Studierea Mediului de Marketing - Petrom

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5564
Mărime: 280.63KB (arhivat)
Publicat de: Sorina Moga
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Claudia Pop
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

Cuprins

  1. Capitolul I : Notiuni teoretice despre marketing
  2. 1.1. Conceptul de marketing
  3. Capitolul II : Prezentarea companiei “ Petrom “
  4. 2.1. Istoric
  5. 2.2. Organizare
  6. 2.3. Produse si servicii
  7. Capitolul III : Piata companiei “ Petrom “
  8. Capitolul IV : Mixul de marketing al firmei “ Petrom “
  9. 4.1. Metoda BCG
  10. 4.2. Politica de produs
  11. 4.3. Politica de pret
  12. 4.4. Politica de distributie
  13. 4.5. Politica de promovare
  14. Concluzie
  15. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul I: Notiuni teoretice despre marketing

Confruntarea cu o crestere continua a complexitatii si exigentei pietei a determinat intreprinderile sa se adapteze regulilor de joc ale economiei de piata, sa gaseasca noi modalitati de implicare in mecanismul pietei, sa profite din plin de oportunitatile pe care le ofera piata si sa evite riscurile sau cel putin sa le situeze in cadrul unor cote acceptabile.

O asemenea modalitate de actiune care se afirma tot mai mult ca o noua viziune de piata, ca un autentic instrument in pregatire agentilor economici pentru confruntarea cu mecanismul liber al pietei o constituie - marketingul.

In privinta aparitiei marketingului au existat si exista o serie de controverse. Majoritatea specialistilor considera ca marketingul este un produs al sec. XX, alti autori situeaza aparitia acestuia cu multa vreme inainte, atfel M. Baker sustine ca marketingul este o activitate ce a fost practicata de la primele tranzactii comerciale, mergand pana la ideea ca istoria marketingului poate fi tot atat de lunga ca si istoria omului pe pamant.

Aparitia si promovarea marketingului a fost rezultatul actiunii unor factori ce au inceput sa functioneze intr-o perioada premergatoare sec. XX.

Factorii cei mai semnificativi ce au favorizat aparitia si promovarea marketingului sunt:

- Revolutia industrial;

- Dinamismul economic si social;

- Piata producatorului;

- Piata cumparatorului;

- Criza energetica si de materii prime din anii ’70 – ’80 ai sec. XX.

1.1. Conceptul de marketing.

Termenul de marketing este de origine anglo-saxona si deriva din vb: to market, a carui semnificatie este aceea de a desfasura tranzactii de piata respective de a cumpara si de a vinde.

Etimologic marketingul defineste actul sau procesul schimbarilor in spatial pietei. In literature de specialitate exista numeroase definitii diferentiate in raport de sfera de cuprindere si de unghiul din care a fost perceput pe parcursul evolutiei sale.

Asociatia Americana de Marketing spunea ca marketingul vizeaza realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul de bunuri si servicii de la producator la consummator sau utilizator.

Un alt specialist american W. J. Staton, considera ca marketingul este un intreg sistem de activitati economice referitoare la propagarea, stabilirea preturilor, promovarea si distribuirea produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si de perspective.

Un alt autor, Kotler, considerat de multi specialist – parintele marketingului modern, considera ca marketingul reprezinta activitatea umana indreptata in directia navoilor si dorintelor prin intermediul procesului schimbului. Acelasi autor precizeaza ca activitatea umana specifica marketingului are loc in legatura cu pietele.

Tot Kotler a spus ca marketingul are tot atatea definitii cate carti s-au scris.

In ultima instant Kotler spune ca marketingul reprezinta: “ cainele de paza al clientului”.

M. Baker considera ca marketingul reprezinta atat o orientare manageriala cat si o functie economica, afirmand ca marketingul real se defineste pornind de la consumator avand o viziune de perspectiva pe termen lung, fiind necesara utilizarea deplina a tuturor resurselor intreprinderii si implicand preocupari pentru inovatie.

Opinia exprimata inca din anii ’60 era ca marketingul semnifica o lupta, fiind in esenta o modalitate de a actiona pentru a iesi castigator. Prin analogie militara, intreprinzatorul, in optica marketingului modern are drept camp de batalie piata, ca obiectiv – cucerirea consumatorilor, iar inamicii sunt concurentii. Astfel, marketingul apare ca fiind “ stiinta luptei “ pentru reusita in afaceri.

Indiferent de modul de abordare, marketingul trebuie privit ca un proces sau ca o actiune practica; conceptual de marketing semnificand un mod de gandire, o atitudine sau o filosofie.

In prezent prin termenul unic marketing se intelege deopotriva, un punct de gandire si un mod de actiune, fiind un produs al activitatii practice si al realitatilor economice.

Si in Romania intelesurile date conceptului de marketing sunt multiple. De exemplu, profesorul Nicolae Al. Pop considera ca marketingul reprezinta o noua optica economica, o activitate practica, concreta a intreprinderii si o functie a acesteia. Marketingul este o functie a intreprinderii ce dobandeste un continut concret, distinct de celelalte functii ale acesteia ( cercetare-dezvoltare, productie comerciala, financiar-contabila, de personal ) doar in firmele puternice in care optica de marketing se localizeaza intr-un compartiment ( birou, serviciu, directive, department ) distinct in organigrama firmei.

Concluzionand, putem afirma ca functia manageriala a marketingului este o functie integratoare care are menirea da e corela nevoile clientilor actuali sau potentiali cu scopurile firmelor, prin intermediul schimburilor. Managementul marketingului este “ … analiza, planificarea, implementarea si controlul programelor distincte sa creeze, sa stabileasca si sa mentina schimburile profitabile cu cumparatorii tinta in scopul atingerii obiectivelor organizatiei “ ( Kotler si Amstrong, 1994).

Preview document

Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 1
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 2
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 3
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 4
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 5
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 6
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 7
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 8
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 9
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 10
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 11
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 12
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 13
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 14
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 15
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 16
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 17
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 18
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 19
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 20
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 21
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 22
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 23
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 24
Studierea Mediului de Marketing - Petrom - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Studierea Mediului de Marketing - Petrom.docx

Alții au mai descărcat și

Falsificarea Parfumurilor

CAP 1. PARFUMURILE 1.1. Istoricul parfumurilor Cuvântul parfum se pare că provine din latină - "per fumum", însemnând "prin fum", cu referire la...

Plan de Marketing Petrom

CAPITOLUL I : SUMAR MANAGERIAL Motivatia proiectului o reprezinta influentarea comportamentului consumatorilor in vederea cresterii...

Publicitatea - Componentă a Politicii de Promovare

CAPITOLUL I Publicitatea – componentă a politicii de promovare 1.1. Considerente generale 1.1.1. Istoria publicităţii Publicitatea ,variabilă...

Internaționalizarea brandului Dacia pe piața din Ungaria - marketing internațional

Internationalizarea brandului Dacia pe piata din Ungaria In contextul unei economii in plin trend ascendent, industria de automobile din Romania...

Falsificarea Produselor Cosmetice

Capitolul 1 Motivaţia temei alese şi obiectivele propuse Am ales să vorbim despre tema „Falsificarea produselor cosmetice”, deoarece este o...

Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL

1. Descrierea generală a activităţii Petrom S.A. este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și...

Piața cosmeticelor

Cap 1. Cosmeticele Scurt istoric al cosmeticelor Arheologii au gasit evidente ale existentei produselor cosmetice in Egipt datand mult mai...

Strategii de Marketing Petrom

PARTEA I PREZENTAREA FIRMEI Ȋn analiza realizată am ales să observăm modul de implementare a strategiilor şi de desfăşurare a activităţii...

Ai nevoie de altceva?