Extras din document
Vinul de Cotnari nu se bea. El se degustă. El este promisiune divină. Dar atunci când insoţeşte un ospăţ de durată, băut cu cumpătare, dezvoltă reacţii nobile, uimitoare.
Manifestând un semn de preţuire aleasa, consumatorul îl degusta in cupe transparente, savurând totodata aurul culorii Bogat in istorie, acest aur lichid poartă in el pe lângă lumina soarelui si bunătatea pământului si ceva din sufletul făurarului.
Adevărata artă este constituită atât din alegerea cât si din savurarea vinului la o masă imbelşugată – locul unde omul intâlneşte vinul.
Transmiterea patrimoniul păstrat de secole: o reala moştenire a indeletnicirii vinului, a locuitorilor de pe aceste meleaguri, a tradiţiilor si a evoluţiei, probabil cel mai bine păstrate din Romania din domeniul vini-viticol. Respectarea in continuare a concepţiilor şi tradiţiilor si de aceea vinul de Cotnari este şi va fi neschimbat peste ani si ani.
Prin intermediul acestui studiu dorim să observăm care sunt criteriile pe baza carora respondentii isi fac alegerile de achiziţionare a unui vin,care sunt cele mai cunoscute si consumate vinuri.Pe piaţa vinului activeaza multi producatori astfel incât este o provocare pentru fiecare să rămâna printre cei mai buni din punct de vedere calitativ.Astfel pe baza acestui studiu managerii companiilor pot lua cele mai bune decizii,analizând imaginea propiei companii cât şi a concurenţilor direcţi.
CAPITOLUL 1. Prezentarea mărcii Cotnari
La Cotnari, moştenirea este fără seamăn. Prin meşteşugul vinului, vechi de peste două mii de ani, tradiţia, arta si voia bună strălucesc, din nou, laolaltă.
Dacă ne-am putea intoarce cu aproximativ 2500 de ani in urmă, am gasi pe dealul Catalinei o cetate traco-getică, puternică, care stăruia imprejurimile. In interiorul cetatii, pe o suprafaţă de 5 hectare se aflau locuinţele conducătorului cetaţii si ale celor apropiaţi lui, iar jos, la poale, erau aşezările celorlalţi, ale oamenilor de rând care cultivau pământurile. Descoperirile din interiorul cetătii Catalina au adus argumente convingătoare despre cultura viţei de vie la Cotnari, tocmai din timpurile lui Burebista.
Se spune că numele de Cotnari este dat de meşteşugul cotitului butoaielor (cot – a coti, a masura si ar – mester). La 1599 Cotnariul (cu 3500 de fumuri) era unul dintre cele mai mari târguri ale Moldovei, după Suceava si Bacău. Primele menţiuni istorice ale podgoriei de la Cotnari dateză din secolul al XVIII-lea. Nicolaie Costin scrie că viile Cotnarilor erau cunoscute inainte de intemeierea Moldovei, la 1359, iar A. D. Xenopol mentioneaza existenta viilor de aici la 1288. Radu Rosetti merge mai departe si mentioneaza podgoria la 1250.
Podgoria Cotnari face parte din Regiunea viticolă a Podisului Moldovei, fiind situată in cea mai mare parte a sa pe Coasta Cotnari – Harlău, un segment important din marea Coasta Moldava. Reputatul academician român Valeriu D. Cotea o apreciaza ca fiind „una dintre cele mai renumite regiuni viticole din ţara noastra”.
Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948.Vinurile de Cotnari prezintă calitaţi excepţionale obţinute prin limitarea producţiei medii de struguri la un hectar la doar 70-80% faţă de celelalte podgorii ale României sau din ţările viticole. Compania Cotnari alege intotdeauna calitatea in detrimentul cantitaţii. In vinoteca Cotnari, organizată pe criterii ştiintifice, sunt păstrate cele mai reuşite colecţii, incepând din anul 1957. Portofoliul Cotnari este format din trei game: -gama “Clasic” (Francusa, Dealul Catalina, Feteasca Alba, Grasa de Cotnari – dulce si demidulce, Tamaioasa Romaneasca – dulce si demidulce); -gama “Selectie” (Francusa, Chateau Cotnari, Blanc de Cotnari, Grasa de Cotnari si Tamaioasa Romaneasca); -gama “de Spirit”, o gamă populară cu mare trecere la public (Casa de Piatra, 2XL si Vin Selectionat).
Până nu de mult, aproximativ până la inceputul secolului al XX-lea, prelucrarea strugurilor in Podgoria Cotnari, in vederea producerii vinurilor, se făcea intr-un mod empiric, folosindu-se vase, instalaţii si mijloace tradiţionale, unele dintre acestea valoroase astăzi mai mult ca piese de muzeu. Proprietarii viilor preferau ca ei inşişi să-şi vinifice producţia de struguri
Tradiţia milenară se împleteşte cu promovarea celor mai avansate sisteme. In ultimii ani, compania a promovat investiţii substanţiale impreună cu firme de renume din Italia, Germania, Suedia. Aceste investiţii au crescut capacitatea staţiei de imbuteliere, au modernizat instalaţiile de răcire, de eliminare a sărurilor tartrice, de limpezire centrifugă a mustului, de depozitare a vinului la invechit etc.
Specialiştii combinatului Companiei COTNARI se dedică unei activitaţi susţinute de cercetare ştiinţifică, de studiere a evolutiei vinurilor si de constituire a sortimentelor. Din laboratoare echipate la standarde de ultimă generaţie au iesit in ultimii doi ani doua noi soiuri de viţa de vie: Grasa 75 si Perla Cotnariului.
De-a lungul timpului, atât Grasa de Cotnari, cât si celelalte vinuri de Cotnari au obţinut un mare numar de distincţii la concursurile internaţionale si naţionale de vinuri la care au fost prezente.Cotnari detine in prezent 111 medalii,obţinând medalii de aur la diferite concursuri în Berlin,Paris,Mendoza,Budapesta,Ljubljana,Quebec,Chişinău,Bruxelles,Turcia,Canada,etc.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Studiu Privind Marca Cotnari si Pozitionarea Acesteia in Raport cu Principalii Concurenti de pe Piata Vinurilor.doc