Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1524
Mărime: 99.58KB (arhivat)
Puncte necesare: 4
proiect seminar ase comert

Cuprins

  1. I. Aria pietei
  2. II. Capacitatea pietei
  3. III. Dinamica pietei
  4. IV. Dezvoltarea pietei
  5. V. Conjunctura pietei
  6. VI. Cererea si oferta
  7. VII. Preturile si tarifele
  8. VIII. Importurile si exporturile
  9. IX. Surse de informatii

Extras din proiect

Ca dimensiune, piata româneasca a agregatelor (piatra de cariera, nisip, pietris) si betoanelor este similara pietei cimentului: cca EUR 200 milioane în 2002, fata de cca EUR 265 milioane vânzarile de ciment.

În România, la nivelul anului 2003, productia interna se situeaza între 4 si 6 milioane metri cubi de betoane pe an.

Fiind legata functional de utilizarea cimentului, piata betoanelor este dominata de cele trei grupuri care împart în prezent piata româneasca a cimentului: HeidelbergCement, Holcim si Lafarge. Acestora carora li se alatura:

- Strabag (Germania) cu o statie la Cluj-Napoca;

- General Beton (Italia);

- companiile de constructii TC Carpati, Aedificia, Arcom Bucuresti, CCCF si Albet.

Pe piata agregatelor, principalii actori sunt: Lafarge si Carpat Agregate, alaturi de care activeaza Holcim România, Colas(grupul francez Bouygues), Strabag (Germania), Grandemar Cluj-Napoca, CCCF, si Constructii Hidrotehnice.

Grupul Lafarge

Lafarge Romcim are ca obiect principal de activitate productia si comercializarea de ciment, liant special Multibat si filer calcar. Detine doua fabrici de ciment în Medgidia si Hoghiz si o alta de macinare la Târgu-Jiu. Producatorul român de ciment Romcim a fost achizitionat în 1997 de Grupul International Lafarge, iar societatea astfel creata Lafarge – Romcim si-a propus si a realizat un program de modernizare si retehnologizare.

Operatiunile din România ale Grupului Lafarge sunt reprezentate de Lafarge Romcim, Lafarge Arcom Gips, Lafarge Agregate Betoane, precum si de partenerii acestuia Bramac Sisteme de Învelitori SRL si Schiedel Sisteme de Cosuri si Seminee SRL. Grupul Lafarge este prezent pe piata româneasca din 1997.

Societatea a fost infiintata la 10.12.1990 prin Decizia 1196 a Primariei Municipiului Bucuresti in temeiul Legii 15/1990, provenind din fosta Intreprindere Industriala a Agregatelor Minerale pentru Constructii Bucuresti.

Lafarge produce ciment in uzinele de la Medgidia, Hoghiz (judetul Brasov) si Targu Jiu. Pe partea de agregate si betoane, grupul francez opereaza noua cariere si balastiere si sase statii de betoane. Lafarge Romcim (diviza de ciment a grupului francez) va aloca 30 de milioane de euro, in perioada 2007-2012, pentru activitatile legate de protectia mediului inconjurator. Vinzarile Lafarge in Romania au crescut, in primele trei luni ale anului, cu 22,1% fata de aceeasi perioada din 2004. Valoarea totala a investitiilor realizate pana in prezent de Lafarge in Romania se ridica la circa 315 milioane de euro

Firme prin care opereaza în domeniu: Lafarge Agregate Betoane, Lafarge Comnord SA, Conintex, Lafarge Concasaje Foraj

Mobil

Numar statii de betoane: 6

Numar facilitati de operare - agregate: 42 (28 de cariere de piatra si 14 balastiere), amplasate în 18 judete ale tarii

Investitii totale în domeniu, în România: USD 24 milioane (din 1997);

Productie 2002 - agregate: 2,5 milioane tone;

Cota de piata estimata în România, în domeniul agregatelor: 14 %, prin Lafarge Agregate Betoane;

Cifra de afaceri 2002: USD 150 milioane (pe total activitate din domeniul producerii de ciment, betoane, agregate, gips carton, sisteme de învelitori si sisteme de cosuri)

Avantajele competitive: Lafarge Agregate Betoane este principalul producator de agregate din România;

Numar angajati în România, în domeniu: 550.

Aria pietei

Piata betoanelor este una fragmentata din punct de vedere geografic, fiind alcatuita din piete locale operând în jurul statiilor de betoane. Amplasate preponderent în apropierea zonelor urbane sau a celor defavorizate, statiile de betoane pot asigura livrari pe o raza medie de pâna la 30 km.

Capacitatea pietei

Piata româneasca a materialelor de constructii se afla în continua expansiune, existând suficiente firme care sa acopere cererea interna atât din punct de vedere calitativ, cât si cantitativ, elementul utilizat cu preponderenta în constructii fiind cimentul.

Mihai Rohan, director general al Carpatcement si presedinte al organizatiei patronale a cimentului CIROM, declara ca „piata cimentului din România va creste în acest an cu 3% fata de anul trecut, adica sub previziunile specialistilor anuntate pentru 2003, care vedeau o crestere între 5 si 8%. Pentru 2004 se prevede o crestere de pâna la 5%, în contextul în care guvernul va demara anul viitor mai multe proiecte de infrastructura“.

Preview document

Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 1
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 2
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 3
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 4
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 5
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 6
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 7
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 8
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 9
Studiul Pieței Betonului și a Agregatelor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Studiul Pietei Betonului si a Agregatelor.doc

Alții au mai descărcat și

Elaborarea unei strategii de piață la SC General Construct SA

Societatea Comerciala “GENERAL CONSTRUCT ” - S.A BUCURESTI , a luat nastere prin preluare patrimoniului Antreprizei de Constructii Montaj nr.2 din...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza financiară

Analiza structurii patrimoniale Rata activelor imobilizate Rata activelor imobilizate Rai = (Ai/At)x100 Nr.rd. Specificare\ an anul 2006 anul...

Ai nevoie de altceva?