Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 10428
Mărime: 645.41KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Nagy
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

INTRODUCERE

Demersul ştiinţific urmărit prin subiectul raportului de cercetare îşi propune abordarea unei teme de actualitate , respectiv modul în care este influenţată dezvoltarea firmei de către cercetarea ştiinţifică.

Am ales această temă deoarece consider că cercetarea ştiinţifică reprezintă un punct important în dezvoltarea unei firme.

Aşa cum Anatole France sublinia atât de sublim „să nu pierdem numic din trecut , cu trecutul se clădeşte viitorul” , pentru a putea identifica direcţia viitoare spre care ne îndreaptă paşii prezentul, nu de puţine ori este necesar să purcedem la o introspecţie , uneori critică , a trecutului.

Activitatea de creaţie în ştiinţă este una continuă care se bazează pe rezultatele obţinute în urma eforturilor de cercetare întreprise de predecesori . Cunoaşterea insuficientă a experienţei transmise de predecesori duce în mod inevitabil la repetarea eforturilor , la inutile redescoperiri , sau poate orienta cercetarea în direcţii greşite ce ar fi putut fi evitate.

Metodologia cercetării ştiinţifice economice poate fi considerată un îndrumar, precum Firul Adriadnei din Mitologia greacă. Ea poate fi definită ca un ansamblu de etape, de subetape, de metode, tehnici şi instrumente de investigare ştiinţifice a fenomenului economic¹ . Potrivit ştiinţelor socio-umane, metoda este definită ca fiind modalitatea de cercetare, sistemul de reguli şi principii de cunoaştere a realităţii sociale . Metoda operează în mod nemijlocit prin intermediul ipotezelor şi al teoriilor anterioare².

Această lucrare îsi propune să analizeze eficienţa cercetarii în dezvoltarea firmei şi a managementului cercetării-dezvoltării la firma SC UMT SA, care îşi desfăşoară activitatea în Timişoara. Analiza eficienţei va fi accentuată pe unul din produsele noi introduse pe piaţă de firmă în decursul anului 2006, şi anume “motostivuitorul M 16 M”.

Lucrarea este structurată în 3 capitole care reflectă aspectele teoretice şi practice în ceea ce priveşte cercetarea în dezvoltarea firmei.

Primul capitol , “Cercetarea ştiinţifică în dezvoltarea firmei moderne” , se ocupă de aspectele teoretice ale cercetării-dezvoltării în cadrul firmei.În cadrul acestuia sunt prezentate schematic : structura abordării sistemice , concepţia generală a modelului concurenţial de conducere a unei

1.Răboacă, Ghe., Ciucur D., Metodologia cercetării ştiinţifice economice, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2004

2. Răboacă, Ghe., Ciucur D., Metodologia cercetării ştiinţifice economice, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2004

firme şi activităţile componente ale funcţiei de cercetare-dezvoltare.

Capitolul al doilea , “Managementul activităţii de cercetare ştiinţifică” (format din 3 subcapitole) , face legătura între dezvoltarea tehnologiei şi obiectivele cercetării ştiinţifice , prezintă eficienţa cercetării ştiinţifice ca cerinţă managerială , dar şi stimularea creativităţii şi inovării. Schema managementului activităţii de cercetare-dezvoltare este prezentată în acest capitol.

Cel de-al treilea capitol , „S.C. UMT S.A.” , este destinat studiului de caz, unde va fi prezentată o analiză generală a firmei (istoricul , forma de proprietate , capitalul social , profilul activităţii , principalii furnizori de materii prime şi principalele pieţe de desfacere , managementul prevenirii poluării, analiza procesului de inovaţie , situaţia economico-financiară a firmei ) , urmată de calcularea unor serii de indicatori de eficienţă aferenţi activităţii de cercetare-dezvoltare.

În ultima parte a raportului de cercetare sunt conturate o serie de concluzii şi propuneri care pot fi desprinse din analiza lucrării.

Interesul manifestat de conducerile multor întreprinderi faţă de calitate se datorează unei ameninţări externe generată de pierderi reale sau potenţiale ale pieţei, determinate de noncalitate. Acesta este motivul pentru care cercetarea generatoare de calitate este privită ca un aport strategic care nu poate fi neglijat pentru obţinerea competitivităţii.Competitivitatea unei întreprinderi poate fi obţinută printr-o strategie de dezvoltare ofensivă, definită în condiţiile cunoaşterii mediului înconjurător economic şi social. Asigurarea competitivităţii pe termen lung a firmelor româneşti pe pieţele interne şi internaţionale poate fi realizată prin aplicarea la nivelul acestora a unor strategii axate pe calitate, care să aibă ca element central clientul – cu aşteptările (nevoile), dorinţele şi preferinţele sale. În sprijinul aplicării unei cercetări de generare a strategiilor de ameliorare a competitivităţii prin intermediul calităţii putem aduce următoarele argumente:

• calitatea produselor firmei contribuie la îmbunătăţirea imaginii şi notorietăţii acesteia;

• produsele de calitate superioară au capacitatea de a crea piaţa (de a extinde piaţa firmei);

• calitatea produselor atrage după sine obţinerea unor preţuri mai bune şi implicit a unor profituri mai mari, care la rândul lor pot fi reinvestite în activităţi de cercetare – dezvoltare continuă (ameliorarea şi adaptarea permanentă a caracteristicilor produselor / serviciilor la cerinţele clienţilor, proiectarea de produse noi, îmbunătăţirea metodelor şi tehnologiilor de fabricaţie etc.);

CAPITOLUL 1

CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ ÎN DEZVOLTAREA FIRMEI MODERNE

Având în vedere faptul că principalele procese de compatibilizare europeană a României în aceasta perioadă (mai ales în condiţiile crizei financiare şi economice internaţionale declanşate cu puţini ani în urmă dar ale cărei valuri au pătruns recent şi în Europa), sunt convergenţa economică(reală şi nominală) şi dezvoltarea durabilă a ţării considerăm că, de o importanţă crucială este cercetarea ştiinţifică economică.Competitivitatea existentă în prezent pe piaţa economică împinge societăţile să caute tehnici şi metode, să întreprindă măsuri şi direcţii de dezvoltare care să fie caracteristice unicităţii şi a performanţei de produse şi servicii. Elaborarea de strategii de evoluţie a firmei şi a strategiilor de produse este, în acest context, imperios necesară.Pornind de la această premiză putem menţiona faptul că în managementul societăţii comerciale activitatea de cercetare ştiinţifică deţine un rol decisiv pornind de la ipoteza că ritmul şi direcţiile sale influenţează toate laturile vieţii economico-sociale a unităţii şi în mod deosebit productivitatea muncii,nivelul şi structura producţiei, eficienţa întregii activităţi economico-sociale.Succesul întreprinderii activităţii de cercetare generează schimbarea de elemente esenţiale precum latura tehnologică, ritmul de evoluţie precum şi latura productivităţii. În acest sens va fi susţinut factorul de competivitate economică prin adaptarea caracteristicilor de servicii şi produse la nevoile pieţei atât prin raportare la mediu extern cât şi cel intern.Abordarea societăţii comerciale ca sistem integrat de elemente se caracterizează prin faptul că funcţiile manageriale nu mai sunt tratate ca unităţi individuale. Din acest punct se accentuează viziunea integrală a ansamblului acesteia în vederea realizării unei funcţionalităţi bazate pe eficienţa sistemului.În acelaşi timp, pentru realizarea obiectului său de activitate, o societate generează necesităţi noi.Pentru satisfacerea acestora, întreprinderea intră în relaţie cu alţi agenţi de mediu. Dubla postură în care întreprinderea apare în cadrul mediului, ca beneficiar al unor produse sau servicii realizate de anumiţi agenţi şi de prestatori de servicii pentru alţi agenţi, o plasează pe aceasta în rândul agenţilor de mediu.

Preview document

Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 1
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 2
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 3
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 4
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 5
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 6
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 7
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 8
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 9
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 10
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 11
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 12
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 13
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 14
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 15
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 16
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 17
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 18
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 19
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 20
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 21
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 22
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 23
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 24
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 25
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 26
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 27
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 28
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 29
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 30
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 31
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 32
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 33
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 34
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 35
Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Rolul Cercetarii Stiintifice in Dezvoltarea Firmei Moderne.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea vânzărilor laptop

În orice loc de pe planeta, producatorul de bunuri si servicii este animat de un unic scop - acela de a obtine un profit cât mai mare. Dar el stie...

Metode și Tehnici de Promovare

Introducere De-a lungul timpului am putut observa influiența pe care o are promovarea asupra consumatorilor, am observat campanii de promovare de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Dezvoltare a Comerțului cu Amănuntul în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea şi gradul de cercetare ştiinţifică a temei. Schimbările semnificative, ca urmare a acţiunilor de reformă, impun eforturi...

Practică Bel-Transport SA

S.C. BEL-TRANSPORT S.A. ia fiinta in anul 1994, in urma divizarii S.C. TAR S.A. Constanta, avand initial denumirea de S.C. TAR 01 SUD S.A., iar din...

Managementului Resurselor Umane în Cadrul hotelului Crowne Plaza Flora București

Introducere Turismul reprezinta un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat în viata societatii si influentat de...

Practică SC Expo Casa SRL

Informatii generale despre intreprindere S.C. Expo Casa S.R.L. Adresa: Serbanesti, judetul Bacau; Cod unic de identificare: 15083306; Nr....

Proiect de cercetare a pieței serviciilor Spa în baza Eden Spa

1. Descrierea direcţiei de studiere selectată pentru cercetare 1.1 Definirea segmentelor specifice în cadrul industriei Serviciile de sănătate...

Gestiunea Carierei la Hotelul Hilton Sibiu

Introducere Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Management General și Juridic

AGENTUL ECONOMIC SI FUNCTIILE LUI Obiectul teoriei si practicii managementului îl constituie agentul economic, indiferent de forma sa de...

Ai nevoie de altceva?