Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4097
Mărime: 454.41KB (arhivat)
Publicat de: Adonis Chiș
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maican Catalin

Cuprins

  1. 1. Ideea de la care s-a pornit. 1
  2. 1.1. Istorie companie. 1
  3. 1.2. Produse comercializate. 2
  4. 1.3. Tipuri de licitatii. 3
  5. 1.4. Utilizarea aplicatiilor eBay mobile. 4
  6. 1.5. Metode de plată. 5
  7. 1.6. Cea mai scumpă achizitie eBay. 5
  8. 1.7. Feedback-ul si prevenirea fraudelor. 5
  9. 2. Promovarea acestei idei inovative în România. 6
  10. 3. Implementarea acestei idei inovative în România. 7
  11. 4. Concluzii. 8
  12. Bibliografie

Extras din proiect

1. Ideea de la care s-a pornit

1.1. Istorie companie

EBAY Inc. este o companie americană de comerţ online care detine site-ul www.ebay.com, un website de licitatii online pentru diverse produse si servicii, care la ora actuală este cea mai mare firmă din lume axată pe licitaţii online. În plus, fată de website-ul din SUA, eBay e deschis si în alte 30 de tări precum Anglia, Italia, Germania, Austria, Elvetia etc, iar eBay Inc mai detine PayPal, StubHub, Kijiji si Skype.

Website-ul a fost creat în 1995 de către antreprenorul Pierre Omidyar în orasul San Jose din California (SUA) ca parte a site-ului personal si care includea, printre alte lucruri si propriul tribut „umoristic” pentru virusul Ebola . În ultimii 15 ani, eBay a devenit una dintre cele mai mari companii din America, în mod constant în clasament Fortune 500, şi este unul dintre brandurile cele mai recunoscute în întreaga lume.

Ideea care a stat la baza creeării acestui site a fost conceperea unei piete unice globale unde cumpărătorii si vânzătorii să poată interactiona în mod direct, fără intermediari. De asemenea, initiatorul acestui site, programatorul Pierre Omidyar, a dorit prin acest site să înlăture barierele geografice si să ofere cumpărătorilor posibilitatea de a fi mult mai informat în privinta achizitiilor.

Denumirea initială a site-ului a fost AuctionWeb, decizia de a o schimba venind în urma faptului că majoritatea clientilor făceau referire la site ca la "eBay", iar mass-media a folosit de asemenea tot această denumire.

Actuala schimbare de nume a avut loc în septembrie 1997 şi a implicat o migrare a utilizatorilor existenti la o platforma complet nouă, cu un site cu mai multă grafică şi pagină de start. Acesta a introdus, de asemenea, lumea în cadrul logo-ului colorat eBay ce îl stim astăzi.

De unde provine practic denumirea de eBay? Cu mult înainte de existenta AuctionWeb, Omidyar a mers la Sacramento pentru a înregistra domeniul echobay.com pentru afacerea sa denumită Echo Bay Inc, dar a fost rezervată de altă persoană. El a venit în schimb cu denumirea de "eBay" si a înregistrat asadar ceea ce azi accesăm: www.ebay.com.

Logo-ul companiei era foarte sinistru, considerat chiar oribil de unii dintre fondatorii executivi. Însă în 1997 compania a angajat CKS Group, o agentie de publicitate deţinută de Bill Cleary, Kvamme Mark, şi Suiter Tom (toti 3 au lucrat anterior la Apple Computers), pentru a reconstrui identitatea lor corporativă, inclusiv imagini vizuale, tipografie, site-ul şi recomandări cu privire la publicitate.

Inspirat de imagini vizuale din spatele Eastman Kodak şi Apple, printre alte mărci, Cleary si echipa sa au creat un logo care să apeleze la mase. Rezultatul final a fost logo-ul multicolor scris eBay în care se suprapun literele. Logo-ul a fost ales din 5 desene şi a avut o personalitate "prietenoasă, deschisă şi accesibilă" pe care echipa eBay a cautat-o.

Initial s-a dorit ca această piată virtuală să existe între persoanele fizice (respectiv „Consumer-to-Consumer”), dar pe parcursul anilor s-a dezvoltat, în prezent practicându-se toate formele existente precum: „Business-to-Business”, „Business-to-Consumer” si „Consumer-to-Business”.

Pentru a testa ideea sa, Pierre Omidyar a făcut un experiment. Astfel, el a adăugat pe site-ul său un laser stricat pe care dorea să-l arunce, însă în cele din urmă un colectionar l-a achizitionat pentru 14,83 dolari. Printre alte elemente vândute la doar o săptămână după, Omidyar a lansat pe eBay lenjeria de corp cu autograf a lui Marky Mark pentru 400 de dolari, o cutie de metal pentru prânz pentru 22 dolari si o Toyota Tercel pentru 3200 de dolari.

Preview document

Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 1
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 2
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 3
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 4
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 5
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 6
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 7
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 8
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 9
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 10
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 11
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 12
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 13
Studiu de caz - 10 lucruri pe care nu le știi despre Ebay - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - 10 Lucruri pe Care Nu le Stii Despre Ebay.doc
  • Studiu de Caz - 10 Lucruri pe Care Nu le Stii Despre Ebay.ppt

Alții au mai descărcat și

Servirea Clienților

1. Introducere Servirea clienților reprezintă procesul de oferire a unor beneficii semnificative în privința valorii adăugate, lanțului de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Licitații electronice

Introducere Dezvoltarea simultană a telecomunicațiilor și utilizării calculatoarelor a făcut posibilă creșterea explozivă a Internet-ului și...

Ai nevoie de altceva?