Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 11426
Mărime: 239.95KB (arhivat)
Publicat de: Gherghina Ioniță
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE.2
  2. CAPITOLUL 1
  3. DESCRIEREA HIPERMARKETULUI KAUFLAND
  4. 1.1.Istoric.4
  5. 1.2.Oferta societăţii.5
  6. 1.3.Principalii furnizori.5
  7. 1.4.Clienţii.6
  8. 1.5.Concurenţii.6
  9. 1.6.Analiza strategică a mediului concurenţial pentru hipermarketul Kaufland
  10. 1.6.1.Modelul BCG.7
  11. 1.6.2.Matricea profilului competitiv.8
  12. 1.6.3.Analiza SWOT.9
  13. 1.7.Indicatorii economico-financiari.10
  14. CAPITOLUL 2
  15. STUDIU DE PIAŢĂ
  16. 2.1.Informaţii teoretice şi aplicate.11
  17. 2.1.1.Publicitatea.11
  18. 2.1.2.Promovarea vânzărilor.11
  19. 2.1.3.Relaţii publice.12
  20. 2.1.4.Comunicarea prin eveniment.12
  21. 2.1.5.Utilizarea forţei de vânzare.12
  22. 2.2.Prezentarea cercetării de marketing.13
  23. CONCLUZII.27
  24. BIBLIOGRAFIA.29

Extras din proiect

INTRODUCERE

În această lucrare mi-am propus să evidenţiez importanţa pe care o au tehnicile promoţionale asupra comportamentului de cumpărare al consumatorului. Consider că acest lucru este foarte important datorită diversităţii de oportunităţi pe care clienţii le au la dispoziţie în alegerea locului de unde să-şi achiziţioneze produsele necesare.

În prezent, în Craiova, există 10 reţele de hipermarketuri şi anume: Kaufland, Penny, Real, Billa, Carrefour, Metro, Selgros şi de curând, Auchan, Succes şi Lidl. Având toate aceste opţiuni, consumatorul poate întâmpina dificultăţi în alegerea cea mai avantajoasă a locului de unde să-şi procure produsele dorite. Între toate aceste hipermarketuri nu există prea multe diferenţe, întrucât produsele comercializate sunt în mare măsură aceleaşi (diferenţa fiind făcută prin intermediul mărcilor proprii) şi de aceea, pentru a putea ieşi în evidenţă, se apelează la tehnicile promoţionale care au rolul de a individualiza fiecare hipermarket în parte.

De asemenea necesitatea folosirii tehnicilor promoţionale rezultă şi din existenţa unei perioade de criză economică, când, în concepţia consumatorului, preţul este cel care face cea mai mare diferenţă. Dintre cele 5 tehnici promoţionale existente (publicitatea; promovarea vânzărilor- reducerile temporare de preţuri, primele şi cadourile promoţionale, jocurile şi concursurile promoţionale, încercarea gratuită a produselor, merchandising-ul; relaţiile publice; forţa de vânzare; evenimentele organizate), pentru a întâmpina cât mai bine dorinţele consumatorilor, hipermarketurile tind să pună foarte mare accent pe promovarea vânzărilor.

Acesta este şi cazul hipermarketului Kaufland care, observând comportamentul cosumatorului, acordă o mai mare atenţie reducerilor, cadourilor promoţionale, concursurilor promoţionale, merchandising-ului, pentru a-şi menţine poziţia pe piaţă făcând faţă cu brio concurenţilor existenţi.

Kaufland nu pune prea mare accent pe publicitatea clasică realizată prin mijloacele de comunicare în masă precum televiziunea şi radioul, ci mai degrabă pe publicitatea realizată la locul de vânzare şi publicitatea prin cataloage de produse trimise prin poştă.

Relaţiile publice şi evenimentele organizate sunt evidenţiate prin intermediul site-ului, existând informaţii despre comunicate de presa, o rubrică despre contacte, întrebări frecvente, precum şi anunţuri cu privire la organizarea unor evenimente specificând data, ora şi oraşul în care se va desfaşura(Noaptea albă de cumpărături).

De asemenea se pune mare accent pe forţa de vânzare, care este bine formată şi educată în sensul oferirii unei amabilităţi asteptată de toţi cumpărătorii.

Pentru cercetarea influenţei tehnicilor promoţionale asupra vânzărilor am ales hipermarketul Kaufland, deoarece este locul de unde fac cea mai mare parte a cumpărăturilor şi doresc să aflu dacă părerea mea favorabilă vizavi de acest magazin este împărtăşită şi de ceilalţi cumpărători.

Studiul va fi realizat pe un eşantion de 50 de persoane, aparţinând tuturor categoriilor de vârstă, la locul de amplasare a celor 2 sedii ale hipermarketului Kaufland, precum şi prin expedierea chestionarului de 20 de întrebări în format electronic.

În elaborarea chestionarului se va ţine cont de faptul că acesta trebuie să fie relevant adică trebuie să permită obţinerea informaţiilor necesare pentru a se trage anumite concluzii despre problema cercetată. De asemenea se va ţine cont de conţinutul întrebărilor, de tipurile de întrebări utilizate precum şi de dinamica chestionarului. Întrebările vor face referire la aspecte complementare cu tema cercetată, în acest caz fiind vorba de influenţa tehnicilor promoţionale asupra comportamentelor de cumpărare. În ceea ce priveşte formularea întrebărilor se vor folosi cuvinte simple, uşor de înţeles de toţi subiecţii, se vor evita întrebările care sugerează anumite variante de raspuns şi de asemenea se vor evita întrebările prea lungi. Se vor utiliza toate tipurile de întrebări şi anume: întrebările închise dihotomice şi multihotomice, întrebările deschise dar şi întrebările mixte. În privinţa dinamicii chestionarului se va ţine cont de ordinea de prezentare a întrebărilor. La început vor fi folosite întrebări simple, generale care să-l familiarizeze pe respondent cu subiectul avut în vedere şi anume hipermarketul Kaufland. Imediat după prima întrebare se va folosi o întrebare filtru care are rolul de a selecta categoria de respondenţi care îndeplineşte cerinţele necesare efectuării chestionarului în întregime. Întrebările mai dificile sunt cele care cer detalii şi care surprind probleme complexe şi vor fi plasate în centrul chestionarului. În ceea ce priveşte întrebările de reprezentare a subiecţilor, acestea vor fi plasate la finalul chestionarului şi au rolul de a descrie subiecţii în raport de o serie de criterii demografice şi socio-economice.

Ţinând cont de aceste reguli se va elabora chestionarul şi se va aplica eşantionului ales în vederea clarificării obiectivului avut în vedere.

CAPITOLUL 1.DESCRIEREA HIPERMARKETULUI KAUFLAND

1.1.Istoric

Cu peste 600 de filiale, Kaufland este pe plan intern şi internaţional una din cele mai dinamice companii din domeniul comerţului cu amănuntul din Germania. Calitatea, gamă diversificată de produse şi mai ales preţurile mici sunt, pentru client cele mai importante criterii de alegere. Sediul grupului este în Neckarsulm, Germania.

Kaufland (Kaufland Stiftung & Co. KG) este o divizie a concernului german Schwarz-Gruppe (Schwarz Beteiligungs GmbH), din care fac parte şi alte reţele cunoscute, ca Lidl, KaufMarkt şi Handelshof; cu peste 200.000 de angajaţi în toată Europa.

Istoria firmei Kaufland începe în anul 1930, când Josef Schwarz debutează ca asociat al firmei Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co din Heilbronn.

În următorii ani, firma reuşeşte să se extindă şi pe plan internaţional.

Numele firmei se schimbă devenind Lidl & Schwarz KG şi firma se transformă într-un en-gros de produse alimentare. Expansiunea firmei este întreruptă de izbucnirea celui de-al doilea război mondial. După terminarea celui de-al doilea război mondial se continuă extinderea firmei.

Intrarea firmei Kaufland pe piaţa românească a fost în 13 octombrie 2005, la Bucureşti. Tot în acelaşi an magazinul Kaufland s-a deschis şi la Râmnicu Vâlcea şi Ploieşti. Până în anul 2008 au fost deschise 37 de magazine.

Kaufland deţine peste 800 de magazine în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România.

Reţeaua germană Kaufland a deschis pe 23 februarie 2012, la Alexandria, un nou hipermarket, ajungând la 75 de magazine pe piaţa românească. De la începutul acestui an, Kaufland a deschis patru hipermarketuri în România. În afara magazinului din Alexandria, retailerul german a mai deschis la Sfântu Gheorghe (19 ianuarie), Medgidia (26 ianuarie) şi Bistriţa (16 februarie).

La fel ca anii precedenţi, compania germană a început anul 2012 în forţă. Deşi criza a încetinit ritmul de extindere al altor retaileri internaţionali, Kaufland a continuat să deschidă magazin dupa magazin, inaugurând atât în 2010, cât şi în 2011 câte 13 noi unităţi comerciale, mai mult de una pe lună.

Spre deosebire de ceilalţi operatori de hipermarketuri din România (Carrefour, Real, Cora, Auchan) , Kaufland operează un concept de hipermarketuri cu profil de discount cu suprafeţe de vânzare între 3.000 si 5.000 de metri pătraţi, de două-trei ori mai mici decât ale competitorilor săi. Suprafaţa de vânzare cumulată a reţelei, de circa 350.000 de metri pătraţi, este de departe cea mai mare din România.

Kaufland Craiova s-a deschis în anul 2008 şi are 2 amplasări: pe Calea Bucureşti şi pe Bulevardul Tineretului. Aceste două zone sunt alese în mod strategic deoarece acestea sunt plasate în părţi opuse importante ale oraşului unde există un vad de potenţiali clienţi. De asemenea o altă strategie avută în vedere de hipermarketul Kaufland în vedere amplasării se referă la alegerea locaţiilor în funcţie de concurenţă pentru a atrage clienţii deja fideli.

În Craiova, hipermarketul Kaufland dispune de un beneficiu comparativ cu concurenţii săi şi anume acela că are 2 magazine, pe când concurenţii săi nu au deschis până în momentul de faţă decât câte un magazin.

Bibliografie

1. Balaure Virgil- ,,Tehnici promoţionale”, Editura Uranus, Bucureşti, 1999

2. Barbu Catalin M. - ,,Studiul pieţei”, Editura PrintXpert, Craiova, 2011

3. Brown Chris- ,,The Sales Promotion Handbook”, Editura Kogan Page, London, 1993

4. Cant Michael, Machado Ricardo- ,,Marketing Successful Stories”, Editura Oxford University Press, 2006

5. Cruceru Ana Francisca- ,,Strategii de comunicare promoţională ”, Editura ASE, Bucureşti, 2005

6. Daws Nick- ,,Advertising for Small Business”, Editura Otter Publications Chichester, 1996

7. Grosseck Gabriela- ,,Marketing şi comunicare pe Internet ”, Editura Lumen, Iaşi, 2006

8. Hopkins Claude C.- ,,Viaţa mea în publicitate & publicitatea ştiinţifică ”, Editura Publica, Bucureşti, 2006

9. Kotler Philip, Saunders John- ,,Principiile marketingului ”, Editura Teora, Bucureşti, 1999

10. Meghişan Gheorghe, Nistorescu Tudor - ,,Marketing teorie şi practica”, Editura Sitech, Craiova, 2008

11.Newsom Doug , Judy VanSlyke Turk, Dean Kruckeberg -,,Totul despre Relaţiile Publice”, Editura Polirom, Iaşi, 2004

12.Pailliart Isabelle- ,, Spaţiul public şi comunicarea ”, Editura Polirom, Iaşi, 2002

13. Papuc Mihai- ,, Tehnici promoţionale’’, Editura Universitară, Bucureşti, 2004

14. Popescu Ioana Cecilia - ,,Comunicarea în marketing” , Editura Uranus, Bucureşti, 2003

15. Russel J.Thomas , Lane W.Ronald -,,Manual de publicitate” , Editura Teora, Bucureşti, 2002

16. www.kaufland.ro

Preview document

Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 1
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 2
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 3
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 4
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 5
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 6
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 7
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 8
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 9
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 10
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 11
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 12
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 13
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 14
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 15
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 16
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 17
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 18
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 19
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 20
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 21
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 22
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 23
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 24
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 25
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 26
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 27
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 28
Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Influenta Tehnicilor Promotionale Asupra Vanzarilor Hipermarketului Kaufland.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentarea politicii de promovare a unei societăți

INTRODUCERE Lucrarea prezintă, în partea teoretică, conceptul general de marketing, marketingul ca o componentă de bază a mediului economic, ce...

Analiza Firmei de Servicii Carrefour

CAP. 1. DENUMIREA ŞI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL FIRMEI DE SERVICII Carrefour este cel mai mare retailer european şi al doilea din lume, după...

Metode și Tehnici de Promovare a Produselor

Introducere Actualitatea temei. Republica Moldova la începutul mileniului trei se distinge prin modificări calitative în toate ramurile economiei...

Strategii de marketing în cadrdul firmei Kaufland România

1. Aspecte teoretice privind mixul de marketing și strategia de marketing Mixul de marketing se poate defini ca si setul de instrumente utilizate...

Marketing Philip Morris - British American Tobacco

INTRODUCERE Pentru a realiza o analiza de marketing este necesar sa se dispuna de foarte multe informatii. Doua firme pot concura din punct de...

Analiza pieței Metro Cash and Carry în România

1. Rezumat introductiv METRO Cash & Carry reprezinta o divizie de vanzari a METRO Group, unul dintre liderii mondiali din acest sector. Cu sediul...

Analiza modului de promovare a companiilor producătoare de țigarete

Conceptul de promovare Oricât de bun ar fi un produs sub aspect calitativ, cu toată superioritatea sa faţă de alte produse similare este greu să...

Analiza comparativă de marketing a mărcilor Milka și Heidi

1.EMITATORUL Kraft Foods este o companie americană din industria alimentară, care a fost cumpărată în 1988 pentru 12,9 miliarde $ de Philip Morris...

Ai nevoie de altceva?