Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3623
Mărime: 5.50MB (arhivat)
Publicat de: Haralamb Petrache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Popescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE ADMINISTRAŢIE ŞI MANAGEMENT PUBLIC

Cuprins

  1. Capitolul 1. Prezentarea orașului 3
  2. Capitolul 2. Strategia de branding a oraşului Ciudad de Mexico 5
  3. 2.1 Contextul creării brandului 5
  4. 2.2 Prezentarea logo-ului 6
  5. 2.3 Prezentarea sloganului 7
  6. 2.4 Actorii implicaţi în crearea brandului 7
  7. Capitolul 3. Strategia de marketing 9
  8. 3.1. Prezentarea Strategiei 9
  9. 3.2. Campaniile de promovare derulate în timp 10
  10. Capitolul 4. Grupurile ţintă 13
  11. Capitolul 5. Bugetul alocat strategiei de marketing 14
  12. Capitolul 6. Etapele implementarii strategiei de branding 16
  13. 6.1 Etapele economice 16
  14. 6.1.1. Evoluţia numărului de vizitatori 16
  15. 6.1.2 Încasări din turism 17
  16. 6.1.3. Structurile de primire turistică 17
  17. 6.2. Prestigiul 17
  18. 1. Palatul Naţional 17
  19. 2. Plaza de la Construction 18
  20. 3. Panteon del Tepeyac 18
  21. 4. Catedrala Metroplitană 18
  22. 5. Palatul Artelor Frumoase 19
  23. Capitolul 7. Concluzii 19
  24. Capitolul 8. Bibliografie 20

Extras din proiect

Capitolul 1. Prezentarea orașului

Ciudad de Mexico (în spaniolă: Ciudad de México, sau México, Distrito Federal, adeseori México, D.F. sau doar México, o parte a sa de astăzi fiind ocupată de orașul precolumbian cunoscut sub numele de Tenochtitlan, capitala Imperiului aztec), este capitala Mexicului. Geografic se extinde cuprinzând întregul District Federal Mexican, respectiv o parte din statul federal México, aflat în nordul districtului federal.

Conform constituției Mexicului din 1993, Ciudad de México' și Distrito Federal sunt una și aceeași entitate administrativă, deși la crearea Districtului Federal cele două erau unități administrative distincte.

Zona metropolitană Distrito Federal este una dintre cele mai extinse zone urbane ale lumii formând o elipsă având axele de o lungime de circa 40 kilometri de la est la vest și de o lățime de circa 60 de kilometri de la nord la sud.

Populația în anul 2010 a orașului Ciudad de Mexico a fost de 8,851 de milioane locuitori.

Orașul Mexico precum și zona sa metropolitană sunt printre cele mai populate din lume, având aproximativ 23.400.000 locuitori în anul 2010.

Fig 1 Populația orasului Ciudat de Mexico

Sursa http://travel.descopera.ro/6067508-Cele-mai-populate-10-orase-ale-planetei

Situat la o altitudine de 2220 metri, oraşul nu este numai capitală Statelor Unite Mexicane ci şi un oraş cu o istorie pe cât de interesantă pe atât de tragică. Depresiunea în care a fost înălţat era odinioară presărată cu lacuri. Vechile legende spun că aici, pe una din insule, s-a oprit cu aproape 1000 de ani în urma tribul Mehica. Oamenii au văzut, căţărat pe un cactus, un vultur cu un şarpe în cioc şi au intepretat totul ca un semn de bunăvoinţă din partea zeului Huitzilopochtli care îi îndemna să se aşeze aici. Aşa a luat naştere cel mai strălucitor oraş al civilizaţiei aztece, Tenochtitlan, capitala imperiului.

În 1519 a ajuns aici conchistadorul spaniol Hernan Cortez. Oraşul avea o populaţie de 300.000 de locuitori şi era accesibil doar printr-o trecătoare îngustă. Spaniolii au pătruns cu uşurinţă înăuntru, locuitorii crezându-i acei zei de care vorbeau tradiţiile. Străinii au fost uimiţi de frumuseţea construcţiilor şi a grădinilor şi au fost primiţi cu prietenie de regele Montezuma al II-lea, care i-a invitat la palat. Spaniolii au aflat repede unde erau ţinute rezervele de aur şi argint ale ţării, l-au capturat pe rege şi au dezlanţuit un adevarat măcel cu armele de foc. După câteva luni de luptă, teritoriul a fost declarat provincie spaniolă iar Montezuma a murit, in 1520, în braţele celor care rămăseseră în jurul său.

Oraşul, deşi admirat de conchistadori, a fost ras de pe suprafaţa pământului şi din materialele vechilor construcţii au fost ridicate biserici şi palate pentru cuceritori. Din pietrele fostului palat al lui Montezuma al II-lea, Cortez şi-a ridicat el însuşi un palat şi, treptat, în 1521 oraşul latino-american s-a înălţat pe ruinele aztece. Între 1535-1821 oraşul a fost capitala viceregatului „Noua Spanie” iar din 1824 a devenit capitala republicii independente Mexic. Sufletul noului oraş pare a fi Zocalo, o piaţă enormă, pavată cu blocuri de piatră neagră.

Aici se află cea mai mare catedrală în stil baroc din America Latină, catedrală construită în secolele XVI-XIX. Tot aici se înalţă o clădire uriaşă, Palacio National, sediul guvernului, împodobit cu frescele faimosului artist Diego Rivera. În colţul nord-estic al pieţii a fost dezvelită o parte a zidului vechiului templu aztec Templo Mayor. Oraşul s-a dezvoltat sub influenţa celor trei culturi: aztecă, spaniolă şi mexicană, aceasta din urma fiind un rezultat al amestecului celorlalte două. Rafinamentul stilului colonial spaniol poate fi admirat în Plaza Santo Domingo cu minunata ei biserică baroc, cea mai frumoasă din ţară.

O amintire a Europei din anii belle époque este marele bulevard „Paseo de la Reforma” în vreme ce Palacio de las Bellas Artes este o elegantă construcţie art-nouveau. Oraşul are opt universităţi, cea mai veche fiind din 1521, o Academie de Ştiinţe din 1884 şi un castel din secolele XVI-XIX. Tore Latino americană, un turn înalt de 166 metri şi aeroportul internaţional Benito Juaréz sunt semne ale vieţii moderne, dar în Plaza Garibaldi trupele de artişti populari „mariachi” îşi ţin spectacolele aşa cum şi le ţinuseră şi cu mulţi ani în urmă, numai pentru caţiva bănuţi. Mulţimea muzeelor păstrează minunate obiecte din vremea imperiului aztec şi la numai 50 de kilometri distanţă de oraş se înalţă încă faimoasele temple piramidă de la Teotihuacan.

Câteva dintre clădirile abandonate încă din anii 700 d.Hr. au slujit ca exemplu pentru cei care au refăcut oraşul distrus de Cortez. Regele Montezuma parcurgea pe jos distanţa dintre ruinele templelor de aici şi oraşul lui Teochtitlan, într-un pelerinaj ale cărui semnificaţii au rămas necunoscute. Oraş al tradiţiilor, amestec de realitate şi legendă, fosta capitală a imperiului aztec pare să fi fost părăsită de zei pentru o vreme, pentru ca printr-o forţă neobişnuită să se înalţe din nou din propria ei cenuşă.

Capitolul 2. Strategia de branding a oraşului Ciudad de Mexico

2.1 Contextul creării brandului

Mexicul conform unui studiu realizat de World Tourism Organization în 2008 a fost plasat pe locul 7 în clasamentul celor mai populare destinații de vacanță, primind peste 20 milioane turiști pe an.

Cele mai atractive zone sunt ruinele aztece din zona orașului Mexico și stațiunile de pe coastă, una dintre cele mai vizitate fiind Acapulco.

Guvernul din Mexico City a anunțat în martie 2009, că va creea un nou brand turistic. Datorită faptului că, nu au fost îndeplinite cerințele de bază pentru comercializare, în conformitate cu comunicatul de presă oficial a condus astfel la un proces de branding întârziat și controversat.

Pentru un oraș brandul poate fi un instrument puternic creând efecte economice,politice, cât și sociale. În ciuda tuturor eforturilor , totul s-a dovedit un insucces. Pentru a proiecta identitatea de brand ,filiala de turism din Mexic a anunțat un concurs în anul 2008 care a fost deschis publicului larg.

Pentru crearea noului brand nu existat anumite cerințe în afara faptului, că brandul ar fi trebuit să includă monumetul Angel de la Independencia și fraza “Besame Mucho”, care este o baladă romantică.

Primele probleme au apărut atunci când oraşul a primit între 8.000-12.000 participanți, deoarece numărul mare de concurenți a fost asociat cu succesul concursului de către secretarul turismului de la acel moment. Finaliști în număr de 5 au fost anunțați pentru vot online. În ciuda metodei folosite au existat controverse despre modul în care proiectele au fost selectate. Din cele 5 proiecte au mai rămas doar 2, celelalte 3 fiind descalificate din cauza încălcării drepturilor de autor. Astfel secretarul turismului și juriul au decis să refacă o a doua rundă finală.

În februarie 2009, juriul a selectat trei finalişti, adăugându-i celorlalti doi, plus un al doilea vot online. Proiectul câştigător a fost anunţat o lună mai târziu şi Premiul a fost acordat într-o cină de gală, cu toti cei cinci finalisti.

Proiectul câştigător nu a inclus sintagma "Besame Mucho" şi a stârnit controverse în rândul mass-media şi în randul altor participanţi. În martie 2009, s-a anunţat de asemenea că modelul câştigător ar trebui să fie supus mai multor modificări, deoarece culorile, caracterele şi nuantele utilizate făceau aproape imposibilă reproducerea în anumite aplicaţii. După ce a fost lansat, guvernul din Mexico City l-a folosit doar de design în câteva locuri, cum ar fi site-ul de turism şi un număr limitat de târguri şi expoziţii.

Bibliografie

1. http://es-us.noticias.yahoo.com/intensifican-campa%C3%B1a-promoci%C3%B3n-tur%C3%ADstica-df-223900570.html

2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Ciudad_de_M%C3%A9xico

3. http://es.wikipedia.org/wiki/Turismo_en_M%C3%A9xico

4. http://www.atractii-turistice.com/viziteaza-ciudad-de-mexico/

5. www.luismrodriguez.com/Luis_M_Rodriguez_Rebranding_Mexico_City_a_Post_Mortem.pdf

6. www.mercadeoypublicidad.com/Secciones/Noticias/DetalleNoticias.php?recordID=10150&pageNum_Noticias=153&totalRows_Noticias=3741&FechaIni=&FechaFin=&Pais=&Tema=&list=Ok&PHPSESSID=fc8562a65065b0fa9606e8ae05bb7683

7. www.eluniversal.com.mx/notas/580298.html

8. www.brandsoftheworld.com/logo/ciudad-de-mexico-capital-en-movimiento

9. http://www.df.gob.mx

10. http://www.elportaldemexico.com/servicios/carteleraeventos/2009/09muestrafotosdfccborges.html

11. http://www.elportaltv.net/index.php/opinion/1634-d-f-capital-en-movimiento-manifestante

12. https://www.ecobici.df.gob.mx/home/home.php

13. http://es.wikipedia.org/wiki/Hoy_No_Circula

14. http://www.visitmexico.com/

15. http://www.livad.mx/premios/

Preview document

Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 1
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 2
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 3
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 4
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 5
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 6
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 7
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 8
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 9
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 10
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 11
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 12
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 13
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 14
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 15
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 16
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 17
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 18
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 19
Strategia de Branding a Orașului Ciudad de Mexico - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Strategia de Branding a Orasului Ciudad de Mexico.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de marketing al produsului turistic Oravița - civilizație și istorie

INTRODUCERE Oraviţa a fost şi este un oraş cultural. Contemporanii se străduiesc să menţină stacheta ridicată de înaintaşi şi continuă seria...

Branduirea orașului Hong Kong

Capitolul 1. Prezentarea oraşului Hong Kong Regiunea Autonomă Specială Hong Kong Aspecte generale Suprafaţa: 1074 km - Populaţia: 7.055.071...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Brand de oraș - Edinburgh

Edinburgh (Scotia) este un oras cosmopolit, contemporan având un patrimoniu divers si bogat. Cunoscut drept un centru cultural care gazduieste...

Ai nevoie de altceva?