Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1956
Mărime: 1.12MB (arhivat)
Publicat de: Gabi Costea
Puncte necesare: 8
Prezentat la ASE la materia Tehnici Promotionale

Extras din proiect

1. Emiţătorul mesajului. Analiza şi forma mesajului.

Compania suedeză IKEA este cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial. Aceasta are 253 magazine în 35 de ţări; majoritatea în Europa, iar restul în Statele Unite, Canada, Asia şi Australia. Peste 20 de magazine au fost dechise în anul 2005. IKEA este unul dintre puţinele lanţuri comerciale care are puncte de desfacere în Israel cât şi în alte ţări din Orientul Mijlociu.

Magazinul deschis în România la 21 martie 2007 este cel de-al 253-lea deschis în a 35-a ţară. Acesta are o suprafaţă de 26.000 metri pătraţi şi oferă consumatorilor 7.000 de articole de mobilier şi accesorii care acoperă toate ariile casei.

IKEA este o companie credibilă

Compania a investit 2,5 milioane de euro pentru deschiderea magazinului în România, un magazin care s-a dovedit rapid subdimensionat şi care a ajuns la vânzări de 100 milioane de euro în perioada septembrie 2007-august 2008, primul an fiscal, deşi era proiectat să ajungă la acest volum în câţiva ani. De la deschiderea magazinului şi până la 31 august 2009, retailerul a vândut aproape 30 de milioane de produse.

Grupul IKEA intenţionează să investească până la 1,2 miliarde dolari în China, în următorii 5 ani. Compania va construi două centre comerciale în China, a declarat John Tegner, directorul Inter Ikea Centre Group. Acesta a precizat că în următorii 3-4 ani, 22 de centre comerciale vor fi dezvoltate în Europa şi China.

În Bulgaria, IKEA şi-a bugetat investiţii pentru dechiderea a încă trei hipermarketuri în perioada 2009-2011.

Directorul general al companiei IKEA România, Cornel Oprişan, a afirmat că este posibil ca până la sfârşitul anului 2009 să anunţe deschiderea unui nou magazine Ikea în România. “Magazinul ar putea fi deschis într-unul din oraşele mari din ţară şi va fi asemănător cu cel din Bucureşti. Negocierile se poartă cu toate cele şase posibile locaţii din afara Bucureştiului, respectiv Constanţa, Galaţi, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Braşov. Construcţia noului magazin va dura până la 14 luni, de le momentul anunţului.

Retailerul suedez de mobilă IKEA investeşte anual 570.000 de euro în pregătirea celor 500 de angajaţi ai săi, trainingurile organizate atât în ţară, cât şi în străinatate fiind menite să transforme orice simplu lucrător într-un potenţial şef de magazin.

Incepând cu 1 septembrie 2009, Ikea va retrage din magazin pungile de plastic distribuite gratuit, acestea fiind înlocuite cu pungi biodegradabile, care vor putea fi achiziţionate contra cost de clienţi. De asemenea, în magazin va fi amplasat un punct de colectare a becurilor care vor fi trimise spre reciclare, urmând ca clientii să primească, pentru oricare cinci becuri aduse, un bec economic.

Începând cu 15 septembrie 2009, retailerul va lansa un nou site, unde vor fi prezentate 8.500 de articole şi va dispune de noi servicii.

IKEA este o companie puternică

O dată cu lansarea catalogului 2009, IKEA a modificat şi preţurile la anumite produse. Astfel, în medie, mobila comercializată va fi cu 12% mai ieftină decât în perioada anterioară. De asemenea, în noul catalog apar şi produse care pot fi cumpărate la preţuri mai mici doar în anumite perioade.

Retailerul de mobilier IKEA a ieftinit începând cu 20 noiembrie 2008 aproximativ 500 de produse, din cele 8.000 câte sunt în magazin. Reducerile variază între 10 şi 25% şi se aplică la cele mai vândute modele din fiecare gamă de produse.

IKEA este o companie atractivă

Din ce în ce mai mulţi oameni se identifică cu conceptul IKEA, acela de a oferi o gamă largă de produse de mobilier, accesorii şi soluţii funcţionale şi cu un design de calitate, la preţuri atât de scăzute încat cei mai mulţi oameni să şi le poată permite.

Datorită stilurilor abordate, gama de produse acoperă atât gusturile celor romantici, precum şi pe ale celor minimalişti. “Indiferent de stilul pe care îl preferi, la IKEA vei găsi întotdeauna ceva potrivit pentru tine”.

IKEA urmăreşte ieşirea din convenţional, dar cel mai interesant atribut este acela că cele mai multe piese de mobilier şi accesorii sunt asamblate de către cumpărător.

Folosind catalogul IKEA şi vizitând magazinul, clientul îşi poate alege singur mobila şi o poate ridica din zona de autoservire. Întrucat majoritatea produselor sunt ambalate în pachete plate, se pot transporta uşor acasă, unde cumpărătorul le poate ansambla cu uşurinţă, el însuşi.

În campania publicitară, Ikea foloseşte mesaje raţionale, a căror formă imbină atât elemente verbale cât şi elemente nonverbale de codificare.

Un exemplu de mesaj raţional, exclusiv verbal:

Un exemplu de mesaj raţional este: “Catalogul IKEA vine din nou la uşa ta!”, alături de acest mesaj fiind prezentă şi imaginea catalogului. Acest mesaj foloseşte aşadar elemente de codificare verbale şi nonverbale.

Preview document

Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 1
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 2
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 3
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 4
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 5
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 6
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 7
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 8
Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Tehnici Promotionale - Campanie Publicitara Socanta Ikea.doc

Alții au mai descărcat și

Etape campanie promoțională - Ikea România

I. Prezentarea companiei IKEA ROMÂNIA MOTTO: "Affordable Solutions for Better Living" 1.1. IKEA în lume Compania IKEA este o companie privată cu...

Ikea - strategia de piață

- MISIUNE IKEA Fabricarea de produse moderne si functionabile la cele mai mici preturi De cele mai multe ori, producatorii de mobila, realizeaza...

Analiza mixului de marketing în cadrul companiei transnaționale Ikea

1. Scurta prezentare a companiei transnationale Pentru a putea vorbi de afacerea IKEA trebuie mai intai sa studiem modul in care acesta a luat...

Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional

CAPITOLUL 1. DESCRIEREA INDUSTRIEI MOBILEI Obiectele de mobilier au fost, sunt şi vor fi prezente mereu în viaţa omului. Ele scot în evidenţa...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?