Serviciile de acces la internet în Republica Moldova

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 15719
Mărime: 6.52MB (arhivat)
Publicat de: Blanduzia Florea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere
  2. • Piata accesului la internet
  3. • Caracteristica generala a pietei accesului la internet in Republica Moldova
  4. • Dezvoltarea pietei serviciilor de internet in cadrul sectorului de comunicatii electronice
  5. Analiza comparativa a pietei serviciilor de internet si celelalte sectoare ale ramurii
  6. II Analiza Ofertei de servicii de acces la internet .
  7. • Caracteristica furnizorilor care activeaza pe piata R.Moldova
  8. • Tipul de servicii prestate
  9. • Pretul, calitatea si stabilitatea serviciilor de internet oferite
  10. • Cotele de piata detinute de principalii furnizori in functie de diverse criterii
  11. • Comportamentului providerilor pe piata si normele de reglementare
  12. III Analiza Cererii de servicii de acces la internet
  13. • Starea de pregatire electronic apopulatiei
  14. • Estimarea cererii in functie de numarul de utilizatori/ abonati
  15. • Segmentarea pieteti in functie de diverse criteria
  16. IV Directii si tendinte de dezvoltare a pietei serviciilor de acces la internet
  17. • Tendinte pe piata R.Moldova
  18. • Tendinte la nivel mondial

Extras din proiect

Piaţa accesului la Internet

,,Internetul va micsora lumea – schimband destinele oamenilor, ale companiilor si ale tarilor.” (Jhon Chambers-presedinte executiv al Cisco Systems)

Internetul s-a extins rapid de la domeniile initiale, militar si educational, devenind astazi un urias sistem de comunicare exploatat din plin de domeniul economic, dar si de oamenii obisnuiti.

Internetul este in plina expansiune si a devanit o parte importanta a vietii noastre de zi cu zi, caci aplicatiile sale sunt din ce in ce mai variate. De la o simpla modalitate de destindere, cum ar fi “chat”-ul, la trimiterea unui e-mail sau dirijarea roverului care se afla in misiune de cercetare pe Marte, toate acestea au Daca secolul XX se spune pe drept cuvint ca a apartinut tehnologizarii culminind in ultimii ani cu informatizare si dezvoltarea ciberneticii prin produsele finite calculatoarele, secolul viitor se spune ca va fi al comunicatiilor. Daca la inceput au fost semnalele morse, telegraful apoi telefonul care a revolutionat comunicatiile lucrurile au evoluat puternic la sfirsitul acestui secol culminid in zilele noastre cu un noi si puternic concept numit Internet. Dacă la început Internetul oferea numai un mecanism pentru schimbul de mesaje,în prezent Internetul reprezintă un imens depozit distribuit de informaţii.Internetul sau « the net » este cea mai mare piaţă de desfacere din lume, o piaţă globală, extinsă la scara întregii planete. Internetul a devenit în zilele noastre un obiect de studiu foarte important pentru studenţii care urmează cursuri de calculatoare, dar a devenit şi un instrument de lucru important uneori chiar de neînlocuit pentru documentarea tuturor celor implicaţi în învăţământ şi cercetare.

La noi, Internetul a pătruns încet, fiind considerat de majoritatea un lux inutil, dar dincolo de graniţe, Internetul a devenit deja cea mai comodă sursă de informaţie.După părerea mea, Internetul este un fapt pozitiv, dar şi negativ în acelaşi timp.Este pozitiv deoarece avem acces la multe informaţii care ne sunt utile, avem informaţii din toate domeniile de activitate, Internetul fiind un imens depozit de informaţii.Dar este şi negativ, din păcate la diferite nivele necesitatea şi importanţa Internet-ului pentru învăţământ nu este înţeleasă.

Studiul asupra pietei va permite de a aprecia stadiul de dezvoltare a pietei respective comparative cu alte sectoare ale economiei precum si fata de nivelul de dezvoltare a internetului in alte tari din Europa, de a identifica principalele tendinte si de a estima perspectivele de extindere pe viitor. Cercetarea pieţei face posibilă evidenţierea avantajelor concurenţiale pe piaţa dată, precum şi elaborarea unei strategii de marketing, bazate pe aceste avantaje Efectuînd analiza activităţii concurenţilor, e necesar să fie evidenţiaţi cei mai puternici şi mai periculoşi. De asemenea, se impune studierea strategiilor de marketing, a strategiilor operaţionale şi financiare, precum şi evaluarea posibilităţilor strategice ale concurenţilor. O trăsătură caracteristică a pieţei telecomunicaţiilor este dependenţa operatorilor unii de ceilalţi (in speţă, in chestiuni ce ţin de interconexiunea reţelelor), investiţii majore in edificarea reţelelor şi legătura geografică de statul sau regiunea unde a fost creată reţeaua. Astfel, in oricare ţară statului in revine un rol determinant in reglementarea pieţei şi asigurarea unor „reguli de joc” stabile care permit providerilor să-şi dezvolte afacerea in condiţiile unor riscuri acceptabile.

Problemele principale pe care urmează să le soluţioneze statul in Moldova pot fi structurate convenţional in două blocuri mari:

• Trecerea proceselor publice critice in Internet cu scopul de a stimula cererea pentru Internet din partea mediului de afaceri şi a populaţiei;

• Stimularea dezvoltării unor reţele şi tehnologii de acces performante, mai ales in afara Chişinăului, cu beneficii economice maximale, evitand totodată dublarea reţelelor şi asigurand utilizarea acestora cu o eficienţă maximă. Soluţionarea obiectivelor propuse implică nu doar investiţii financiare. Promovarea unei politici corecte, adecvate şi consecvente la fel s-ar putea solda cu rezultate semnificative. In Moldova, autorităţile publice responsabile pentru dezvoltarea telecomunicaţiilor ar urma să stabilească cum procedează pe viitor: reglementează piaţa şi dezvoltă conform unui planul reţelele moderne prin intermediul unor acţiuni şi soluţii administrative sau oferă pieţei posibilitatea de a se dezvolta asigurand totodată o concurenţă maximă.

Caracteristica generala a pietei de acces la internet

in R.Moldova

Daca analizam stadiul actual al pietei de acces la internet putem spune ca dezvoltarea şi condiţiile de acces a populaţiei şi companiilor din Moldova la Internet sunt net inferioare tendinţelor mondiale şi celor regionale. Rata de penetrare a serviciilor de Internet in ţară constituie doar 3.22%, iar penetrarea serviciilor de Internet in bandă largă doar 1.38% Ritmurile de creştere a numărului de utilizatori sunt reduse, pe cand investiţiile pentru atragerea noilor utilizatori răman inalte pentru provideri chiar şi in Chişinău, unde densitatea utilizatorilor atinge cote maxime

In condiţiile cand piaţa se caracterizează prin capacitate redusă, iar businessul este mult prea neputincios pentru a dezvolta servicii on-line şi de Internet, in Moldova, rămane determinant rolul autorităţilor de stat pentru dezvoltarea pieţei. Acţiunile aşteptate din partea statului sunt binecunoscute, deficitară rămane insă voinţa politică pentru realizarea politicii aşteptate de liberalizare a pieţei.: Cu tote acestea penrtru prima data in istoria dezvoltarii Internetului in Moldova, a fost inregistrata o crestere dinamica a bazei de abonati la serviciile in banda larga pe fundalul unei reduceri usoare a numarului de abonati la Internet prin dial-up. Aceasta tendinta va fi mai pronuntata in 2009, dupa lansarea serviciilor 3G de catre companiile de telefonie mobila. Implementarea noilor servicii electronice pentru cetateni de catre Guvern si comunitatea de afaceri, precum ar fi e-declaratii, e-comert, e-voting, e-instruie etc., de asemenea va stimula utilizarea Internet – ului.

Potrivit datelor statistice ale ANRCETI (Agenţia Naţională pentru Reglementare in Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, in continuare – Agenţia), la sfarşitul anului 2007, numărul abonaţilor de Internet (care au contracte cu providerii) constituia in Moldova 110.200 (cu 33.2% mai mult decat la sfarşitul anului 2006). In anul 2007, abonaţii au asigurat 226.3 mil MDL in volumul vanzărilor de servicii Internet şi schimb de date (cu 15,3% mai mult decat in 2006) Indicele de penetrare a serviciilor Internet este egal cu 3.22%, fiind unul dintre cele mai scăzute din regiune, ceea ce denotă nivelul redus de dezvoltare a Internetului in Moldova. Din 111.200 de utilizatori doar 47.2001 sunt conectaţi la reţeaua Internet prin acces in bandă largă(broadband Internet), pe cand ceilalţi beneficiază de serviciile dial up. Coeficientul de penetrare pentru broadband Internet constituie 1.38%, adică mult prea puţin pentru a influenţa beneficcalitatea vieţii şi condiţiile de afaceri din Moldova.

Preview document

Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 1
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 2
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 3
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 4
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 5
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 6
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 7
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 8
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 9
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 10
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 11
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 12
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 13
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 14
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 15
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 16
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 17
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 18
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 19
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 20
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 21
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 22
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 23
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 24
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 25
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 26
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 27
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 28
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 29
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 30
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 31
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 32
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 33
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 34
Serviciile de acces la internet în Republica Moldova - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Serviciile de Acces la Internet in Republica Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Serviciile de telefonie mobilă

1.Informatii generale Primul operator de telefonie mobila in Republica Moldova a apărut in Octombrie 1998, si si-a continuat dezvoltarea cu paşi...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea Diversității Ofertei de Agrement Turistic în Municipiul Chișinău

Introducere În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Producerea Importul Comercializarea sau Punerea Ilegală la Dispoziție a Mijloacelor Tehnice sau Produselor Program

Introducere Etapa actuală de dezvoltare a Republicii Moldova, ca stat suveran, independent, democrat şi de drept, se caracterizează prin...

Elaborarea sistemului de circulație a documentelor destinat folosirii în cadrul cancelariei de stat

Introducere Transmiterea eficienta a informaţiei constituie, incontestabil, una dintre principalele căi care poate contribui la progresul unei...

Societatea Informațională și Noua Economie în Republica Moldova

Introducere Una dintre problemele actuale ale perioadei de tranziţie în Republica Moldova este cea a apariţiei noii economii şi problema...

Servicii Suplementare în Asigurarea Produsului Hotelier

Introducere Deşi considerat de cei mai mulţi dintre experţi din domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat în a...

Acces Distant Dialogat în Internet

În timpul de astăzi progresul tehnico-ştiinţific îşi are paşi gigantici şi a fi la curent şi în rând cu toate tehnologiile noi apărute înseamnă a...

Rolul nivelului fizic - medii de transmisie, echipamente de transmisie a datelor

INTRODUCERE Proiectul dat are ca scop analiza tematicii rolului nivelului fizic al modelului de referința OSI, rolul acestui nivel , mediile de...

Analiza statistică a resurselor umane în întreprinderile din telecomunicații

INTRODUCERE Resursele umane apar ca o variabilă importantă, care determină succesul sau insuccesul activităţii în orice domeniu de activitate...

Ai nevoie de altceva?