Studiu de piață - ciocolată

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9976
Mărime: 271.53KB (arhivat)
Publicat de: Gina Sandor
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Scurta prezentare a produsului

Fie ca este considerata un tabiet, o placere, un substitut pentru cafea sau, pur si simplu,un aliment hranitor, ciocolata este un produs prezent aproape pe tot globul, cu o traditie bogata si numeroase sortimente.

Abia in 1830 s-a produs trecerea de la bautura la materie solida, de catre un maestru ciocolatier din Marea Britanie. Si mai tarziu, ciocolata nerafinata a dobandit, prin prelucrare, consistenta fina cu care suntem obisnuiti astazi.

De atunci si pana la sutele de retete de ciocolata existente astazi n-a fost nevoie decat de un exercitiu de imaginatie.

Este ciocolata sanatoasa? Cu siguranta... Contine substante hranitoare si vitamine, cum ar fi zincul, fierul, magneziul. Mai mult, in ciocolata se gasesc antioxidanati asemanatori celor din vinul rosu, care previn atacul de cord. Ceea ce nu este sanatos in ciocolata este zaharul, care poate produce carii sau alte probleme de sanatate, in cazul unui consum exagerat. De asemenea, specialistii nu recomanda consumul de ciocolata la caini, datorita teobrominei aflata in aceasta, care le poate da indigestii sau chiar ii poate otravi, daca este administrata in cantitati mari (100 - 150 mg/kg; ciocolata cu lapte contine cam 44 mg de teobromina la 28 g, cea semidulce 150 mg/28 g, cea amara 390 mg/28 g).

Nu ciocolata este cauza durerilor de cap, spun specialistii, ci stresul, foamea, schimbarile hormonale, somnul insuficient. Iata ce au mai descoperit cercetatorii: ciocolata nu creeaza dependenta datorita compozitiei sale. Cele mai multe persoane simt nevoia sa o manance datorita senzatiei placute cand aceasta se topeste in gura. In plus, ciocolata contine phenylephylamine - acelasi hormon care este pus in actiune cand te indragostesti. Aceasta este si o explicatie pentru faptul ca multa vreme s-a crezut ca ciocolata este un aphrodisiac.

Prea multă cofeina? 60 de grame de ciocolată contin cofeina cat o cana de cafea decofeinizata, spun tot specialistii.

Evolutia ciocolatei

Evolutia ciocolatei de la praful de cacao pana la tableta care contine lapte si zahar s-a produs pe parcursul catorva sute de ani:

1000. Boabe si cifre: La inceput boabele de cacao erau folosite ca forma de plata.

1200. Razboiul ciocolatei: Subjugand poparele Maya si Chimimeken, Aztecii isi impun suprematia in Mexic. Datele inregistrate in aceasta perioada includ detalii ale livrarilor de cacao, impuse ca taxa triburilor cucerite.

1502. Columb si boabele de cacao: In al patrulea voiaj al sau in America, Columb ancoreaza pe 30 Iulie 1502 in Nicaragua si este primul european care descopera boabele de cacao. Acestea erau folosite de bastinasi ca moneda sau in prepararea unor bauturi delicioase. .

1528. Ciocolata in Europa: In 1528 Hernando Cortez (care a cucerit Mexic in 1519) aduce in Europa primele boabe de cacao si instrumentele necesare prepararii ciocolatei.

1609. Prima carte despre ciocolata: `LIbro en el cual se trada del chocolate`s` este titlul unei carti care apare in Mexic in 1609. Este prima carte dedicata exclusiv subiectului ciocolata.

1615. Un obicei: Printesa Spaniei, Anna de Austria, se marita cu Louis XIII si introduce la curtea franceza printre alte obiceiuri spaniole cel de a bea ciocolata.

1657. Un francez in Londra: Primul magazin de ciocolata din Londra este deschis de un francez

1671. Un accident fericit: Se intampla ca un ajutor de bucatarie cam stangaci scapa un bol plin cu migdale pe podea. Seful, nervos, incearca sa il traga de urechi, iar acesta scapa si o lingura cu zahar fierbinte peste migdale. Ducele de Plesslis-Parslin, un renumit gurmand isi astepta desertul. In disperare de cauza, seful il serveste pe maresal cu desertul format din amestecul de migdale si zahar ars. Maresalul este deosebit de incantat si da numele acestui desert. Nu insa intreg ci, simplu `Praslin'. Din acel moment acest `dulce` a avut numeroase schimbari, incluzand si dezvoltarea moderna a termenului de `praline`.

1704. Taxele pe ciocolata: Catre sfarsitul secolului al 17-lea, ciocolata isi face aparitia in Germania. Politica de restrictionare a produselor straine il conduce pe Frederick I de Prusia sa impuna taxe pe ciocolata in 1704. Oricine isi permitea un asemenea lux trebuia sa plateaca doi taleri pentru un permis special

1720. Primii fabricanti de ciocolata: Cafenelele din Florenta si Venetia ofera clientilor o ciocolata a carei reputatie ajunge departe de granitele tarii. Fabricantii italieni de ciocolata, bine pregatiti in arta ciocolateriei, sunt bine vazuti in Franta, Germania si Elvetia.

1780. Prima fabrica: Prima masina de produs ciocolata este pusa in functiune in Barcelona in 1780.

1810. Cel mai mare producator: In 1810 Venezuela era cea mai mare tara producatoare de cacao. Jumatate din productia mondiala provenea din aceasta tara, in timp ce o treime din productie este consumata de spanioli.

1819. Pionierii ciocolatei: Prima fabrica elvetiana de ciocolata este construita intr-o fosta moara, langa Vevey. Fondatorul, Francois-Louis Cailler, invata secretul comertului cu ciocolata in Italia.

1875. Ciocolata cu lapte: Dupa 8 ani de experimente, elvetianul Daniel Peter lanseaza pe piata prima ciocolata cu lapte in 1875.

Varietati principale

O data cu trecerea timpului, prin combinarea prafului de cacao, a laptelui si a zaharului cu ingrediente din ce in ce mai “exotice” (menta, portocala, diferite tipuri de alcool, iaurt, etc.) a rezultat o multitudine de sortimente, cu toate acestea multi consumatori raman fideli formelor de prezentare initiala a ciocolatei, cum ar fii: ciocolata alba, ciocolata cu lapte, ciocolata amaruie, ciocolata extra amaruie.

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb. Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutului redus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacao si unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata amaruie este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacao si fara sau maxim 10% coninut de lapte.

Ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cat este mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii confera un gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata de iubitorii de ciocolata.

Preview document

Studiu de piață - ciocolată - Pagina 1
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 2
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 3
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 4
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 5
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 6
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 7
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 8
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 9
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 10
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 11
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 12
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 13
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 14
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 15
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 16
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 17
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 18
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 19
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 20
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 21
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 22
Studiu de piață - ciocolată - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Piata - Ciocolata.doc

Alții au mai descărcat și

Milka

Rezumat introductiv Milka un brand de prestigiu al Kraft Foods International, situandu-se in segmentul premium al pietei ciocalatei din Romania...

Proiect - comportamentul consumatorului - ciocolată

Ciocolata în trecut Ce spun legendele? Conform unei legende aztece, zeul Quetzalcoatl a oferit arborele de cacao umanitatii. Acesta era zeul...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing Milka vs Primola

PARTEA I Elemente definitorii ale pietei produselor din ciocolata 1. Caracterizare generala 1.1. Capacitatea pietei Piata ciocolatei este...

Strategia de comunicație comercială a campaniei - Cu Milka mergi la schi în Alpi

INTRODUCERE Comunicaţia comercială este unul dintre domeniile cele mai dinamice din societatea contemporană, dobândind un rol deosebit de...

Studiu de piață privind consumul ciocolatei - studiu de caz - Ciocolata Milka

1.Ce este CIOCOLATA 1.1. Scurt istoric Ciocolata nu este doar un dulce delicios, preferat de milioane de copii si adulti. Inainte ca frumoasele...

Noțiuni Privind Conceptul de Produs și Serviciu

INTRODUCERE 3 MOTIVAREA ALEGERII TEMEI 3 CAPITOLUL I 4 NOȚIUNI PRIVIND CONCEPTUL DE PRODUS ȘI SERVICIU 4 1.1 Conceptul de produs 4 INTRODUCERE...

Analiza distribuție Nestle

Cap.1 Caracterizarea firmei 1.1 Date de identificare - Numele firmei: Nestlé România - Forma juridica: societate pe acţiuni - Sediul...

Cercetarea Pieței Tabletelor de Ciocolată

Capitolul 1 – Scop, obiective, ipoteze şi variabile Descrierea generală a pieţei ciocolatei Ciocolata - categorie în care intră tabletele,...

Piața ciocolatei în România - studiu de caz Kraft

Cercetarea prealabila a consumului de ciocolata Studiul a fost realizat de catre compania Daedalus Consulting in luna aprilie 2005, pe un esantion...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru două mărci din aceeași categorie - Poiana și Kandia

Partea I: Elemente definitorii ale pietei produsului tablete de ciocolata 1.Caracterizare generala 1.1.Capaitatea pietei Conform studiilor...

Ai nevoie de altceva?