Relațiile Perfecte cu Clienții

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 16305
Mărime: 398.36KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Ionescu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.Dr. Mădălina Danileț
UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” IAȘI FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR CATEDRA MANAGEMENT – MARKETING SPECIALIZAREA: MARKETING

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE 3
  2. Rezumat (argument) 4
  3. II. PARTEA TEORETICĂ
  4. CAPITOLUL I. Marketingul ca mod de gestionare a unor relații profitabile cu clienții 7
  5. I. 1. Primatul clientului. 7
  6. I. 2. Nevoi, dorințe și cereri 8
  7. I. 3. Valoare și satisfacție. 9
  8. I. 4. Schimb, tranzacții și relații 9
  9. I. 5. Întoarcerea clientului 11
  10. I. 6. Sistemul de gestiune a relațiilor cu clienții. Fidelizarea clienților 12
  11. CAPITOLUL II. Atragerea, retenția și recâștigarea clienților: priorități de marketing relațional 15
  12. II. 1. Atragerea sau retenția clienților 17
  13. II. 2. O perspectivă de marketing relațional asupra atragerii și retenției clienților 19
  14. II. 2. 1. Atragerea clienților 21
  15. II. 2. 2. Retenția clienților 23
  16. II. 3. Recâștigarea clienților. 25
  17. II. 4. Fundamentele relației: valoare și satisfacție pentru client 27
  18. II. 4. 1. Valoarea pentru client 27
  19. II. 4. 2. Satisfacția clientului 28
  20. III. PARTEA PRACTICĂ
  21. CAPITOLUL III. Cercetarea gradului de satisfacție al consumatorului de servicii bancare BRD 30
  22. III. 1. Metodologia de proiectare a cercetării. 30
  23. III. 2. Obiectivele și ipotezele cercetării. 31
  24. III. 2. 1. Obiectivele cercetării. 31
  25. III. 2. 2. Ipotezele cercetării. 32
  26. III. 3. Metodologia de cercetare. 32
  27. III. 3. 1. Studiul documentar. 32
  28. III. 3. 2. Ancheta stradală 33
  29. III. 4. Populația și eșantionul investigat/intervievat 33
  30. III. 5. Realizarea efectivă a cercetării 35
  31. III. 5. 1. Operaționalizarea 36
  32. CAPITOLUL IV. Rezultatele obținute și interpretarea lor 37
  33. IV. 1. Prezentarea rezultatelor generale ale cercetării 37
  34. IV. CONCLUZIILE
  35. CAPITOLUL V. Concluziile cercetării 51
  36. V. 1. Validarea/invalidarea ipotezelor cercetării 51
  37. V. 2. Premise ale cercetărilor viitoare 53
  38. CAPITOLUL VI. Anexe 55
  39. VI. 1. Chestionar 55
  40. VI. 2. Ghidul de instructaj pentru operatorul de anchetă 58
  41. BIBLIOGRAFIE 59

Extras din proiect

INTRODUCERE

„Relațiile perfecte cu clienții” devine deja o frază ușor demodată și va avea în cele din urmă aceeași soartă ca și altele de același gen, cum ar fi „înfrumusețarea muncii” și „relațiile umane”, respectiv căderea în uitare. Ce nu va cădea în uitare, totuși, este nevoia de satisfacere a clienților. Ca și cursa către îmbunătățirea calității, mulțumirea clientului este o odisee fără sfârșit, făcând promisiuni pentru obținerea unui avantaj competițional de durată.

Ideea că toate organizațiile au clienți a apărut de curând într-o lume ignorantă și indiferentă. Unii trebuie să recunoască, totuși, că acest concept de client li se aplică lor; alții consideră că da, dar au mers într-o direcție alarmant de greșită specificând cine ar putea să le fie „clienții”; alții au îmbrățișat noțiunea de relație perfectă cu clientul, dar nu prea au mai făcut și altceva în plus; alții își dau silința și fac tot posibilul, dar nu pentru a-i asculta, ci pentru a le vorbi.

Din fericire, expresia „relație perfectă cu clientul” este foarte bine definită – măcar ca o sursă de bani, dacă nu și ca altceva – de către deschizători de drumuri. Putem beneficia, de asemnea, și de existența unor standarde de calitate impresionante care au fost obținute de unele firme, cum ar fi Rank-Xerox, Kwik-Fit și chiar BT. Deoarece pretențiile clienților sunt sin ce în ce mai mari, resimțim și mai puternic impactul experiențelor negative de care ne lovim zilnic, fie ca simpli clienți ocazionali, fe în calitate de clienți fideli, să spunem, ai unei companii de asigurări, hoteluri, transporturi, ai sistemului sanitar national și ai administrațiilor locale. Aici putem vedea, într-adevăr, exemple de organizații care consideră că și-au îndeplinit obligațiile legate de relațiile perfecte cu clienții, dacă au răspuns la telefon după trei apeluri. Se pare că nimeni nu s-a gândit că noi, clienții, am putea dori ca persoana care răspunde la tel să fie prietenoasă, să ofere sprijin și informații.

Bazată pe orientarea spre client, gândirea de marketing a început să se îndepărteze de optica maximizării profitului organizaţiei din fiecare tranzacţie efectuată, apropiindu-se de cea a maximizării profitului din fiecare relaţie.

Prin urmare, „relațiile perfecte cu clienții” se adresează în principal organizațiilor, șefilor de la nivel superior, directorilor executivi și personalului care se află în prima linie de relații cu clienții, care de-abia acum au început să se transforme în automate care să se gândească doar la clienți

I. REZUMAT (ARGUMENT)

Deoarece sectorul bancar reprezintă un domeniu în continuă evoluție și având în vedere că BRD este o companie care se confruntă cu concurența pe piața bancară, am considerat că realizarea unui studiu de piață este deosebit de importantă pentru cunoașterea preferințelor și a nevoilor utilizatorilor de servicii bancare, precum și relația pe care organizația o are cu clienții săi.

Lucrarea este structurată pe două părţi. Partea teoretică, împărțită în două capitole, descrie pe scurt necesitatea stabilirii, menținerii și îmbunătățirii relațiilor cu clienții și alți parteneri, în scopul unui profit reciproc.

Primul capitol aduce în discuție modalitatea de atragere, retenție și recâștigare a clienților, ca priorități de marketing relațional. Astfel, marketingul relațional pune accentul pe rolul cheie al consumatorilor individuali, priviți nu numai din perspectiva de cumpărători, dar și ca persoane care își definesc nevoile, și inclusiv valorile care stau la baza acestora.

Cel de-al doilea capitol tratează marketingul ca mod de gestionare a unor relații profitabile cu clienții. Tot mai multe companii de pe plan internațional au realizat faptul că își pot crea avantaje concurențiale durabile pe baza relațiilor create cu clienții, salariații, acționarii, furnizorii, intermediarii de distribuție sau alși parteneri de afaceri. Aceste relații contribuie la consolidarea poziției și statutului firmei pe piață, iar valoarea lor, deși relativ dificil de măsurat poate fi comparată cu cea a bunurilor sau serviciilor oferite.

Orientarea spre clienţi înseamnă “identificarea şi analiza continuă şi cuprinzătoare a aşteptărilor clienţilor, transpunerea acestora în realizarea produselor şi serviciilor, în modul de desfăşurare a interacţiunii cu clienţii, cu scopul dezvoltării şi menţinerii unor relaţii pe termen lung şi economic avantajoase cu clienţii.

Partea practică reprezintă o propunere de cercetare a gradului de satisfacție al consumatorilor de servicii bancare. Cercetarea a avut ca scop furnizarea unor informații necesare pentru luarea unor decizii cât mai bune în vederea îmbunătățirii activității în sectorul bancar. Stabilirea gradului de satisfacție al utilizatorilor de servicii bancare a reprezentat obiectivul principal al studiului. Pentru aceasta s-a pornit de la ipotezele că: majoritatea clienților sunt mulțumiti de comportamentul personalului de contact al organizației și de serviciile care le sunt oferite; cei mai mulți dintre clienți revin la serviciile oferite de BRD datorită amabilității și sociabilității persoanei de contact; relația clienților cu banca se datorează necesității și este impusă prin locul de muncă al clientului; asigurarea de produse și servicii este foarte importantă pentru majoritatea clienților; principalele motive pentru care clienții apelează la serviciile băncii sunt tranzacțiile și insuficiența banilor; organizația este orientată spre beneficiile clienților (avantaje) și că majoritatea clienților apreciază ca fiind foarte importantă interacțiunea directă și contactul vizual cu operatorul de ghișeu.

Ca metodologie de studiere și stabilire a gradului de satisfacție al utilizatorului de servicii bancare s-a folosit studiul documentar (ca metodă calitativă), şi ancheta stradală – folosind ca instrument de lucru chestionarul (necesar pentru culegerea datelor cantitative). Cercetarea s-a desfăşurat la nivelul municipiului Iaşi, fiind selectaţi şi introduşi în eşantion în funcţie de încadrarea acestora în segmetele vizate. Populația relevantă, care a făcut obiectul cercetării, a fost constituită numai din populația care are vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Segmentul țintă vizat l-a reprezentat atât tinerii, în special studenții, care reprezintă un segment prioritar pentru BRD, cât și persoanele fizice și juridice. În faza de cercetare descriptivă s-a efectuat o anchetă stradală pe un eșantion de 80 de persoane fizice și juridice, iar ca modalitate de eşantionare a fost utilizată eşantionarea neprobabilistică la locul de cumpărare/consumare a serviciilor.

Rezultatele obținute în urma analizei datelor au arătat că ipoteza avansată, conform căreia majoritatea clienților sunt mulțumiți de comportamentul personalului de contact și de serviciile oferite de BRD a fost acceptată, astfel 40% dintre cei chestionați sunt mulțumiți de comportamentul operatorilor de ghișeu, 42% apreciază modul de servire a clienților ca fiind foarte bun, 19% consideră că nu mai trebuie îmbunătățit nimic în relația bancă – client, iar 29% dintre subiecți au plasat acordarea de consultanță pe un nivel foarte bun.

Au fost validate și ipotezele conform cărora cei mai mulți dintre clienți revin la serviciile oferite de BRD datorită amabilității (47% dintre respondenți) și sociabilității (44%) persoanei de contact, relația clienților cu banca se datorează necesității (90% din totalul celor intervievați), asigurarea de produse și servicii este foarte importantă pentru majoritatea clienților (44% dintre subiecți), unul din motivele pentru care clienții apelează la serviciile băncii îl reprezintă insuficiența banilor (39%), organizația este orientată spre beneficiile clienților (avantaje).

Datorită răspunsurilor celor intervievați, au existat și ipoteze care nu au putut fi validate, precum că: relația clienților cu banca este impusă prin locul de muncă al clientului (45% dintre subiecți), principalul motiv pentru care clienții apelează la serviciile băncii sunt tranzacțiile și că majoritatea clienților apreciază ca fiind foarte importantă interacțiunea directă și contactul vizual cu operatorul de ghișeu (29% din totalul celor interceptați).

Rezultatele obținute prin acest studiu a permis formularea unei idei cu privire la gradul de satisfacție al consumatorului de servicii bancare și a perspectivei pe care companiile le au pe piața bancară din România, și, nu în ultimul rând a permis facearea unor recomandări pentru îmbunătățirea activității, astfel încât orice instituție bancară să ofere valoare clientului, să identifice cerințele acestuia, și să înțeleagă că doar atunci când clientul va fi în centrul atenției și va fi satisfăcut, acesta va reveni la serviciile oferite, recomandând la rândul lui și altora organizația respectiv.

Preview document

Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 1
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 2
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 3
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 4
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 5
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 6
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 7
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 8
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 9
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 10
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 11
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 12
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 13
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 14
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 15
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 16
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 17
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 18
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 19
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 20
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 21
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 22
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 23
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 24
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 25
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 26
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 27
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 28
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 29
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 30
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 31
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 32
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 33
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 34
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 35
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 36
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 37
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 38
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 39
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 40
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 41
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 42
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 43
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 44
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 45
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 46
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 47
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 48
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 49
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 50
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 51
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 52
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 53
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 54
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 55
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 56
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 57
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 58
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 59
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 60
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 61
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 62
Relațiile Perfecte cu Clienții - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • CUPRINS licenta.doc
  • Final licenta RpC.doc
  • PRIMA PAGINA.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing și Comunicare on-line

Introducere Lucrarea de faţă este o încercare de analiză a desfăşurării şi importanţei activităţii de marketing şi comunicare în domeniul on-line....

Marketingul Electronic

Ce este Internetul? Internetul este o retea mondiala de zeci de mii de computere de mare capacitate, conectate intern ele. Persoane particulare si...

Strategii de fidelizare a clienților - studiu de caz Carrefour

I. Abordarea teoretică a temei 1. Conceptul de fidelizare a clienţilor 1.1. Orientarea spre client – premiza fidelizării clienţilor Marketingul...

Strategii de promovare - Studiu de caz SC Romaqua Group SA Borsec

INTRODUCERE Astăzi, când suntem martorii unor transformări extraordinare care au loc în societatea românească, este important pentru dezvoltarea...

Tendințe Actuale în Comerțul Electronic

1. Componentele comerţului electronic 1.1. Aspecte generale Termenul de „comerţ electronic” (e-comerţ) este din ce în ce mai mult discutat pe...

Strategiile de Marketing Abordate de o Companie

INTRODUCERE De-a lungul anilor, firma S.C. Romtrans S.A a bombardat piaţa efectivă şi cea potenţială prin diferitele tehnici promoţionale care au...

Cercetarea Satisfacției Cliențiilor

Introducere In această lucrarea, este tratată cu atenție o problemă de actualitate și anume măsurarea gradului de satisfacție a clienților unei...

Analiza Activității de Marketing a Unei Firme

Introducere Marketingul semnifică o nouă imagine a orientării, organizării și desfășurării unei activități economice. Orice activitate economică...

Te-ar putea interesa și

Managementul relațiilor cu clienții pe exemplul Orange România

Introducere Ce este Internetul? Internetul este o reţea mondială de zeci de mii de computere de mare capacitate, conectate intern ele. Persoane...

Plan de afaceri florărie

Prezentare generala: Nume companie: SC.ZAMBETE.SRL Nume proprietar: Iordache Elena Adresa: str Septimiu Albini, nr 99, bl B1 Numar telefon:...

Raport de evaluare a unui site românesc - Perfect Tour

Rezumat In acest raport se va face evaluarea unui site a unei agentii de turism din Romania.Site-ul este www.perfect-tour.ro. Agentia are sedii...

Analiza activității privind Managementul relațiilor cu clienții Carrefour

INTRODUCERE În ultimele decenii, întreprinderile au fost nevoite să facă față unei concurențe acerbe, iar în prezent această tendință este mai...

Metodologii manageriale

Cap I. I . Documentarea preliminara: 1. Caracteristici tipologice ale firmei. S.C. PERFECT CAR CLEANING S.R.L este o intreprindere de mici...

Analiza satisfacției clienților unei firme

Argument În prezent, consumatorii dispun de o gama din ce în ce mai mare de produse şi servicii pe care le pot achiziţiona. Firmele trebuie să...

Elaborarea strategiei de piață în cadrul SC Perfect Hotel SA

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALA Perfect Hotel s-a deschis in septembrie 2005 si este unul dintre cele mai mari hoteluri de 4 stele din Romania....

Proiecte Economice

Capitolul I. Prezentarea firmei 1. Denumirea societăţii Firma de comerţ analizată este denumită S.C. Perfect Match S.A. şi toate documentele,...

Ai nevoie de altceva?