Studiul pieței cafelei

Proiect
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5366
Mărime: 455.17KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Sandor
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: anca florin
analiza pietei potentiale si existente pt piata cafelei in romania

Cuprins

  1. Cuprins 1
  2. Introducere 2
  3. Aria pietei cafelei din Romania 2
  4. Structura pietei 2
  5. Capacitatea pietei 6
  6. Dinamica pietei 7
  7. Dezvoltarea pietei 7
  8. Piata cafelei este inca dominata de traditionalul ibric, in timp ce cafenelele nu trecde o cota de 10% din consum 9
  9. Conjuctura pietei 9
  10. Principalii indicatori macroeconomici 11
  11. Preturi 11
  12. Cererea si oferta 13
  13. Producatori si distribuitori 13
  14. Volumul cererii 13
  15. Preturile si tarifele 16
  16. Importurile si exporturile 18
  17. Bibliografie: 20
  18. Carti 20
  19. Site-uri 20

Extras din proiect

Introducere

Conform unui articol TechnoServe , cafeaua se afla pe locul al doilea in topul celor mai raspandit tranzactionate marfuri (dupa petrol), fiind una din cele mai des consumate bauturi.

Intre 1998-2000 productia totala de cafea s-a ridicat la 6,7 milioane de tone, urmand ca aceasta sa atinga 7 milioane pana in 2010. Astfel, cafeaua reprezinta una dintre cele mai valoroase materii prime de export, economia unui numar mare de tari (Vietnam, Indonezia, Columbia, Etiopia, Honduras, etc.) depinzand aproape exclusiv de cantitatea exportata.

Doua miliarde de cesti din intreaga lume asteapta, in fiecare zi, sa fie umplute cu cafea. Aburinda sau frappe, espresso, cappuccino sau instant, lichidul-minune are cei mai multi fani, dupa apa.

Aria pietei cafelei din Romania

La o privire de ansamblu, comparand regiunile geografic-istorice, comercializarea cafelei in tara noastra nu cunoaste disproportii semnificative. Fiind vorba despre un produs de larg consum, cererea pentru aceasta este relativ uniforma.

Diferente concrete apar doar la nivelul mediului de viata al consumatorilor. In urma unui studiu de piata efectuat de firma ISRA Center Marketing Research , 91% din populatia din mediul urban consuma cafea, in timp ce in mediul rural consumul se mentine la niveluri mai mici.

Structura pietei

Conform unui studiu realizat in perioada 1– 6 noiembrie 2004, pe un esantion de 2.312 persoane din mediul urban cu varsta intre 18 si 55 ani cu acces la o conexiune Internet, 33,98% dintre romani beau cafea de mai multe ori pe zi, 29,39% doar o data pe zi, 5,19% de 3-4 ori pe saptamana, 4,16% o data pe saptamana, iar 4, 21% dintre ei doar de 2-3 ori pe luna. 23,07% dintre romani nu beau cafea.

Diferentiat pe sexe, femeile sunt mari amatoare de cafea. Astfel 82.54% dintre femeile peste 18 ani sunt consumatoare de cafea, fata de numai 71,72% dintre barbati.

Romanii prefera cafeaua naturala. Astfel 52,34% dintre ei prefera cafeaua naturala, 11,49% prefera sa bea cappuccino, cafeaua instant este consumata de 8,62%, cea decofeinizata de 2,47%, iar ciocolata calda de 15,90%. Doar 9,18% dintre romani nu consuma nici una dintre bauturile de mai sus.

Figura 1 – Structura produselor pe baza de cafea in Romania

Consumatorii de cafea naturala beau in medie 1.9 cesti pe zi, in timp ce consumatorii de cafea instant si cappucino consuma in medie 1.4 respectiv -1.3 cesti pe zi.

In timp ce cafeaua naturala se bea cu predilectie dimineata (93.4% din consumatorii de cafea naturala), consumul de cappuccino este relativ echilibrat de-a lungul zilei (44.7% dimineata, 30.9% la pranz, 30.2% dupa amiaza si 14.6% seara). Cafeaua instant ocupa din acest punct de vedere o pozitie intermediara, cu un consum relativ ridicat dimineata (68.6%), dar semnificativ la pranz si dupa amiaza (28.1% respectiv 21.7%).

Prin comparatie cu celelalte categorii de varsta, consumul de cafea naturala este polarizat dimineata la persoanele in varsta (peste 45 ani) si este mai mare dupa amiaza la persoanele cu varsta medie (31-45 ani) si seara la persoanele tinere (cu varsta sub 30 ani).

In urma unui studiu, realizat de compania ISRA Center Marketing Research in luna mai 2004, rezulta ca doar 9% din oraseni nu consuma cafea.Studiul s-a axat asupra consumului de cafea, ness si cappuccino; a fost realizat in mediul urban, pe un esantion reprezentativ la nivel national, constituit din 1.200 de persoane avand varsta peste 15 ani.

Preview document

Studiul pieței cafelei - Pagina 1
Studiul pieței cafelei - Pagina 2
Studiul pieței cafelei - Pagina 3
Studiul pieței cafelei - Pagina 4
Studiul pieței cafelei - Pagina 5
Studiul pieței cafelei - Pagina 6
Studiul pieței cafelei - Pagina 7
Studiul pieței cafelei - Pagina 8
Studiul pieței cafelei - Pagina 9
Studiul pieței cafelei - Pagina 10
Studiul pieței cafelei - Pagina 11
Studiul pieței cafelei - Pagina 12
Studiul pieței cafelei - Pagina 13
Studiul pieței cafelei - Pagina 14
Studiul pieței cafelei - Pagina 15
Studiul pieței cafelei - Pagina 16
Studiul pieței cafelei - Pagina 17
Studiul pieței cafelei - Pagina 18
Studiul pieței cafelei - Pagina 19
Studiul pieței cafelei - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Studiul Pietei Cafelei.doc

Te-ar putea interesa și

Imaginea Mărcii Jacobs pe Piața Cafelei în Rândul Studenților din Iași

Titlul lucrarii: “Imaginea marcii Jacobs pe piata cafelei in randul studentilor din Iasi” Scopul cercetarii: Determinarea locului ocupat de...

Distribuția mărfurilor Elite

INTRODUCERE Economia de piaţă reprezintă acel tip de economie în care piaţa şi concurenţa hotărăsc ce bunuri şi ce servicii se produc, în care...

Analiza calității senzoriale a cafelei

Introducere - Istoria cafelei Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, dateaza de mai mult de 1000 de ani.In Occident, istoria...

Studiul de Marketing privind Oferta de Cafea și Implicațiile Sale în Consumul Alimentar

Cap. I De ce consumăm cafea? Cei mai mulţi dintre noi ne trezim dimineaţa cu gândul la cafea. Mulţi oameni sunt dependenţi de această băutură....

Analiza Comparativă a Comunicării de Marketing pentru Mărcile de Cafea Doncafe și Jacobs

I. Elemente definitorii ale pieţei cafelei 1.Caracterizarea generală : 1.1. Capacitatea pieţei : Dacă studiem piaţa cafelei din România observăm...

Studiu de piața privind consumul de cafea în Timișoara

INTRODUCERE Marketingul este de neconceput fără investigarea permanentă a mediului în care îşi desfăşoară activitatea firma, fără existenţa unui...

Piața cafelei în România

1. ARIA PIETEI Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare. In prezent...

Cercetare asupra comportamentului consumatorului de cafea

1.Descrierea generala a pietei Scurt istoric Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In...

Ai nevoie de altceva?