Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6495
Mărime: 2.08MB (arhivat)
Publicat de: Cazimir Sava
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1:PREZENTAREA PIEȚEI, FIRMEI ȘI PRODUSULUI 2
  2. 1.1.Prezentarea băuturilor răcoritoare în România 2
  3. 1.1.1.Prezentarea pieței băuturilor răcoritoare din România 3
  4. 1.1.2. Principalii concurenți pe această piață 6
  5. 1.2. Coca-Cola - Prezentarea companiei 8
  6. 1.2.1. Profilul companiei Coca-Cola 8
  7. 1.2.2 Gama de produse Coca-Cola 10
  8. 1.3 Coca-Cola Menthol - Prezentarea produsului 11
  9. CAPITOLUL 2: IDENTIFICAREA ȘI OPERAȚIONALIZAREA PROBLEMEI 12
  10. 2.1 Definirea problemei decizionale 12
  11. 2.2 Definirea problemei de cercetare 12
  12. 2.3.Obiectivele cercetării 12
  13. 2.4.Oferta de cercetare 12
  14. 2.5.Formularea ipotezelor cercetării 13
  15. CAPITOLUL 3: STABILIREA CADRULUI CERCETĂRII 14
  16. 3.1.Stabilirea tipului de cercetare 14
  17. 3.2.Întocmirea tabelului cu temele și variabilele chestionarului 14
  18. 3.3.Chestionar 15
  19. CAPITOLUL 4: COLECTAREA DATELOR 21
  20. 4.1 Planul de eșantionare 21
  21. 4.2.Ghid pentru chestionar online 21
  22. 4.2.1 Procedura de alegere a respondenților 21
  23. 4.2.2 Instrucțiuni generale de derulare a chestionarului 21
  24. 4.2.3 Algoritmul chestionarului 21
  25. 4.2.3 Încheierea chestionarului 22

Extras din proiect

CAPITOLUL 1:PREZENTAREA PIEȚEI, FIRMEI ȘI PRODUSULUI

1.1.Prezentarea băuturilor răcoritoare în România

Piața băuturilor răcoritoare a cunoscut o dezvoltare majoră în ultimii ani, în special după revoluția din 1989 când pe piața românească au pătruns numeroase firme producătoare de băuturi răcoritoare. Teritoriul geografic cuprinde în mare parte toate zonele țării, dar majoritatea vânzărilor sunt realizate pe piața urbană, iar în cadrul pieței rurale ocupă o zonă destul de restrânsă. În cadrul anului 2013 se poate vorbi de o dezvoltare a comercializării băuturilor răcoritoare și în zonele rurale, dar vânzările înregistrate în zonele respective sunt mult inferioare celor din mediul urban.

Clasificând structura vânzărilor de băuturi răcoritoare pe regiuni geografico-istorice putem observa că cel mai mare consum a fost înregistrat în Dobrogea (aproximativ 37%) urmată de Muntenia (cu 30% din totalul vânzărilor), respectiv Moldova cu 20%, iar în final Transilvania cu doar 13% din vânzările anuale de sucuri.

Piața băuturilor răcoritoare este repartizată pe segmente de consumatori după mai multe criterii: vârstă, mărimea veniturilor și mediul de reședință. De asemenea pe piață se regăsesc băuturi răcoritoare care se adresează în special copiilor (ca de exemplu sucul Teddy și sucurile naturale necarbogazoase) și cele care ar trebui interzise copiilor sub 12-14 ani așa cum sunt cele care au în compoziția lor cofeină. Ținând cont de mediul de reședință există : sucuri preferate de cei din mediul urban (în această categorie se regăsesc toate băuturile răcoritoare existente pe piață) și băuturi răcoritoare preferate de cei din mediul rural (în special cele carbogazoase și cele cu îndulcitori).

Totodată segmentarea băuturilor răcoritoare mai poate fi realizată și în funcție de:

-frecvența cumpărării (piața înregistrând o creștere a vânzărilor în sezonul cald și din contră, o scădere a acestora în sezonul rece);

- cantitățile cumpărate (scad în sezonul rece și cresc în sezonul cald);

- mărcile cumpărate (fiecare consumator poate fi fidel sau nu unei anumite mărci/produs în funcție de satisfacția oferită de acesta);

- sortimentele cumpărate (în funcție de gusturile fiecăruia se poate alege un anumit suc cu o anumită aromă, culoare );

- locurile din care se pot achiziționa (diferă în funcție de nevoia fiecărui consumator: dacă nevoia trebuie satisfăcută urgent atunci el va achiziționa produsul de la cel mai apropiat punct de vânzare; în caz contrar el va căuta locurile în care produsul respectiv are un preț minim).

Analizând numărul de consumatori de pe piața băuturilor răcoritoare s-a constatat că la nivelul anului 2013 existau 17 milioane de consumatori potențiali din care doar 15 milioane au achiziționat efectiv produsele , deci piața efectivă este de 15 milioane și cea potențială de 17 milioane de consumatori. Volumul total al vânzărilor pe piață în 2013 a fost de aproximativ 324 milioane lei (luând în considerare că în medie un consumator consumă 2 sticle de suc în sezonul estival și doar o sticlă în sezonul rece ) .

Piața băuturilor răcoritoare s-a dezvoltat, în anul 2013 față de anul 2012, pe cale mixtă adică atât prin creșterea numărului de consumatori cât și a cantității consummate de către consumatorii vechi. Astfel în anul 2013 numărul de consumatori a crescut de la 13.5 milioane cât era în anul 2012 la 15 milioane și cantitatea consumată a crescut de la 1 litru de suc pe zi în anul 2012 la 2 litri pe zi în anul 2013. Acesta reprezintă doar un studiu generalizat, pe piață existând și alte produse la care creșterea s-a realizat doar pe una dintre căi (extensivă sau intensivă), dar și produse la care volumul vânzărilor nu au progresat sau au scăzut.

Principalii producători de băuturi răcoritoare sunt: Coca-Cola, PepsiCo și European Drinks. Coca-Cola este cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume, cu o piață de desfacere care cuprinde peste 200 de țări. Conducerea unei afaceri atât de mare în valoare de 20 miliarde de dolari, are o misiune extrem de dificilă , deoarece numeroasele informații financiare trebuie prelucrate pentru a permite derularea operațiunilor zilnice, dar în ciuda tuturor greutăților, compania a reușit să se mențină pe piață cu o cotă ridicată a vânzărilor anuale fiind situată pe un loc fruntaș în cadrul firmelor producătoare de băuturi răcoritoare. Produsele principale comercializate sunt: Coca-Cola, Coca-Cola Vanilla, Coca-Cola light, Schweppes bitter lemon, Schweppes kinley etc.

Principalul concurent ce ocupă al doilea loc în lume, fiind reprezentată de către compania PepsiCo , vânzările sale situându-se aproape ca volum față de cele ale firmei rivale Coca-Cola. Produsele principale comercializate de către această companie sunt: Pepsi Twist, Pepsi Max, Pepsi Light, Pepsi Ultra- Light etc. Locul al treilea este deținut de către compania existentă pe piață românească European Drinks. Aceasta se adresează mai ales persoanelor cu venituri mici și celor din mediul rural, principalele produse pe care le comercializează fiind: Izvorul Minunilor, Adria Cola, American Cola, Frutti Fresh, Fruttia Nectar, Fruttia Juice și Vita Tonic.

1.1.1.Prezentarea pieței băuturilor răcoritoare din România

Coca-Cola şi PepsiCo, marii giganţi americani din industria băuturilor dețin piaţa est-europeană unde cei peste 320 de milioane de clienți cumpără anual circa 38 de miliarde de litri de băuturi răcoritoare şi apă minerală îmbuteliată, arată un studiu pe baza datelor realizate de către companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.

Brandurile Coca-Cola şi Pepsi deţin primele două poziţii fruntașe în topul celor mai vândute băuturi carbogazoase în volum în anul 2012, fiind urmate de Bonaqua şi Fanta, din portofoliul Coca-Cola şi de un brand local Zywiec Zdroj, deţinut de liderul pieţei de iaurturi Danone Group, conform Euromonitor.

Datele iau în considerare 22 de ţări din estul Europei printre acestea regăsindu-se şi România, Cehia, Polonia, Croaţia, Bulgaria, unde populaţia totală ajunge la circa 320 milioane de locuitori, însă compania nu a dat publice date despre cotele de piaţă deţinute de aceşti jucători din afara României. Astfel, fiecare locuitor din zona est europeană consumă în medie aproximativ 120 de litri de băuturi anual. Conform calculelor oferite pe baza datelor Euromonitor şi a ultimului raport al companiei Coca-Cola Hellenic, grecii aveau anul trecut o cotă de piaţă pe acest segment aproximativ de 5% pe piaţa din zona est europeană.

Pe piaţa românească, consumul de băuturi răcoritoare poate ajunge anual la aproximativ 2,8 miliarde de litri, adică în jur de 130-140 de litri pe cap de locuitor. Unele dintre cele mai consumate mărci de băuturi fără alcool sunt Coca-Cola, Fanta (Coca-Cola HBC), Frutii Fresh (European Drinks), Dorna și Borsec (produs de Romaqua Group), având o cotă de piaţă cumulată de 37%, potrivit aceleiași companii de cercetare.

Preview document

Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 1
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 2
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 3
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 4
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 5
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 6
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 7
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 8
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 9
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 10
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 11
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 12
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 13
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 14
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 15
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 16
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 17
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 18
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 19
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 20
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 21
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 22
Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol.docx

Alții au mai descărcat și

Atitudinea Consumatorului Față de Motivele pentru care Alege Litoralul Românesc

Introducere Argumentarea temei Tema lucrării mele de diplomă se intitulează „ Atitudinea consumatorului față de motivele pentru care alege...

Atitudinea Consumatorilor Față de Publicitatea pe Telefonul Mobil

Introducere Motto :“Marketingul este arta de a gasi, a dezvolta si a profita de pe urma unei oportunitati” Philip Kotler Rolul anticipativ al...

Politica de Produs în Cadrul Companiei coca-cola New Coke - Un Brand Eșuat

INTRODUCERE În încercarea de a supraviețui , orice firmă, indiferent de dimensiunea și profilul său de activitate, dorește să-și îmbunătățească,...

Marketing - analiza pieței Pepsi

1. ISTORICUL COMPANIEI Una dintre cele mai cunoscute companii din lume, Pepsi, nu a avut chiar o istorie plina de success, asa cum am putea fi...

Promovare Produs - Kreon

Firma Solvay –Pharma a venit pe piaţă cu un nou produs farmaceutic, Kreon. Deoarece se află în faza de lansare firma organizează o amplă campanie...

Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi

INTRODUCERE „Consumatorul constituie o entitate extrem de complexă, diversă şi dinamică. Aceste caracteristici derivă din multitudinea factorilor...

Atitudinea consumatorului

1.INTRODUCERE Ca in orice nou domeniu, abordarile conceptuale ale comportamentului consumatorului cunosc o mare varietate, ce exprima pe de-o...

Campania Maggie

1. Introducere In 2007, consumatorul nu mai este doar o fata in multime. El are un nume, o istorie personala si preferinte de care trebuie sa...

Ai nevoie de altceva?