunţuri referitoare la comportamentul consumatorilor vor deveni nepotrivite asemenea modei, odată cu schimbarea concepţiilor şi a condiţiilor sociale.

De asemeni din punctul de vedere al sezonalităţii cererii, vânzările de telefoane mobile nu sunt condiţionate de un anotimp anume, însă se constată o creştere considerabilă a vânzărilor în preajma sărbătorilor de iarnă.

Cererea este reprezentată de o clientelă bine informată şi structurată. Astfel aceasta, este formată din:

- piaţă a consumatorilor – constituită din consumatorii finali, adică persoane fizice pentru care telefoanele mobile au fost concepute ca mijloace de comunicare uşor accesibile şi care oferă multe facilităţi; este dată de întreaga populaţie şi utilizatori ai produselor de telefonie mobilă. De asemenea pe piaţa telefoanelor mobile, se urmăreşte şi atragerea non consumatorilor relativi, pe care firmele producătoare de terminale mobile îi are în vedere.

Preview document

Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 1
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 2
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 3
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 4
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 5
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 6
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 7
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 8
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 9
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 10
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 11
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 12
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 13
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 14
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 15
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 16
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 17
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 18
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 19
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 20
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 21
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 22
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 23
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 24
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 25
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 26
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 27
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 28
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 29
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 30
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 31
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 32
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 33
Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Relatia Consumator-Producator pe Piata pe Telefoane Mobile.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetarea Intențiilor de Cumpărare pentru Autoturismele Marca Dacia

INTRODUCERE Cercetarea de marketing este indispensabilă oricărei organizaţii datorită rolului său în sprijinirea procesului decizional. Domeniul...

Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa

INTRODUCERE Societatea noastră se află într-o permanentă schimbare, iar acelaşi lucru se întâmplă şi cu inovaţiile tehnice şi ştiintifice....

Analiza pieței telefoanelor mobile

I. PRODUSUL 1.Scurt istoric: Telefonul mobil reprezinta un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicatii personale la...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității - Germanos

1.CAPITOLUL 1 Aspecte generale ale Managementului Calitatii 1.1.Conceptul de calitate Termenul provine din limba latină, de la cuvântul...

Prezentarea Firmei Samsung

1.1. Istoric Samsung Electronics Company este principalul subsidiar al gigantului Korean Samsung Grup și este unul dintre cei mai mari producători...

Analiza comportamentului consumatorului de telefoane mobile

Cap. I Prezentarea telefoanelor mobile Deşi până nu demult a deţine un telefon mobil era considerat un lux pe care mulţi români nu şi l-ar fi...

Publicitate Nokia

Rezumat introductiv Acest studiu reprezinta o campanie de promovare a companiei Nokia, companie finlandeză de telecomunicaţii mobile, care la...

Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company

1. PREZENTARE GENERALA General Motors a fost fondata in anul 1908 de catre W.C. Durant, care alaturi de Henry Ford au pus bazele industriei...

Management Strategic

Elaborarea misiunii strategice pentru 3 organizatii la alegere, dintre care una din domeniul educational. Din intentia strategica a unei firme -...

Analiza modalităților de organizare a calității la SC Germanos România SA

1. Informaţii cu privire la S.C. GERMANOS TELECOM ROMANIA S.A. GERMANOS TELECOM ROMÂNIA S.A., cu sediul în Voluntari, Sos. Pipera-Tunari nr.1/II,...

Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație

1.Intro Conceptul de intrare pe piata internationala: “o firma intra pe piata internationala atunci cand ea se angajeaza activ si pe termen lung...

Ai nevoie de altceva?