Relația dintre logistică și resursele umane

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 38914
Mărime: 156.62KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Kiss
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Balan

Extras din proiect

I – Continutul si importanta functiunii de resurse umane pentru activitatea unei organizatii

1. Resursele umane - introducere

1.1. Rolul functiunii de resurse umane

Functiunea de resurse umane este specializata in activitati legate de managementul si dezvoltarea fortei de munca dintr-o organizatie. Rolul general al functiunii de resurse umane este de a permite organizatiei sa-si atinga obiectivele prin luarea de initiative si asigurarea serviciilor de indrumare si sustinere pentru toate aspectele legate de angajatii organizatiei. Scopul fundamental este de a garanta ca managerii solutioneaza in mod eficace toate problemele care tin de gestionarea si dezvoltarea fortei de munca, precum si de relatiile dintre conducerea manageriala si angajati.

Un alt rol important al functiunii de resurse umane este de a contribui hotarator la crearea unui mediu in care oamenii pot sa-si fructifice potentialul, atat in propriul lor beneficiu, cat si al organizatiei. Desi este o activitate de sustinere, trebuie sa fie proactiva. Ea sustine si promoveaza solutii economice care fructifica oportunitati noi de activitate, in aceeasi masura in care trebuie sa gaseasca solutii la restrictii evidente.

Rolul resurselor umane inregistreaza variatiuni intre organizatii diferite din cauza influentei unor variabile contextuale cum ar fi:

• valorile si convingerile conducerii manageriale superioare in legatura cu necesitatea unei functiuni de resurse umane specializate si a masurii in care aceasta poate sa contribuie la realizarea obiectivelor de profit;

• stategia economica a intreprinderii si factorii decisive ai succesului, precum si gradul in care conducerea superioara crede ca este mai profitabil sa se atinga obiectivele strategice sis a se acorde factorilor decisive ai succesului atentia cuvenita, atunci cand exista o functiune de resurse umane specializata;

• structura organizatiei, de exemplu centralizata sau descentralizata, omogena sau divizionalizata, ierarhica sau aplatizata , urmeaza strategia care se aplica la fel de bine si structurii de resurse umane;

• cultura organizatiei in general ( normele, valorile si stilul managerial);

• tehnologia , activitatile si competentele de baza ale organizatiei, care ar putea sa denote ca unul din factorii potentatori esentiali ai performantei este capitalul uman utilizat de organizatie, adica aptitudinile, motivatia si angajamentul asumat al angajatilor ei; in aceste conditii, este mai probabil sa se recunoasca necesitatea serviciilor interne de avizare si consultanta de secialitate;

• masura in care se aplica o politica de cedare a responsabilitatii pentru activitatile de resurse umane catre managerii de executie;

• structura traditionala si puterea functiunii de resurse umane;

• experienta competenta n domeniul de specializare si in cel al administrarii afacerilor, credibilitatea si atuurile politice ale sefului functiunii de resurse umane si ale membrilor de baza ai acesteia.

1.2. Organizarea functiunii de resurse umane

Organizarea si dotatea cu personal a functiunii de resurse depinde evident de marimea firmei, de gradul de descentrare a activitatii curente, de tipul muncii depuse, de tipul fortei de munca utilizate, de rolul repartizat functiunii de resurse umane si de tipul serviciilor pe care trebuie sa le presteze aceasta.

Nu exista o marime standard pentru pentru raportul dintre numarul specialistilor de resurse umane si numarul angajatilor. Aceasta proprtie poate sa fie intre 1 la 80 si 1 la 1000 sau chiar mai mult. Marimea acestui raport este influentata de toti factorii mentionati mai sus si nu poate fi stabilita decat empiric, analizand ce servicii de resurse umane sunt necesare si apoi hotarand gradul in care vor fi prestate de profesionisti angajati cu norma intreaga sau daca pot fi procurate de la agentii ori consultanti din exterior. Gradul in care organizatia considera ca managementul resurselor umane este responsabilitatea prima a managerilor de executie si a conducatorilor de echipe afecteaza nu doar numarul cadrelor de resurse umane existente, ci si natura serviciilor de indrumare si sprijin pe care le ofera aceste cadre.

Organizarea si dotarea cu personal a functiunii de resurse umane trebuie sa tina cont de rolul acesteia in formularea strategiilor si politicilor de resurse umane si in a interveni si inova atunci cand e nevoie. Dar aceasta functiune are si obligatia de a furniza servicii eficiente si rentabile din punctual de vedere al costurilor, in domenii cum ar fi recrutatarea, formarea, remunerarea, managementul problemelor de protectie a muncii si sanatatii. Acestea nu pot fi neglijate : credibilitatea si reputatia functiunii, in ceea ce ii priveste pe managerii de executie, depind in mare masura de calitatea acestor servicii, pe care departamentul de resurse umane le presteaza clintilor interni.

De fapt este important ca membrii functiunii sa nu uite ca managerii de linie sunt clientii lor si ca merita inaltul nivel de servire personala care sa le satisfaca necesitatile.

2. Activitatile specifice functiunii de personal-resurse umane

Functiunea de personal cuprinde ansamblul activitatilor desfasurate in cadrul intreprinderii pentru realizarea obiectivelor in domeniul asigurarii potentialului uman . Functiunea de personal ,evidentiata ca functiune distincta a intreprinderii, capata in conditiile organizarii stiintifice a productiei o importanta din ce in ce mai mare.Aceasta functie concentreaza toata problematica privind asigurarea cantitativa si calitativa a fortei de munca necesara indeplinirii obiectivelor intreprinderii.Ea se realizeaza prin recrutarea, pregatirea corespunzatoare si reciclarea periodica a personalului ,prin stabilirea corecta si stimulativa a salarizarii ,precum si prin integrarea organica a intrgului personal in sistemul complex de relatii tehnice si social economice.

Functiunea de personal este hotaratoare si in ceea ce priveste perfectionarea continua a relatiilor sociale ,indeosebi a relatiilor intre personalul muncitor si conducerea unitatii.Importanta si complexitatea functiunii de personal este accentuata si de faptul ca ea trebuie sa asigure, concomitent cu obiectivele mai sus amintite ,promovarea initiativei, cee ce reclama, pe langa tehnici de organizare a muncii si tehnici specifice de psihologie, sociologie,ergonomia muncii.

Principalele activitati care tin de exercitarea functiunii de personal sunt :

 asigurarea cantitativa si calitativa a fortei de munca necesare pentru realizarea obiectivelor stabilite.

 pregatirea ,perfectionarea si salarizarea personalului.

 rezolvarea problemelor de ordin social ,raporturile salariati-management si sindicate-patronat,protectia personalului.

Preview document

Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 1
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 2
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 3
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 4
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 5
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 6
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 7
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 8
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 9
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 10
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 11
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 12
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 13
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 14
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 15
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 16
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 17
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 18
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 19
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 20
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 21
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 22
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 23
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 24
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 25
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 26
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 27
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 28
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 29
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 30
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 31
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 32
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 33
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 34
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 35
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 36
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 37
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 38
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 39
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 40
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 41
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 42
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 43
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 44
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 45
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 46
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 47
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 48
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 49
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 50
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 51
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 52
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 53
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 54
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 55
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 56
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 57
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 58
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 59
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 60
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 61
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 62
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 63
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 64
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 65
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 66
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 67
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 68
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 69
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 70
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 71
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 72
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 73
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 74
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 75
Relația dintre logistică și resursele umane - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Relatia dintre Logistica si Resursele Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Logistică

LOGISTICA INTEGRATA. CONCEPTE SI CONTINUT 1 Consideratii generale Logistica industriala apare ca un concept din ce în ce mai frecvent folosit în...

Organizarea Activității Logistice

Una din functiile majore ale managementului este organizarea,alaturi de celelalte functii: planificarea,codificarea si controlling-ul.Scopul...

Relația dintra logistică și resurse umane

Continutul si importanta Resurselor Umane pentru activitatea unei organizatii Scurt istoric Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a...

Dedeman

CAPITOLUL 1. Prezentarea firmei 1.1 Aspecte generale, localizare, înfiinţare, organizare, obiect de activitate Dedeman este afacerea de succes a...

Factorul resurse umane în logistică

Introducere Resursele umane: “factorul neglijat” - Scopul acestui proiect este unul dublu,. In primul rand, iluestreaza importanta si impactul...

Logistica și distribuția mărfurilor - Studiu de caz SC Decathlon SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI Firma Decathlon este una dintre cele mai cunoscute firme ce deține și comercializează articole sportive într-o...

Internaționalizarea McDonald's în România

I.Prezentare generala Compania McDonald’s detine cel mai mare lant de restaurante de tip fast-food din lume la inceput oferind consumatorlor...

Logistica și distribuția mărfurilor la SC La Vatra SRL - Firmă imaginară

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI S. C. LA VATRA S. R. L. este o firma care s-a infiintat in 2009 debutand pe piata cu un restaurant de 20 de locuri...

Ai nevoie de altceva?