Relaționarea firmei cu clienții

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3561
Mărime: 2.28MB (arhivat)
Publicat de: Laurentiu D.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Marketing
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. IMPORTANȚA SERVICIILOR ÎN RELAȚIA CU CLIENȚII 3
  2. 1.1. Impactul clienților asupra rezultatelor firmei 3
  3. 1.2 Componentele servirii clienților 3
  4. 1.3. Elaborarea strategiei de servire logistică 4
  5. 2.EVOLUȚIA RELAȚIILOR CU CLIENȚII PE PIAȚA INTERNAȚIONALĂ 7
  6. 2.1 Logistica internațională 7
  7. 2.2 Probleme ce pot aparea în logistica internațională 8
  8. 2.3 Fidelizarea clientelei în compania Carrefour 8
  9. 3.STUDII DE CAZ PE PIAȚA NAȚIONALĂ 11
  10. 3.1. Studiu de caz: restaurantele Belvedere și Solarino din Tȃrgoviște 11
  11. 3.2 Studiu de caz: Banca Țiriac 12
  12. 3.3 Studiu de caz: Salonul Ciufolici 13
  13. Concluzii 14
  14. Bibliografie 15

Extras din proiect

1. IMPORTANȚA SERVICIILOR ÎN RELAȚIA CU CLIENȚII

Djokaj et. al. (2015) consideră că obiectivul principal al managementului logisticii este de a livra produsul sau serviciul potrivit la momentul potrivit în locul potrivit și în cantitatea dorită. Serviciul clienți este un aspect cheie, care permite unei firme să își diferențieze ofertele sale de cele ale concurenței.

1.1. Impactul clienților asupra rezultatelor firmei

În opinia autorilor Djokaj et. al. (2015) clientul este un rezultat direct al legăturii dintre activitățile de vânzări și procesul de livrare, care începe cu comanda și se termină cu livrarea, dar în unele cazuri, se continuă cu etapa de post-cumpărare a utilizării produsului.

Este important de știut că modul de servire al clientilor influențează rezultatele firmei (vînzările, costurile, profitul). Dacă serviciile firmei nu ar putea contribui la satisfacția clientului, nici acesta nu ar putea îmbunătăți imaginea și rezultatele ei.

Conform unui sondaj realizat în SUA, s-a obsevat că eșecul unui furnizor are ca urmare: reducerea volumului cumpărăturilor (29%), încetarea cumpărărilor de la furnizori (18%), întreruperea cumpărării anumitor articole (16%), refuzul de a cumpăra articole noi (9%), refuzul de a sprijini acțiunile de promovare (2%), etc.

Avînd în vedere că oferirea unor servicii de nivel înalt implica o creștere considerabilă a costurilor, trebuie identificat un echilibru între capacitatea firmei de a suporta costuri si nivelul de servire pe care îl poate oferi. Majoritatea firmelor eficiente din ziua de astăzi aleg, de cele mai multe ori, să mențină fidelitatea clienților vechi decât să investeasca în atragerea altora noi. Specialiști ca Reichheld, Sasser, au afirmat că (1990 citare în Bălan, 2007) reducerea cu 5% a numărului de clienți pierduți de organizație poate avea ca rezultat o creștere cu 25% până la 85% a profitului organizației.

Pe piața foarte competitivă a produselor finale, în funcție de nivelul de servicii oferit, firmele au posibilitatea să obțină noi clienți sau să păstreze clienți vechi.

1.2 Componentele servirii clienților

Elementele care asigură existenta unor bune tranzacții între vânzător și cumpărător se împart în trei categorii (Bălan, 2006, p.56):

1.Elemente pretranzacționale

Aceste elemente se referă la factori care influențează în mod pozitiv relația dintre furnizor și client (politica de servire a clienților, modul de organizare, capacitatea de a răspunde la nevoile subite ale clientului, pregătirea personalului ).

2. Elemente tranzacționale

Elementele tranzacționale au legătură cu procesul logistic ce ține de asigurarea calității produselor, precum și a servirii acestora către client în mod corespunzător.

3. Elemente post-tranzacționale

Cele din urmă au rolul de a asigura serviciile necesare produsului care a intrat în dreptul clientului. Aceste servicii se referă la acordarea unor garanții, instalarea produselor, asigurarea unor piese de schimb, înlocuirea produselor, soluționarea reclamațiilor primite de la clienți, posibilitatea de returnare, retragerea produselor de pe piață, etc.

1.3. Elaborarea strategiei de servire logistică

O firmă care este orientată către clienți este capabila să previzioneze și să satisfacă mai bine nevoile și așteptările acestora.

Pentru a putea atinge succesul în relația firma-client, este necesară implementarea unor strategii de servire logistică.

Etapele care trebuie parcurse, sunt Bălan (2006, p.77) :

1. stabilirea nevoilor de sevire logistică ale clienților

2. evaluarea propriei performanțe în domeniul servirii

3. evaluarea nivelului de servire oferit de concurenți

4. proiectarea strategiei de servire logistică

Prima etapa se referă la analiza (pe baza unui sondaj) gradul de mulțumire al clienților în ceea ce privește mixul de marketing, cerințele și dorințele exprimate de clienți, eventuale diferențe în ceea ce privește comportamentul și reacția clienților privind servirea.

În ce privește etapa “evaluarea propriei performanțe în domeniul servirii”, aceasta constă în evaluarea punctelor slabe și forte privind performanțele firmei în servirea logistică.

A treia etapa urmărește gradul de satisfacție pe care îl oferă furnizorii concurenți. Comparând obiectiv modul de răspundere la cerințele clienților, firma își poate îmbunătăți pe viitor rezultatele.

Ultima etapa are rolul de proiectare pe baza informațiilor obținute a strategiei de servire logistică (Bălan, 2006, p.79). În funcție de nevoile firmei și ale clienților, se va opta pentru una sau mai multe strategii în scopul Bălan (2006, p.82) obținerii avantajului competitv și creșterea loialității clienților.

Alte strategii care pot aduce avantaj competitiv și care pot ajuta la creșterea loialității clienților în relația cu firma, sunt:

Bibliografie

- Anon., (n.d) Strategii de servire logistică a clienăilor. [online]. Disponibil prin <http://conspecte.com/Logistica/strategii-de-servire-logistica-a-clientilor.html> [Accesat la 2 Aprilie 2017].

- Bălan, C., (2006)Logistică: parte integrată a lanțului de aprovizionare-livrare (Ediția a III-a), București: Editura Uranus.

- Bălan, C., (2007)”Managementul relațiilor cu clienții: valențe strategice, operaționale și analitice”, Revista de Marketing Online[pdf]1(3). Disponibil prin <http://www.editurauranus.ro/marketing-online/13/pdf/2.pdf> (Accesat la 1 Aprilie 2017).

- Djokaj, A., Melovic, B., Mitrovic, S.,Vatin, N.,(2015),”Logistics in the Function of Customer Service - Relevance for the Engineering Management ”, Procedia Engineering[revista de specialitate]117:802-807. Disponibil prin ScienceDirect (baza de date) <http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705815019098> (Accesat la 31 Martie 2017).

- Nedelea, A.,(2008)”Marketing internațional”,[pdf],Suceava. Disponibil prin<http://www.seap.usv.ro/~ro/cursuri/ECTS/ECTS_MkI.pdf> (Accesat la 1 Aprilie 2017).

- Popa, V., Purcarea, T., Tanasca, A.,(n.d.),”Managementul calității serviciilor și al experienței clientului. Studiu de caz: industria restaurentelor”, [pdf] Supply Chain Management Journal. Disponibil prin <http://virgilpopa.com/articole/articole_scm_journal_ro/Managementul%20calitatii%20serviciilor%20si%20al%20experientei%20clientului.pdf> (Accesat la 1 Aprilie 2017).

- Raboca, H. M.,(n.d), “Curs de marketing”, [pdf]. Disponibil prin<http://www.apubb.ro/wp-content/uploads/2011/02/Marketing_suport_de_curs.pdf> ( Accesat la 1 Aprilie 2017).

Preview document

Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 1
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 2
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 3
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 4
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 5
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 6
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 7
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 8
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 9
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 10
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 11
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 12
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 13
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 14
Relaționarea firmei cu clienții - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Relationarea firmei cu clientii.docx

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea Strategiei de Comunicare în Marketing la Nivelul SC Complex Delta SRL

CAP. 1 : COMUNICAREA ÎN MARKETING – MIJLOC DE REALIZARE A OBIECTIVELOR POLITICII GLOBALE A ORGANIZATIEI ECONOMICE 1.1. Rolul comunicării în...

Etichetă și protocol în afaceri

Introducere Lumea afacerilor şi lumea reală sunt două lumi total distincte. Există un set diferit de norme, altele decât cele după care ne...

Plan de Afaceri - SC Natural Start SRL

Capitolul 1: SUMAR În ultimii ani, în România puterea de cumpărare a consumatorilor a înregistrat o creştere evidentă şi, odată cu aceasta, s-a...

Analiza promovării vânzărilor Altex

Argument După anul 1990 în România au apărut la nivel local un număr mare de firme care se ocupau cu comercializarea de produse electronice şi...

Practică la agenția de turism SC Prosper Meridian SRL

Motivaţii şi explicaţii Dorind sa efectuez stagiul de practică în domeniul turistic, am analizat piaţa ieşeană din acest sector de activitate,...

Supply chain management - tipuri de lanțuri logistice

Tipuri de lanturi logistice Descoperita de economie din cele mai vechi timpuri si confirmata de economia moderna, logistica pare a fi nu numai...

Analiza economico-financiară la SC Alex&Comp SRL

Cap.1 Prezentarea societăţii ALEX & COMP 1.1 Descrierea societăţii SC ALEX&COMP SRL – Galaţi s-a înfiinţat în anul 1994 la 7 octombrie ....

Avantajul Concurențial Durabil la SC Alpha SRL

INTRODUCERE Crearea unei unităţi hoteliere este un lucru destul de dificil, de asemenea si dezvoltarea unei unităţii hoteliere este dificila...

Ai nevoie de altceva?