Studiu de Fezabilitate

Imagine preview
(9/10 din 9 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu de Fezabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Constantin Sasu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

I. Afacerea .. 3
I.1. Istoricul firmei si activitatea sa .. 3
I.2. Afacerea propusã .. 3
II. Descrierea detaliatã a produselor/seviciilor .. 4
II.1. Stadiul de elaborare .. 4
II.2. Puncte tari si slabe .. 5
III. Evaluarea preliminarã a pietei .. 5
III.1. Mãrimea si tendintele pietei .. 5
III.2. Evaluare concurentei .. 6
IV. Evaluarea procesului de productie .. 6
IV.1. Specificatii de productie .. 6
IV.2. Cantitati de materiale necesare .. 7
IV.3. Echipamente necesare .. 7
IV.4. Spatii, utilitãti .. 7
IV.5. Regimul de lucru .. 7
V. Evaluarea factorului uman .. 7
V.1. Fondatorii firmei pregãtirea si experienta lor .. 7
V.2. Situatia principalelor calificãri necesare .. 8
V.3. Cerintele manageriale necesare si responsabilitãtile managerilor .. 8
V.4. Relatiile organizationale .. 9
VI. Evaluarea finanaciarã .. 9
VI.1. Estimarea marimii fondurilor necesare .. 9
VII. Riscuri si probleme majore .. 11
Bibliografie .. 12

Extras din document

IV. EVALUAREA PROCESULUI DE PRODUCTIE

IV.1.Specificatii de productie

Ciclul de productie consta în urmatoarele etape:

- achizitionare grâu,

- macinare,

- maturare (stocare 4-5 zile),

- desfacere faina.

IV.2.Cantitãti de materiale necesare

Stocul de grâu necesar pentru asigurarea ritmicitatii productiei va trebui sa acopere capacitatea de macinare pentru 10 zile , adica 17,5 t. În mod corespunzator vor fi dimensionate depozitele de grâu si capitalul necesar pentru achizitii. Dupa acumularea uni stoc de faina realizat în 4-5 zile (necesare pentru „maturarea” fainii), livrarea catre beneficiari se va face zilnic.

În regim de servicii, macinarea grâului adus de clienti si livrarea fainii se vor face pe loc, fara perioade de asteptare.

IV.3.Echipamente necesare

Din studiile efectuate, am ajuns la concluzia ca moara cea mai potrivita este o moara cu trei valturi, cu capacitate de prelucrare de 400 kg/ora, asigurând un procent de extractie de 70-80% , care functioneaza la o putere de 22 kW. Pretul estimativ solicitat de producator, inclusiv instalarea si punerea în functiune este de 175 mil de lei. Acest utilaj a fost ales dupa compararea a trei oferte similare.

IV.4.Spatii,utilitãti

Patronul detine un teren corespunzator si o cladire care dupa renovare poate fi folosita pentru amplasarea utilajului si amenajarea depozitelor.

Terenul necesita amenajari si împrejmuire. Intentionam sa construim un spatiu de parcare suficient de larg pentru facilitarea accesului camioanelor si carutelor pâna în apropierea morii si un drum de acces la soseaua nationala care trece prin comuna, la distanta de 150 m. De asemenea, va fi necesara bransarea morii la sistemul de apa, canalizare si la linia electrica de curent trifazic, toate existente în comuna.

Pentru estimarea costurilor aferente acestor amenajari am contactat o firma particulara de specialitate. Devizul estimativ pentru aceste lucrari se ridica la 25 mil lei.

IV.5.Regimul de lucru

În estimatiile din prezentul plan de afaceri am pornit de la premisa ca se va lucra într-un schimb de 8 ore, timp de 6 zile pe saptamâna.

V. EVALUAREA FACTORULUI UMAN

V.1.Fondatorii firmei, pregãtirea si experienta lor

Moara va fi condusa de patronul acesteia, de un contabil si de un administrator .

Managerul va coordona întreaga activitate, va angaja si controla personalul, se va ocupa direct de problemele de productie, precum si de contractare pentru aprovizionare si desfacere.

Mentionam ca managerul are o experienta de conducere de 15 de ani într-o întreprindere industriala si de asemenea are experienta ca tehnician specialist în morarit si industrie alimentara.

Contabilul care va tine evidentele financiare si contabile ale firmei, are o vasta experienta în domeniu lucrând anterior ca sef-contabil la o societate cu profil asemanator, în prezent fiind si contabilul magazinului.

Administratorul va supraveghea activitatea de achizitie si desfacere. Pentru aceasta functie am si contactat o persoana din comuna care are o experienta destul de îndelungata de magazioner gestionar, în prezent este somer.

V.2.Situatia principalelor calificãri necesare

Moara va fi deservita de 4 angajati, dupa cum urmeaza:

- 1 electromecanic,

- 1 morar,

- 2 muncitori necalificati (pentru însacuire si încarcare).

Personalul va fi selectat dintre locuitorii comunei, instruit si testat la locul de munca. Cu fiecare va fi încheiat un contract de munca separat.

Pentru postul de morar, pe care îl consideram pozitie cheie pentru asigurarea calitatii prestatiei si a productiei, am contactat deja o persoana calificata si cu experienta în domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Fezabilitate.doc

Alte informatii

Proiectul este un studiu de caz, afacerea propusa fiind o moara de cereale, lucrarea este f bine structurata si atinge toate punctele obligatorii pentru a demonstra fezabilitatea planului de afaceri. Documentul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, Iasi.