Strategii de Produs. Rom – Napolitana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Strategii de Produs. Rom – Napolitana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 40 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1.Analiza preliminară lansării produsului 5
1.1.Analiza externă 5
1.1.1.Conjunctura la nivel macro 5
1.1.2.Factori de micromediu 6
1.2.Analiza ramurii/concurenţei 8
1.2.1.Tipuri de concurenţă 8
1.2.2.Factori cheie de succes 8
1.3.Analiza pieţei 9
1.3.1.Segmente 9
1.3.2.Profil de consumator 9
1.3.3.Descriere outlet-uri 9
1.4.Concluzii şi premise pentru lansarea noului produs 10
2.Dezvoltarea noului produs 11
2.1.Alegerea segmentului de piaţă sau a nişei 11
2.1.1.Identificarea segmentului – caracterizare, poziţionare 11
2.1.2.Caracterizarea profilului de consumator din acest segment – demografic, psihografic şi comportamental 11
2.2. Modelul de produs cerut de piaţă – aşa cum reiese el din analiza unui grup de clienţi (interviu în profunzime) 12
2.2.2. Alegere participanţi 12
2.2.3. Derularea interviului 13
2.2.4.Concluzii 18
2.3. Descrierea produsului/serviciului propus 20
2.4.Concluzii cu privire la modelul produsului ce urmează să fie lansat 23
2.4.1.Avantaje concurenţiale directe/durabile 23
2.4.2.Diferenţiere 23
2.4.3.Poziţionare 24
3.Lansarea propriu-zisă 25
3.1.Alegerea strategiei de acoperire a pieţei 25
3.1.1. Acoperirea geografică 25
3.1.2.Strategia de distribuţie a produsului 25
3.2.Evenimentul de lansare a produsului 27
3.2.1.Alegerea momentului potrivit pentru lansare 27
3.2.2.Loc 28
3.2.3.Invitaţi – categorii de public 29
3.2.4.Derulare eveniment 30
3.3.Lansarea în magazine 31
3.3.1.Obiective 31
3.3.2.Alegere loc 31
3.3.3.Alegerea tehnicii promoţionale potrivite 32
3.4.Concluzii 33
4.Strategie de comunicare pentru produsul lansat 34
4.1.Analiza strategiei de comunicare anterioare a brandului 34
4.1.1.Identificare insight – calitativ vs. cantitativ 34
4.2.Analiza strategiei de comunicare a concurenţei 35
4.3.Descrierea strategiei de comunicare 38
4.4.Strategia media 39

Extras din document

1.Analiza preliminară lansării produsului

1. 1. 1.Analiza externă

Batonul de ciocolată Rom este prezent pe piaţa din România din anul 1964, când a fost lansat de Întreprinderea de produse zaharoase Bucureşti. După căderea regimului comunist, întreprinderea este privatizată şi după ce fuzionează cu compania Kandia din Timişoara, devine parte din portofoliul noii companii Kandia Dulce.

Astăzi, Rom este motorul companiei Kandia Dulce, generând 25% din cifra de afaceri, mulţumită inovaţiilor continue, prin satirizarea regimului comunist şi prin promovarea patriotismului.

1.1. 1.1.1.Conjunctura la nivel macro

Mediul economic

Salariul minim în România este în creştere, de la 1 ianuarie 2015 având valoarea de la 975 lei, urmând ca la întâi iulie 2015 acesta să ajungă la 1.050 lei. Prin această măsură, se doreşte creşterea puterii de cumpărare a populaţiei.

De asemenea, în opinia specialiştilor, piaţa dulciurilor este în perioada de adolescenţă, valoarea acesteia fiind într-o continuă creştere, valoarea acesteia pentru anul 2014 fiind evaluată la 550 milioane euro.

Mediul politic

Din fericire, spre deosebire de alte domenii, reglementările privind ciocolata şi produsele cu ciocolată sunt cuprinse într-o singură lege, şi anume Ordinul 335/714/318.

Din nefericire însă, mediul politic extern nu este unul tocmai favorabil, datorită crizei din Ucraina şi din cauza vocilor care susţin că Grecia ar putea părăsi zona euro, caz în care investitorii se vor gândi să îşi retragă capitalurile investite, vor avea suspiciuni şi se vor gândi la următoarea ţară care va părăsi zona euro. Ca urmare, deşi specialiştii estimau că euro va avea un curs de 4,45 lei/euro în 2014 şi de 4,4 lei/euro în 2015, această monedă are în prezent un curs de 4,5 lei/euro, curs asemănător cu cel din 2013.

Mediul social

Deşi la începutul perioadei de recesiune, piaţa dulciurilor a încasat o lovitură dureroasă, consumul în rândul populaţiei are în prezent un trend ascendent şi se preconizează că va urma acelaşi trend şi în viitor.

O ameninţare care vine din mediul social, este acela al religiei. Majoritatea populaţiei este creştin-ortodoxă, iar în mare parte din an un procent mare de consumatori ţin post, lucru care îi împiedică să consume dulciuri.

Mediul natural

Din fericire pentru Rom, suprafeţele pentru cultivarea boabelor de cacao necesare obţinerii ciocolatei sunt uriaşe, opţiunile de aprovizionare fiind multe la număr, din ţări din America de Sud, Africa şi Asia.

Din nefericire însă, ca urmare a creşterii uriaşe venite din China şi din Occident, preţul boabelor de cacao a crescut exponenţial (11% doar în primele 6 luni ale anului 2014). De asemenea, declanşarea focarelor de Ebola în Africa a determinat o creştere a preţului, creştere observată atât la bursă, cât şi în creşterea preţului la produsele din ciocolată. Ca urmare, se previzionează că până în anul 2020 cererea va depăşi producţia, iar deficitul global este estimat la 1 milion de tone.

Mediul tehnologic

În anul 2005, pentru a răspunde cât mai bine cerinţelor consumatorilor, Kandia Dulce şi-a modernizat şi extins capacitatea de producţie printr-un intens proces de modernizare a echipamentelor.

1.2. 1.1.2.Factori de micromediu

Furnizorii

Furnizorii sunt producători şi prestatori de servicii care se ocupă cu livrarea către alte firme a necesarului de materii prime, materiale, energie, echipament tehnologic, forţă de muncă, resurse financiare şi informaţii de care acestea au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea. Din acest motiv, firmele trebuie să fie foarte atente la coeficientul de risc pe care şi-l asumă în raport cu fiecare furnizor, în anumite circumstanţe aceste fiind vulnerabile în faţa puterii furnizorilor.

Pentru a lansa pe piaţă o anumită gamă de produse, întreprinderea trebuie să preia la intrare o anumită combinaţie de resurse necesare producţiei. Fabricantul de ciocolată are nevoie de o gamă largă de materii prime. Având în vedere că cel mai important element necesar producţiei de ciocolată – boabele de cacao – provin de la export, furnizorii pot influenţa şi exercita presiune asupra întreprinderii. De aceea, pentru resursele de bază se negociază contracte pe termen lung, cu un număr mare de furnizori pentru a avea un mai bun control al preţurilor, al calităţii, al termenilor de livrare, al condiţiilor de creditare, de plată şi pentru a garanta cursivitatea aprovizionării.

Concurenţa

Piaţa ciocolatei în opinia specialiştilor este în perioada de adolescenţa, astfel că potenţialul de dezvoltare este unul imens, astfel că românii pot apela atât la comerţul modern, cât şi la retailul tradiţional pentru a achiziţiona produse din ciocolată. În momentul de faţă, atenţia este focalizată pe formatele mai mici, deoarece magazinele de proximitate sunt în număr destul de mare (aproximativ 70.000) şi sunt ideale pentru un produs de impuls, spre deosebire de magazinele de format mare care vor cunoaşte o saturaţie, ca urmare a epuizărilor locaţiilor pentru acest format de magazine.

Clienţi

Adevăratul patron este clientul, acesta fiind singurul care poate concedia atât produsul, cât şi pe directorul firmei, dacă acesta decide să îşi direcţioneze resursele financiare către un alt produs. De aceea, pentru o afacere de succes, cel mai important lucru este o relaţie continuă cu clientul, astfel că atenţia trebuie să fie focalizată pe ceea ce doresc clienţii să cumpere, nu pe ceea ce firma vrea să vândă.

Clienţii Rom sunt persoane active, care achiziţionează produsul din impuls, fie pentru un plus de energie, fie pentru a trece mai uşor peste senzaţia de foame din stomac sau pur şi simplu pentru că doresc ceva dulce.

De asemenea, clienţii doresc tot timpul ceva nou, astfel că inovarea este un punct forte pentru a ajunge în „vârful muntelui”, iar pe o piaţa cu potenţial cum este cea a ciocolatei, lupta pentru supremaţie va fi una acerbă, fiecare firmă dorind să atragă şi să fidelizeze cât mai mulţi clienţi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Produs. Rom - Napolitana.doc