Studierea Procesului de Segmentare a Pietii

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Studierea Procesului de Segmentare a Pietii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Siscan Ecaterina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

Introducere.
Capitolul I Aspecte teoretice privind segmentarea pietei.
1.1. Esenta si rolul segmentarii în activitatea firmei.
1.2. Continutul procesului de segmentare a pietei.
1.2.1. Identificarea criteriilor de segmentare.
1.2.2. Evaluarea si alegerea segmentelor-tinta de piata .
1.2.3. Pozitionarea produsului pe piata.
Capitolul II Metode de segmentare a pietei.
2.1. Procedeele de segmentare a pietei.
2.2. Tehnici de segmentare a pietei.
Capitolul III Segmentarea pietei produsulor companiei Oriflame.
Concluzie.
Bibliografie.

Extras din document

Introducere

Firmele din ziua de astazi îsi dau seama ca nu pot sa-i atraga pe toti cumparatorii de pe piata  sau, în orice caz, nu pe toti cumparatorii în acelasi fel. Cumparatorii sunt prea numerosi si cu cerinte prea diverse în materie de cumparare. Companiile însele se deosebesc mult între ele din punctul de vedere al capacitatii de a servi segmente diferite ale pietei. Mai degraba decît sa încerce sa concureze pe o piata, uneori împotriva unor concurenti superiori, fiecare firma trebuie sa identifice segmentele de piata pe care le poate servi în mod eficace.

Aceasta lucrare, structurata în trei capitole, cuprinde atît aspecte teoretice, cît si practice cu privire la segmentarea pietei unui produs.

Primul capitole evidentiaza esenta si rolul segmentarii, continutul procedurii de segmentare a pietei. Procedura de segmentare a pietei cuprinde trei etape principale: segmentarea pietei (identificarea si caracterizarea grupurilor distincte de cumparatori care au nevoi si preferinte diferite); vizarea pietei (alegerea unuia sau mai multor segmente de piata pe care sa se intre); pozitionarea pe piata a unui produs (stabilirea si comunicarea avantajelor distinctive esentiaie ale ofertei de marketing).

În al doilea capitol se descriu metodele de segmentare a pietei, si anume procedeele de segmentare a pietei (segmentarea propriu-zisa si metoda tipologiei) si tehnicele de segmentare a pietei ( metoda dihotomica, metoda matriciala, matoda Belson, testul l2).

În al treilea capitol se analizeaza care sunt produsele oferite de compania de produse cosmetice Oriflame si cum s-a efectuat segmentarea pietii produselor.

1.1. Esenta si rolul segmentarii în activitatea întreprinderii

Practica activitatii pe piata arata ca în mare masura aceasta este formata dintr-o diversitate de consumatori cu obiceiuri si gusturi diferite, fapt ce necesita o evidenta maximala a particularitatilor unor sectoare. Determinarea pietii de scop este una din problemele-cheie ale marketingului. Firma considera ca marfurile ei nu pot fi pe placul tuturor cumparatorilor, care sînt foarte multi, traiesc în locuri diferite si au necesitati diferite. Unele firme îsi concentreaza atentia asupra deservirii anumitor parti sau segmente ale pietii. Fiecare întreprindere trebuie sa descopere cele mai favorabile segmente ale pietii, pe care le poate deservi eficient.

Exista doua modalitati extreme de abordare a pietii, care nu sunt aplicabile decât în cazuri destul de rare: marketingul de masa si marketingul individualizat. între aceste doua abordari extreme se situeaza a treia, si anume: marketingul segmentat.

a) Marketingul de masa se caracterizat prin aceea ca întreprinderea esteangajata într-o productie de masa, având ca destinatie o piata de masa,considerata omogena, exagerându-se importanta economiei la scara (bazata pestandardizarea productiei si comercializarii marfurilor).

b) Marketingul produsului individualizat constituie etapa în care întreprinderea este preocupata de aducerea pe piata a unor produse care se disting unele de altele prin caracteristicile pe care le poseda, acordându-se mare importanta faptului ca, având gusturi diferite, care se schimba în timp, cumparatorilor trebuie sa li se puna la dispozitie produsele care corespund cât mai bine acestora, mergându-se pâna la micropiete sau pâna la clientul individual chiar. Acest gen de marketing este practicat de întreprinderile care au un numar mic de clienti potentiali, carora le pun la dispozitie produse de valoare mare.

c) Marketingul segmentat (tinta) reprezinta actuala optica a întreprinderilor, care sunt preocupate de cunoasterea anumitor segmente ale pietei de punerea la dispozitia clientelei a produselor adaptate într-un mod specific fiecarui grup distinct în parte. Acest tip de marketing cuprinde urmatoarele etape:

Fisiere in arhiva (1):

  • Studierea Procesului de Segmentare a Pietii.doc

Alte informatii

Acest proiect a fost prezentat la facultatea Business si Administrarea Afacerilor, specialitatea Marketing.