Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 28581
Mărime: 222.63KB (arhivat)
Publicat de: Noris Panait
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Introducere.5
  2. Capitolul I. Locul şi rolul turismului în economia românească.6
  3. 1.1 Turismul – aspecte conceptuale.6
  4. 1.2 Particularităţile turismului.10
  5. 1.3 Funcţiile caracteristice ale turismului.10
  6. 1.4 Date privind turismul internaţional.12
  7. 1.5 Turismul în economia naţională.16
  8. Capitolul II. Piaţa turistică.18
  9. 2.1 Concepte şi definiţii.18
  10. 2.2 Indicatorii de evaluare a pieţei turistice.21
  11. 2.2.1 Capacitatea pieţei turistice.21
  12. 2.2.2 Potenţialul pieţei turistice.21
  13. 2.2.3 Volumul pieţei produsului turistic.21
  14. 2.2.4 Cota de piaţă.22
  15. 2.3 Cererea turistică.22
  16. 2.3.1 Particularităţi ale cererii turistice.23
  17. 2.3.2 Circulaţia turistică în România.23
  18. 2.4 Oferta turistică – Produsul turistic românec.25
  19. 2.4.1 Semnificaţia şi particularităţile ofertei turistice.25
  20. 2.4.2 Produsul turistic românesc pe forme de turism.27
  21. Capitolul III. Modele de formare a atitudinilor.32
  22. 3.1 Conceptul de atitudine.32
  23. 3.2 Funcţiile atitudinii.34
  24. 3.3 Modele de formare a atitudinii.35
  25. 3.4 Motivaţia şi atitudinea în turism.38
  26. Capitolul IV. Atitudinea consumatorilor faţă de produsul turistic din România.43
  27. 4.1 Metodologia cercetării.43
  28. 4.2 Informaţiile necesare.45
  29. 4.3 Eşantionul cercetării.47
  30. 4.4.Chestionarul anchetei.48
  31. 4.5. Analiza datelor obţinute.52
  32. 4.6. Raportul cercetării – concluzii.65
  33. Bibliografie.70
  34. Anexe

Extras din proiect

INTRODUCERE

Existenţa fiecărui individ, dar şi a societăţii în ansamblul ei, n-ar fi posibilă în afara consumului, fiecare dintre noi având calitatea de consumator. Deasemenea orice persoană simte nevoia de a ieşi din mediul în care trăieşte zi de zi, de a se reface fizic şi psihic după o zi, o lună sau un an de muncă sau pur şi simplu vrea să cunoască noi locuri şi noi oameni. Acea persoană devine un consumator de servicii turistce în momentul în care ia hotărârea şi pleacă într-o excursie, chiar de numai câteva zile, sau să-şi petreacă un concediu.

De când a plecat şi până în momentul în care s-a întors turistul are pretenţia ca să fie tratat foarte bine, să simtă că cineva are grijă de el, să uite că va trebui să se întoarcă în mediul cotidian şi stările de oboseală şi stres pricinuite de acesta. El, turistul, devine foarte pretenţios prin simplu fapt că plăteşte acel concediu şi vrea să obţină maximum de satisfacţie. De aceea, tema de faţă urmăreşte un subiect foarte important şi anume percepţia pe care o are românul faţă de turismul românesc şi atitudinile pe care le manifestă faţă de acesta. Ideea care stă la baza problemei de cercetare este dacă şi în ce măsură românul mai este tentat să-şi organizeze şi să-şi petreacă un concediu în România.

Tocmai în speranţa că voi găsi răspunsul la această problemă am efectuat un studiu pilot pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia din Timişoara. Principalele obiectice urmărite aici au fost legate de modul de formare a opiniei consumatorul român, importanţa pe care o acordă timpului liber şi călătoriei, modul de organizare şi frecvenţa petrecerii unui concediu, aprecierea calităţii serviciilor de care a beneficiat în ultimul concediu petrecut în România şi cum apreciază evoluţia turismului după 1989.

Prima parte a lucrării am dedicat-o delimtării noţiunilor folosite în acest domeniu. Astfel, în primul capitol am explicat conceptul de turism, începuturile turismului cu formele, fucţiile şi particularităţile sale. Apoi am prezentat câteva date despre turismul la nivel mondial, tendinţele de dezvoltare şi în ultima parte am vorbit despre importanţa pe care o are turismul în cadrul economiei naţionale.

Următorul capitol l-am dedicat prezentării pieţei turistice, a caracteristicilor cererii şi ofertei turistice, ofertă care constituie de fapt produsul turistic. Aici am dezvoltat produsul turistic pe principalele forme de turism.

Întrucât atitudinile reprezintă un important factor de influenţare a comportamentului de cumpărare am considerat că este necesară o aprofundare a modului de formare şi a funcţiilor atitudinii. În ultima parte a capitolului trei am vorbit despre motivaţie şi atitudine în turism.

În ultmul capitol, partea practică, am realizat studiul referitor la atitudinile consumatorilor români faţă de produsul turistic din România. Finalul lucrării şi totodată a părţii practice, este dat de întocmirea raportului de cercetare, în care am prezentat rezultatele şi concluziile în urma cercetării efectuate.

Capitolul I

LOCUL ŞI ROLUL TURISMULUI ÎN

ECONOMIA ROMÂNEASCĂ

În acest capitol voi dezvolta în prima parte câteva concepte legate de noţiunea de turism, noţiunea de timp liber care stă la baza călătoriei şi relaţia călătorie-turism, particularităţile şi funcţiile turismului. Apoi voi prezenta câteva date privind turismul internaţional, iar în ultima parte importanţa pe care o are turismul în cadrul economiei naţionale.

1.1 . TURISMUL – ASPECTE CONCEPTUALE

Termenul de turism are un conţinut cât se poate de complex, specialiştii atribuindu-i sensuri diferite.

Plecându-se de la originea sa, (de la cuvintele latinesti turnare - a se întoarce şi turnus - mişcare circulară care nu presupune schimbarea rezidenţei), termenul desemnează o călătorie (deplasare circulară a oamenilor ) cu întoarcere în punctul de plecare (de rezidenţa), acesta regăsindu-se (cu acelaşi sens) în majoritatea limbilor de largă circulaţie (în franceză – tourisme, în engleză – tourism, în italiană – tourismo, în germană – tourismus, în rusă – turizm, în română - turism etc.).

Pentru prima dată, termenul de turist a fost folosit în anul 1800 de către Samuel Pegge, în lucrarea sa intitulată “Anecdote ale limbii engleze”, într-o foarte interesantă formulare: “A traveller is now-a-days called Tour-ist”, adică un călător astăzi e numit turist. În Franţa, primul care a folosit cuvântul turist a fost Stendhal în “Memoriile unui turist” din 1838. “Sporting Magazine “ din Anglia a introdus cuvântul ”tourism” în 1811.

Din perspectiva istoriei gândirii economice privind domeniul călătoririi şi recreerii, prima definire a turismului apare în 1876 în “Dicţionarul universal al secolului al XIX-lea”, potrivit căreia turistul este “persoana ce călătoreşte doar pentru plăcerea călătoriei”. După acest început cuvintele “turism” şi “turist” au căpătat o largă acceptare şi folosinţă. Această definiţie nu făcea nici o referire legată de perioada în care se făcea călătoria. O dată cu dezvoltarea turismului în perioada interbelică, nevoia de o definire mai precisă, din perspectiva statistică, a devenit absolut necesară.

Comitetul Experţilor în Statistică al Ligii Naţiunilor recomanda în octombrie 1936 definiţia “turistului străin”. Potrivit acesteia, turistul străin (turistul internaţional) este “orice persoană care vizitează o altă ţară decât cea în care îşi are reşedinţa obişnuită, pentru un timp care depăşeşte 24 ore”. Comitetul Experţilor Statistici au exclus din referirea directă indivizii care sosesc pentru a munci sau pentru a se stabili definitiv, studenţii care urmează anumite şcoli, persoanele cre trec graniţele în mod regulat în drumul lor spre locul de muncă şi călătorii care nu se opresc în drumul printr-o ţară, alta decât cea de destinaţie. Această definiţie a fost amendată de Comisia Economică a Ligii Naţiunilor prin stabilirea cadrului minimal şi maximal temporal al şederii unui turist “turistul este o persoană care se află într-o localitate situată în afara perimetrului unde îşi are reşedinţa pentru o perioadă minimă de 24 ore sau maximă de un an”. Persoanele care depăşesc perioada de un an într-o reşedinţă dintr-o ţară stăină sunt considerate indivizi emigranţi.

Organizaţia Mondială a Turismului acceptă din anul 1950 ca fiind denumiţi turişti şi studenţii aflaţi în străinătate, pentru formare şi specializare profesională şi specificând un nou tip de călător numit “excursionist internaţional”. Un excursionist este “un individ care călătoreşte din plăcere şi care vizitează altă ţară pentru mai puţin de 24 ore.

Preview document

Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 1
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 2
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 3
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 4
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 5
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 6
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 7
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 8
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 9
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 10
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 11
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 12
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 13
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 14
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 15
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 16
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 17
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 18
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 19
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 20
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 21
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 22
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 23
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 24
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 25
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 26
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 27
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 28
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 29
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 30
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 31
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 32
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 33
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 34
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 35
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 36
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 37
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 38
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 39
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 40
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 41
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 42
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 43
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 44
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 45
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 46
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 47
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 48
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 49
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 50
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 51
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 52
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 53
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 54
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 55
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 56
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 57
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 58
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 59
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 60
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 61
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 62
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 63
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 64
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 65
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 66
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 67
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 68
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 69
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 70
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 71
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 72
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 73
Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Fata de Serviciile Turistice din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de Marketing

Capitolul I INSTRUMENTE UTILIZATE IN STRATEGIILE DE MARKETING Obiectivul principal al marketingului in turism consta in promovarea acestei...

Comportamentul și opiniile locuitorilor din Brașov în privința turismului românesc

Introducere Turismul reprezintă prin conţinutul şi rolul său un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale, una din componentele majore ale vieţii...

Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea

Cercetare Primului pas in cercetare ii revine consultarea si examinarea datelor deja existente despre clientul – Primaria Municipiului...

Strategii de Marketing

CAPITOLUL I – COORDONATELE STRATEGIEI DE MARKETING I.1. Caracterizare generala I.1.1. Strategia de marketing: reprezinta functia de legatura...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?