Securitate și Aspecte Etice pe Internet

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6890
Mărime: 40.20KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Nechita
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Daniel
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR MARKETING ŞI COMUNICARE ÎN AFACERI

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul 1 4
  3. 1.1.Internetul 4
  4. 1.2.Securitatea conexiunii la internet 5
  5. Capitolul 2 7
  6. 2.1. Etica în spaţiul virtual 7
  7. 2.2.Aspecte etice în comerţul electronic 10
  8. 2.2.1.Etica în comerţul electronic 11
  9. 2.2.2. E-comerciantul şi securitatea web-consumatorilor 12
  10. Concluzii 14
  11. Bibliografie 15

Extras din proiect

Introducere

În ziua de astăzi poate cea mai uşoară îndeletnicire umană a devenit operarea pe calculator şi implicit a Internetului. Aproape că dacă nu ai e-mail nu exişti. În această lume în care psihologii şi sociologii vorbesc despre o comunicare interumană deficitară, calculatorul ia locul interlocutorului, dându-ţi posibilitatea de a deveni un avatar şi a crede că eşti mult mai bun decât în realitate. Dezvoltându-se la început ca experiment de comunicare la mijlocul anilor ’70, Internetul a devenit o importantă reţea de infrastructură naţională, fiind de un real suport pentru societatea de cercetători în creştere şi nu numai. Astfel s-a răspândit de la cercetătorii din domeniul IT şi cei din domeniul electronicii până la cercetătorii din domeniul medical, chimişti, matematicieni, fizicieni până în rândul omenilor obijnuiţi. Faţă de alte infrastructure comune, de ex. drumurile, distribuţia apei sau a energiei electrice, această infrastructură s-a dezvoltat din dependenţa celor care o folosesc în continuarea cercetărilor zi de zi.

Internetul a devenit rapid un fenomen socio-tehnic mult mediatizat la sfârşit de secol (şi de mileniu). Internetul şi orice formă de folosire a reţelelor electronice deschise au şi vor avea un impact determinant asupra societăţii şi al viitorului său. Impactul Internetului asupra societăţii are următoarele funcţionalităţi şi efecte:

- Internetul este un ansamblu de funcţionalităţi dorite de către diferite comunităţi de cercetători şi în mod special utile schimbului deschis de date numerizate prin intermediul mesageriilor electronice, transferului de fişiere informatizate şi difuzate (şi cercetare) de informaţii pe o pânză mondială de situri Web.

- Simplificarea proceselor de muncă şi de comunicare. Un prim efect important al Internetului constă în simplificarea şi uşurarea activităţilor zilnice privind administraţia sau gestiunea. Cercetătorul, utilizatorul lucrează direct pe calculatorul personal transmiţând date şi texte colegilor, clienţilor sau factorilor decizionali. Documentele sunt astfel mai uşor arhivate, reutilizate în orice moment şi de către oricine. Mesageria electronică permite o comunicare şi un mod de lucru de mare eficacitate, scurtând pauzele datorate unor intermediari ineficienţi. Lucru direct, imediat, care poate fi memorat, reutilizabil, transferabil; lucrul cu Internetul şi reţelele electronice ne modifică în profunzime obiceiurile. Se pune problema necesităţii de a menţine anumite posturi în instituţii (dactilografă, secretară) sau anumite poziţii ierarhice inutile.

- Reducerea costurilor. Un alt aspect spectaculos oferit de către Internet: reducerea costurilor, în mod special al costurilor privind comunicarea şi cele legate de manipularea informaţiei şi a datelor. Se ştie că se pot reduce substanţial preţurile pentru telefon, fax printr-o utilizare judicioasă a Internetului. Această reducere se poate face simţită la nivel de instituţii, cu condiţia unor investiţii necesare procurării unor echipamente puternice (atât la nivel de stat, cât şi la nivel de instituţie de învăţământ, întreprinderi).

- Lucrul în grup, creativitatea colectivă. Crearea reţelelor de calculatoare şi deci existenţa persoanelor care să le folosească, ne conduce către un fenomen nou şi anume dezvoltarea unei noi creativităţi colective. Munca în echipă prin intermediul instrumentelor de tip groupware sau workflow este uşurată. Trebuie menţionat riscul care ar putea apare. De aceea organizaţiile trebuie să-şi regândească viitorul şi structurile în faţa evoluţiei Internetului.

- Stabilirea unor legături la nivel mondial. Nu poate fi trecut sub tăcere efectul de anti-izolare produs de către Internet. Pentru prima oară în istoria omenirii s-a produs şi utilizat în mod colectiv o tehnologie globală (nu locală). Brusc, cadrul de comunicare se lărgeşte, frontierele întreprinderilor, universităţilor, oraşelor, regiunii, statului, nu mai există. Se comunică cu lumea întreagă, la fel de simplu ca şi cu vecinul de scară sau colegul de birou. Se descoperă noi orizonturi, noi concepţii privind societatea. Se colaborează cu echipe noi. Se extinde acţiunea de marketing şi de comunicare la scară planetară.

- Accesul la impresionante surse de informare. Trebuie precizat imensul dispozitiv informaţional constituit de către pânza şi milioane de situri Web, multiple forumuri şi liste de difuzare electronică, numeroase situri de fişiere informatizate, noi biblioteci virtuale, noi muzee on-line.

Capitolul 1

1.1.Internetul

Internetul, în cea mai simplă definiţie a sa, este o faimoasă reţea la scară mondială, alcătuită din milioane de calculatoare interconectate prin intermediul unor standarde şi protocoale comune. Aceste protocoale şi standarde comune permit utilizatorilor de pe tot globul să realizeze schimburi de informaţii, mesaje si programe, toate prin intermediul calculatoarelor personale.

Conceptual vorbind, internetul este “o reţea a reţelelor”. Aceasta include un mare număr de reţele locale (LAN) aflate in cadrul unor instituţii comerciale, academice sau guvernamentale. O retea LAN este un grup de calculatoare fie interconectate unele cu altele, fie conectate la un calculator central (server) fiecare calculator fiind amplasat în imediata vecinătate a celorlalte calculatoare din reţea. Exemple de retele LAN sunt implementate în majoritatea firmelor de pe glob. În cadrul unei astfel de retele, fiecare utilizator conectat la reţea dispune de un calculator de birou sau de un laptop. Prin intermediul cablurilor sau a altor componente electronice, fiecare placă de reţea se conectează la un “server de reţea” care gestionează datele şi programele.

Pentru a înţelege cum funcţionează Internetul, trebuie înţeles că Internetul nu este o entitate omogenă. Într-adevăr este un mare miracol că totuşi funcţionează. Internetul are o structură, astfel încât dacă vrei să trimiţi un E-mail la calculatorul vecinului mesajul trebuie să străbată sute de mile. Mai mult chiar, maşinile care sunt conectate nu au fost construite să comunice direct între ele. Şi totuşi Internetul funcţionează.

Bibliografie

Alina Andreica – Information and Communication Facilities in Internet, "Babeş Bolyai" Univ., Studia Europaea, XLIII, 1-2, 1998, p. 105-131.

Reţele de calculatoare si comunicaţii de date, Editura Augusta Timişoara, 2001

Roşu-Hamzescu, Ion. Etica în afacerile internaţionale, Editura Universitaria,Craiova, 2005

http://www.cnet.ro/2002/02/22/etica-in-internet/

http://www.securitatea-informatica.ro/securitatea-informatica/securitatea-retelelor/securitatea-internetului/

http://www.liciniu.ro/ecs/comert/pdf/8.Securitatea%20in%20internet.pdf

http://www.amfiteatrueconomic.ase.ro/arhiva/pdf/no21/articol_fulltext_pag179.pdf

Preview document

Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 1
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 2
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 3
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 4
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 5
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 6
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 7
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 8
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 9
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 10
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 11
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 12
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 13
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 14
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 15
Securitate și Aspecte Etice pe Internet - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Securitate si Aspecte Etice pe Internet.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Marketing

ARGUMENT Lucrarea de faţă se intitulează”Comunicarea în marketing”şi este structurată în patru capitole.Acestea sunt structurate in felul...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Direct

Marketingul direct – elemente conceptuale Marketingul direct poate fi definit ca un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente de marketing,...

Te-ar putea interesa și

Instrumente de rezolvare a dilemelor etice în organizație

Capitolul 1. Etica şi sfera ei de cuprindere 1.1. Ce este etica? “Etica se confruntă cu ce este bine şi ce este rău. Este un cod de reguli...

E-marketingul Serviciilor de Telefonie Mobilă

INTRODUCERE Influenţa Internetului ca piaţă în societatea informaţională şi recunoaşterea importanţei valorii bunurilor (activelor, assets)...

Studiul Comparativ al Comerțului Electronic și al Comerțului Tradițional

INTRODUCERE Comerţul reprezintă una dintre cele mai importante activităţi ale unei economii, devenind elementul principal al economiei de piaţă,...

Manipularea Cecurilor Electronice în Sistemele de Internet Banking

INTRODUCERE Societatea umanã cunoaşte în momentul de faţã una din cele mai profunde transformãri din întreaga ei existenţã, în care informatica...

Instrumente de rezolvare a dilemelor etice în organizație

Capitolul 1. Etica şi sfera ei de cuprindere 1.1. Ce este etica? “Etica se confruntă cu ce este bine şi ce este rău. Este un cod de reguli...

Securitate și Aspecte Etice privind Comerțul Electronic

1. Introducere În economia actuală informaţia este unul dintre cele mai importante bunuri ale unei organizaţii, probabil inferioară doar...

Etică pe internet - netiquette

I. Introducere Dezvoltarea comunicatiilor sociale la care asistam astazi presupune mai mult decât o simpla revolutie tehnologica, o reevaluare...

Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației

1. ROLUL SECTORULUI TEHNOLOGIEI INFORMAŢIEI ŞI COMUNICAŢIILOR ÎN CONSTRUIREA SOCIETĂŢII BAZATE PE CUNOAŞTERE Societatea contemporană se deosebeşte...

Ai nevoie de altceva?